Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Brumm a Laptop töltője miatt
Lapozás: OK   1 / 2
(#) pmatthew hozzászólása Aug 4, 2007 /
 
Keresek megoldást és főleg a hiba okát a következő jelenségre:

Laptopot kötök PA rendszerre, megjelenik egy brumm zavarjel a rendszeren, csak abban az esetben, ha töltőn van a lapi, vagy pölö projektorra kötve, azon keresztül földelve. Nem laptop egyéni hiba, mert több gyártó, több fajta laptopjánál jelentkezik ez a bibi. Mondhatni mindnél. (egy fázison van a rendszer)
Gondolom valami optocsatolós megoldás van erre. Kérdésem, hogy a gyakorlatban mit használtok, mi a hiba oka, kiküszöbölhető-e (nem a földelést akarom leragasztani ) különösebb bontás nélkül. Van-e erre gyári "doboz", amit ha közbeiktatunk, akkor leválasztja a brummot, vagy valami kapcsolásotok rá? kössz!
(#) Ricsa válasza pmatthew hozzászólására (») Aug 4, 2007 /
 
Szia!
Ez gyári hiba, nem földhurok, vagy ilyesmi. Rosszul van kiaalakítva a földelés a laptomon belül. De szerintem ezt már valahol kitárgyalták a HE-n. Keress rá hogy ASUS, a fórumkeresőben. Valahol szerintem biztos meglesz.
(#) Tom025 válasza pmatthew hozzászólására (») Aug 4, 2007 /
 
Úgy gondolom, érdemes lenne először is elolvasnod ezt a cikket: Földhurok. Ez bizony egy fázison is előfordulhat, ha hosszú kábelek vezetnek az erősítőig illetve a laptopig a konnektorból. Ha különböző konnektorokba vannak dugva, nem pl. elosztóba, akkor méginkább felléphet a helyzet. Ha az erősítőben a jelföld és a teljesítményföld külön van választva, elképzelhető hogy azzal kell majd variálnod, főleg ha saját építésű a cucc. (tapasztalat - ST151 esetében ugyanezt tapasztaltam, amit te megfogalmaztál).

Üdv, Tom
(#) Tom025 válasza Ricsa hozzászólására (») Aug 4, 2007 /
 
Na én is a rosszul kialakított földelést írtam második lehetőségnek. Csak épp az erősítőben, nem a laptopban. Elképzelhető egyáltalán ilyen, hogy abban lenne a hiba? Amúgy nem szőrszálhasogatásként, de ha a földelés környékén van a probléma az leginkább földhurokként jelentkezik, akár az erősítőben, a gépben, vagy a hálózati kábelek miatt van.

Üdv!
(#) (Felhasználó 1947) válasza pmatthew hozzászólására (») Aug 5, 2007 /
 
Szia !

Az audio kábel GND-jét is kondizd le, meg a meleg ereket is(L-R).Mondjuk 100 nF-dal.Egy próbát megér.
Meg átnézhetnéd a végfok kábelezését.

Üdv ! Luki
(#) pmatthew válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Aug 5, 2007 /
 
a rendszer kábelezése elég komoly (PA-ból adódóan), hibának inkább a laptopot tekintem. A "konzid le" kifejezés azt takarja, hogy sorba kössek egy 100nF-es kondit a GND-nél meg a jelvezetékeknél is?

Újragondolva: nem is laptop töltője, inkább a laptopok belsejében kialakított audio rendszerek a gyengék, mivel ha pölö a földelt projektort kötöm rá a laptopra, akkor is jelentkezik a hiba.
(#) huhuu hozzászólása Aug 5, 2007 / 4
 
Nekem is volt ilyen bugasom, én egy darab szigetelöszallaggal a laptop táp csatiján a földeleset leszigeteltem és ovatosan bedugtam. Probáld ki, elég valoszinu, hogy meg fog szünni a zaj. Ha esetleg mégsem akkor lehet, hogy a táp müködéséböl adódóan kerül zaj a rendszerbe. Ebben az esetben lehet a tápkábelre esetleg ferrit gyürüt rakni, talán segit
(#) pmatthew válasza huhuu hozzászólására (») Aug 6, 2007 /
 
igen! ez a megoldást alkalmaztam én is, és tényleg működik. DE! ez a hiba fellép akkor is ha projektorra teszem ki a laptop képét. Pölö ha egy videót nyomok laptopról, és a hangot a PA-ba kötöm. tehát ezért kellene valami jó megoldás. és ebben a ferritgyűrű nem megoldás, sajnos. tehát valahogy az line out-ból kell kivennem a brummot, vagy végigszigetelőzőm a projektorokat, videoelosztókat, stb...de ez már tákolás
(#) rundel válasza pmatthew hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
Üdv!

Én is hasonló problémába ütköztem, hogy ha a laptopom nagy hangredszerre szeretném kierősíteni, ugyanazt a furcsa ropogós zajt tapasztalom, ami az egér mozgatására változik. Nekem ez elég gáz, mert sokszor használnám kierősítve a gépet...

Sajnos tökéletes megoldásom nekem sincs, de van egy amivel nagyon le lehet csökkenteni a zaj szintjét. Méghozzá a laptop (vagy a hozzá kötött hangkártya) kimeneteire teszel egy galvanikus leválasztást. Ezt mondjuk egy passzív (vagy aktív is lehet) DI-BOX-szal tudod. Ilyet lehet szerezni pl zaj.hu -n vagy boltokban. Ha van jel a kimeneten, már a zaj teljesen eltűnik, mindenféle mesterséges földleválasztás nélkül. (végeredményben a dibox is leválasztja a földet...)

Azért nem ajánlom az aktív diboxot, mert annak táplálás kell, és csak akkor műkszik, ha a keverőn fantomtápot teszel rá...

Ennek az a hátránya, hogy a laptopod mellé cipelgetni kell 2 db diboxot, ami ugyebár televan tekercsekkel így giganehéz.... Ennyi erővel már le lehetne cserélni a laptop kapcsolóüzemű tápját egy normál trafósra, akkor is eltűnik a zaj... (elméletileg)

Ennél jobb megoldásért bújom a netet már órák óta...
(#) Dudus válasza rundel hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
Sajnos nem tűnik el, mert a töltő kb. 20Vdc -jéből belső DC-DC konverterek állítják elő a szükséges feszültségeket amik zajonganak rendesen és akkor még a buszokon keletkező zajról nem is beszéltünk.
(#) golyo01 válasza Dudus hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
szasztok, a minap futottam bele ugyanebbe.
szóval, laptoptöltő+laptop+erősítő= nagy alapzaj. laptop saját akkuról töltő nélkül+erősítő= nincs alapzaj.
csaináltam audió leválasztást trafóval is és optikai leválasztást is (HE cikk alapján), ugyanaz a helyzet, mert nem hálózati 50Hz-től van a brumm (hallahtóan teljesen más hangok jönnek ki, nem az a folyanamtos 50Hz, amit brummnak nevezünk), hanem a laptop tápja miatt. próbáltam másik laptop töltőről avval ia uyganez a baj. mi lehet a megoldás?
köszönöm a segítségeteket.
(#) IMi válasza golyo01 hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Sziasztok!
Valami hasonlót keressetek: Bővebben: Link
A kulcsszó a Di box
(#) golyo01 válasza IMi hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
ezekben is ugyanez van mint itt a Földhurok
ez nem segített, mert a laptop tápjából jön a zaj és ráüll a hangjelre.
(#) idlob válasza golyo01 hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Sajnos a legtöbb laptop hangkártyája önmagában is elég zajos, erre jönnek rá a gyengén szűrt táp zajai.
Van egy ősrégi USB-s hangkártyám (Creative SB Connect), ez nem olyan zajos.
Az is fontos, hogy a laposból a lehető legnagyobb jelet küld ki, azaz minden hangerőszabályzó legyen maxon, és a keverőn vedd vissza a gaint, így jobb lesz a jel/zaj viszony.
Lehet kapni kis pendrive forma USB stickeket is, amikre "hangkártya" nevet szokták aggatni, de amikkel én találkoztam azok inkább ipari hulladéknak minősültek.
(#) golyo01 válasza idlob hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
szia, van nekem is külső usb-s hangkártám sound blaster 24bit extermál, ez elég jó minőségű, ezzel is ugyanaz a helyzet.
(#) Planando hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Nem tudjátok véletlenül,hogy egy Toshiba Satellitehez (pontos tipust irok majd, ha kell) 15 V-os töltő helyett jó a 16 V-os vagy esetleg a 14.4 VA feliratú.?
Nagyon köszi előre is!
(#) zolika60 válasza Planando hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Ha megfelelő teljesítményű, szerintem elmegy bármelyikkel.
(#) Buvarruha válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 18, 2013 2 /
 
Ha piskótacsatlakozós nem is és nem is használnék ilyet az ölemberakva az is biztos. Amúgy kábellel szokták bekötni a földet. A mindenféle pistikegyártmányu töltők valóban földeletlenek, de gyárilag ilyesmiket nem adnak a notikhoz!

Csak ez az egy volt kéznél a dölgötteket már kidobáltam. A képen látható egy Delta gyártmány.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2013
(#) Buvarruha válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
Elég egyértelműen látszik a kábel, amivel a nullára van kötve a föld, de a te kedvedért rámértem és igen erősen fütyült a műszer. Mutasd meg légyszíves a tieidet felülről!
(#) matyusz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
Ne haragudj, hogy beleszólok. Ami hálózati földelt kapcsi táp eddig rengeteg gyártónál (most értem főleg laptop tápra) van a földeltes csatisnak a földje össze van kötve a kimeneti DC "-" felével. Elég csak összesípoltatni is, mert általában többségnél át van vezetékelve. A sima 2 tűsnél viszont szerintem nincs semmi köze a bemenő oldalnak a kimenő oldalhoz.
(#) kadarist válasza matyusz hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
Szia!
Annyiban lehet köze, hogy egy zavarszűrő RC taggal vagy egyszerűbb esetben egy kondenzátorral össze szokták kötni a hálózati és a szekunder oldalakat. Itt a C7, 1nF.
(#) matyusz válasza kadarist hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
Szép jó estét!
És téényleg, most hogy mondod, be is ugrott, ezt is zavarszűrés gyanánt teszik. Csak azért nem emlékeztem hirtelen mert amiket csináltam többségük a földelt 3 tűs volt. Köszönöm
(#) Inhouse válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Idézet:
„Amúgy kábellel szokták bekötni a földet.”

Ezt most nem baj ha nem értem?
Idézet:
„A mindenféle pistikegyártmányu töltők valóban földeletlenek, de gyárilag ilyesmiket nem adnak a notikhoz!”

Ez nem igaz.
Idézet:
„nullára van kötve a föld,”

Legyen a gyengeáramú szekunder oldalnál ez test, vagy 0V, de a nulla az más. A nullát nem kötjük az elosztósínen kívül (mérőszekrény) máshol össze a földdel. Ettől függetlenül, csak van ott azon a vezetéken levő zsugorcsőben egy "bumszli".
(#) Buvarruha válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Idézet:
„Ezt most nem baj ha nem értem?”


De baj. Védőföldet nem szokás vezetősávon vinni, azt kábelezik.
Idézet:

Legyen a gyengeáramú szekunder oldalnál ez test, vagy 0V, de a nulla az más. A nullát nem kötjük az elosztósínen kívül (mérőszekrény) máshol össze a földdel. Ettől függetlenül, csak van ott azon a vezetéken levő zsugorcsőben egy "bumszli".”


A zsugorcsőben, egy ferrit mag van, amire rá van tekerve párszor a kábel. Akkor ne nullának nevezzük, hanem minusznak, a lényegen nem változtat, csak szemantika.
(#) Inhouse válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Nincs szándékomban sem kötekedni, sem megbántani, nem ezért írtam. Nem az elvet, technikát nem értettem, hanem a megfogalmazást. Így már értem, de az előző "kábellel szokták bekötni" az nem volt egyértelmű.
Akkor az is kiderült, hogy itt bizony nem kondi, vagy szikraköz, vagy PTK, hanem egy kis tekercs van képezve a vezetékből, ez galvanikus kapcsolat valóban.
A nulla megnevezéséből nem engedek, az másra van, galvanikusan leválasztott, egyenáramú részeken a szekunder oldalon nincs, pláne nincs a földdel összekötve.
(#) Buvarruha válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Tudtommal szimmetrikus tápnál alapban nullának nevezik a nullát, persze lehet, hogy tévedek.
(#) Inhouse válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Nem mondhatom meg neked hogyan hívd (már írtam, hogy nekem inkább 0V), de arra kérlek, hogy egy mondatban ne használd a földeléssel, védőfölddel, ha nem arról van szó. Hiszen nincs a nulla összekötve a védőfölddel még mindig.
(#) matyusz válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Ha te így értetted akkor nagyon is igaz Eléggé merész lenne ha nem úgy dugnám a konnektorba ahogy kéne akkor csapdosná a Fi relét meg a biztosítékokat és egyebet
(#) Buvarruha válasza matyusz hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Pedig a kültéri neonokat például így kötik...
(#) matyusz válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
De az fixen van bekötve nem? Ha igen akkor máris megvan a válasz, mert nem mindenki ugyanúgy dugja be a konnektorba azt a dugvillát ha fordítva dugja máris csatt
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem