Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   537 / 839
(#) sny válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Én 73 kHz-et mértem 50% kitöltési tényezőig terhelve, 150 uH induktivitással. Így pontosabb.
(#) Attila86 válasza sny hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Hát igen mert 150uH-s fojtót használtál a dokumentációban szereplő 100uH helyett. Ami persze nem baj, sőt még jobb is a táp minél nagyobb a fojtótekercs, de a kapcsolási frekvenciára hatással van. Ahogyan leginkább a C24-R24 szórása is meg még néhány ellenállásé. Illetve a terhelés függvényében változik is a kitöltési tényező mellett természetesen a frekvencia is. Ezek miatt nem lehet pontos értéket mondani, de hozzávetőleg 80kHz és mondjuk +-20%.
(#) bakos13gab válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Terhelve nálam a próba alatt nyüszített kicsit .
(#) sny válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
No de mi nyüszített?
(#) bakos13gab válasza sny hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Maga a táp, gondolom változott a tekercsen a frekvencia.
(#) sny válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Akkor a tekercs nyüszít, nem a táp. Ez természetes. Impregnálni kell a tekercset... pl. méhviasz, vagy lakk.
(#) bakos13gab válasza sny hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
van nekem ilyen aktiválható polietilén műgyantám. Gondoltam már rá, hogy ráhúzok valami házat és kiöntöm. Még jól is nézne ki, mert a gyanta víztiszta.
(#) ic20 hozzászólása Jan 7, 2014 /
 
Hello, elkészült végre a tápom , nagyon szépen köszönöm sok segítséget mindenkinek, mert anékül még nem készült volna el .
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Lerajzoltam a leszorító kengyeles javaslataimat. Ezt nem egyeztettem a tápegység tervezőjével, tehát a megoldás kizárólag a saját gondolataimat tükrözik.
A két megoldást egymás mellé rajzoltam, és a szerelt egységek fölé, azok szétszedett változatait is oda tettem, ami jól szemlélteti a tényleges felépítést. Csatoltam egy elől, és egy hátulnézetet is.
Az egyiken csak a két melegedő alkatrésznek van külső leszorítója, és az eredeti alulemezhez minden változtatása nélkül alkalmazható.
A másikon az összes tokozást egyetlen lemez-pánt fogja le. Ide ha akarjuk használhatunk egyedi hőközlő lemezt, de akár közvetlen a borda sík felületére is felfoghatjuk a hűtendő elemeket. A csavarok meglazításával a teljes bordaegység leemelhető. A rögzítő csavarok javasolt mérete M4, és a hatlapfejű kialakítás jól kezelhető a szűk hely ellenére. A leszorító laphoz 2mm-es rozsdamentes lemezt javaslok, mert ez már kellően merev, és az alaprugalmassága képes tolerálni a TO220-as tokozások magasságszóródását.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
(#) szili83 válasza ic20 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Komolyan tettél bele egy végfokot a labortába?

A tápegység maximum 25V/3A.
És egy TO3-as tokú tranzisztor eldisszipál 75W-ot? Ez komoly? Én kissé alul méretezettnek látom.
(#) bakos13gab válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Elsősorban a többi után építőt és Attilát kérdezem, hogy ez a fellazulós jelenség mennyire jelentkezik átlagban? Ugyanis a hétvégén készültünk el 3 smps II panellel (még élesztésre várnak) és lassan a dobozolás felé halad a dolog. Nem gondoltam volna, hogy gond lenne a hűtéssel, hiszen a tápnak pont az a lényege, hogy nem igazán melegszik (persze 50W az sok).
Találtam a neten az IRLI540-es tokot. Még nem ástam magam bele, de elképzelhető, hogy ez egy szigetelt változata az IRL540-nek. Ide nem kell semmi, csak egy csavar. Hogy nálunk beszerezhető-e valahol, azt nem tudom.

Közben meg is lett: Conrad - IRLI540PNBF A kép megtévesztő, az adatlap szerint a szigetelt változat.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
(#) ic20 válasza szili83 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Igen mert volt egy kis végfok amit műhelyben használok de sose lett be dobozolva és mindig csak odébb pakoltam de használtam. Mikor bele vágtam ebe a tápba akkor maradt ki hely az előlapon és nagy trafón is független szekunder köra labortáptól ami jó a kis végfoknak is, így bele raktam , mert be fért . Igen hüttő borda az kisebb mint kéne hozzá ezért van benne egy ventilátor amit egy ntc szabályoz és így mindig hideg a tranzisztor , de átlagba 2A-nél többel nem is terhelem mert eddig nem kellet.
(#) Alkotó válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Nálam az összes kipróbált gyűrűvel jelentkezett, ezért kellett valamit kitalálnom.
(#) Melphi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Szia!
Teljes mértékben létjogosultsága van annak amit írtál, mert én is jártam úgy, mikor vízbontó PWM-et építettem észrevettem hogy egyes részeknél nem rendesen, ill hozzá sem ért a FET a hővezető szigetelő lapkához, ezt annak tudhattam be, hogy mikor meghúztam a csavart, alatta összement, a másik végén megemelkedett a FET. Én úgy gondolom nemcsak jó lenne, de kellene is ilyen lamellás leszorított alkalmazni.
(#) sny válasza Melphi hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Ezzel én is tökéletesen egyetértek. Én rugós leszorítókat alkalmazok a végfokozatokban. Ezek a lamellák olyan erősek, hogy a kerámia alátétet szó szerint be kell imádkozni a FET-ek alá. Cserébe nincs a hőtágulásból eredő lazulás. Ugyanakkor sokan hajlamosak elfelejteni, hogy csavaros rögzítésnél rugós alátétet is kell használni. Abban az esetben az is használható. De a lamellás megoldás fényévekkel jobb.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014

leszorito.jpg
    
(#) Melphi válasza sny hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Korrekt!
(#) Melphi hozzászólása Jan 8, 2014 /
 
Láttam kettő fajta Alkotó féle tápegységet, egy kisebb teljesítményűt, és egy nagyobbat amiben talán 5db kalapos is volt, valaki lenne kedves és ezeknek belinkelné a címét ahol ez a két anyag megtalálhatom, tudom hogy ebben a topi-ban van, de nézzétek el ha nem olvasok át mind az 500 oldalt.
Köszönöm
(#) Attila86 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Én ahány TO-220-at és TO-247-et szereltem eddig, ilyet még soha nem tapasztaltam. Talán 3-4 fajta (más-más színű, beszerzési helyű stb.) kis műanyag szigetelő gyűrűt használtam eddig de egyik sem olvadt még meg.
Ettől még persze előfordulhat a jelenség, de mivel konkrétan engem kérdezel; személy szerint én ilyet még nem tapasztaltam soha.
(#) bakos13gab válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Értem. Köszönöm a válaszokat. Ezek alapján megfontolom a dolgot. Ha nem a Te általad gyártott idommal építeném be, akkor lehet hogy a két FET számára más megoldást keresnék. Az IRLI540N-nek utánaolvasva az csak sajnos 54W-ra van hitelesítve, ami itt kevés és legalább kettő kellene belőle párhuzamosan. Az IRF3710-re viszont van megoldás IRFP3710 néven, ez nagyobb tok és nem kell gyűrűzni, de nem fér be az idomra és a nyákra sem túl kényelmesen.
(#) Attila86 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Na majd megkérdezem azt a barátomat aki az alu idomokat is készíti, hogy tudna-e ilyen leszorító kengyeleket gyártani. Őszintén szólva meglepne ha nem, amilyen gépei vannak... A kérdés inkább az hogy készítene-e ilyet. Végül is csak egy vágás, két lyukasztás és egy hajlítás.

Az IRFP3710 persze hogy nem fér be, hiszen az TO-247.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
(#) ozpecs válasza sny hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Ezeket a rugós leszorítókat merre lehet kapni ha nem titok? Nekem is most kellene épp ilyen
(#) pjg válasza ozpecs hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
PC tápból tömegesen bontható.
(#) Melphi hozzászólása Jan 8, 2014 /
 
Szia Alkotó!
Erről lenne szó, ehhez szeretnék egy inverted mentést, ha megoldanád.
Ez amúgy tesztelt verzió, valaki építette már meg?
Köszönöm
(#) JZoli hozzászólása Jan 8, 2014 /
 
Szükségem lenne egy 0-15V os és 0-15A-es tápegységre Mindenképpen szabályozható kimeneti feszültség és beállítható áramkorlát kellene. Nagyobb feszültségű tápegységet nem szeretnék építeni a nagy eldisszipálandó teljesítmény miatt . Ha valakinek van ilyen rajza, kérem segítsen!
(#) Ghoost válasza JZoli hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
A 225W az azert szep kis teljesitmeny a futeshez
Prolli; Alkoto-Pionner, vagy Attila86 tapegysegei az alternativak.
Az Alkotos tap megy 15V-rol, erre nekem van egy peldanyom igazolandon.
A 15A, az huzzosabb lesz, en 5-7 atereszt tennek be.
(#) Alkotó válasza Melphi hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Mellékeltem, ami szerintem jó lesz neked.
Ha másra gondoltál, akkor pontosítsd az igényed.
(#) Melphi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Tökéletes, köszönöm.
(#) kiborg válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Szia!

Érdeklődnék, hogy van-e mód arra, hogy a tápegységedbe valami módon bekötni egy plusz ledet (vagy több alkatrészt), hogy ne csak azt jelezze, hogy átment áramgenerátoros módba, hanem 1 LED jelezze a feszültség generátoros módot és 1 másik LED meg az áramgenerátoros módot?
Kiborg
(#) Ge Lee válasza kiborg hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
A gyáriakban ez úgy van megoldva, hogy van még benne pluszban egy komparátor (LM358), amit annak a műveleti erősítőnek a kimenete hajt meg, amelyik az áramszabályozást végzi. Ennek a komparátornak a kimenetén van 1-1- LED, egyik a táp felé, a másik a föld felé néz. Tehát alap helyzetben világít az egyik LED, ha áramszabályozás van akkor pedig a komparátor átbillen, és a másik LED világít. Ennyi.
De szerintem ez megoldható az eredeti felállásban is plusz 1 LED-el, bár a kapcsolás nincs előttem.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
Következő: »»   537 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem