Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   259 / 308
(#) janikukac válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Oké, akkor adj tanácsot,hogy hogyan lehetne kijavítani! Sajnos nem lehet mindenki tökéletesen okos, és különben is "Errare humanum est" ...
Ha tudsz, mutass képeket a te asztalodról, szívesen megtekintem, s lelesek pár jó dolgot róla ,hogy az enyémen tudjak igazítani, mert ez még nem a végállapot.
Üdv!
(#) elektroncso válasza janikukac hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Szia, Alkotónak részben igaza van. Ebbe én is belestem. Szerintem a műszerpolc két szélső lábát az asztal széléig ki kell vinni, úgy hogy a monitor is azon belül legyen, az alkatrésztároló fiókossal együtt.
(#) nagym6 válasza janikukac hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Én az asztal lapot kifelé (faltól felém) nagyobbra csinálnám, kicsi ez a felület.
A sarokban sarokpolc lenne, így kihasználatlan, polcként sokminden elférne ott.
(#) janikukac válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Igen, ezen sokat eszeltünk mi is azóta, csak az a gond, hogy nem véletlenül lett ekkora az asztallap-sajnos nincs hely sokkal nagyobbra. Azt kellene kitalálni valahogy, hogy a szekrényt hogyan lehetne az asztal hátuljához fogatni, mert akkor a lábakra nem lenne szükség.
(#) elektroncso válasza janikukac hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Ha arram a polcra gondolsz ami a monitortól jobbra van akkor az esetleg még fel lehetne fúrni a falra tartókkal, akkor nincsenek az asztalon útba lévő lábak.
(#) Alkotó válasza janikukac hozzászólására (») Jan 18, 2014 / 2
 
A helyes és értelmes út a tervezés, méghozzá kellő gondossággal, és a specialitások minél tökéletesebb figyelembe vételével. Majd ha minden terv megvan, akkor és csak akkor nyiszáljuk a bútorlapokat.
A sarokkialakítás kényes probléma, és megoldásokban mindig van némi kompromisszum.
Ha akarod, megnézheted az Én asztalomat, de annak semmi köze hozzád, és a te problémádhoz.
A hibákat elmondtam, azokat kell orvosolni, de a meglévő állapot javítgatásával ez aligha lesz sikeres. Ha meg alapjaitól újra értelmezed, akkor elvész a sok anyag és munka.
Első körben gondol végig mire van szükséged, és mekkora helyet kell megtölteni a bútorral. Azután jöhet a tervezés. Akár én is segíthetnék ebben, de ha meg is teszem csak minimális mértékben fogok közreműködni.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Sajnos minden helység követel valami kompromisszumot. Nálam alapvetően az a baj, hogy a műhely ajtajával szembe helyezték el a "raktár" ajtaját, ami gyakorlatilag egy egész hasznos falat takar el, ahová akár egy hosszabb polcrendszert vagy egy hosszabb aszalt tudnék rakni. Nagyon szerencsétlenül van megoldva. Az asztalomon való pakoláskor mindig az volt az elsődleges cél, hogy minimum egy TV elférjen rajta, ha azt hoznak javításra. Ma már totálisan nem így néz ki az asztalom, mert közben jött egy EMG1555-ös oszcilloszkópom, ami az asztal bal oldalából legalább 20-30cm-t elfoglal széltében, így megint rövidebb az asztal, máshová viszont nem tehetem mert nagy is, és majdnem nehezebb mint én. ASZTAL A fúrógép mellett/mögött is jól látszik egy "sarok", ami szerintem totálisan felesleges, és rengeteget hátráltat.... Ha nem lenne, egy U alakú asztalt építenék a falra, amin minden elfér, körülötte (fölötte) pedig polcrendszert. SAROK Ja! A harmadik dolog ami baromira hátráltató: Az asztalom aljában az a kis szekrényke amiben a számítógép van/volt. Ma már gép sincs, laptop van helyette, így az a rész üres. Ha nem lenne, még akár kényelmesen az asztalhoz is be tudnék ülni, nem félig terpeszkedve.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Remekül látod, ideális megoldást nem lehet találni, de törekedni kell a célszerűségre (most egy konkrét kialakítás hibáiról beszéltünk). Ráadásul távolról sem elég az ideális formát, a kötések-csatlakozások módját, és a méreteket kitalálni, mert az esetek többségében egyszerre kellene a műhely az iroda és a raktár funkcióit produkálni, holott ezek alapvetően más követelményeket támasztanak.
Talán kimondható, hogy éppen az a dolog lényege, milyen bölcsen tudjuk felmérni a hely és a környezet adta lehetőségeket, és azokat hogyan tudjuk kapcsolni az elvárásainkhoz. Az már szinte részletkérdés milyen asztal és polc-technikai konstrukciókat választunk.
Egy kicsit magam mellett is érvelek, mert az alaktrésztároló szekrényeimet igyekeztem úgy kitalálni, hogy akár egy irodaminőségű asztalon, vagy polcon is elhelyezhető legyen, nagyon helytakarékos, jól áttekinthető, és ahogy változnak az igények bővíthető (mert a végső cél mégis csak az, hogy tevékenykedni tudjunk a "munkahelyünkön")
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) KTobi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 18, 2014 / 2
 
Nem védeni akarom, se téged támadni. Asztalt szeretett volna, asztalt kapott, olyat amilyet szeretett volna.
Úgy gondolta neki ez a legmegfelelőbb. Hogy mi az optimális/ideális abba ne menjünk bele. Mindenkinek más, mert mások a feltételek.
Magamnak ilyet biztos nem csináltam volna, mert nem ilyen szobám/felszerelésem van. Jelenleg azt se tudom eldönteni, hogy hova tegyem véglegesen a műhelyem, több helyen vannak a dolgok, ahol a "műhely" van ott se ideális sok minden. Az egészet át kell mozgatnom mindenképpen, de ehhez először idő kell.
Belakja, meglássa milyen, változtat rajta. Amit lehet csinálni, a polcot szétszedni, és a lapokat L tartókkal felrakni a falra. Lehet (lehetett) venni készre hajtott L tartókat, csak csavarozni kell a fába, meg tiplizni a falba. 5-6kilót ki bír egy polc.
Amit semmiképp ne csinálj János, konektorok hátulja ne legyenek hozzáférhetők. Mindenképp takard, véletlen belenyúlás, és a betévedő egértől is. Alap felhasználásra egy fázis, 10Aes automata biztosító és egy érzékeny FID (30mAnál nem több), mellé egy főkapcsoló, egy dobozba beszerelve, lehet az asztalhoz rögzítve, állandóan bedugva a fali konektroba, és véletlenül se fordítva bedugni. (ha valami melegítő is kell, hogy menjen róla a műhelyben akkor 16A, nagyon alkalmas a főkapcsoló, nem marad véletlenül bekapcsolva a cinező és egyéb veszélyforrás)

Idézet:
„"tévedni emberi dolog", "lelesek pár jó dolgot", "javítok rajta"”
Sajnos teljesen igaza van. Az ember téved. A semmiből megtervezni valamit nagyon nehéz munka. Az ember megnézi a hasonló megoldásokat, elemzi, és dönt miből mi volna jó.

Témánál maradva, senki nem áll neki kétlábú széket csinálni, mivel látott már elég széket, és tudja, hogy eldőlne. Nem ennyire hétköznapi dolgoknál viszont előjön a probléma, tapasztalathiány. Minél többször tervez az ember valamit annál többet tud, és ha okos kétszer nem csinálja meg ugyanazt a hibát.
(#) Alkotó válasza KTobi hozzászólására (») Jan 18, 2014 / 1
 
Igazad van, egyet beszélünk.
Nem azt mondtam nem lehet majd dolgozni ezen az asztalon! Dehogynem, sőt sok amatőrnek még ilyen sincs.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
(#) tomipap válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 18, 2014 / 1
 
Az asztal amibol indult a dolog mint mondtad te is, egy amatornek talan sok is. En itt erzem a titok nyitjat. Egy amator amator. Kell a tapasztalat es a tervezesi ismeret. Nem tudjuk mi a terve de a tapasztalat azt mutatja, ha a hely engedi (ez itt a kerdes) akkor mindenkeppen mely asztal kell. Ez szamomra az elso.
En amikor osszeraktam a muhelyem olyan eszmeletlen hibakat kovettem el a tapasztalattal a hatam mogott, hogy meg magam is ledobbentem. Asztal melysege = kompromisszum. Majdnem mindig. Nem szabad engedni. 80cm alatt maximum AVR nezegeztesre valo. Hobbi (profi hobbi) vagy kezdo szerviz munkara semmit sem er. En epitettem egy polcrendszert magamnak asztallal. Az egyetlen mentsegem, hogy az asztal kidobhato es epitheto a meglevo rendszerre masik asztallap a polcok mozgatasa nelkul. Viszont ez nem egy tipikus butordarab. A kivitelezes az asztal megvalositason kivul mondhatom, hogy elfogadhato. De nem haztartasi butor stilus az is biztos. En muhelyt akartam epiteni. A rozsaszin fal (parom oldala) mondjuk a kepen ezt egy picut megvetozza. Annyi baj legyen. Nehez tanacsot adni az biztos. En csak inkabb szeretnem megosztani azt amit hasznalok, hogy esetleg mas is kiertekelhesse, hogy nekem hogyan epul fel egy "hasznalhato" de nagyon nagyon kompromisszum igenyes muhely. Erdemes az asztal toldozgatasat megnezni. Havonta fogtam fel, hogy meg mindig nem eleg mely a munkahoz. Feltoltottem ket kepet csak arrol, hogy szuksegbol mit mokoltam, hogy legalabb tudjak dolgozni. Amolyan elotte-utana kep, de ha megnezitek a kepek datumat is akkor latszik, hogy van, hogy naponta epitettem at a rendszert. Es ez a melysegu asztal meg mindig tulon tul keskeny. A melyseg mar ok, igaz mar igy is 1m.
Azert nem a tervezett asztal megoldassal lett epitve mert azok az asztalok amik a fenykepeken szerepelnek mar rendelkezsemre alltak. Igy a teljes kivitelezes meg varat magara. A linken levo fotokon kicsit tobb informaciot mutatnak az elkepzelesek. A muszerezettseg egy masik dolog. Azokat is napi szinten pakolom meg mindig ide oda mert akar milyen egyszeruen hangzik is, nem mindegy, hogy melyik muszer es melyik paka hova kerul. Minden masodperc segitseg es nem konnyu optimalizalni. Plane ha mindent egy sarokban kell megoldani.

En mindenkeppen azt javaslom asztal epitoknek, hogy valasszak el az asztalt a polcoktol. Legyen kulon egyseg mert ugy nagyon sok vagdalast meg lehet sporolni.
Az en alu profilokora epitett rendszerem ha akarom minden nap centikkel fel es le tologathato, tovabb bovitheto, suritheto es barmikor lebonthato es ujraepitheto.

Elore szeretnem kijelenteni, hogy nem agyon valogatott kepek...
A fenykepek itt erhetok el. A linken belul (felul) meg van egy "vegyes" mappa is tovabbi kepekkel.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
(#) Schnitt hozzászólása Jan 19, 2014 / 4
 
Kicsit úgy érzem, hogy ez már nem is a hobbielektronika, hanem a "profielektronika".
Szerintem hobbi kategóriában, ha valakinek dedikált asztala van a szerelésre, és nem a konyhaasztalt kell állandóan pakolgatni, az már jó. Idővel úgyis elhasználódik, kopik a bútor, addigra összegyűjti, min kellene változtatni, és ha pénze is lesz rá, megcsinálja.
Nem azt mondom, nem kell tanácsokat adni, de az, hogy "verd szét, mert vacak", szerintem nem oké.
Pár hete kérdezte, milyen asztalt építsen, és csak annyit mondott mindenki, hogy "neked kell tudnod, a te igényeid". Talán ezeket akkor kellett volna.

Na abbahagytam az offot.
(#) satlokk hozzászólása Jan 20, 2014 /
 
Sziasztok!
Gyarapodott a műhelyem két újabb lakóval,egy makita nagyflexel és egy uni 11 e tipusu műszerrel.Meg még a saját készítésü köszörüm is kapott egy motort,mely 3 fázisu.
(#) satlokk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 20, 2014 /
 
Már kipróbáltam rajta.
(#) Gafly hozzászólása Jan 20, 2014 /
 
Akarom mondani, hogy a Lidl-ben tök jó LED-es nagyítós lámpa van akciósan. Ámbár az ára kicsit húzós (majdnem 10...), de műhely lámpának teljesen OK. Stabil és nehéz talp, jól világít, 12VDC kapcsolótáp, nagyít és még mélyedések is vannak a csavaroknak
(#) satlokk válasza Gafly hozzászólására (») Jan 20, 2014 /
 
Szerintem nem is annyira húzós,igaz minden nézőpont kérdése és,hogy van az ember fia pénzügyileg eleristve.
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Tegnaptól pedig forrasztóállomásnak tűnő tárgy akciós 3.500 Ft-ért.
Állítható hőmérséklet, kapcsolóüzemű táp. Tulajdonképpen használható hobbi célra.
Ennyi pénzért korrekt szerintem és még garancia is van rá...
(#) Schnitt válasza Gafly hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
A hőmérséklet nem, csak a fűtőfeszültség kitöltési tényezője állítható.
Az eredmény szinte ugyanaz, de mégsem.
Volt egy ilyen elven működő pákám régebben, egy fahrenheit 28020, de gyakorlatilag soha nem tudtam róla, hány fokos a pákahegy.
A kitöltési tényező nem változik, ha jobban terheled a pákát pl nagyobb rézfelülettel, vagy hűtőlap forrasztással, míg egy valódi hőfokszabályzósnál hosszabb ideig tartja bekapcsolva a fűtést nagyobb hőelvonásnál, a beállított hőmérséklet tartására törekszik.

Ennél meg ha terheletlenül hőmérős multival beméregetsz pár potméterállást, az használat közben már nem lesz igaz.
Nálam sokszor belefagyott a pákahegy az ónba, mikor finomkodni kellett, és nem lehetett 70-80 fokkal az ón olvadási pontja fölé lőni.

Elsőre tűnik csak jó ötletnek, de hosszú távon megőszülsz tőle, hidd el.
(#) Gafly válasza Schnitt hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
És még szerintem a pákahegy is össze van kötve galvanikusan a védővezetővel, amitől én őrülök meg.
Nálunk itt a srácok nagyon rácuppantak (8-ból 4 arányban ) miután ez első megvett példányt behozták megmutatni és kipróbálni.

De alapvetően egyetértek veled...
Nálam is marad továbbra is a kattogós Weller.
(#) zapkorte válasza satlokk hozzászólására (») Jan 27, 2014 / 1
 
Az uni-11 bitang jó kis cucc a maga 10MOhm belső ellenállásával, de nagyon vigyázz rá, mert egy olyan orosz dual FET van benne, amit semmi pénzért nem kapsz meg sehol. Ja, és van neki még egy furcsa szokása: hogy polaritásfüggetlen. Akármelyik drót a plusz, a minusz, a mutató mindig jobbra tér ki. Kettős tápos készülékek mérésekor nagyon be lehet menni vele az erdőbe! Ja, meg ugye váltóáramú állásba váltóáramot is mér egyenkomponens nélkül, viszont ha egyenáramú állásba rakod, és van egy kis brumm rajta, akkor megintcsak becsap a dög. Szóval vigyázni kell vele... én általában egy másik műszert használok, az uni-11-et csak akkor veszem elő, hogyha szükség van a különleges paramétereire.
(#) nagym6 válasza Schnitt hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Majdnem én is vettem, de gyanítottam, hogy ilyen puritán teljesítményszabályozós ennyi pénzért. Ez ilyen megoldással nekem is használhatatlan lenne. Köszi az infót.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Hegyet nem lehet hozzá kapni (tudtommal), ami esetleg még szempont...
(#) satlokk válasza zapkorte hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Okés köszönöm a tájékoztatót.Igaz én valamikor tanuló koromban Uni 7-tel és Univóval tanultam a méréstechnikát hajdanán.
(#) chrlee hozzászólása Jan 29, 2014 /
 
A mai napon érkezett meg hozzám Alkotó mester alkatrésztároló szekrénykéje. Nagyon sokat keresgéltem az alkatrésztároló lehetőségek között, mert nekem a panellakásban nincs lehetőségem saját műhelyre, csupán egy asztalom van a nappalink egyik sarkában. A műanyag szortiment dobozos megoldások nekem nem tetszettek, a helykihasználás szempontjából sem tűntek praktikusnak, és a nappali sarkában sem mutattak volna jól. Alkotó alkatrésztároló szekrénykéjét most kezdtem el belakni, tényleg olyan szép és praktikus, mint vártam. Azt hiszem, hogy 1-2 darab még kelleni fog, ha majd nő az alkatrészmennyiségem.
(#) zolika60 válasza chrlee hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Gratulálok hozzá, használd örömmel. Alkotó mester tárolói igazán jók és szépek.
(#) killbill válasza janikukac hozzászólására (») Jan 29, 2014 / 1
 
Szia!
A sok velemenyhez csak annyit tudok hozzatenni, hogy a monitor nincs jo helyen a sarokban. Ha sokat ulsz gep elott, akkor hamar rajossz, hogy irto kenyelmetlen, es allitolag egeszsegtelen is kitekeredve ulni. Egyenes hattal kell ulni, szemben a monitorral. Ebbol adodik, hogy a billentyuzet a monitor elott kell legyen. Egyebkent meg a "jo hely" kialakitasa erosen fugg attol, hogy mit csinalsz, mennyi fix cucc lesz elotted. Ha pl. elektronikat bizergalsz, akkor ott legyenek az alkatreszek, ahol forrasztasz. Itt van ket kep az en szobamrol. Azert ketto, mert nem tudok olyan messzire menni, hogy egy kepen elferjen. Nem nagy a szoba, 2.6x3m. Es ennek is rossz az elrendezese, mert az ablak a hatam mogott van, belesut a nap a monitorba. Ja, a sarokban alul a hely eleg nehezen hasznalhato Ezt az egy szobat nem festettuk ki, amikor megvettuk a hazat, de mar nagyon banom. Eszmeletlen rossz ez a kanarisarga fal. Semminek nem olyan a szine, mint kellene.
(#) pinyó39 válasza killbill hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Szegafrédó!

De ismerős nekem az a szkóp (is).
(#) killbill válasza pinyó39 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Meg jo, hogy a panelotok nincs az asztalomon
(#) nedudgi válasza janikukac hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
A monitor előtt ki kellene egészíteni az asztalt egy háromszögletű darabbal, hogy kényelmesen elférjen a billentyűzet előtte. A mechanikai és forrasztásos részt így elválaszthatja, de nem lesz túl messze, hogy fél szemmel ne tudj ránézni.
(#) killbill válasza Gafly hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Idézet:
„Nálam is marad továbbra is a kattogós Weller.”
Ez a korral jár
Következő: »»   259 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem