Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műterhelés építése
 
Témaindító: cimopata, idő: Márc 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 23
(#) Tardief hozzászólása Feb 22, 2014 /
 
Sziasztok,
Labortápomat szeretném kicsit leterhelni.
A lehető legolcsóbban akarom kihozni és nem is kell nagy teljesítmény csak annyit hogy 40 voltról felvegyen 2-3 ampert bár nem is fontos ennyi.
Kitlöttem valószínűleg az egyik legparasztabb ötletet.
Egy ceruzabél szolgálna mint ellenállás egy teljes grafitceruza olyan 15 ohm( hidegen) Hűtés gyanánt pedig vízbe lenne merítve.
Kémiához nem értek túl sokat, csak annyit, hogy vigyázni kell az ilyenekkel. Végbe,egy valmilyen reakció?
Köszönöm a segítséget.
(#) jucsaba válasza Tardief hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Valaki hirdetett (talán 100 darab körüli) 12V 20-50W izzókat 50Ft körüli áron, abból kellene venned/csinálnod , az izzó meg még áramgenerátoros jellegű is , míg a szén/grafit úgy tudom negatív Tk val rendelkezik , vagyis minél melegebb annál nagyobb áram megy át rajta , és ha vízbe meríted az legyen desztillált (nem ioncserélt) .
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Ha végleg nem találsz semmi megoldást , tudok adni lapos ellenálláshuzalt , van 2 méretben is ,abból nagyon pofis dolgot lehet csinálni , vagy még az is járható út , hogy pc ventit felcsavarozol 2 nyák lemezre , amiből az egyik ki van vágva a ventinek a kerek átmérőjébe , a másik tele fóliás , a kettő között 1-10 W ellelnállások vannak beforrasztva , a levegőt a venti fújja az elenállások között , a névleget teljesítmény 2-5 X is képes .Ha a telefóliás a ventié, a másik lehet a ventivel szembeni , itt lehet az áramot szabályozni , ellenállások ki/be kapcsolásával.
Ha nem tiszta küldök képet.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) every válasza jucsaba hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szia! Nekem is küldhetnél képeket. Köszi!
(#) jucsaba válasza every hozzászólására (») Feb 22, 2014 / 1
 
Csak meg kell keresnem , valamelyik dobozban van .
(#) Tardief válasza jucsaba hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szuper ez a szerkezet. Egyszerű és jó.
Köszönöm
(#) jucsaba válasza Tardief hozzászólására (») Márc 7, 2014 /
 
Na legalább neked tetszik.
(#) Gafly hozzászólása Márc 7, 2014 /
 
Ötletadónak, az enyém meg ilyen.
Egyszer akciós volt a LOMEX-ben a fémházas 4R7 ellenállás...
(#) djsala hozzászólása Ápr 1, 2014 /
 
Üdv!
Az lenne a célom, hogy egy PWM erősítőhöz készítsek műterhelést (8 Ohmos hangfalnak megfelelőt).
Ahogy olvasgattam a topikot szöget ütött a fejemben a kanthal huzal+olaj kombináció. Találtam is huzalt, étolaj meg van annyi, mint a szemét. (Erről még elgondolkodok, mert mérés közben nem akarok mekit csinálni a szobámból, lehet inkább a traktorból leeresztettel próbálkozok.)

Ami inkább kérdéses és amiért írtam, hogy a szigeteletlen huzalból hogy tekercseljek anélkül, hogy akár a mozgatástól, akár a hőtágulástól nem kívánt kontaktot kapjon?
A másik, hogy van-e mostanra valakinek ehhez hasonló tapasztalata? Mennyi teljesítményt lehet elfűteni mondjuk egy 0,85ös huzallal?
A válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2014
(#) jucsaba válasza djsala hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /
 
A huzal fajlagos ellenállása rajta van a dobon amiről letekered , az hogy mennyi áramot engedsz át rajta próba alapján érdemes eldönteni , de kell valami kerámia csévetest , és ...
A fentebb képpel feltett műterhelésem 4X15 ohmos csatornánként(, 3X47R párhuzamosan) hangfrekire , táp terhelésre tökéletes , a venti hűtés miatt az 5W ellenállások akár 15-20W terhelhetőségűek lettek , vagyis csatornánként 40-50W , amiből 4 van kialakítva .
Nem büdös , nem ráz , nem kell kurrens alkatrész , kapható alkatrészekből van összepakolva ,gyorsan akár 1-2 óra alatt összerakható, ja és az olajosat is kell hűteni , az olaj csak arra van hogy elszállítsa a meleget , de azt valahová neki is tovább kell adnia ...
(#) csjoki hozzászólása Ápr 1, 2014 /
 
Sziasztok!
Régebben készítettem egy műterhelést tápegység és egyéb dolgok vizsgálatához. A 2004/9-es Rádiótechnikában szerepelt áramkorlátozó néven. A készüléket nem dobozoltam be mert sürgős volt. Az áramkorlátozásnak két fokozata van 1A és 10A. A ventillátorok hőmérséklet függően pörögnek.
(#) ktamas66 válasza csjoki hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /
 
Tetszik nagyon! Én is építettem hasonlót, de csak 1db TO3-as FET volt benne, amit a múltkor sikerült kinyírni. Most azon gondolkodom, hogy több párhuzamos FET-et rakok bele, csak nem tudom, hogy több TO-220-as IRF540-et csavarozzak egy bordára, vagy vagy csináljak SMD-ből egy "power modul" szerűséget egy alu hordozójú nyákra (mint a ledeknek van), és azt rakjam a hűtőbordára (nagyobb felület).
(#) csjoki válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /
 
Szia!
Attól függ mekkora teljesítményt akarsz kihozni belőle. 10A-nél fűt rendesen. Erős vetillátorral és hőmegfutás védelemmel megoldható.
(#) ktamas66 válasza csjoki hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /
 
Amekkorát lehet . Elsőre azt hiszem valami ilyen modult építek, és majd meglátom, hogy muzsikál.

Fet_modul.JPG
    
(#) ktamas66 hozzászólása Máj 6, 2014 /
 
Megépítettem a modult, de nem vált be, kb 60W-ig terheltem, ott lett 54 fokos a nyák ( lehet nem tudtam rendesen felforrasztani a FET-eket, mert az alu hordozó miatt elég macerás ).
Utána raktam két P4-es bordára (aminek réz magja van) két IRFP450-et, ezek jól bírták (120W/42 fok), csak terhelendő feszültséget nem tudtam 25V fölé vinni, mert meghülyült a vezérlés (ezt a kapcsolást használtam). Nem tudom ezt mi okozhatja, de most kinéztem egy FET vezérlést egy HP készülékből, most azzal fogok próbálkozni, de minden ötletet szívesen fogadok.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) Kovidivi válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Átállítottad az áram referenciát is? Mert 25Vx2.5A nem 120W. Mit jelent az, hogy meghülyül? Nézd meg a Gate-en levő feszültséget. Ha jól számolok, 6.4A-t állítottál be. Ez 0.22ohmon 1.4V esés. Ehhez képest kell minimum +5, de inkább +10V-ot a Gate-re juttatni. Ha neked 9V-od van, akkor könnyen elképzelhető, hogy a Gate nem kap elég nagy feszültséget. Növekvő átfolyó áramra egyre feljebb kúszik a Source, tehát egyre magasabbnak kell lennie a Gate-nek is. Érdemes lenne a 0.22ohmot 0.1ohmra cserélni. Vagy nagyobb áramoknál 0.05ohmra., de akkor nagyon kell figyelni, hogy pontosan hol méred az áramot, a rézpályán is esik ilyenkor feszültség.
Néhány érdekesség: ha nincs terhelés a bemeneten, akkor a FET le van zárva teljesen, ha ekkor kötsz rá terhelést, akkor a kapcsolás reakcióidejétől függően rövid ideig teljes rövidzárlati áram folyik, ami azért nem olyan jó.
Ha a poti csatlakozása megszakad, nincs fix üzemi állapot, egy 1M ohmos ellenállás a nem invertáló bemenetről a földre biztossá tenné a kapcsolást.
Az invertáló lábhoz kellene soros ellenállás, ennek hiánya esetleg még jobban súlyosbíthatja a fent vázolt problémát, miszerint 25V-nál nem lehet nagyobb feszültséget adni.
Azt még írd le, hogy ha 100mA-es terhelésre van állíva a terhelés, akkor is megbolondul magasabb feszültségen?
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 6, 2014 /
 
Sziasztok!
Az én kapcsolási rajzom így néz ki.
Működőképes.
Védelmek:
-terhelés nélkül a Gate le van húzva 1.7V közelébe (cserébe minimum 1.7V-nál nagyobb bemenő feszültségtől indul be a vezérlés)
-hővédelem: 50°C körül LED világít, 60°C körül sípol egy buzzer, és a FET-ek vezérlését lehúzza 1.7V-ra. Ezen kívül egy 12V-os ventilátort is vezérel, szobahőmérsékleten alapjáraton pörög, 60°C körül maximális feszültséget kap.
-fordított polaritás védelem
Működése: Kb. 3.2A-ig lehet a terhelést fokozatosan növelni. Bemenő feszültség az áram szorzatában érdekes, én nem engednék FET-enként 20-30W-nál többet, FET adatlapján pedig megtalálható a maximális feszültség.
Hátrányok: a 4k7 a Gate-tel sorosan azért kellett, mert különben nem tudta a védelmi műv. erősítő lehúzni a Gate-et. Ezáltal lassabb lett a szabályzás, nem változó feszültségnél ez nem okozhat nagy gondot. Talán tranzisztorral lehúzni a Gate-et GND-re jobb lenne a kapcsolás.
Amit szeretnék lemérni, hogyan reagál a kapcsolás, ha a terhelés pl. négyszögjel, mennyivel nagyobb, vagy nagyobb-e az áram a felfutó élnél, lefutónál, stb.
Tapasztalatok: a hővédelem nagyon jól működik, azonnal lecsökken az áram 0A-ra, amint a védelem közbelép. Feszültség mérőt érdemes a bemenő kapcsokhoz elhelyezni, és a söntön eső feszültséget is kijelezve, könnyen összeszorozható a fejlődő hő is.
Nagyon szépen lehet tesztelni telefontöltőket, hogy viselkednek túlterhelésre, step-up konvertereket, könnyen meghatározható egy ismeretlen teljesítményű trafó teljesítménye, csak növelni kell az áramot, és nézni, mekkora a feszültség esés.
Érdekesség: 4A-nál a kínai krokodilcsipeszes kábelen kb. 6V esett, alig jutott el valami feszültség a labortápból a műterhelésig.
Először az eldisszipált hőt szerettem volna kijelezni, de erre nem találtam sajnos megoldást.
A panelműszerek, amiket használok, az Ebay-ről vettem, pár $-os darabok, gyönyörűen át lehet őket alakítani 3.2V-os panelműszerré (ekkor jelez ki 99.9-et), bár a pontosságuk botrányos.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014

sch_180.jpg
    
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Rámértem oszcilloszkóppal a gate-re, kb. 100kHz-en gerjed , aminek a pontos frekije függ az áramtól és a terhelendő feszültségtől is. Így lehet, hogy nem is kapcsolás bolondul meg, hanem a labortápomat bolondítja az áramkorláttal (SMPSII, de próbáltam másikkal is, hátha a kapcsolófrekivel függ össze).
Én ezt a kapcsolást szeretném kipróbálni: (egy 60V/60A/360W-os HP műterhelés kapcsolási rajzából vettem). Később szeretném valami PIC-el intelligensé tenni (ha belefér ebbe az 5 éves tervbe ).
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) Kovidivi válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Szia.Meg van erről a szimulációs fájl? Vagy egy kicsit összeszedettebb kapcsolási rajz? Nálam is volt olyan, mikor az áramkorlát led pislákolt halványan teszt közben, tehát én is bezavartam a labortápom. Szerintem alap felhasználáshoz 30V 4A bőven elég. Az lenne még érdekes, ha váltófeszültséget is rá lehetne kapcsolni. Bár ekkor már nem konstans áram kellene, hanem konstans ellenállású felvezető...
Teljesítmény merőt szerinted honnan lehetne szerezni? Dc-hez sem egyszerű készíteni egyet, hát meg szinusz vagy más torz jelhez...
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Mi az, hogy összeszedettebb , teljesen átlátható!. A lényege ugyan az, csak FET-enként van a szabályozás, a sönt áramjelét erősítve vezeti vissza, az utolsó OPA a söntökön folyó áramokat összegzi a méréshez. TINA TI-ben rajzoltam, eredetileg másik OPA-k vannak benne, de ez van a szimulátorban.
(#) Kovidivi válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
A teljesen átláthatón vitatkoznék De a lényeget ki tudtam szedni. Különösen tetszik az áram összegzése. A közelében levő potival az offset feszültséget lehet nullázni?
Egyébként szerintem akár a fenti kapcsolásod, akár az én kapcsolásom tudna 60A-t, csak megfelelő mennyiségű FET-et kell beletenni. Az én kapcsolásomban még kiegyenlítő ellenállások is vannak, tehát az áram egyenletesen fog eloszlani a FET-eken. Most azon vagyok rajta, hogy minél kevesebb alkatrészből összerakni a kapcsolást, hogy értelme is legyen, de ne túlbonyolítva. Kicsit agyaltam, és átalakítottam az előző kapcsolást. Kidobtam belőle pár dolgot.

sch2.jpg
    
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Én meg közben terveztem egy kis tesztpanelt (ahogy néztem egy kis gyúrással ráépíthető lenne a FET-re, ha ez egyáltalán jó ötlet ). Erről még lemaradt az összegző erősítő. Megnézed nincs-e benne valami elrendezésbeli nagy hiba? Mindenképpen a digitális vezérlés irányába szeretném vinni a dolgot, valami D/A alapjellel.
Próbáltam a régi kapcsolást is kondikkal szűrögetni, de nem nagy sikerrel.
A tiéd is alakulgat, de ha megfigyelted a gyári kapcsolásban a FET gatejét húzza le földre amikor letilt, nem az OPA-t. Én a biztosítékot is beterveztem a gate-re (cseréltem már néhány OPA-t a tesztek alatt ).
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Jut eszembe, nem tudom milyen váltót akarsz vele terhelni, de majd teszünk elé egy graetz-et .
(#) Kovidivi válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Szia.
Én is úgy tervezem, hogy a bordára fogatom fel a nyákot. Van is róla egy képem. A borda alá pedig mehet a ventilátor, és kész is.
Én nem foglalkoznék digitális vezérléssel, ez a feladat egyszerűen megoldható analóg módon, a digitális vezérlés ágyúval verébre dolog szerintem. Minél bonyolultabb valami, annál több a hibalehetőség.
Szerintem jobb megoldás a műveleti erősítő bemeneténél beavatkozni, mert így 1 kimenet vezérli a Gate-et, és ennek a kimenetnek jó a dinamikája. Ha a Gate-et húznám le, kellene a soros 4k7 ellenállás, ezáltal lassabb lenne a szabályzás, rossz lenne a dinamika, plusz ha védelmi állapotban lehúzod a Gate-et GND-re, a szabályzó műv. erősítő szeretné ezt kikorrigálni, ezért a kimenete + tápfeszültségre ugrik, ha megszűnik a védelem, akkor ha nem elég gyors a szabályzás, több áram fog folyni, mint kellene.
Nálam még sosem szállt el műv. erősítő, a kimenetük áramgenerátoros. Ha rövidre zárod sem lehet baja. A Tiédnek is van rövidzár védelme...
Átgondoltam az erősítő terhelését, az kicsit komplexebb, ott a bemenő feszültség függvényében kell változnia az átfolyó áramnak, mégpedig U/R szerint. Tehát a referenciát a bemenő feszültséget leosztva kell előállítani. Két diódával szét lehet osztani a váltófeszültséget, és duplán kell megépíteni a műterhelés, külön-külön a két oldalhoz. Ilyet sem láttam még Sokkal egyszerűbb normális ellenállásból vagy kantálhuzalból készíteni 500-1000W-os terhelést.
Te miket szoktál terhelni?
Én inkább 5V-os töltőket, hogy tényleg tudja-e az 5V-ot tartani max. terhelésen is. Meglepődve tapasztaltam egy Ebay-es Step-Up konverternél, ami elvileg 3.7V-ből 5V 2A-t állít elő, hogy 2A-nál már csak 3V van a kimenetén. Míg egy olcsóbb, 500 vagy 1000mA-esnek specifikált step-up 4.3V-ot adott 2A mellett...
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Úgy látom a hasonló feladatok hasonló megoldásokat szülnek . Én is így csináltam az elsőt, a fekete borda a TO3 tokos FET-hez volt, a P4-esek az új TO247-hez. Én is táphoz, akkuhoz szeretném használni, azért gondoltam vezérlőset, hogy állandó teljesítménnyel is lehessen terhelni (ahogy merül az akku). Erősítőhöz én sem gondoltam, oda egyszerűbb 4/8Ohmosat építeni. A müv. erősítőim szerintem a a FET tönkremenetele tette tönkre.

Ha megfigyeled a gyári kapcsolás -+ tápot használ, és a vezérlést az invertáló bemenetre köti ezért negatív fesz. kell a vezérléshez. Kíváncsi vagyok ez milyen hatással lesz az áramkör viselkedésére.
(#) ktamas66 válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Megépítettem a tesztáramkört, ez sokkal jobban működik, mert 200kHz körül gerjed . Ezt a labortáp sem tudja kiszabályozni, így a kimeneten is jól mérhető. Tettem az IN+ - IN- közé egy 1µF és egy 470nF kondit (mert így forraszgattam fel őket sorban, és így a gerjedés kb. 350kHz. A gerjedés úgy indul el mintha bekapcsolnák (egy ideig semmi, aztán bumm), a indulása függ a feszültségtől, és a terhelő áramtól is. Minél kisebb a feszültség, annál kisebb az áram (3V->2,5A, 5V->2,8A, 10V->3,5A). Ez a kapcsolás most MC34072-vel van felépítve (az egyik a FET szabályozója, a másik fele az áramot erősíti. Láttam az eredeti kapcsolásban az áramerősítő OPA-nak (OP270) sokkal kisebb az offset feszültsége, és nagyobb a slew rate. Lehetséges hogy ez megoldaná a problémát?
Különben az áramkör jól bírja a gyűrődést .
(#) ktamas66 válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Megépítettem MC34072-OPA07 párossal, de a jelenség ugyan az. Közben kiméricskéltem, hogy a probléma akkor áll fenn, amikor a Vgs a meredek tartományban van, tehát kb. 4,5 és 6 volt közötti Vgs-nél. Gondolom a nagy erősítés miatt gerjed be. A gerjedés frekvenciája FET függvénye (gondolom a parazita kapacitások miatt),a feszültség a Vgs-Id karakterisztika könyökpontja (logikai FET-tel is próbáltam, ott kb. 2,5V).
(#) ktamas66 válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Beforrasztottam az OPA visszacsatolásába a 22pF-el párhuzamosan 10nF-ot, így jól működik. A dinamikus viselkedést majd később tesztelem (lehet kevesebb is elég lesz, most ez volt kéznél ).
Így néz ki, ventivel hűtve 150W-nál 60 fokos volt a FET hűtőlapja.

DSC01892.JPG
    
(#) Kovidivi válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Hello.
Ezek már jó eredmények, nem? A nyák is jól néz ki, jó kicsire sikerült, az enyém ehhez képest óriási, bár én a nyakra raktam a biztosító foglalatokat is, pufferkondit, söntellenállást, mindent.
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Alakul a dolog . Tesztpanelnek szántam, egy csomó minden nincs rajta, ráadásul akkor szeretem véglegesre csinálni, ha már a dobozolás is körvonalazódik.
Hanem azon gondolkodtam, hogy ha csökkenteni szeretném a FET-ek disszipációját és növelni a teljesítményt, betehetnék egy előtét ellenállást is, az áramszabályozás úgyis a sönt ellenálláson jön létre. Szétszedtem egy hajszárítót (1400W), és arra gondoltam a fűtőszálból csinálok terhelést (kipróbáltam, egy 10 Ohm-os darab kb. 130W-nál kezdett izzani PC ventilátoros hűtés mellett). Azon gondolkodom, hogyan lehetne ebből, mondjuk relék segítségével állítható ellenállást csinálni ( bizonyos határokon belül ). Ez a része váltót is tudna terhelni, ha alá van kötve a FET, akkor egyenben pontos ellenállást és áramot is lehetne állítani.
Következő: »»   6 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem