Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   64 / 191
(#) Gabó válasza holex hozzászólására (») Máj 27, 2014 /
 
Tömören, mindenre jó, csak arra nem amire elvileg tervezték!
(#) powerslide hozzászólása Jún 1, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy 28003-as forrasztóállomásom, tegnap enyhe füst szállt fel belőle.
Szétszedtem és az R3 ellenállás elkormolódott. Rámértem és csak a jobb oldali ágon van meg a -7.5V a bal oldali ágon a Zener után +9.5V van.
Nem villog a fűtés visszajelző, nem is fűt.
Az ellenálláson kívül mit kéne kicserélnem még?
Illetve mennyinek kéne lenni a kimeneti fűtő feszültségnek?

Köszi
(#) Stynson válasza Collider hozzászólására (») Jún 20, 2014 /
 
Persze persze a falbadugós nem a legjobb, de azért nem is annyira rosszak mint ahogy itt a fórumba feltüntetik.

Egyetlen hátrányuk hogy nem tudod a hőt szabályozni, de mikor ez egy kezdőnek már gondot jelenthet, addigra épít magának egy állomást szerintem..

Én annó összeraktam pickit 2 klónomat meg egy 5x5x5-ös ledkockát ilyen pákával, majd a forrasztóállomásom.
(#) Collider válasza Stynson hozzászólására (») Jún 20, 2014 /
 
Jó, egy hót' kezdőnek teljesen mindegy, én annak idején öngyújtóval is próbálkoztam. De ha már kezdő+páka akkor forrasztópisztoly, én legalábbis nagyon szerettem.
(#) hbtyuska hozzászólása Jún 21, 2014 /
 
Sziasztok!

Remélem hogy jó témában teszem fel a következő kérdéseimet.
Pákát keresnék nem SMD-forrasztásra, hanem egyszerűbb próbanyákos forrasztásokra. Árulnak 5ezer környékén már forrasztóállomásokat, az mennyire lehet megfelelő? Nyílván van oka annak, hogy ennyire olcsó, viszont én lehet hogy hetente max. kettőször forrasztanék vele, és erre meg nem biztos hogy érdemes nagyon sokat költeni.
(#) 20sz Jófiú válasza hbtyuska hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Próbálj meg valahonnan egy kattogós Weller pákát beszerezni. Nagyon strapabíró eszköz. Ha sikerül egyet szerezned nagyon sok örömöd fogod benne lelni. Ezekkel az olcsó forrasztóállomásokkal előbb utóbb gondjaid lesznek.
(#) hbtyuska válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Szia!

Nagyon köszi hogy válaszoltál!

Ennek a "kattogós" Wellernek milyen egyéb specifikuma van, ami alapján rá tudok keresni? Árban szerinted mire lehet számítani? Akkor az olcsó állomást elvetem.
(#) 20sz Jófiú válasza hbtyuska hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Béka oldalán a tövétől a hegyéig meg ismerkedhetsz vele. Bővebben: Link
Esetleg online piactereken illetve rádióamatőr börzéken juthatsz hozzá olcsón. A lényeg, hogy csak váltakozó feszültségről tápláld!
(#) hbtyuska válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Nagyon köszi! Annyit árulj még el, hogy a kattogós jelző mit takar?
(#) 20sz Jófiú válasza hbtyuska hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Ez a kattogás a hőfokszabályozás fizikájából ered. A pákacsúcs ferromágneses anyagból készült. A ferromágneses anyagoknak van egy olyan tulajdonsága, hogy egy bizonyos hőmérséklet felett elveszíti a mágneses tulajdonságát (Curie pont). Szóval ha a pákahegy elérte a rá jellemző hőmérsékletet akkor kikapcsolja a fűtését, ha kezd hűlni akkor újra visszakapcsolja. Ezt a kapcsolást egy halk kattanásként érzékeled.
(#) hbtyuska válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Szuper vagy, köszönöm szépen!
(#) laacika hozzászólása Jún 23, 2014 /
 
Sziasztok.
Van egy ilyen forrasztóm mint a képen látható de csak a tövénél lehet szétszedni,a hegye (szerintem acél,tuti nem réz) és kezd elégni.
Arra gondoltam hogy megcsinálom olyanra mint a régi Cseh forrasztók hogy csak a hegyét lehessen cserélni,csavaros befogatású réz huzal.Szerintetek jó lesz úgy?Köszönöm a tanácsokat.
(#) juppi hozzászólása Jún 24, 2014 /
 
Van egy LED-panelem, amelynek képét mellékelem.
A végére kellene rákötnöm a meghajtó vezetékeit, azonban olyan pici ott az érintkezőfelület, hogy fogalmam nincs arról, hogy miként tudnám kivitelezni a forrasztást.
Van egy forrasztópákám, de erre nem alkalmas, mert túl nagy a hegye.
Azon is elgondolkodtam, hogy esetleg létezik érintkezősaru, amelyet csak rá kell pattintani a LED-panel végére.

P6110002.JPG
    
(#) Collider válasza juppi hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Ha a pákád hegye valóban olyan nagy, hogy esélye sincs, hogy hozzá tudd érinteni a fémfelülethez és elegendően felmelegíteni a forrasztáshoz, akkor talán flux-szal meg tudod oldani. Flux tollat kell venni (2000 Ft), bekenni a felületet és akkor elvileg az olvadt ón is tökéletesen "odaköt" anélkül, hogy a felületet hozzá kéne melegíteni.

(Ha hülyeségeket beszéltem, a nálam hozzáértőbbek majd kiigazítják.)

Szerk: Kis ügyességgel nagy pákaheggyel is menni fog. A kábelt rányomod a pákával a felületre és ónt adagolsz neki, így szépen lefolyik az ón a kábelen és odaköt a felülethez.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) nedudgi válasza juppi hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
A páka hegyére tekerj 3-4mm-es rézdrótból egy toldatot.
(#) juppi válasza Collider hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Köszönök minden választ!
Azt hiszem be fogok ugrani a HEStore-ba, és veszek pákahegyet meg fluxus tollat. Erről speciel még nem is hallottam, először azt hittem, hogy egy korszerű fluxuskondenzátor. ☺
(#) nedudgi válasza juppi hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Maradj meg a forrasztásnál.
(#) zolika60 válasza juppi hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Csak flux és nem fluxus.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
(#) Collider válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
A fluxot csak én is nem rég fedeztem fel, úgy lehet vele forrasztani apró felületekre, hogy az már majdnem a varázslat kategóriába tartozik.

Ettől függetlenül én meg tudnám forrasztani azt a kis pöcköt is, csak megfelelő átmérőjű kábel és normális minőségű ón kell hozzá, a többit az ónban lévő folyasztószer elintézi.
(#) juppi hozzászólása Jún 25, 2014 /
 
Nos, kérem, a helyzet bonyolódik. ☺
Beugrottam én a HEstore-ba-ba, ahová vittem magammal a pákám (hogy majd kiválasztjuk a legjobb, hozzá passzoló hegyet), de kiderült, hogy ott csak a megrendelt termékek átvétele történik.
Tehát, meg kellene rendelnem a forrasztóhegyet, és utána átvennem a boltban. Ezek vannak, de nem tudom melyik a legjobb, ezért segítséget kérek a választásban.
A mellékelt képen látható Conrad KD-15 (15 W-os) forrasztópákám van, és olyan hegyet keresek, amellyel apró tárgyakat tudok forrasztani (évente mondjuk 10 darabot ☺), vagyis alkalmas finom munkára.

(Ha már arra jártam, betértem, elsősorban ebédelni, az Ikeába, és a beépíthető LED-léceken nagyon szép csatlakozósarukat láttam, de sajnos külön nem árulják őket. Egy ilyen szerintem az én céljaimra is megfelelne.)
(#) 20sz Jófiú válasza juppi hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Ebbe a pákába magad is készíthetsz hegyet. Az egész nem más, mint egy darab vasrúd.
(#) zosza18 válasza juppi hozzászólására (») Jún 26, 2014 /
 
Szia.
Ha rám hallgatol, akkor nem kinlódsz a vásárlással. Megméred a pákahegy átmérőjét amit becsavarozol. Azzal megegyező átmérőjű (sárga/vörös) rézpálcából vágsz kellő hosszúságot és kihegyezed a végét. (Nem vasrúdból, mert a büdös életbe nem tudsz vele forrasztani, csak műanyagot!) Én így készítettem különböző hegyeket a pákámhoz és tökéletesek. Kopnak lassan, attól függ mennyire "dörzsölöd" az alkatrész lábakat vagy vezetékeket forrasztás közben. Én meg vagyok vele elégedve és nyugodt szívvel ajánlom Neked is ezt a módszert, egyszerű, olcsó és még vasárnap délben is tudsz "venni" pákahegyet ilyen módon.
Megvettem kb. 3hete a Fahrenheit piros színű alap forrasztóállomását, amit szintén ajánlok mindenki figyelmébe. Jól dolgozik nagyon és nem drága. Szerintem megéri megvenni, jól lehet vele beültetni és a leghegye is forraszt!
(#) Collider válasza juppi hozzászólására (») Jún 26, 2014 /
 
Szerintem nagyon túlbonyolítod. Az elegáns megoldás egy dolog, de ha nincs kreativitásod megforrasztani egy könnyen elintézhető felületet, azon semmilyen bevásárlás nem segít.
(#) usane hozzászólása Jún 27, 2014 /
 
Hello!

Szeretnék venni egy forrólevegős állomást.
Érdemes ezt megvenni? Van valakinek tapasztalata? Jó az a 900W vagy kell egyáltalán?
Esetleg ez a második jelölt.
Vagy inkább ebay-ről rendeljek egy ayoue 968a+ -t amihez adnak egy csomó kiegészítőt?
Előre is kösz a választ.
(#) juppi válasza Collider hozzászólására (») Jún 27, 2014 / 1
 
Így igaz. Már bánom, hogy megvettem ezt a LED-panelt, mert csak a bajom van vele.
Egy apró forrasztást meg tudok csinálni, és a tápkábeleket már hozzá is forrasztottam a panelhez, de most a panelt kellene az alumínium hűtőbordára rögzíteni, ami újabb kihívás stb.
Szép munkát nem fogok tudni csinálni, mert ez is kell hozzá, meg az is, és mivel nem ebből élek, sok minden hiányzik, megvásárolni mindent meg nincs értelme. Az Ikeában látott panelek, készen vannak, szépek is, azok valók nekem. ☺
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Júl 1, 2014 / 1
 
Ha esetleg valaki nézi ezt a témát, akkor az előzőekhez hozzá tenném, hogy a pákahegy beszerezhetősége sem utolsó szempont pótlás esetén.
(#) laszlokunstar válasza usane hozzászólására (») Júl 1, 2014 /
 
Hogy nehezítsem a döntést... Nekem Proskit SS989B van, elégedett vagyok vele, kapható hozzá többféle pákahegy, fúvóka, fűtőbetét folyamatosan, még olcsóbb is. Gyárilag 3 fúvókát -a kör alakúakat- adják hozzá.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
(#) usane válasza laszlokunstar hozzászólására (») Júl 4, 2014 /
 
Köszönöm a nehezítést.
Igen ezt is néztem, szóba jöhet, sőt csak meleglevegőset is néztem normál páka nélkül, de abból ami igazán tetszik az megint a solder peak terméke és 70000+ nettó az ára, egyszóval tanácstalan vagyok.
Mindíg ez van, ha túl nagy a választék.
(#) laszlokunstar válasza usane hozzászólására (») Júl 4, 2014 /
 
Táblázatot készítesz, melyben mindegyik beszerezhető szerepel, előnyök, hátrányok, kiegészítők, ill. tartalékalkatrészek, mindezt árral. Mennyire lenne kihasználva... Talán könnyebb lesz a szűrés.
(#) usane válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 4, 2014 /
 
Néztem az aoyue-t is, de már csak ebay-en rendelhető bármely típusa. Kérdés ezzel kapcsolatan, hogy pákahegy beszerezhető hozzá?
Következő: »»   64 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem