Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   346 / 961
(#) Gafly válasza szaot hozzászólására (») Jún 23, 2014 /
 
Röviden: Nem!
(#) proba válasza szaot hozzászólására (») Jún 23, 2014 /
 
Nulla szakadásra esetleg .Ha három fázis van és három egy fázisú relé , akkor rákényszeríti a szerelőt a szabályos szerelésre, nem keverheti a fázisok visszatérőjét, igy a nulla szakadás már csak a FI előtt lesz tragikus. Ez ugyebár sokkal kevesebb hibalehetőség.
(#) szaot válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 23, 2014 /
 
Szolgáltató oldali szakadásra gondoltam, bármilyen okból. E tekintetben van különbség - proba leírásán túl - három db. egyfázisú vagy egy db. háromfázisú relé alkalmazásában?
(#) potyo válasza szaot hozzászólására (») Jún 23, 2014 /
 
A reléken átfolyó áramok szimmetriája csak a relék után bekötött fogyasztóktól függ, a relék előtt ami történik, arra a relé nem reagál. Így tehát ebből a szempontból lényegtelen, hogy milyen FI relé van, és ugyanígy nemis védenek semmit sem az ellen, hogy egyes készülékek magasabb, mások alacsonyabb feszültséget kapjanak.
(#) proba válasza szaot hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Nincs. Erre maximum a túlfeszültség védő alkalmas.
(#) szaot hozzászólása Jún 24, 2014 /
 
Köszönöm, úgyis terveztem B+C-s túlfeszvédő beépíttetését, valószínűleg rászánom majd magam egy ilyen megvételére.
(#) holex válasza pjg hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Egyszínű mind, az a gond...
(#) proba válasza holex hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Ha van az adott hálózatban jól bekötött FI relé, az megmondja. Amelyiknél leold egy égőre, az a védőföld.
(#) kameleon2 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Szia! Először is gratulálok, sok sikert a műhelyhez! Nekem az vált be leginkább, ha egy OBO szerelvénycsatornát futtatok végig az asztal fölött - annyi dugaljjal - amennyi csak a büdzsébe belefér. Igaz ez drágább megoldás mint a hosszabbító - de a minőséget a saját gyakorlatom garantálja a csatlakozásomnál - nem a hosszabbító minősége. Persze a falra szerelt (kb 90cm magasan) dugaljsor is kényelmesebbé teszi az életet. Én már nem szeretek hajlongani - így minden falra kerül: műszerpolc kb szemmagasságba a kijelzőkkel, mellette fali tárolók - jó sok - külön a kondiknak, ellenállásoknak és ha lehet külön a furatszerelt és az SMD. lehetne ezt még spirálni - de ez erősen helyfüggő. A páka mindig az asztalon, a gyakran használt szerszámok mindig a legfelső fiókba.
Mérőzsinórok is nálam pld egy 1"-os csövön lógnak, így csak le kell kapnom. Asztallapból én inkább a 3cm fölöttieket preferálom, az sok mindent kibír. A bükköt drágána tartottam ezért vettem sima fenyőt - az is jól bírja a strapát - ha meg már nem tetszik - nekimegyek a csiszológéppel . Ha egyszer elérem azt az ideális állapotot, hogy az öröklött holmijaim is a tárlóba kerülnek végre 2 év válogatás után - most már teszek fel fotót. Addig sajnos még nagy a fejetlenség. Persze - ahogy mondják: A zseni átlátja a káoszt !
(#) holex válasza proba hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Igen, erre én is gondoltam, de egy panelházról van szó, nincs FI relé.
(#) kameleon2 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Szia! a 230V-tól nem félni kell - hanem ismerni. Ha kialakítod a hálózatod és a végén kötöd a betápot - például kismegszakítóra - akkor nem érhet baj. A lényeg a szakaszos munkavégzés. Mindig azon a szakaszon kell dolgozzál, amiről meggyőződtél, hogy nincs áram alatt. Lehetőleg persze nem fázisceruzával.... Én mindig a fogyasztótól kezdek huzalozni és a legutolsó mozzanat a fázis bekötése.
(#) janikukac válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Jó estét!
Köszönöm szépen, jól esik a dicséret!
A szerelvénycsatorna az a műanyag , amiben a vezetékeket szokták húzni? Tudnál képet küldeni, hogy hogyan gondolod ezt az aljzat és szerelvénycsatorna kombót kivitelezni?
Nekem bal kéz felől van egy üres asztalrész, valamivel kevésbé mélyebb mint ami a képen is látszik rendesen, és ott van felfelé eresztve még egy darab bútorlap, oda lesznek a fogók, csavarhúzók, stb. felakasztgatva.
Mi is gondolkodtunk a vastagabb bútorlapon, de anyagiak tekintetében így is sokba jöttem ki (na meg még mennyi lesz?!), pedig munkadíj 0 pénz volt (nagybácsi a mester).
A 220-tól tényleg nem kéne félnem, viszont nem ismerem a nagyfeszültségű szabályokat, mikénteket, stb, ezért is szoktam max 30V-ig dolgozni, nem akarom egy bénázás miatt otthagyni a fogam (vagy legalábbis a szakmát, mert anyámék többet nem adnának pákát kicsiny kezembe...) . Hidd el, sokat bakizok...
Szép estét!! Üdv!
(#) bakos13gab válasza holex hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Tegyél be egyet.

A Fi relé az utána lévő áramkörben fellépő aszimmetria esetén old le. Szóval elméletileg védőföld nélkül is nyújt védelmet, de ekkor csak áramütés esetén fog oldani. A védőföld megléte azért fontos, hogy nem tökéletes testzárlat esetén is leoldjon, mikor még hozzá sem nyúltál a feszültség alatt lévő testhez. Pl a bojler esetében a vízen át elfolyó áram nem oldja még le a kismegszakítót, Te aláállsz és kampec. A Fi relé viszont már leoldhat, ha a vízen elég nagy hibaáram tud keresztülfolyni. Most vettük át ezt villanyszerelő tanfolyamon. Szóval igen ,akkor is érdemes beépíteni, ha nincs semmiféle védőföldelésed, de tökéletes védelmet csak védőfölddel együtt ad és szabály szerint nem alkalmas önállóan életvédelemre (tehát nem helyettesíti a védőföldelés kiépítését, járulékos védelem).

Matyi szavai szerint, egy fi relé ára még mindig csak töredéke egy közepes polgári temetésének.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) bakos13gab válasza szaot hozzászólására (») Jún 24, 2014 / 1
 
A Fi relé nem fogyasztókat véd (már ha fogyasztón nem az embereket érted, hanem a villamos berendezéseket).
(#) holex hozzászólása Jún 24, 2014 /
 
Szóval akkor FI relé nélkül sehogy sem lehet megállapítani, hogy melyik a nulla és melyik a földelés?
Mi a helyzet ha fordítva kötöm?
(#) yulo5310 válasza holex hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Dehogynem! Megkeresed a csillárral szemközti falon a dobozt,a kapcsoló felett szokott lenni,és kicsengeted!
(#) kameleon2 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Szia! Ugyan nem az enyém, de nem sok különbség van: Parapet csatorna. A Fi relé valóban hasznos jószág. Nekem sokszor jól jött. Ha be lesz nálad is kötve - kevesebb lesz az aggódni való.
(#) proba válasza yulo5310 hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Gondolom ott is ugyan olyan színű... Ha rendesen van szerelve, elektromosan nem sok különbség van közöttük. Az elosztónál össze van kötve a kettő.
(#) yulo5310 válasza proba hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Azért írtam,hogy csengesd ki! A dobozban már zöld-sárga a védőföld,kék,vagy piros a nulla. Én a multimhoz mindig rakok egy 5 méteres vezetéket,az egyik végén banándugó,a másikon csipesz. Szétbontom a vezetéket(egyenként,ne keverjem össze),majd az ereket a neki való színű szigszalaggal megjelölöm mindkét végénél
(#) yulo5310 válasza yulo5310 hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Az lemaradt,hogy a csipesz ráteszed a doboznál egy érre,majd a csillárnál rákeresel melyiknél sípol,és a megfelelő színű szalaggal megjelölöd. Így még azt is kitudod keresni,hogy melyik billentyű melyik fázist kapcsolja!
(#) proba válasza yulo5310 hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Voltam olyan háznál, ahol az EGÉSZ ház piros vezetékkel volt huzalozva. (igen fázis nulla védőföld egyszínű) Ezért mertem azt gondolni, a dobozban sem biztos hogy meg lehet különböztetni. (egyébként nagyon jól meg volt csinálva, pl a védőföld egy mérettel vastagabb volt a többinél.)
(#) potyo válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Idézet:
„Pl a bojler esetében a vízen át elfolyó áram nem oldja még le a kismegszakítót, Te aláállsz és kampec. A Fi relé viszont már leoldhat, ha a vízen elég nagy hibaáram tud keresztülfolyni. Most vettük át ezt villanyszerelő tanfolyamon.”


Ne tessék félreérteni, mert nem a FI relé ellen beszélek, de a szivárgó fűtőszál FI nélkül sem tud áramütést okozni, ha a bojler tartálya földelve van, illetve a ki-bemenő csövek földelve vannak. Maximum abban az esetben tud, ha műanyag a tartály is, és a kivezető csövek is, de hogy mindkettő műanyag legyen, én még olyannal nem találkoztam.
(#) kameleon2 válasza potyo hozzászólására (») Jún 25, 2014 / 1
 
A villanybojlerben a fűtőszálon belül porcelán gyöngyök vannak és ebben fut a fűtőszál. Ha jól van megcsinálva - előbb teszi tönkre a vízkő - mintsem zárlatos lenne. Nem mellesleg 30 év alatt nem találkoztam olyan zárlattal amit te itt említesz. Olyannal viszont sokszor, hogy a nulla, esetleg a védőföld rosszul volt kialakítva és rázott mindenhol a csap. Az ellen tökéletes védelem a FI relé. Nem beszélve arról, amiről folyamatosan motyogok itt a fórumon: felújítás, felülvizsgálat, ellenőrzés.... Tudom, hogy ez mind pénz, de van amit nem érdemes pénzzel mérni.
(#) yulo5310 válasza proba hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Hát igen! Egyszer én is vezetékeztem egy öreg parasztházat,piros robbantó vezetéken jött a fázis,nulla. Az éjjeli lámpáknál,és csillároknál antenna szalagkábel!!
(#) bakos13gab válasza potyo hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Igen, de mint írtam, a Fi relé olyan vészhelyzetekben is leoldhat, amikor baj van a földeléssel. Itt nálunk biztosan le van földelve a bojler és mégis csípett a víz. Nem a fűtőszál lett zárlatos, hanem a hozzá menő vezeték ért hozzá a fűtőszál burkának kiálló részéhez és leolvadt róla a szigetelés. Nem merev zárlat volt, de ahhoz lehet, hogy elegendő, ha aláállok akkor jól megrázzon. Nem mondom, hogy egy Fi megmentené az életemet, de jobb eséllyel indulok. Ezek az esetek amúgy is 100 évben egyszer fordulnak elő.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Javíts újabb bolylert. A miénk pl a 16A automatát simán levitte a védőföld felé a vízen keresztül ,és tudom hogy nem egyedi eset. Ha a földelési ellenállás nem épp a legoptimálisabb, a fürdőzőknek is juthat belőle néhány mA. Kis szerencsével megúsztuk, de erősen elgondolkodtatott a FI irányába.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
(#) proba válasza yulo5310 hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Ez azért jobb volt, egy helyen volt csak kókány, ahol utólag módosítottak rajta.A vezetékek színén kívül minden szabályos és szép volt.
(#) normalize hozzászólása Jún 25, 2014 /
 
Sziasztok

Szeretnék bekötni egy Kombinált tűzhelyt, melynek energia felvétele max 3000W. gyárilag dugvillás 1,5 m es kábelt adtak hozzá, mely 3x 1,5mm es.

Sajnos nem ér fel a konektorig a kábel, ezért most vettem egy 3m-es 3x 1,5mm kábelt, amin gyárilag van dugvilla is. Tehát csak átkötöm és kész. Kérdésem, elfogja ez a kábel bírni? gyárilag ugye 1,5 m-es volt ez meg 3 m -es. Vagy vágjam le 2m kábelre?

ui: egyébként 20cm hiányzott volna a kábelből, mármint a gyáriból-.
(#) potyo válasza normalize hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Kábel hossz lényegtelen jelen esetben, az átmérő ami számít. Én ekkora terhelésre már 3x2,5-ös kábelt használok, de végülis ha a gyári 3x1,5 volt, akkor jó lesz.
(#) janikukac válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Hát az ilyen gondolom jó drága lehet..
FI reléből milyen kellene pontosan nekem?
Üdv!
Következő: »»   346 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem