Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Profi szobatermosztát építése
Lapozás: OK   4 / 5
(#) proba válasza Kiszsan hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Szétszeded, megkeresed a hőmérőjét, párhuzamosan kötsz vele egy potit. Így ha a linearitásából veszít is , a te kívánalmaidat teljesíteni fogja. (lehet nem 36 fokot mutat de ha megnézed a poti nélküli és a poti bekötése utáni mutatott hőfokot, tudni fogod mennyit csal.
Ettől kezdve 25 C nál kapcsol ami a valóságban 35 C pl.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) kameleon2 válasza pjg hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Sajnos... De ha megnézed mennyibe kerül egy LCD-s szobatermosztát - az sem olcsóbb..
(#) Kiszsan válasza proba hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Na pont erre gondoltam én is! Csak nemtudtam, hogy kivitelezzem meg mit kene hozza kötni.azt kéne még tudni, hogy körülbelül milyen értékű potival probalkozzak?
(#) nzozz hozzászólása Júl 13, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy olyan termosztátot szeretnék építeni, aminél LCD vagy led szegmens kijelzőn látható a beállított hőmérséklet, esetleg az aktuális, mért hőmérséklet is. 1°C vagy jobb esetben 0,5°C -os pontosságú beállítást szeretnék, ami igazából mindegy mivel történne: nyomógomb, encoder, stb. Egy relét kellene kapcsolnia és esetleg egy hiszterézis állítás se lenne rossz, de ez nem lényeg. Keresgéltem az interneten, fórumon, de eddig nem sikerült ilyet találnom. Tudnátok segíteni?

Köszönöm
(#) kaqkk válasza nzozz hozzászólására (») Júl 14, 2013 /
 
(#) nzozz válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 14, 2013 /
 
Természetesen, de egyik sem felel meg a fent említett elvárásoknak.
(#) orcika70 válasza nzozz hozzászólására (») Júl 14, 2013 /
 
Ha kapcsolási rajzból kellene megépíteni esetleg egy kiindulási alap.
(#) nzozz válasza orcika70 hozzászólására (») Júl 15, 2013 / 1
 
Közbe én is találtam egy elég jónak tűnő szerkezetet, ÍME. Az alkalmazott szenzor mondjuk elég drága, de cserébe nem kell kalibrálni. Ismeri esetleg valaki ezt a kapcsolást?
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
(#) HeZ válasza nzozz hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Először javaslok tisztázni még néhány apróságot:
milyen körülmények között akarsz (nyomás, hőmérséklet tartomány), minek a hőmérsékletét (gáz, folyadék, szilárd felület, pl sík, görbe, lyuk, cső, fűtőszál), milyen pontosan megmérni, mekkora a hőmérő szenzor és elektronika távolsága, milyen tápellátás kell (hordozható legyen?), milyen kimenet kell (kijelző, relé, internet), milyen kalibrálás kell, mennyi erőforrást szánsz rá, mennyi időd van a megvalósításra.
Szélsőséges példák: szobai hőmérés (+10-+40 Celsius fok között) helyben vagy interneten; esetleg 1000 méteres artézi kút talpán +150 fokban és 50 bar nyomáson 200 km-ről, stb...
Pl 10 ezer forint körül már lézeres távmérőt is kapni, 30ezer körül már programozható ipari szabályzók (lásd: kameleon2 válasza pjg hozzászólására Válasz • Máj 27, 2013), pár ezerért LCD-s szoba-autó hőmérők is kaphatóak...
Én -40 - +125 Celsius között a Microchip TCN75 I2C hőmérőjét használtam egy kis PIC-kel és LCD kijelzővel. Adatai: +-1 fok pontosság, kis fogyasztás (0,2 mA), felbontás 0,5 fokC-0,0625 fokC (=9-12 bit), széles tápfeszültség tartomány, programozható hőmérséklet riasztás kimenet programozható hiszterézissel, megfizethető ár (166 ft+ÁFA). Az artézi kút talphőmérséklet mérésnek nem néztem utána

Ezek hiányában ez van: Mennyi? Harminc. Mi harminc? Mi mennyi?
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
(#) nzozz válasza HeZ hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Röviden leírva: autóban lévő manuális klíma "digitálissá alakítása". Közeg: levegő. Tápfesz.: DC 12-15V. Hőmérsékleti tartomány: -25°C-50°C (téli-nyári szélsőségek, nyilván szabályozni nem ekkora tartományban kell). Kimenet: relé + LCD vagy LED szegmens kijelző (mindkettő megfelelő). Kalibrálás: örülnék, ha nem kéne. Költség: nyilván minél olcsóbban, max. pár ezer Ft.
Remélem így már konkrétabb.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
(#) szitko válasza nzozz hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Idézet:
„autóban lévő manuális klíma "digitálissá alakítása"”

Hogyan? Jól át/meg gondoltad? Mit kapcsolna a relé?

Egyik haveromnak csináltam ilyesmit, egy szezon után kuka lett a klímaszivattyú a ki-be kapcsolgatástól. (Az automatánál is a szivattyút kapcsolgatják ki-be, de más elven. Nem értek a klímákhoz!! Egy autó klíma szerelő mondta.)
(#) nzozz válasza szitko hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
A nyomógombot helyettesítené a relé. Csak másra is használnám ennek a kapcsolásnak egy másik megépített darabját és relével szélesebb körben használható. De ezt a klímaszivattyús dolgot nem tudtam, majd utána járok. Köszi hogy szóltál!
(#) szitko válasza nzozz hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Az autómban (S Ignis) manuális klíma van. A használati útmutatóban ez áll:
"Kerülje a klíma (AC kapcsoló) ki-be kapcsolását! Használja a beáramló levegő hőmérséklet szabályzó kapcsolót, és a fűtő/hűtő ventilátor sebesség állító kapcsolót!"
(#) Axel hozzászólása Szept 20, 2014 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy távfelügyelettel ellátot digitális termosztátot. Mivel a lehető legpontosabb hőmérsékletszabályozást akarom elérni ezért a megfelelő ponotsságú és felbontású hőmérsékletmérés igen sarkalatos, ha nem a legsarkalatosabb pontja az árakörnek/szoftvernek. A következő lehetőségeket vettem számításba:

Digitális hőmérő IC használata (pl. DS1620/21). Ez egy egyszerű megoldás azonban szeretném elkerülni mert nagyon drága és mindössze 0.5°C-os felbontás érhető el vele továbbá a tokozás miatt szerintem elég nagy a hőhiszterézise is.

Analóg hőmérő IC használata. Szintén nem túl pontos, nagynak tűnik a hiszterézise is és mivel a mérési tartománya elég nagy az ADC felbontását csak külső referencia használatával tudnám kihasználni ehhez azonban tudni kéne, hogy az általam kívánt mérési tartományok végértékein mekkora feszültséget ad ki a szenzor. Bár az LM335 adatlapja szerint a kimeneti feszültség +-10mV/°K szerint változik de nem vagyok benne biztos, hogy ilyen kis változások precízen mérhetőek (az én áramköröm által legalábbis) ráadásul 0.2°C-os pontosságot szeretnék elérni.

A harmadik lehetőség a termisztor használata ami eléggé körülményes ha pontos mérésre van szükség. Áramgenerátor, nemlinearitás korrigálása, stb.

Ti mit javasolnátok, hogy 0.2 pontossággal és felbontással mérhessek hőmrésékletet?
(#) holex válasza Axel hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
(#) Massawa válasza Axel hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Hát sok konfliktus van a leirásodban. Elöször is 0,2 fok pontossághoz nem elég a 0,2 fok felbontás.
Ilyen pontossággal hömérsékletet mérni egy lakohelységben eléggé felesleges, mert a legkisebb légáramlat is elö tud idézni ilyen hömérséklet változást. Szinte valamennyi hömérö, beleértve a nagyon pontos lázméröket is aránylag nagy integrácios idövel rendelkezik, hogy a gyors höingadozások ne okozzanak hamis mérést.
A másik oldalrol viszont bármilyen termosztáttal ( minél meredekebb karakterisztikája, annál jobb) lehet csinálni ilyen méröáramkört ( pl. Egy hidáramkör), és csak a belsö referencia stabilitásán mulik, hogy milyen pontos. Utánna már csak a te dolgod, hogy mit kezdesz az elért pontossággal.
(#) vilmosd válasza Axel hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Megis hol akarod hasznalni ezt a termosztatot? Mert meg egy laboratoriumban sem hasznalnak ilyen pontossagot szobak hofokanak szabalyozasara. Egy lakoszoba szabalyzasara ( a kellemes hoerzet letrehozasara) elegendo 1 C (max 0,5 C), es mint a kollega irta, egy kis huzat felboritja a szabalyzast. A szenzor talan valami analog szenzor lehet, pl TC1047A, MCP9700A , esetleg LM35, de ez csak 0 C felett mer. A szenzorok pontossaga nem a linearitas pontossagara vonatkozik, hanem a kalibralasi pontossagra. A visszaallasi pontossag nagyon jo. Nekem van merorendszerem ahol 5 TC1047A van merve (1/4 C felbontas) es azonos terben elhelyezve nincs elteres koztuk (mindegyik kalibralt). A feldolgozasrol annyit, hogy egy PIC16F690 2,56 V Vref eseten 1/4 C felbontast eredmenyez (18F14K22 2,048 belso Vref-nel 0,2 C). Ja mellesleg az ara ezeknek a szenzoroknak 100 Ft korul van a CHPCD-nal.
(#) Axel válasza vilmosd hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Köszi a válaszokat. Végülis a lényeg, hogy legalább olyan 0,2°C-os felbontással tudjak mérni és a mérés abszolút hibája ne legyen túl nagy. A felbontás azért fontos mert valamilyen predikciót szeretnék megvalósítani és úgy biztosítani a lehető legkisebb hőingadozást de figyelembe véve persze, hogy ne kelljen túl sokat kapcsolni a kazánnak. Az MCP IC-knél is +-2 és +-4°C-os pontosságot említenek ami sajnos nem felel meg a felhasználási célomnak.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2014
(#) Massawa válasza Axel hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Hát pontosan a pontos mérés miatt fog a kazánod tönkre menni! Ha minden 1-2 tized fokot korrigálnia fog kelleni , akkor gyakorlatilag folyton menni fog ( mert a belsö szabályozása nem igen fog tudni mit kezdeni a parancsaiddal).
Nem tudjuk milyen a fütésed, de gyakorlatban egyik fütésrendszer sem tud mit kezdeni 1-2 fokos változásokkal ( mire a viz felmelegszik a fütötestekben, addigra lehet, hogy a höszabályzod már egészen mást fog mutatni...). A jo fütéshez sokkal inkább érdemes megtalálni a rendszer idöhányadosát ( sok vezérlö öntanulo), igy tudja, hogy milyen a fütött tér meg a fütés hiszterézise (milyen gyorsan változik a hömérséklet), és ezt optimalizálják jobban rosszabbul. Minálunk még egy külsö hömérö is van, hogy azt is figyelembe vegye a vezérlö szerkezet, azaz ha hirtelen kint nagyon lehül vagy felmelegszik a levegö, a vezérlés ezt figyelembe veszi, és ez szerint gyorsitja vafy lassitja a fütést.
(#) vilmosd válasza Axel hozzászólására (») Szept 21, 2014 /
 
Idézet:
„Az MCP IC-knél is +-2 és +-4°C-os pontosságot említenek”
Ez a pontossag a valostol valo elteres. Mint irtam, kalibracio utan pontosan mer, es 10 ev utan is pontos lesz. A kalibracio csak egy ertek, hogy pl 20 C hofoknal mennyit ter el a valostol, es ezutan pontos erteked lesz. Mint emlitettem nekem 0.2 C felbontast adnak, es szabalyzast csinalok vele inkubatorokban.
(#) Axel válasza vilmosd hozzászólására (») Szept 21, 2014 /
 
Ez volna tehát végülis a mérés állandó hibája amit kalibrációval korrigálhatunk, jól gondolom? Evvel esetemben az a gond, hogy nekem nincs mihez kalibrálnom, nem rendelkezem olyan etalonnal amihez megthetném. Persze lehetne valami itthoni hőmérhőhöz "kalibrálni" de az nem megoldás szerintem. A szenzor ponotsságának hőmérséklettartománytól függően nemlinearitása is van tehát ha nem csak a kalibrációs hőmérsékletnél szeretnék pontosan mérni akkor evvel a nemlinearitással is kell számolnom. Ezt jól gondolom? Pl. van javaslat lookup tábla használatára is.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014

im001.tiff
    
(#) bta válasza vilmosd hozzászólására (») Szept 21, 2014 /
 
Attól tartok, nem sok modern labortermosztáttal lehetett dolgod
Az egész problémázásból annyi igaz, hogy egy hibásan/gondatlanul megtervezett szabályozáson segíthet a viszonylag pontatlanabb, magasabb hiszterézisű hőérzékelő is. A huzatra bekapcsolás alapvető oka a hőérzékelő dióda szinte nulla hőtehetetlensége, ám ez a hatás a szabályozás leprogramozásánál egyszerűen kivédhető. Nekem gyárilag 0.1 fok relatív méréspontosságú szobatermosztátom van, amelyben egy pici hűtőtönk beépítésével növeltem az érzékelő hőtehetetlenségét. Az átalakítás során persze nem szabad a hátlapra ragasztani, mert akkor inkább a fal, mintsem a levegő hőmérsékletét fogja érzékelni
(#) bta válasza Axel hozzászólására (») Szept 21, 2014 /
 
Dehát miért olyan fontos is tizedfokos abszolút pontossággal tudnod a szobád hőmérsékletét? Gondold meg, a falra szerelt kütyü szenzorja valójában minek a hőmérsékletét érzékeli? Mennyire befolyásolja a fal hőmérséklete? A szerelési magasság?

Ráadásul egy félvezetős szenzor karakterisztikája pár év alatt akár több tized fokot is eltolódhat...

Mondjuk ezek részletkérdések, a lényeg egy öntanuló integráló szabályozás leprogramozása.
(#) Axel válasza bta hozzászólására (») Szept 21, 2014 /
 
Így van a lényeg a szabályozásás volna és ezáltal az, hogy felfűtésnél megbízható, kellőképp részletes visszacsatolás legyen a változás meredekségéről. Természetesen nem szeretném ha azonnal beindulna a kazán amint 0.2°C csökkenést érzékel a termosztát de ha egyszer beindul akkor legyen pontos a hőmérséklet és mondjuk a 23 fokból ne legyen pl. 23.5.
(#) vilmosd válasza bta hozzászólására (») Szept 22, 2014 /
 
Vegulis nem tudom mi az a modern labortermosztat. Az 1970-es evek elejetol iparban dolgoztam, es az egyik fo elfoglaltsagom volt homerseklet meres es szabalyzas 0- 1450 C kozott. Ipari keramia kemencek, laboratoriumi muszerek, szaritok, es egyeb ilyen aprosagok. Az altalunk hasznalt szabalyzo muszerk az akkori alapelve kb azonos a mai modern muszerekevel. PI, PID szabalyzok. Ez az irany a mai napig megmaradt, csak az aramkorkeszlet valtozott meg. Tehat a modern szabalyzok azonos alapokra epulnek, min az 50 evvel ezelottiek. Mondjuk a maiakban van egy kisse tullihegett marketing, de ez hagyjuk ki a jatekbol. A mai napig tervezek hofokszabalyzokat (is) es meg mindig jol mukodnek a regi elvek. Nem gondolom, hogy uj elveket kellene megismerni a mai korhoz. Viszont amit leirtam (nem eloszor), az igaz. Egyes emberkek gondoljak, hogy egy szuper precizios meressel jobbak leszunk mint masok. Pedig egy szoba homersekletenek a szabalyzasahoz egyaltalan nem szukseges atomstabil eszkoz, szerintem elegendo a benne tartozkodo szemely kellemes hoerzetenek a biztositasa. Bele lehet venni a kulso homerseklet figyeleset, ami sokat segit az allando hoerzet biztositasahoz. Na igy roviden a temahoz.
(#) Axel válasza vilmosd hozzászólására (») Szept 22, 2014 /
 
Idézet:
„Egyes emberkek gondoljak, hogy egy szuper precizios meressel jobbak leszunk mint masok. Pedig egy szoba homersekletenek a szabalyzasahoz egyaltalan nem szukseges atomstabil eszkoz, szerintem elegendo a benne tartozkodo szemely kellemes hoerzetenek a biztositasa.”


Nem igazán tudom mire vélni ezt a személyeskedő szakmai fórumhoz és szakemberhez méltatlan mondatot úgy gondolom nem tettem fel olyan kérdést és főleg nem olyan formában ami ezt indokolná. De elvonatkoztatok most ettől. Megértem és tisztában is vagyok vele, hogy "feleslegesen" jó áramköröket nem érdemes építeni az iparban de az én célom a szakmai fejlődés és, hogy egy olyan területen is szerezzek némi tapsztalatot ahol eddig nem vagy csak részben sikerült. Ha már építek egy ilyen eszközt akkor szeretnék többet elérni mint relé csattogtatás, mert az azért már megy. Úgy gondolom, hogy ha már ilyenbe fogok akkor aminek értelme van az minimum az, hogy egy kereskedelemben kapható jó minőségú állásos termosztát pontosságát elérjem. Márpedig azok tapasztalatom szerint annyit tartanak ami be van állítva max. 0.2°C-os túllendüléssel szóval még csak nem is "túl jó" amit megcélzok. Vagy azok fals értéket mutatnának?
(#) vilmosd válasza Axel hozzászólására (») Szept 22, 2014 /
 
1.: Vegulis nem Neked cimeztem a hsz-t, hanem a masik kolleganak.
2.: Nem fejezted be az idezest.
Idézet:
„Bele lehet venni a kulso homerseklet figyeleset, ami sokat segit az allando hoerzet biztositasahoz.”
Na itt lenne a lenyeg az en meglatasom szerint. Nem mai talalmany, mert mar a '70-es evekben is alkalmaztunk ilyen szabalyzot magyarorszagon. Aquamatic volt a becsuletes neve, es ha jol tevedek a Gamma Muvek kovette el. A lenyege az volt, hogy a szabalyzott terulet homersekletet emelte a kinti homerseklet csokkenesevel. Allithato volt, de altalaban 5 C kulso homerseklet csokkenesre 1 C fokkal emelte a belso homersekletet. Ez persze nagy termeknel inkabb az eloremeno melegviz homersekletere valo szabalyzassal valositotta meg. Tartozott hozza egy keveroszelep, ami az eloremeno es a visszatero vizet keverte a megfelelo homersekletre. Na ennyit a "modern" termosztatrol.
(#) Massawa válasza Axel hozzászólására (») Szept 22, 2014 / 1
 
A baj, az, hogy az alapfeladatot nem tudod pontosan megfogalmazni. Ilyen pontossággal hömérsékletet szabályozni különleges esetekben lehet (pl. egy ürhajoban, vagy tengeralattjároban, ahol nincs légmozgás meg egyébb hatás). A jobb autokban is meg lehet oldani a 0,5 fokos pontosságot, mert ott légfütés van.
Mifelénk a lakásokban azonban igen ritka az energiapocsékolo légfütés vagy a zártkörü légkondicionálás, igy a fütések többsége közvetetten füt, ( vizfütés, elektromos padlofütés stb. ) ezeknek meg a természetükböl kifolyoan igen nagy az idöállandoja, igy egy pontosabb szabályozás nagyon ritkán tudná jobban pontos értéken tartani a hömérsékletet. (Mire a termosztat észre veszi a 0,2 fokos tulmelegedést a fütötest már akár 10 fokkal is melegebb lehet mint kellene, igy hiába kapcsolod le a fütést a szoba továbbra is melegedni fog - és forditva, ha lehül 0,2 fokkal a beállitott értéktöl, mire a kazán a vizet ujra felmelegiti a szoba immár 4-5 fokkal is hidegebb lehet. A termosztattal nem tudod szabályozni a légmozgást, sem a levegö keveredését igy még olyan minöséget sem tudsz elérni, mint egy drágább klimatizált autoban.
A lakoszoba hömérsékletét ha 0,5 fokos tartományban tudod tartani már az is jo eredmény, de még ez sem garancia arra, hogy mindig kellemes lesz a meleg. Ha tul száraz vagy tul nedves a levegö, egész más lesz a hömérséklet érzésed. Ezért ilyen pontosságu szabályozást csak légkondiciomált helységben lehet elérni, ahol szabályozzák a levegö nedvességtartalmát és a hömérsékletét is. Ha valamelyiket kihagyod már vesztett ügyed lesz.
Sokkal fontosabb a vezérlés optimalizácioja, persze az sem lesz hibátlan, mert egészen más idöállandók kellenek egy üres szobához, meg megint mások, ha hazaér a család. Sok profi gyári termosztát minden ciklusban optimalizálja magát, s pl. tudja, hogy reggel , amikor felkelnek a lakok, hogyan kell szabályozni, meg hogyan a nappali ciklusokban amikor nincs otthon senki ill. mikor süt be a nap, meg mikor nem. De mindjárt tehetetlen, ha hirtelen nem süt a nap vagy este 3-4 ember helyett csak 1 családtag jön haza. Erre csak joval késöbb tud reagálni, mert meg kell várnia legalább 1 ciklust.
(#) Axel válasza Massawa hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Pontosan az lenne a lényeg, hogy ne akkor kapcsoljon ki amikor már annyi a mért hőmérséklet mint a beállított hanem mondjuk lekapcsol már 22.6-nál mert teszem azt 5-10 perc múlva már 23-23.2°C lesz a fűtőtestben tárolt hőmennyiség leadása miatt. Viszont a predikcióhoz pontos és megfelelő felbontású hőmérséklet adat kell. Ergo egy DS1621 a maga 0.5°C-os felbontásával ehhez nem elegendő.
(#) Massawa válasza Axel hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Szerintem még mindig nem érted, hogy nem a fali termosztattal tudod ezt beszab´lyozni, hanem a fütö mediummal, mert abban tudod átvitten a hömennyiséget mérni, amiböl kijön majd a szobahömérséklet. Mert ott tudod a médium áramlását meg a hömérsékletét szabályozni, s nem pedig a fali termosztaton. Ott meg untig elég akár a 2-3 fokos pontosság is, hiszen tudod még az adagolást is szabályozni.
Na most már hagylak. Probaképpen odarakhatsz egy lázméröt ami ugye 0,1 fokos felbontásu és egy meleg nyári napon probáld meg ezzel beszabályozni a szoba hömérsékletét 34.0 fokra ( itt még müködik a lázmérö)

Jo kisérletezést!
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem