Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hagyományos izzók, és az energiatakarékos fényforrások
Lapozás: OK   4 / 6
(#) Haszuboy válasza mineral hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
Sok helyen lehet kapni legálisan is 100-as izzót. Osanban is láttam. Annyi a különbség, hogy rázásálló, és kb 300Ft szok lenni.
(#) pintjano hozzászólása Dec 25, 2013 /
 
Az utolsó hozzászólás óta eltelt több mint egy év. Bizonyára mindenki megtalálta azt, amivel megalégedetten világithat, csak én nem ... Utolsó tartalék 40-es hagyományos izzók is kiégtek. Vettem többet is kompaktokból.
Még nincs jó véleményem róluk... Van valakinek biztos tippe, hogy melyikekre lehetne lecserélni, akár egyenként is?
Ami mellett persze lehet olvasni is, és kibirja azt az időt, amely rá van irva?

Pont kárácsonykor? Pont most égnek ki sorban, miért ne?
Áldott ünnepeket
PJ
(#) Ge Lee válasza pintjano hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Általában az árával függ össze a minősége. A pár száz Ft-os nem nagyon megy néhány hónapnál többet. Nekem van olyan ami több mint 2000Ft-ba került, az már 6 éve megy. A kicsiket nem érdemes megvenni, 20W felettiben kell gondolkodni, azokban normálisabb elektronika van.
Az egy másik kérdés hogy spórol-e vele az ember, és ha igen mennyit, ha megnézzük az árát, az élettartamát, és a fogyasztását az izzóhoz képest.
(#) nedudgi válasza pintjano hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Az első két kompakt fényforrás, amit vettem (1991-ben), még működőképes. [Tungsram, illetve Philips.] Izzószálas lámpából van készleten, kihúzom addig velük, amíg kompaktokat be nem tiltják, de csak a helyet foglalja, nem akar kiégni egy sem.
Volt néhány nekifutásom halogén meg kompakt lámpákkal, 1-2 év alatt kiégtek. Most COB LED lámpákkal kísérletezek, hátha kiég egy izzószálas. A fény minősége, mennyisége megfelelő, a legnagyobb gond, hogy a meglevő hagyományos csillárok, lámpatestek közül kevés igazán alkalmas az átalakításra. A lakásunkban csak a Rábalux "UFO" stílusú olyan, hogy esztétikusan is megoldható.
(#) kérdező hozzászólása Jan 25, 2014 /
 
Egy kis mérés egy "energiatakarékos" égő által felvett jelalakról.
Én már bespájzoltam izzóból.
(#) lgyk válasza kérdező hozzászólására (») Jan 25, 2014 / 1
 
Szia,

Ez sajnos minden olyan diódahidas egyenirányítóval működő tápegységre jellemző, ahol nincs aktív fázisjavítás. Mivel az átlag végfelhasználó gyakorlatilag semmilyen negatív hatást nem érzékel az alacsony teljesítménytényező miatt, ezért nem is igazán gazdaságos a PFC beépítése a kompakt fénycsövekbe.

Ami engem jobban zavar, hogy a LED alapú fényforrásokból kb. minden második 100 Hz-en vibrál. Az olcsó kapacitív előtétekkel, és az alulméretezett pufferrel nem hiszem, hogy annyit lehet spórolni a gyártásnál, mint amennyivel gyengébb minőségű lesz a termék. Eddig csak a LEDdiszkont-nál találkoztam azzal, hogy előre kiírják, hogy vibrál-e a fényforrás...

A kompakt fénycső vs. izzó témában én azon az állásponton vagyok, hogy a legmegfelelőbb fényforrás kiválasztása a megvilágítandó hely jellegétől függ.

Ahol fontos a helyes színvisszaadás, és nem probléma a nagy hőfejlődés, oda izzószálas lámpa való. Ha problémát jelenthet a hőfejlődés vagy a túl nagy fogyasztás, de fontos a többé-kevésbé jó színvisszaadás, akkor LED. Ha nem kritikus a jó színvisszaadás, csak legyen valamennyi fény, oda jó a CFL.

Ezen kívül lehetnek speciális követelmények is, pl. forgó szerszámokkal rendelkező műhely megvilágítására nem érdemes vibráló fényforrást használni, illetve vegyi hatásnak (pl. NYÁK marató gőze) kitett fényforrást célszerű izzólámpára cserélni, mivel az izzó az elektronika hiánya miatt lényegesen korrózióállóbb.

Ennek megfelelően többféle fényforrást használok, a munkaasztal közvetlen megvilágítása 50W-os halogén spotot, illetve sárga LED-es fényforrást használok. Ez utóbbi fényére nem érzékeny a fotolakk. Az általános világításra pedig marad a CFL.
(#) adamhollos hozzászólása Jan 25, 2014 /
 
Sziasztok!

Egyfolytában kiégnek az energia takarékos izzóim a lakásban (kb. 2-3 hét alatt kiég egy, de van, hogy már pár órán belül). Van valakinek valami ötlete, hogy mért?

Üdv, adamhollos!
(#) kérdező válasza lgyk hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Egyetértek, én egyébként a műhelyben egy régi 2X 40W-os armatúrát használok, természetesen fázisjavító kondik is vannak benne. (Felújítva, újra fújva.) Annak van fénye! Engem különösebben nem zavar a vibrálás, bár ha egész nap az alatt dolgoznék, tanulnék, akkor nem biztos, hogy tetszene. Amúgy meg izzólámpa van a konyhában, ott vagyunk a legtöbbet. Egyedül a WC-ben fogom egyelőre LED-re cserélni, de magam építem meg a lámpát akárcsak a biciklis cikkemben. Mivel lesz benne stabilizátor, semmiféle vibrálás nem lesz. Már kipróbáltam a kapcsolást, és még egyutas egyenirányítással se villogott. (Viszont szörnyű teljesítmény tényező igen, mert diódahíd lesz pufferrel, bár még mindig jobb, mint 40W) Az egyik szobában kompakt van, de nem az E27-es elektronikával egybeépített e-hulladék, hanem egy 18W-os fojtóról meghajtott két csapos CFL. 1994 óta világít, és nem is vibrál láthatóan. (Ha egy ventilátort bekapcsolok, akkor azért látni a 100Hz-et.)
Ezt kellene elterjeszteni, és kötelezni a gyárakat, hogy fázisjavító is legyen benne. Igaz, ebben az esetben ki kell cserélni a régi lámpát, bár amúgy is kidobálják pár évente...
Egy kérdés a végére: az E27-es 40-60-75-100W-os izzók közül csak a 220-240V-osakat tiltották be? Mert elvileg 24V-os E27-es változatban továbbra is gyártják. (Trafóm az van, 1kVA-es is, tehát nem lehetetlen kiépíteni a lakásban egy 24Vos hálózatot. )
(#) kérdező válasza adamhollos hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Vagy nagyon gyenge minőségűek, vagy a hálózati feszültséggel van valami. Mérd meg, hány V jut az égőre. Nehezen hiszem el, de nem kizárt, hogy véletlenül 380 jut valamelyikre.
(#) Watson válasza adamhollos hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Szia!
Nem véletlenül 20 wattos Tungsramokat vettél? Karácsony előtt cseréltem egyik rokonunknál csillárt,mivel nagy a szoba ezért ötágút vettek,öt darab 20 wattos Tungsram fénycsővel.Mára már mind az 5 tönkrement,de már újan sem világítottak rendesen.Javasoltam nekik a halogén 42 wattos izzókat,mivel nem ég sokat a szobában a villany,ezért a méregdrága lámpatípusok ára nem térül meg,azokkal is csak ráfizethetnek mint az olcsókkal.A korábbi 2:3 arányú kapcsolási lehetőséget 1:4-re változtattam,így ha nem kell a teljes fényerő,akkor maradt a 40 wattos fogyasztás,mint régen,és az 580 lumen az tényleges,és rögtön rendelkezésre áll.
(#) Watson hozzászólása Máj 29, 2014 /
 
Már Anglia egyik legelismertebb szemésze is:
http://vital.hu/energiatakarekos
(#) kérdező válasza Watson hozzászólására (») Máj 30, 2014 /
 
Igaza van.
Egyébként a teljesítménytényező is rossz, mivel csúcsegyenirányítós fogyasztó. Nagy számban már van jelentősége, romlik a hatásfok, felharmonikusok, stb.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
(#) fecameca válasza digifoto hozzászólására (») Máj 30, 2014 /
 
Sziasztok! Nekem az a tapasztalatom, hogy az esetek nagy többségében (99%) a fénycsövek izzószála ég ki ezekben. Csupán egy ilyenem volt, amit elektronika hibásként kaptam, és egy másik ilyen elektronikájával bírtam egy évig használni, amíg a fénycsöve ennek is ki nem égett. Hagyományos fénycsövet használtam már úgy, a kiégett izzószálat rövidre zárva, az ép oldali izzószállal egyenfeszültségről begyújtható lett, akvárium világításnak még jó volt. Vagy a villanócsövekhez hasonló módszerrel kellene megpróbálni begyújtani őket? Ezért, hátha még valamit kísérletezgetek velük, és mert szelektív gyűjtő csak a város másik végében van tartogatom még őket. Egyébként olyan érzésem van, hagyományos égőből ennek a töredéke ég ki egy év alatt, vagy tévedek?
(#) kérdező válasza fecameca hozzászólására (») Máj 30, 2014 /
 
Szerintem is tovább bírja a hagyományos. Erre azt kivételesen mondom, hogy nem érdemes javítani. Dobd a szelektívbe, többet meg ne vegyél, csak halogént, amíg lehet. Használj izzót, ahol meg sokat megy a világítás használj rendes fénycsövet, 20, 40W-osat. (18-36W-osként árulják, Tungsramot vegyél) Fojtóval is meghajthatod, de ha ügyes vagy készíthetsz elektronikus előtétet is, azzal nem vibrál.
(#) Watson válasza fecameca hozzászólására (») Máj 30, 2014 /
 
Helló!
Én a garázsban ezt a gyújtót használom,akármilyen öreg csövet begyújt.Időnként előfordul vele,hogy kikapcsolt állapotban villan egyet,ezért lakásban lehet hogy zavaró lenne.(két sorba kötött 18 wattoshoz használom)
http://users.atw.hu/majki/elektro/kapcs/f_elotet1/egyenaramu_elotet.gif
Ezt nem építettem meg,mert volt előtétes armatúrám,de ez is izzöszál nélkül működik.
http://www.bsselektronika.hu/rajzok/fenycso2.gif
(#) kérdező válasza Watson hozzászólására (») Máj 30, 2014 /
 
Az egyenáram tönkreteszi a csövet. Az izzószál egyszerűen "elfogy".
(#) Ge Lee válasza kérdező hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Így van. Nekem is van hasonló előtétem de csak olyan helyekre jó ahol ritkán és rövid ideig kell neki világítani. Illetve még oda ahol szükség van kisebb fényre, így egy kondicserével akár halvány pislákoló fényerő is beállítható a csőnek. Nem mellesleg ha nem megy rajta kívül más fogyasztó akkor még az órát sem indítja el, tehát éjszakai "helyzet"fénynek is takarékos.

előtét.jpg
    
(#) kérdező válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Persze jó az ötlet, egy fojtót meg lehet spórolni. Ez így eléggé "energiatakarékos". Kb. hány W-ig nem indul el az óra?
Irányfénynek meg valóban jó lenne a nagyszüleimnek, mert lebeszéltem őket, ne vegyenek, majd én csinálok.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
(#) Watson válasza kérdező hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Kb húsz éve jelent meg az Ezermesterben ez a kapcsolás és én azóta használom két olyan csővel,amit az eredeti helyéről már ki kellett venni mert nem gyújtott.A garázst tárolónak és műhelynek is használom,így sokat ég a villany.Készítettem azóta még négy ilyen gyújtót,mindegyiket "rossz" csővel használom és még eddig egyik sem fogyott el,pedig egy egész köteg cső várja hogy sorra kerülhessen.
(#) fecameca válasza Watson hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Elnézést kérek, ismét meggondolatlan kijelentést tettem. Tegnap szétszedtem a műhelyemben található 8 darab rossznak titulált fénycsövet. (Többre emlékeztem, de azok valamilyen baleset következtében eltörtek, asztali lámpába, éjjeli lámpának ezek egyáltalán nem jók, mert a fénycső nagyon kilóg a burából, és az ember véletlenül odakap, szilánkokra törik. Ezen kívül teljesen zárt, gömb alakú burába sem valók, mert az elektronikájuk ott hőgutát kap, mert nincs szellőzés.) Tehát a 8-ból 2-nek semmilyen baja, lehet, hogy túl voltak melegedve, amikor rossznak hittem őket? 2-nek csak az egyik vége szakadt meg, ezeket a végeket rövidre zárva az egyik villant egy nagyot és örökre meghalt, a másik, még most is világít. 1 közülük pedig elektronika hibás volt, tehát 50%-ot sikerült életre keltenem, a másik 4 fénycsőnek mindkét oldali fűtőszál kivezetése teljesen szakadt, azokon esetleg kipróbálhatom a kapcsolásokat, amiket felraktatok. Teljesen különböző márkájúak ezek a kiégett fénycsövek, tehát én vitatkoznék azon, hogy csak az olcsóbbak a rosszak, de azt nem zárnám ki, hogy ugyanazon országban készültek.(Made in P.R.C. a Tungsram is, a Grundig is és a többiek is valószínűleg.)
(#) fecameca válasza Watson hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Egyébként ha jól értelmezem, ezek egyszerűen diódás kaszkód feszültségsokszorozó (Villard) kapcsolások 50 Hz-re méretezve. Nem lehetne valami ilyesmit a kompakt fénycsövek 2 tranzisztoros nagyfrekvenciás tápegységéhez tervezni, gondolom akkor jóval kisebb kondenzátorok kellenének bele, és elmaradhatnának a fojtó vagy ellenállás(220ohm/2W) előtétek?
(#) Szpisti hozzászólása Máj 31, 2014 /
 
Sokáig ódzkodtam a ledes égőkkel való kiváltástól, de nemrég bementem egy vill. szaküzletbe, és olyan fénnyel világító darabokat láttam, hogy gondoltam most már egyet csak kipróbálok.
Egy 3,3W-ost vettem, ami 260 lm fényt csinál 120 fokban meleg fénnyel.
A konyhai mennyezetlámpában eddig Osram 23W.os kompakt volt .
Miután kicseréltem, azonnal ment a régi a kukába - nem volt egy éve felszerelve, de csak sárgán pislákolt a 23W-jával.
Ez a ledes nem várat a bemelegedéssel, és a hatása felér legalább egy 60-as izzó fényével.
2000 Ft körül van már 5.5W-os ledes, ami 760 lm-t tud, most azokat fogok venni és sorba lecserélem ezeket a löttyedtfényű kompaktokat.
Nem mellesleg 3 év garanciát adnak rá, úgy hogy nincs is miről beszélni...
(#) fecameca válasza Watson hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Kipróbáltam a Watson által közölt előtétet, ezekben az izzó helyére tekerhető kompakt fénycsöves világítótestekben. Jól működik a dolog, a bennük levő 2 tranzisztoros átalakító és a fénycső között de csak nem teljesen kiégett fénycső esetén, a kondenzátorok természetesen kisebbek, úgy kalkuláltam, hogy ugyanaz az érték, ami a tranzisztorok, és a kompakt fénycső között van, jó lesz a diódák közé is. A tranzisztorok nem tudom, milyen frekvencián rezegnek, a 220 Volt fázis miatt mérni ezekben nem merek. televíziókban használatos BA 157diódák biztosan jók oda, gondoltam, az 1N sorozat tagjai nem valók 50 Hz-nél magasabb frekvenciákra. A régi csapos, 50 Hz-es, fojtótekercses előtétes fénycsövekkel biztosan jobb az eredmény, mert ha emezek szétégnek, nagyon kiégnek. Nem mindegy, mekkora csonk marad meg az izzószál hozzávezetéséből. A Tungsram nevű például szépen begyújtott, csak túl nagyok a 400 Volt feletti kondenzátorok, még a 33nF-osak is, valamelyik eltörte a fénycsövet, amikor a házat összepattintottam.(Pedig majdnem sikerült bele erőltetnem a házába.) A másik, a már említett, amelyik nem a saját előtétjével bírta egy ideig, 2 perc vibráló, kóválygó világítás után égett ki teljesen. A Grundig nevezetű távol keletiek semmi életjelt nem adnak semmivel, pedig új korukban szebben világítottak emezeknél, azután sorra kiégtek. Mindenesetre érdemes őket szétszedve az izzószálakat ohm mérővel ellenőrizni. Amelyikben legalább az egyik oldala ép, azok még egy ideig menthetőek. A LED - es égőkkel még várok, amíg az áruk lejjebb megy, a fénycsövesek, amelyik bírta legalább egy évig, azok bírják azután is, a többi csak a veszélyes hulladékot szaporítja. Ahol pedig szükséges a jó világítás, oda halogént teszek. Asztali lámpákba viszont nem igazán jók a 220 Voltos halogének, mert a legkisebb koccanástól is megszakad bennük az izzószál, a 12 Voltosak a vastagabb szál miatt jobban bírják a gyűrődést.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
(#) Ge Lee válasza kérdező hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Már nem nagyon emlékszem rá, de a 20W-os (18) cső nekem órákon keresztül ment úgy, hogy közben az óra meg se moccant. Ez szó szerint értendő, tehát a tárcsa ugyanabban a pozícióban maradt ahol órákkal azelőtt volt.
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Csak röviden.. izzók: Nekünk van még dupla spirálos Tungsram izzónk uszkve 30 éves. Egymással szemben tekerték fel a két spirált. Ez is megszakadt, de abban a pillanatban össze is heggedt. Kicsit megnyúlt már a sok szakadás- heggedéstől - de még mindig világít. Jó volt a konstrukció.
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Nincs semmiféle izzólámpa összeesküvés.
Ipari izzókat kell venni, azok tartósak. Ja, hogy 49.- helyett 399.-be kerülnek?
(#) tibibalogh520 válasza erbe hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Szia!
Idézet:
„Ipari izzókat kell venni, azok tartósak.”

Az meg milyen? Mutass légyszi valami linket! Nagyon fel csigáztál...
Ha ugyan ezt lineáris csövek esetében is megteszed, az külön megköszönöm!
Üdv Tibi.
(#) erbe válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Nem tudok mutatni, pedig van. Nagyobb a feltüntetett feszültségtartomány, nincs túlhajtva, így az izzószál alacsonyabb hőmérsékletű, tartósabb, persze a fényhasznosítás is gyengébb. Léteznek kiemelten rázásálló kivitelek is. Ebből már tudok mutatni.
Rázásálló
Az ára viszont "megrázó".
(#) gyuszo válasza erbe hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Elővettem néhány itthon található izzót. Ez mind hagyományos izzó. A következő felíratok vannak rajta 220-230V , 230v ,240V, 245-255V. Az utolsó egy 150W-os. Érdekes, de tényleg különböző a feszültség tartományuk.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
(#) kameleon2 válasza erbe hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Akkor már inkább marad a LED - mint fényforrás - minden másra ott a Mastercard . Emlékszem - német katalógusból még alkatrészenként is lehet izzót rendelni. Külön az üvegbúrát, külön az izzótartó részt, külön az izzószálat...
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem