Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Piezo elektromosság
 
Témaindító: fantom45, idő: Dec 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) B.I válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
A gázgyújtó nem 2 tranzisztoros osszcillátor, hanem 1 tranzisztoros. Skori weblapján megvan a kapcsolási rajz. Bővebben: Link
(#) Auth Zsigmond válasza B.I hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Köszönöm a pontosítást, a kiigazítást! Valóban: az egyik "tranzisztor" tirisztor...
(#) B.I válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Régebben én is azt hittem, hogy tranzisztor. Amikor megláttam Skori oldalán akkor értettem meg, hogy hogyan müködik.
(#) Auth Zsigmond válasza B.I hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Kedves B.I.! Hasznos volt a kiigazítás, öreg fejjel (63) is szeretek tanulni, az Öveges professzor mentalitását vallva: egyszerű, olcsó kísérletekkel próbáljunk meg belelátni a fizika, a technika rejtett világába. Fontos viszont, hogy az információk pontosak, és ne félrevezetőek legyenek.

A gázgyújtóról, ha már így szóba került, gyakorlati tapasztalatként megjegyezném, hogy elég jelentős szórt mágneses és elektromos tere a használatakor pl. kb. 5-8 cm-ről "indítja" a villogó LED-es (kék-piros) öngyújtók elektronikáját. (Nagyszerű, olcsó indikátorok rejlenek ezekben az öngyújtókban. Azt hiszem, az ilyen kialakítású kínai eszközök biztonsági okokból már tiltottak, de itt-ott még fellelhetőek. Bennük egy egész technikai arzenál rejtőzik:3 kis gombelem, egy fehér LED (pl. ajtózár megvilágításhoz), és egy komplett elektronika található, ami kontaktus nélkül, az öngyújtó használatakor a piezó (vagy a nagyfeszültségű vezetékdarabka?) szórt tere hatására "feléled", és villogtatja felváltva a kis panelon található kék-piros LED morzsákat, esetenként mintegy 15-20 másodpercig...
(#) daveeer hozzászólása Dec 13, 2010 /
 
sziasztok!

egyik este eszembe jutott valami és mivel nem értek hozzá, azóta is izgatja a fantáziámat.
Szóval az a kérdésem lenne hogy ha nyomás hatására áramot/feszt fejleszt a piezo film akkor azt valamilyen módon meg lehetne oldani hogy ezzel a kapott energiával valamilyen kis elektromos ketyerét működtetni/tölteni lehessen? mondjuk egy 5*5cm-es lappal?

előre is köszönöm a válaszokat!
(#) kadarist válasza daveeer hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
A topik első hozzászólása is ezt a témát feszegeti.
(#) Alkatel válasza daveeer hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Nézd meg az 592990-es hsz-t.
(#) daveeer válasza Alkatel hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Igen, elolvastam az eddigi hozzászólásokat. de nekem konkrétabb válasz kellene Tehát akkor úgy kérdezem hogy 5v és 1A egyenáram lehetséges szerintetek?
(#) kadarist válasza daveeer hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Ha egy akkumulátort töltesz ennek az energiájával, akkor lehetséges, de ez még csak kísérleti fázisban lévő dolog.
(#) daveeer válasza kadarist hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ! Igen akksit szeretnék vele tölteni.
kisérleti fázisban van? ezt hogy érted?
(#) kadarist válasza daveeer hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Ezt úgy értem, hogy kereskedelmi forgalomban nem kapsz piezo alapú akkutöltőt. Nézd meg ezeket: Bővebben: Link
(#) srac321 hozzászólása Márc 20, 2011 /
 
Tiszteletem!
Egy vávógépet szeretnék készíteni, amit a jó vágás érdekében meg kellene jol rezegtetni. 'Ultrasonic' vagogepeket talaltam a youtubon, de egy gepnek sem talaltam leirast, hogy a mivel oldjak meg a rezgomozgast.
A kerdesem az lenne hogy a piezo elektromossaggal rezgesbe lehetne hozni a szerkezetet???
Hol jutnak hozza ilyen piezo kristalyhoz? (remelem jol foglamaztam) Esetleg az is megfelene amit egy piezohangszorobol kiszerelek???
Kb mekkora ezeknek a piezo kristalyoknak a méretbeli változása ha feszültséged adunk rá??? (? micro m, mm)
Mennyi rajuk ható erőt viselnek el a kristályok???
Az én gépemnél max 5 kg-ot kellene mozgasson vizszintesen. Megolható ez??? Vagy milyen más megoldást javasoltok a rezgés létrehozásához??? (ugy 20 30 kHz-en szeretnem rezegtetni a kést)
Előre is köszönöm az érkező válaszokat.
(#) Auth Zsigmond válasza srac321 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Fél kilogramot 20-30 kHz-en rezegtetni szerintem nem lesz egyszerű feladat. Úgy gondolom - műszaki emberként, de e területen laikusként - hogy ekkora tömeget a tehetetlensége miatt ilyen magas rezgésszámmal ("ide-oda") mozgatni körülményes lenne.

Egyáltalán indolkolt-e ez a nagy rezgésszám? Lényegesen kisebb (pl. 100 Hz-es) rezegtetés sima hálózati feszültséggel táplált vasmagos tekeccsel elvégeztethető. Az elvet alkalmazzák például az elektromos festákszórókban, az akvárium levegőztetőben, a búvárszivattyukban, stb.

Magasabb frekvenciát "előállítani" ma már nem egy ördőngős dolog, de az elv alkalmazása már nem csak mechanikus (tehetetlenség), hanem villamos okok (pl. induktivitás) miatt sem járható út szerintem.

A 20-30 kHz-hez piezóban is már ultrahangsugárzót kellene alkalmazni, az általam ismertek szerintem nem alkalmasak mechanikai okokból a feladatra.

Biztosan van valamilyen megoldás (különösen, ha már a youtubon láthatók is ilyenek), de konkrét feladathoz kicsit többett kellene tudni a feladat paramétereiről.
(#) srac321 válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Elszor is koszonom a valaszt!
En is a tehetetlensegi erotol tartottam, ezert kerdeztem volna a piezo anyagok tulajdonsagarol. Azt hogy valojaban mekkora frekvencia elegseges a jo minosegu vagashoz ezt nem tudom, mert meg nem probaltam. A videok cimeben amit linkelek azt irja hogy ultrasonic, tehat gondolom hogy 20 kHz folott van ha ultra. Hogy pontosan milyen technologiat hasznalnak a videokban, azt sem tudom, csak sejtem hogy ilyen magas rezgesszamhoz, piezo tulajdonsagokat hasznajak, de az is lehet hogy teljesen teves a megkozzelitesem.
Video 1 , Video 2 Video 3
Szerintetek milyen technologiaval rezegtetik a "gilotinokat"? Mert azok eleg nagy darab femnek tunnek.
Vagy az a gilotin egy specialis anyagbol van szerintetek?
Keszitettem egy gyors vazlat rajzot arrol a geprol amit szeretnek epiteni, amit mellekeltem. Hasonlo a mukodesi elve a masodik videoban latott gepere, azzal a kulonbseggel hogy itt szeretnem otvozni a technologiakat, az ultrahangos vagast, evel a fureszlapossal. Tudom a masodik videoban latszik a rezges ami arra enged kovetkeztetni hogy nem tul nagy a frekvencia.
Egy masik kerdesem lenne, ha 100 Hz en rezegtetem a muszert, nem novekszik meg a zaj???
Vagy valaki tudja-e milyen modszerrel lehet nagy frekvencias rezgesbe hozni egy relative nagyobb targyat?
Vagy milyen technologiak alkalmazhatok ebben az esetben???
Varom a velemenyeket!
(#) srac321 hozzászólása Márc 21, 2011 /
 
Bocsanat, rosz fajtl mellekeltem amit csak a corel nyit meg... s nem engedte javitani a hozzaszolasom.
(#) Auth Zsigmond válasza srac321 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Köszönöm a mellékleteket, érdekesek.

Nézegetve őket, a következőket szűrtem le:

1./ Ha pempős az anyag, a vágóélről minden vágás után le kell tisztítani a rátapadt anyagot, ezt vélhetően
a tapasztalatok miatt oldotta meg a konstruktör.

2./ Nem tartom valószínünek (a név ellenére sem), hogy ultrahangos frekvenciatartományban kellene rezegtetni a vágópengét hosszirányban, a vágás során. (Pl. a családi tortavágás során a függőleges vágási sebesség, és a rá merőleges késmozgás - nyiszálás - tapasztai sem indokolják a több nagyságrendű mozgásarányokat!)

3./ A hangossággal kapcsolatban egy történet (vicc?):

Részlet egy párbeszédből: -Mennyi?
-Mi mennyi?

Tehát: Mihez képest nőhet-e a zaj?

Érdekes a probléma, nem vagyok hozzáértő, de felkeltette az érdeklődésem, ezért mélyedek bele, nem kekeckedésből kérdezek.
Szerintem alapvető fontosságú a CÉL, a FELADAT ismerete, ha az ember meg akarja oldani a részleteket.

Lehet a konkrét cél esetleg olyan, amit az ember nem akar mások orrára kötni, ez érthető, de ilyen esetben nehéz javaslatot tenni.

(A "gyors" válasz annak a tecnnikai lehetőségnek köszönhető, mely szerint bejelöltem az értesítésem, ha hozzászólás érkezik a fórumba. Okos lehetőség, és amint látható, működik is a dolog. Meg most az időjárás sem sarkall szabadtéri tevékenységekre, unatkozás ellen meg jó a net, és még tanulni is lehet...)

Sok sikert!
(#) bbatka válasza srac321 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Én azt gyanítom hogy mechanikus módon működik. Villamos motor + excentertengely mozgatású.
(#) srac321 válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Kosz a valaszokat!
Elszor is nincs mit titkoljak, egy universalis(!) tesztaszeletelo gepet szeretnek kesziteni. Anyum cukrasz es ugymond nem csak hazi felhasznalasra kellene a gep, hanem ugymond 'profi' vagasra van szuksegunk.
Egy par dolgot szogezzunk le, a tesztavagassal kapcsolatban (tapasztalatbol):
-a tesztat nem lehet csak fuggoleges mozgassal elvagni! Van amelyik sutemenynel, mint peldaul a piskotaknal lehetseges, de annal is santit a dolog. Viszont kemenyebb lapoknal, mint peldaul a "mezes"-nel vagy "citromszelet"-nel, ha csak fuggoleges nyomassal probalnank elvagni, a sutivel az tortenik mint az emberrel a wc-n, kijon a krem.
-viszont oldal mozgassal sem lehetseges a gyors vagas. Ennek a tesztelesehez keszitettem gyorsan egy kis gepet egy 24 voltos motorral, amire egy excentertengelyt szereletem. Ennek kb 2cm volt a oldal iranyu mozgasa. Evel csak az volt a problema hogy szetrazta a sutit. Mivel a krem hatasara megno a suroldasi ero, ezert a tesztalapot szetrazza.
-a tisztitas is resze a folyamatnak, ezt is tapasztalatbol tudom. Jelenleg a cukrazdaba ugy vagjak a sutit, hogy minden sor levagasa utan forro vizbe marjak a kest, aminek a kovetkezmenyeben: a viztol csokken a surlodasi ero, a kes megtisztul, s a melegsegtol jobban olvasztja a csokireteget evel szebb vagast eredmenyez.
Ezert orultem mikor meglattam ezt a "ultrasonic"-os videot. Igy lehetsegesnek tartom a tokeletes vagast, viszonylag nagyobb sebessegnel. (kb mint a masodik videoban)
Azt a kiserletet mindenki elvegezheti egy szendvicsel; aki ketelkedik vegye elo a legelesebb keset, es probalja rajta atnyomni a szepen osszerakott ket szelet kenyeret. Azt hiszem az eredmenyt nem tudna ertekesiteni vendeglato egysegben.

1. Nem allitom hogy csak ultra frekvencian lehet vagni, de azert eleg nagy rezges szamra van szukseg hogy jo vagast erdmenyezzen.
2. Az excentertengely mozgatasu dologgal szerinted mi az a rezges szam amit el tudok erni?
3. A piezo rezgetessel kapcsolatosan: linkelek egy piezo hangszorot aminek 300 W a teljesitmenye. Azert aval mar szerintem lehet mozgatni valamennyire 1-2 kg-t. Itt meglehet nezni a hangszorot

Hangszoro
Ezt gondoltam szetszerelve. Nem feltetlen ragaszkodom a 20 kHz folotti rezgeteshez, de azert legyen egy par Kilo.
4. Ki lehet szamolni hogy milyen meretu rezgest szenved el (mennyi a meretvaltozas) egy adott frekvencian a piezo kristaly??? -ebbol gondolom mar ki lehet szamolni hogy egy x tomegu testnek y tavolsagon, milyen teljesitmenyre van szukseg a mozgatasahoz.
5. Nem lehet otvozni a piezo rendszert a hidraulikaval? Mivel a hidraulikanak is van egy kulon agazata ami a "szonikus" dolgokkal foglalkozik. Energiat lehet kozvetiteni egy vezeteken keresztul, anelkul hogy folyna az olaj benne. Ez annak koszonheto, hogy az olaj is osszenyomhato folyadek. Igy hullam szeruen terjednek benne a rezgesek. Es egy bizonyos tavolsag utan, a rezges amplitudoja (majdenem) megegyezik a bemeneti amplitudoval (ez frekvenciafuggo). Meglehetne oldani az hogy kihasznalva az olaj rugalmassagat, ami segitene nekunk dolgozni a tehetetlensegi erovel szemben, piezo hangszoroval hullamokat generalni az oljaban, ami rezgesre birja a kesunket??? Mi a velemenyetek?

Esetleg mas javaslatok hogy mitol rezeg az a gilotin az elobb linkelt videokban??? (video 1, video 3)

(Bocsanatot kerek a nem tul szakszeru kifejezesert, de sajnos Kolozsvaron csak roman nyelvu technikai egyetem van, igy a magyar szakszokincsem eleg gyenge )
(#) bbatka válasza srac321 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
"Az excentertengely mozgatasu dologgal szerinted mi az a rezges szam amit el tudok erni?"

kb.300-400Hz reális

Szerintem a 2cm-es löket sok volt.
Esetleg bütykös tengelyekkel lehetne növelni a frekvenciát. A robbanómotor szelepvezérlő mechanizmusára gondolok csak nem excenteres megoldással hanem sok bütyökkel.

A második variáció amivel probálkoznék. Tekercsbe egy erős állandó mágnes, szinusz teljesítmény generátorral hajtva. Persze így nagyon egyszerűnek hangzik de ez is sok számolást, tervezést igényel. Ez egy rugalmas megoldás, könnyen hangolható a generátor frekvenciája.
(#) Auth Zsigmond válasza bbatka hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Tegnap este még eszembe jutott a rezgőkéses villanyborotva ötlete, aztán anak kapcsán és is a forgó, mechanikusan kiegyenlítettlen tömeg ("lendkerék")alkalmazására gondoltam. Nem excentertengelyre, hanem egy olyan kisméretű forgó alkatrészre, amit pl. célszerűen gumiszíjhajtással lehet forgásra bírni, mivel szándékosan nem kiegyensúlyozott, mechanikusan "rázni" fogja azt a tömeget, amire szerelve van. Ha ez a késegységbe/késegységre van szerelve, azt rezegteti. Fontos a jó csapágyazása ennek a kiegyenlitettlen tömegnek, a rezgésszám a forgó kerék fordulatától függ, az pedig a meghajtómotor fordulatával, a szíjhajtás áttételével egyszerűen változtatható, szerintem emberi léptékű (pár ezer ford/min bőven elég! Úgy gondolom, egyáltalán nincs szükség (!!!) cm-es méretű mechanikus kitérésekre, szerintem mm-es "kilengés" bőven elég. A használat során elviekben egy kicsit úgy működne a kés, mint az ütvefúró: a sok pici rezgés az előtoláshoz szuperponálódva (+ és - fordulatonként) kielégítheti az elvárást.

Lehet, hogy butaság, de próbálj meg a próbadarabod "késére" valamilyen ideiglenes módon vibrációs szerkentyüt (ami otthon található), pl. akvárium levegőztetőt úgy felszerelni a vágóélre, hogy a benne lévő "kalapács" függőleges írányban mozogjon. Szerintem egy félkilós vágóélet már rezegteti bizonyos mértékig, az elv kipróbálására.

Nos, szép az idő, hív a kertem!

Jó munkát!
(#) Auth Zsigmond válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Szia!

Sietek, csak röviden: Próbáld meg felszerelni a késre egy mezei konyhai elektromos kés "meghajtását".

Nem kell trafó, stb. Otthon, rokonoknál, ismerősöknél, a kukák mellett, esetleg vásárokban találsz olcsón, én még nem találkoztam olyan háziasszonnyal, aki használta volna az ajándékba kapott csodaszerkentyüt...
Valahol nekem is van, de nagy gyűjtögető révén belátható időn belül reménytelen dolog az előkerítése.
(#) bbatka válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Remek ötlet a kiegyensúlyozatlan tömegű forgórészes hajtás.

Közben még eszembe jutott a rezgőcsiszoló. Tuti hogy az is valamilyen egyszerű mechanikus jellegű elven alapul 2-3mm lökettel.
(#) srac321 válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Koszonom az otleteket!
Mindenfelekeppen megprobalkozom vele. Sajnos nem tudok rolla hogy otthon lenne nekunk elektromos kesunk, de valami hasonloval megprobalkozok...

Azert meg teljesen nem vetem el az ultrahangos vago otletet sem. Azota sikerult talaljak a neten direkt ilyen celre fejlesztett 'rezonatorokat', generatortorokat. Bebizonyosodott hogy nem tevedtem, mert piezo elektromossaggal oldjak meg ezt a nagy rezgesszamot. Meg arajanlatot nem kertem ezekre a termekekre, de valoszinu, hogy borsos ara van neki, ami miatt inkabb egyszerubb megoldast fogom valasztani. Egy par linket beszurok: Piezo vago Ultrasonic generator Csomo eszkoz

Koszonom megegyszer a segitsegetek, ha vegeztem a kiserletezesekkel, akkor irni fogok.
(#) Auth Zsigmond válasza srac321 hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Kösz a köszöneted, igazából egy ötletelés volt, de hasznos nekem is, gondolatébresztő.

Kíváncsi vagyok a végeredményedre, azt hiszem a mellékleteidben lévő szép nagy berendezések (többszázezerért?...) nem lesznek a megoldásodba.

Jó munkát hozzá!

Én most egy bioenergiájú alterativ maróeszközzel fogom az elvet hasznosítani, (úgy hívják: kézifűrész, de szokták nevezni svédfűrésznek is...), fél órája pakoltunk le az udvarban két köbméter akácot, 10-30 cm átmérőjű, méter hosszú kiszerelésben... Azért mielőtt még megsajnálnál, van elektromos és benzinmotoros láncfűrészem, úgy hogy a vágóeszköz alternáló mozgás helyett valószínüleg (és reményeim szerint) céltudatosan csak egy írányba fog mozogni...

Jó egészséget!

Szia!

Üdv.: zsiga
(#) Tyson05 hozzászólása Máj 9, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy FÉG CP 2 -es Piezo -m és egy F8 Elektródám! Ezeket szeretném összekötni, hogy szikráztatni tudjam az elektródát a Piezo -val! De nem tudom, hogyan kell összekötni és ebben kérem a segítségeteket!
Mellékelek képeket is, hogy hogyan is néznek ki pontosan!
A piezo -nak van 2 saruja meg valami kis kiálló drót... annyit tudok, hogy a piezo egyik sarujára kell kötni az elektródát!
Tudtok nekem segíteni, hogy hogyan is kell pontosan bekötni?! Esetleg bekötési rajzot mellékelni!
Előre is köszönöm mindenkinek![b]
(#) Tyson05 hozzászólása Máj 9, 2012 /
 
Ha jól informáltak, akkor úgy van, hogy a piezo mind két saruja ugyan az és az egyikre rá kell kötni az elektródát, a kis kiálló drót pedig a test!
(#) Tyson05 hozzászólása Máj 9, 2012 /
 
És valóban így van! Ki is próbáltam!
(#) maestro123 hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
Sziasztok
Tudom hogy a piezo anyagok igen kis alakváltozásra képesek. De van e olyan eszköz amivel el lehet érni 0.2-0.5cm es amplitúdójú rezgést?
(#) Auth Zsigmond válasza srac321 hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
A dátumokból látható, hogy aludhattunk a témára párat...
Most hogy kissé visszaolvastam, az a gondolatom támadt, hogy talán egyszerűbb lenne vágás egy kis "körfűrész" szerű eszközzel. Kivitelezését tekintve pl. megoldható akár egy izmosabb léptetőmotorral a mozgatás (hasonlóképpen mint nyomtatóban a nyomtatófej mozgatása a papírra merőlegesen) egy nagy fordulatú motort szerelve a nyomtatófej helyére (csak a mechanikus analógia miatt írom így), a tészta (=papír) mozgására merőlegesen mozgó "kőrkés" szépen végigvágja a tésztát, a szélességében. Ehhez persze a tésztának a vágás idejére meg kellene állnia, de nem őrdöngős dolog a vágás idejére egy mechanikus együtt futást megoldani a tészta haladási irányával, aztán a vágóeszközt (pl. léptetőmotorral) vissza kell juttatni az induló helyére, az újabb vágásig.

Látszólag kicsit bonyolult a rendszer, de a gyakorlatban sok helyen alkalmaznak hasonló mechanikákat, csak a vágóeszköz más. Egyébként az eredeti elképzelésedhez talán egy téglagyári nyers tégla daraboló eszköz hasonlít nagyon, ott az extrudált folyamatosan haladó téglamasszát egy rá merőleges feszes huzallal huzallal szabják méretre (amit szintén "vibráltatnak"), a gyakorlati kivitelezések alapján (ld. NET) bizonyára adaptálni tudod a megoldást.

Persze, lehet, hogy már megoldottad, Anyukád nagy megelégedésére...
Üdv.:-zs-
(#) makrodom hozzászólása Jan 8, 2015 /
 
Sziasztok!
Érdekelne, hogy tudna-e valaki ebben az ügyben segíteni!
Szeretnék nyomási energiát átalakítani hőenergiává - tudtok-e valamiféle megoldást erre a célra?
Minél nagyobb nyomás annál nagyobb hőenergia kifejtésére lenne szükség.
Hasonlóan, mint pl. a szélturbinánál, a turbina meghajt egy generátort, ami energiát termel... csak itt nem forgógép lenne meghajtva, hanem valahogyan a nyomási energia átalakítva (lehetőleg passzív elemekkel).

Üdv!
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem