Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Sziasztok!
Megépítettem a Monster 270w-os verziót. Működik meg szól is szépen viszont elég nagy jel kell a teljes kivezérléséhez. Hogyan lehetne ezen módosítani hogy ne kelljen neki ekkora bemenőjel? Lehet hülyeséget mondok de nem a bemeneten lévő 47k ellenállás kisebb értékre való cserélésével? Azt szeretném ha olyan 600mV bemenőjel hatására teljesen kilehetne vezérelni. Kivitelezhető ez bármiféle rossz hatás nélkül?
Szia!
A visszacsatolás 1k ellenállását próbáld meg csökkenteni. Egy műveleti erősítő lenne azért a legegyszerűbb, a végfok műveleti erősítőjéről meg tudod táplálni.
Mivel tápáram-vezérelt a végfok, ezért nem táplálhat a m.e. tápjáról semmi mást, ha nem akarja hogy beleszóljon.
Szia! Erről van szó. Melyik rajzra gondoltál?
Mellékelem a Király Tibor féle eredeti rajzot, melyen látható a felvetésem gyakorlati megvalósítása. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
Sziasztok!
Egy éve építettem egy VF2-t (eredetit +-40V-ra irfp9240/240 illetve MJE340/350 párral). 2 db 160W-os táp +-40V, külön egyenir.+2x10000µF oldalanként, és a majki féle védelem (amiről itt azt olvastam, hogy elég érzéketlen DC-re). Szépen működött sok családi és egyéb rendezvényen, de a kívánt teljesítmény igen gyakran clippig hajtotta (bírta becsülettel). Van egy 540W-os trafóm (Technics "hagyaték"), ami +-54V-os tud. Nem szeretnék új végfokot, nekivághatok pár alkatrészcserével átalakítani, és az eddigi megbízhatóságot kapom (egy kínai jack teljes hangerőnél rövidzárba ment és min. 10 mp-ig úgy ment szegény. A gondom, amiért teljesítményt növelnék, hogy kényelmesen, nem kihajtva tudjam használni. Csak annyit kérek, hogy belevágjak ebbe a filléres átalakításba (a védelmet cserélem, biztos, ami biztos), vagy építsek újat. Kinek mi a tapasztalata? Előre is köszönöm. Egy kép az erősítőről, ami most van. Egy üres APT dobozban lakik, ventis és sima léghűtéssel.
Szia! Szűk 3dB teljesítmény-növekedést érhetsz el, nem egy markáns érték. A dual-mono tápkialakítás megbecsülném.
A trafóból építhetnél például egy szub csatornát.
Oké, én másra emlékeztem. A vcs ellenállás értékét azért valamivel egyszerűbb megváltoztatni.
Szia!
Köszi, én is tépelődöm, arról nem is beszélve, hogy a dual mono nekem is bejött. Szóval szerinted (én is hajlok erre) nem érdemes beáldoznom a jelenlegi megbízható jószágot egy minimális teljesítménynövekedésért. A szub elgondolkodtató, de az épített ládáim ebben nem szenvednek hiányt. Akkor szted ne erőltessem (a megbízhatóság nekem lényeges, és abban eddig remekelt).
Az a trafó majd megtalálja az ő project-jét. Egy megbízható, alaposan tesztelt rendszert meg kell becsülni!
Ez kedves tőled, remélem úgy lesz. Egy kérdés még: van-e értelme növelni a puffert táponként 15000µF-ra, illetve már találtam komolyabb védelem rajzot, de ha tudsz egy nem alkatrésztemető, de már bizonyítottat, akkor szívesen veszem.
A puffer növelés akkor lenne indokolt, ha esetleg 4 ohm-nál kisebb impedanciával terhelnéd, ez gondolom nem valószínű. Még a mostani puffer felével is szépen elketyegne azért.
Sok jó védelem létezik, ezért tudok kezességet vállalni.
Konkrétan 4ohmmal hajtom. Köszi, ez a kapcsolás nekem pont megfelel. A 12V kimenetet használhatom a hűtőventi meghajtására is? Kis trafóm van, eddig az erősítő tápról hajtottam a védelmet, de a 40V-ból dolgozó venti 12V-os stabja (bd241c+13Vzener) azért eléggé melegedett, ezért terveztem a leválasztást, de így akkor meg is oldom. A venti is két fokozatú lehet két 6,8Vzenerrel (az egyiket egy 65°C termokontakt ami a hűtőbordán van zárja rövidre), ami ha bont felengedi 12V-ra a venti tápját, így ha hideg a gép, csak 6V viszi, és csendesebb lehet (mondjuk a zene simán űbereli, ez igaz
. Relének bármilyen relé jó? Jelenleg 10A 250V a kapcsolható, oldalanként, omron ipari célú (kazánoknál, szivattyúknál használjuk), behúzótekercs 12V, majd lemérem hány ohm. Trafóban 10V még elmegy? Az kb. 14V egyenirányítás és puffer után. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
A védelemmel majd át kéne menjünk a témájába, a hozzávalóid megfelelőnek néznek ki.
A ventit mostanában így vezérlem. A leírásával még adós vagyok.
Köszi az infókat, a venti most marad a fapados, de ha a másikat leírod, akkor átalakítom (ez vmi hangvezérelt mint a Technics-ekben?). A védelmet megépítem, és (remélem a hétvégén összeáll), és majd ott beszámolok a tapasztalatokról. Egy kérdés még: a VF2 potija 10 kohm. A bemeneti jelet a keverőn is meg kell küldenem, hogy ki tudjam teljesen vezérelni. Kell, hogy maradjon, vagy egy 22Kohmosra cserélhetem, esetleg mindenképpen 10Kohmmal kell a bemenetnek lezárva lennie. Az én erősítőmben nincs Zobel tag, de bevallom nem mértem szkóppal mit csinál komplex terhelésre. Rakjak rá 10ohm+100nF a test és a kimenet közé, illetve 0,47 ohm+16 menet d=0,6 rézhuzal az ellenállásra tekerve sorba a kimenetre? Vagy ezek az értékek nem igazán illenek hozzá?
A ventilátor vezérlő a DC védelemhez hasonlóan működik, csak itt a kimenő jelek csúcsértékét vizsgálja, igen egyszerű kapcsolás.
A Zobel és az induktivitás a visszacsatolt erősítő káros lengéseit csillapítja. Ha eddig nem volt vele gondod kár erre áldozni. A keverő kimeneti impedanciája szerintem van olyan alacsony, hogy közömbös számára a poti 10k, vagy 22k értéke. Az nem baj ha magas jelszintet kell kiadni a keverőnek, és ezt torzítás nélkül teljesíteni is tudja. Kedvezőbb így a jel és a zaj aránya.
Köszi a hasznos infókat, összerakom amit kell, és meglátjuk mit fogok hallani. Azt egyébként még mindig nem tudom, hogy miért nem szállt el a rövidzártól a VF2? Ez csak azért érdekes, mert ez valóban vmilyen korlát volt az áramkörön belül (akár a zenerek), vagy a szerencse? Lényeges, mert ha direkt ilyen a kapcsolás, akkor valamennyire "hülyebiztos". Kölcsön nem adom a cuccot, csak velem együtt
Esetleg azt ventiszabályozót megadhatnát kapcsolási rajz szinten (a TDA 7294-nél találtam egy rajzot és egy szimulációt tőled). A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
Sziasztok!
VFKD IRFP240 végfokkal kapcsolatban volna segítségre szükségem, mégpedig azt szeretném megtudni hogy mit kellene változtatnom rajta ha +/-50v-rol szeretném táplálni valamint dupla fettel építeném meg? Mekkora teljesítmény várható így 8 ohmra? Kapcsolási rajz és nyákterv mellékelve. Előre is köszönöm.
Szia! ±50V/8 ohm-ra ezt építsd! Például így.
Puszta kíváncsiságból rápillantottam a NYÁK-tervre, már a BD139-eknél elakadtam
Következő lépés a source ellenállások hiánya, de ne is menjünk bele, ±50V-ra elég egy pár végtranzisztor. Nagyon ódzkodsz az IRFP9240-től?
Szia!
Nem ódzkodom csak ez van itthon de azt hiszem ha nincs értelme akkor nem erőltetem ezt a kapcsolást majd keresgélek még.
Sziasztok
Rengeteget kínlódtam egy erősítővel amelyben bedöglöttek a fett tranzisztorok (2sk50/2sj135) és mivel ez a típus nem kapható sem másik ilyen csomagolásban és lábkiosztással hát azt gondoltam hogy megoldom MOSFET-el . Egy hónapi eszelés után feladtam és úgy döntöttem hogy ilyen VF2 stílusú erősítőt szerelek a régi helyére ami szintén nem egyszerü feladat mert a hely végett nem lehet beszerelni egyiket sem amit itt jópáran leközöltek és tetszik is meg még az is egy nagy plusz hogy a tervezők igen sokat képesek segíteni. Na most ott tartok hogy van egy sémám ami lehet hogy hibás is de ez megvan az EAGLE tervezőmben , ezáltal tudnák pont olyan méretű panelt készíteni a fura felfogatási lehetőségével amelyet gond nélkül berakhatnám az erősítőbe. Mivel itt sok szaki van akik értik ezt a fajta erősítőt hát felrakom a rajzot . Ha van benne hiba szóljatok már had haladhassak! Előre is köszönöm ! A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
Ezt az erősítőt szeretném megépíteni, de lenne egy kérdésem: a rajz szerint +-50V kell neki. Ha +-40V-ról járatom (mert ez áll rendelkezésre), akkor kell valamit változtatni a kapcsoláson?
Szia! Az R11 és 19-en 35V helyett csak 25V fog esni, az IC-nek viszont továbbra is kell legalább 10mA. 2k2-t javaslok.
Sziasztok!
Bele kezdek egy 2*450W-os KD master féle monster építésébe, lenne pár kérdésem amit tisztázni szeretnék olyannal aki jól ismeri ezt a végfokot. Először is egy toroidot fogok neki készíttetni és a trafó névleges teljesítményére lennék kíváncsi hogy mennyi kell neki minimum hogy le tudja adni a 2*450W-ot, számolgattam én 1500W-ra jutottam de a toroid ára miatt szeretném megtudni nem-e elég lenne kisebb is (nem ismerem a monster hatásfokát). Másrészt szeretném opcionálisan hidalni az erősítőt, ehhez kellene nekem egy megfelelő kapcsolás, mert ha csak simán műv erősítővel fázist nem fordított, és fázis fordított jelet vinnék a két erősítő bemenetére, attól tartok hogy nagy torzítások lépnének fel. Illetve ennél a teljesítménynél számításaim szerint 20 ezer µF kondi secunderenként elég lenne, a gyakorlatba is szerintetek? Köszönöm előre is! A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
Szia! A Monster ott van elakadva, hogy az áramkorlátozóját rendbe kéne kapni.
Trafóból 1kVA elég. A kondit helyesen számoltad. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

. Relének bármilyen relé jó? Jelenleg 10A 250V a kapcsolható, oldalanként, omron ipari célú (kazánoknál, szivattyúknál használjuk), behúzótekercs 12V, majd lemérem hány ohm. Trafóban 10V még elmegy? Az kb. 14V egyenirányítás és puffer után.
Esetleg azt ventiszabályozót megadhatnát kapcsolási rajz szinten (a TDA 7294-nél találtam egy rajzot és egy szimulációt tőled).