Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rókalyuk rádió
 
Témaindító: Kovax, idő: Jún 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Leraz válasza ELKO26 hozzászólására (») Jún 19, 2013 /
 
Miért?
(#) pucuka válasza ELKO26 hozzászólására (») Jún 20, 2013 / 1
 
Nem kamu az, csak nem a rókalyuk rádióval kapcsolatban. Nagy teljesítményű adókat lehet vele fogni, de azt a néhány wattos adót még közelről sem.
(#) Jackson98 hozzászólása Márc 15, 2015 /
 
Valaki leírná, hogy mi a ceruza(grafit) létjogosultsága? ...Jah* és láttam a TV-be olyat, hogy borotva penge helyett lehet faszenet is használni.

mod:*
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
(#) pucuka válasza Jackson98 hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Milyen alkalmazásban vagy kíváncsi a ceruza grafitra?
(#) elektroncso válasza Jackson98 hozzászólására (») Márc 15, 2015 / 1
 
Rengeteg kőzet alkalmas demodulátornak ezekben az egyszerű rádiókban. Nekem van itthon egy fekete, pórusos kövem, amit vasúti sínek között találtam, ugyanúgy működik vele a detektoros rádió mint a pirittel. Bár az eredetiben annó ha jól tudom galenit kristályt használtak. Használtak még-ahol nagy teljesítményű volt a helyi adó és a Ge dióda beégett- sirutor is. Nekem van valahol egy cikkem arról, hogy hogyan kell sirutort készíteni. Az EM-ben jelent meg az 1950-es években. Viszont zsilettpengéből csak a régi a jó, amit gyertya lángban kékre lehetett edzeni, az újakkal nem működik (ha jól tudom).
(#) Jackson98 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Fizikaórára szeretnék egy foxhole rádiót csinálni és bemutatni, és nem tudom, hogy maga a grafit milyen szerepet játszik a rendszerben?
(#) elektroncso válasza Jackson98 hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Ezzel egy kicsi problémád lesz. Nem tudom van-e a közeledben nagyobb teljesítményű középhullámú AM adó. Ezek az egyszerű rádiók tipikusan magasantennával és jó földeléssel működnek. A magas antenna jelen esetben minimum 5 méter hosszú körül van, legalább 3 méter magasan. Ha van valamilyen KH AM adó a közelben elég lehet, hogy ha a másodikon kilógatsz egy drótot antenna gyanánt. Földelésnek meg használhatod a fém vízvezeték csövet. A hálózati védőföldet ilyen célra ne használd! Fejhallgatónak nagyimpedanciás típus kell, ez 2000-4000 ohm, a mai fülesek kb. 36 ohm-osak, erre a célra nem jók. A nagyimpedanciás fejhallgatót kb. a 50-60-as évek óta nem gyártják, de nem olyan nehéz beszerezni. Ha nem sikerül beszerezni akkor használhatsz helyette aktív PC hangdobozt (bár ekkor elvész a rádió lényege), vagy használhatsz illesztőtrafót is és akkor mégiscsak használhatod a modern fejhallgatót. Maga a detektoros rádió építése jó móka, ha beleolvasol a kristály-detektoros rádió témába ott is sok ötletet kaphatsz. Ezek a rádiók (rókalyuk-detektoros) mind egyforma elv alapján működnek, csak a demodulátor felépítése más.
(#) pucuka válasza Jackson98 hozzászólására (») Márc 16, 2015 / 1
 
Nem jó topikban jársz. Ez a topik egy olyan adóról, és vevőjéről szól, ahol az adót meg kell keresni a vevőddel.
A Crystal radio - detektoros rádió topikban nézelődj.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Ez a fox hole rádió is csak detektoros lesz, valamerre a világban valószínűleg angolszász területekről származóan nevezik ennek.
No meg valószínűleg a valamikori hadi események idején készülhettek az eredeti róka lyuk rádiók "sejtésem szerint illegálisan" , az elérhető eszközök függvényében.
Tipikusan az autotrafó stilusú hangolású.Forgó nincs is benne, csak a tekercs felületéről lekapart lakkon át futó megcsapolásra megy a detektor (egyenes teljesítmény huzal poti szerűen)
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Akkor pláne a detektorosba való. (a téma címe nem fox hole rádió)
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Márc 17, 2015 /
 
vica versa ... fox ---> róka hole --- > lyuk angolszász nyelvterületről
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
(#) elektroncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 17, 2015 /
 
Illetve hozzá kell tenni, azért voltak nagyon elterjedve ezek a készülékek a lágerekben, hadifogolytáborokban mert a zsilettpengét és a grafitceruzát könnyű volt álcázni, ha ellenőrzés jött. Ennél több azokon a helyeken ahol nagyteljesítményű adó üzemelt nem kellett. Tekercs sem, mivel a legnagyobb térerejű állomást fogja venni. Csak a fejhallgatót kellett jól eldugni. Persze nem világvevő, de azokban az időkben épp elég volt, hogy ha valaki alig érthetően is, de hallja az otthona, hazája hangjait, híreket a frontról stb... Egyszer láttam erről egy filmet, de már nem tudom hol.
(#) Jackson98 hozzászólása Márc 22, 2015 /
 
Elkészítettem a rádiót, már csak az antenna van hátra, valaki elmagyarázná hogy hogyan tudnék egy megfelelő antennát készíteni?
(#) elektroncso válasza Jackson98 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Minél hosszabb drót minél magasabban. Ennél a rádiónál ennyi. Erre a sávra nehéz hangolt antennát készíteni a méretek miatt. Nálam 6-7 méter régifajta alumínium villanyszerelő huzal van kifeszítve, átlagos magassága 3 méter. Nem hemzsegnek az adók a detektoroson, de 3-4 érthetően bejön. Sok szerencsét. Képet majd azért kérünk!
U.i.: Földelésről se feledkezz el!
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
(#) Jackson98 hozzászólása Márc 22, 2015 / 1
 
Így néz ki!
(#) Kera_Will válasza Jackson98 hozzászólására (») Márc 23, 2015 / 1
 
Az antenna végpontjai szigetelten legyen rögzítve a kikötéseknél.
Mert ha nem így van akkor elvész az energiája.
Minél hosszabb legyen: 10 20 30 50 m amit éppen ki lehet húzni, 3 - 10 méter magasan.
A földelés is fontos. Mert a föld és az antenna közt alakul ki a felvett nagyfrekvenciás energia.
(#) Jackson98 hozzászólása Márc 26, 2015 /
 
Kiprobáltam és működik! Köszönöm szépen a segítségeket!
(#) szider hozzászólása Jan 25, 2018 /
 
Sziasztok.

Lehet nem ide tartozik bocsi de nem tudtam hol kérdezzek ilyet.

Lenne egy olyan kérdésem valaki esetleg nem tud valami megoldást arra hogy.
Kellene egy valamilyen adó-vevőt építenem aminek az adóját ha ráteszem egy kutyára és az bemegy egy róka után a lyukba tudjam nyomon keresni a felszínen merre megy a kutya valami kis egyszerű csipogós megoldás is jó lenne csak nem tudom mi lenne jó ilyen célra.

Köszönöm.
(#) GPeti1977 válasza szider hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Hallottam ilyen rendszerről a föld alatt lyukat fúrók használják (szebben nem tudom megfogalmazni), de milliós tétel megvenni.
(#) tbarath válasza szider hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Nem lehet, hanem biztosan nem ide tartozik, ez inkább valamilyen rádiós téma.
Egyrészt kellene találnod olyan adót és vevőt, ami egy szabadon használható sávban sugároz, és értelmezhető jelet ad a föld alól, a barlangból. Milyen mély/hosszú szokott lenni a rókalyuk?
(#) elektroncso válasza tbarath hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Szerintem nem működne. A föld véleményem szerint elég jó vezető ahhoz, hogy leárnyékolja az adót (csillapítsa a kisugárzott jelet). Arról nem is beszélve, hogy szűk iránykarakterisztikájú antenna kéne a vételhez. Ráadásul egy adót pontosan háromszögeléssel (vagy még pontosabban sokszögeléssel, de az nagyon ritka) lehet behatárolni. Ezt pedig egy mozgó "célponttal" eljátszani nagyon macerás. És akkor ott van még az is, hogy a kutyának mennyire tenne jót az, hogy nagy RF sugárzás éri, mert ahhoz, hogy a föld alól egyáltalán egy kicsit is kihallatszódjon az adás jó nagy kisugárzott teljesítmény kell.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem