Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Itt vannak amiket mértem. a TR417-et sajna nemtudtam megmérni mert olyan lehetetlen helyen van...
Vannak rajta ellentmondásos értékek, több is. Közös lábakra nem azonos értékeket mértél, összejelöltem. A +8V (TR405 kollektora), az 1,3V (TR415 bázisa) és a +6,5V (TR413 kollektora) pl. nagyon nagy eltérések, ahhoz képest, hogy ugyanaz a fólia köti össze mindhármat. Ugyanígy a 6,5V/1,2V a TR415/419 közös lábain.
Szia! Na így nem mérünk ez elrettentő példa,a nyugalmit testrekötött bemenettel kell megmérni jel nélkül.De szerintem ne is mérj semmit, azt a kék elektrolitkondenzátort szerintem cseréld ki és nem fog elfogyni ilyen hamar a tápod
![]()
Jó, néhány láb beazonosítása picit sántít, de el lehet rajta menni, bekalkulálva a hálózati feszültség folyamatos ingadozását.
Konkrétan a TR415 (2SD667) bázis-emitter feszültségére mérj rá! Ez a tranyó két szélső lába. A bázis-emitter diódája erőst szakadást sejtet.
Egyrészt a bemeneten mindíg van lehúzó ellenállás, másrészt ez egy komplett erősítő nem csak végfok, tehát nem sokra mész a bemenet testre húzásával. Értem én, hogy megtanultad a "szabályokat", de értelmezni is kellene őket. Ja s én nem is mérek semmit ezesetben
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2015
Részvétem.
Ez valami házi gány, kis szerencsével ismert részegységek (netről) koppintása. ![]() Sajnos jobb ötletem nincs, mint beazonosítani a részegységek forrását, vagy ha nem sikerül, akkor visszarajzolni. Én már nyertem egyszer hasonló helyzetben, mert semmi módon nem tudtam elugrani a megbízás elől ![]()
Nekem nagyon Pálfi Audiónak tűnik akkor viszont találsz hozzá supportot.
(Pálfi József „Spulni”). Pálfi Végfok. De ahogy elnézem házilag taknyolt változat... A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2015
Köszönöm szépen , közben többen is mondották hogy ez Pálfi végfok .
Most már csak rajz kellene hozzá .
Szia
Nem házi gány ha csak nem mondható a korabeli Pálfi erősítő annak ! Kicsit a védelem sokat volt benne gányolva de a végfokok hozzányúlás mentesek annak ellenére hogy ez kb 20 éves erősítő . Idézet: „Nem házi gány ha csak nem mondható a korabeli Pálfi erősítő annak !” Bocsánatot kérek, nem akartam a lelkivilágodba gázolni. Ha a korabeli alatt azt érted, hogy csak úgy a vaslemezre fújták rá a festéket és rozsda ledobta, a csatlakozók csámpásan vannak betéve és vezetékek szedett-vedettek úgy anyagában mint elhelyezésükben, akkor igazad van. Az, hogy csak egy hálózati biztosíték van, az külön aranyos... Egyébként tényleg van hozzá support és létező cég. Még az is lehet hogy ha van házi múzeumuk, akkor kiállítják és adnak helyette egy újat ![]() És akkor mi a baj a védelemmel (ami ugye nem a lágyindító)? Attól tartok, vissza kell rajzolnod ezt a részt...
Gábor , egy kb 20 éves erősítőről beszélünk és ki tudja mennyi embernél fordult meg ezen idő alatt , gondolhatod nem kímélték , a csatlakozók egészen biztos nem eredetiek , ezek mókoltak már !
A vezetékek meg a sok szétbombázástól állnak össze vissza , a festék nem hinném hogy a vas lemezem ennyi idő múltán még mindig szépen mutatnának ! Ne de ezeket tegyük félre és a hiba oka a védelem amit sikerült meg gyógyítani úgy néz ki , klasszikus védelem van benne , mellékelem a rajzot ami itt is megtalálható a he.án Bármilyen hihetetlennek is tünik de ez eredeti Pálfi erősítő , nem vitatom továbbá és egészen biztos a kezdetekből származik ! ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
Lehet Laci keveset is mondott a 20 évvel. Akkor ehhez mit szólnál, ez is kapott az évek során : Bővebben: Link
Igen ez lehetséges csak saccoltam ! az alkatrészek kinézetéről, tipusukról !
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
Akkor ezek szerint időközben megoldottad és nem kell segítség
![]() Mondjuk ezért még egy biztosítékot betennék a primer oldalra, mert mi van ha éppen úgy van testzárlat, ha éppen nem a biztosítékos oldalon van a zárlat. Így nem adnám vissza használatba...
Gábor nem kellene ezt bolygatni továbbá , lehuzta ez az erősítő már azt a saccolt 20 évet így , minek kellene piszkálni ?
Totális átvizsgálva a védelmen kívül ebben nem volt soha bele piszkálva , ha lett volna azt egyből észreveszi az ember . Annyit látni hogy a csatlakozók mókoltak a vezetékeket összekuszálták és ettől független így ahogyan van rendnem van ! Lehet rendes leszek és a végfokozat paneljén a trimer potmétereket cserélem szebb és vadi uj példányokra , azzal sem legyen baj még 20 évig legalább! Amit említesz az értelmét vesziti mert az a félelmetes toroid nem tud úgy leégni hogy test zárlatra kerüljön , mivel TOTÁLISAN szigetelten van beépítve / az öregek tudtak valamit régen is ! / A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
Sziasztok!
Erősítő táp tervezésnél a biztosítókat hová érdemes betenni? Trafó primer körébe, szekunder váltakozójába, vagy pedig (szimmetrikus feszültségűnél) az egyenirányított feszültségű körbe már?
Szia! A "vagy" fölösleges, mindhárom helyre érdemes biztosítékot tenni. Konkrét kapcsolás ismeretében lehetne szó a részletekről.
Üdv. Ahogy reloop is írja: mindenhova. Egy HI-WATT basszerősítőn bekapcsolva forrasztotta a cimbora a jackdugót, mire a bemeneti dupla opa zárlatos lett, vitte magával a 7915-öt (nem bírta ki, hogy a kimeneti felszökik a 7815 kimenetéhez), erre a vékony huzalból készült előfok szekunder izzani kezdett a félkilovattos toroidon átolvasztva minden szigetelést, zárlat minden mindennel. A villanyt, a garázs (próbaterem) főmegszakítója oldotta le. Gyárilag csak a végfok dc tápágain volt bizti, az persze megmaradt. Elszált egy 40 cm-es hangszóró, egy böszme toroid, egy filléres dupla opa, a negatív táp stabkockája és néhány pici elkó. A végfok, az eredeti biztikkel sértetlen maradt. A bőgős, meg a gitáros (forrasztós) figura, galvanikusan voltak a rendszeren, még jó hogy volt védőföld.
Érdeklődnék, hogy valaki esetleg nem futott már bele 'javítás ügyileg' egy ilyen SAL PA30PRO ACTIVE típusú, aktív hangfal párosba? Milyen végfokozat lapul a dobozkában?
Én most javítottam egyet nemrégiben,tip 41 tip 42c tranzisztorpáros lapul benne faék nyák az egész egy egyendióda rajta+2helyi puffer és egy egy pár tip tranzisztorpáros pici passzív bordán az egész.Emlékeim szerint +- 30 v on ketyegnek.A toroidot nem bolygattam nem volt rá szükség valamint azt a fadoboz aljára fogatták fel a könnyebb elérhetőség érdekében
![]()
Nekem is volt hasonló esetem egy Síva PPA-500-al darlington véggel. Az, hogy szénné égették, az egy dolog volt, de még meg is próbálta valaki csinálni.... Nem hiszem, hogy kell ecsetelnem, mit művelt az "inas". A másik esetem anno egy szintnén Síva PPA- 800 es vég volt, aminek szó szerint elégett a panelja. No azt visszarajzolni nem volt egyszerű, ráadásul az még a jó kis kaszkád megoldás volt.
![]()
Kapcsolási rajzod, vagy a belvilágáról egy kép nem lenne esetleg? Elviekben, ami hozzám kerülne, annak a magas végfokozat védelme kapcsol le, egy kis idő után meg vissza...Valami túlmelegszik benne szerintem...szerintem, de majd kiderül!
Sziasztok. A multkori FET es elé most csináltam egy előerősítőt 5532-ből
Ez a kapcsolás: http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=68894 A baj csak az hogy induláskor jó a hangja, de 1-2 másodperc után betorzul. 16 Voltról megy, de 12-ről is hasonlót produkál. Más Megpróbáltam megjavítani a gyerekkori TBA 810 es erősítőmet, de meg sem mukkan. Minden feszadat stimmel, tápot megkapja, testet is, a 8 as lábon ott a jel. Viszont a 6-oson semmi. Elképzelhető, hogy a Kont_ába rossz IC-t adtak? http://www.radiomuseum.org/images/tubeenvdiag_klein/tba810_umgeb.gif
Szia!
Első kérdés: szimmetrikus tápfeszültségről használod az az előerősítőt? Második: nem a 12-es láb a kimenete a TBA-nak?
TBA: A 12-es lábon van a kimenet, de a 6-os lábon is kellene 1.2 V nak lenni.
5532: Nem szimmetrikus tápról használom, de a test nem közös az -U val. Lehet ez a gond? A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2015
A testet a tápforráshoz kell kötni, csak úgy nem lóghat a levegőben, ezért mindenképpen szimmetrikus táp kell vagy szimmetrizáló, esetleg az egytáposítást is meg lehet próbálni. Ha nem állnak be a TBA-n a feszültségek, akkor lehet, hogy gerjed vagy rossz az IC, esetleg valamilyen rákötött alkatrész rossz. A régi IC miért ment tönkre, lehet tudni?
Ha nem 30 éve lett volna lehetne
![]() ![]() 5532: Hogy egytáposítsam ha most ez az ábra? Épül az egyik erősítőhőz egy 2x22V*1.41 Táb, e az meg sok az 5532 nek
A kétszer 22V-ból lehet készíteni stabil 15V-ot, egy 7815 és egy 7915 stabkocka felhasználásával. Ha van egy eleve szimmetrikus tápod, akkor nem kell egytáposítani.
Kapcsolási rajz ezekhez nincs,nekem is úgy kellett "visszafejtenem" a nyákot.
Sajnos ez a SALáta átka semmi nincsen hozzá,és az is hagy kívánnivalót maga után ahogy gyárilag meg vannak építve...Képeket nem készítettem róla.
Akkor kérlek kívánj sok szerencsét nekem,mert hamarosan hoznak egy castone cpa 800 ast,na az megint olyan mint egy szarkafészek...
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |