Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1771 / 2208
(#) CIROKL válasza jucsaba hozzászólására (») Aug 2, 2015
Nem ütöttem ki lépcsősen ! NEM kell félre magyarázni !
Ezt a témát szerintem nem kel már itt túlfokozni egy a lényeg NINCS légrés !
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
(#) ferci válasza jucsaba hozzászólására (») Aug 2, 2015
A kép szerint inkább pár U-lemez lóg "felfelé", a tömeg szintben van.
Az a légrés félének nevezett illesztetlenség a fénycsövekhez jó volt, de spécibb (pl. ide DC fojtónak ) alkalmazáshoz egy konstans rést kell hagyni belül, a T talpánál
Pár szelet vékony prespánnal vagy hasonlóval be lehet lőni egy kívánt értékre..
(#) CIROKL válasza ferci hozzászólására (») Aug 2, 2015
ITT a pont ezt eddig senki nem értette meg !
(#) jucsaba válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 2, 2015
Ok köszi , még nem kellett szétszednem fojtót ha , kezem közé kerül egy döglött megnézem...
(#) pucuka válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 2, 2015
Vágott magoknál mindíg van légrés. Akkor nincs ha a csatlakozó felületek össze vannak csiszolva, mint pl. a hiperszil vasaknál. A vágott vasaknál a légrést váltakozó lemezeléssel lehet megszüntetni. Egyébként a szórt induktivitás méréséből lehet eldönteni, hogy van-e légrés. (induktivitás mérés a primeren, rövidrezárt szekunder esetén)
Hogy elég-e egy szűrőtagnak, ami az átfolyó egyenáram miatt kell, azt nem tudom, de azt is lehet mérni. Induktivitást kell mérni egyenáram nélkül, és a névleges egyenáram mellett, a különbség a légrés nagyságától függ.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 2, 2015
Üdv! Most "konkrét" infó kellene. Az orosz 6P1P cső mennyit ad le együtemben? Nekem azt mondták,4W-ot,de ezt sokallom.Továbbá mennyi az optimális katódellenállása? Érdemes ebből SE-t fabrikálni?

6P1P 002.jpg
    
(#) CIROKL válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 2, 2015
Bővebben: Link
Az adatlap szerint igen .
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
(#) mofesa válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 2, 2015
3W, mint E/PCL8X társai. Katódellenállása 280 ohm, A segédrácsé meg 3K3. Jó kis erősítőt lehet belőle faragni. 250V anódfeszültség mellett 40mA. 5K az illesztése. Egy EL84 -es kimenővel simán eldöcög.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
(#) ngyzoli válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 2, 2015
Nem akarok vitát generálni,de...(!!) valóban létezik légréses fojtó. Ez... Én is meglepődtem,mikor szétbontottam,de egyértelműen látszik,hogy van összerakva a vasmagja.És ott a prespán is közötte. Csöves tápba ezeket használom,a brummot-gyakorlatilag-nullára redukálja.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
(#) CIROKL válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 2, 2015
Volt már belőle vita , igen létezik az ős régi EI magos és a fekete bakelit házas is az volt !
Amennyiben ilyenről van szó azt nem is kérdőjelezném meg viszont az általam feltett képen lévő az nem tartalmaz légrést !
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
(#) ngyzoli válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 2, 2015
Köszi! A lábbekötést már ellestem...
(#) ngyzoli válasza mofesa hozzászólására (») Aug 2, 2015
Köszöntem! Akkor nagyjából az EL 84 tudásszintje...meglátjuk.
(#) V1rusH hozzászólása Aug 2, 2015
Üdv!

Ki fogtok átkozni! Megint ECL86... -De most más kontextusban (is)...
Egy éve már rakosgatok egy erre a csőre készített nyákot. Most visszarajzoltam, és az ecs.hu-s kapcsolás köszönt vissza. Olvasgattam a témát, pár oldallal ezelőtt ismét felbukkan ez a cső, és meg lett említve dijhans kapcsolása, ami meg a bss ezen rajza. Bár az PCL-re van, aminek kicsit más a paramétrtri.
Melyik kapcsolás lehet a jobb? Bár ez tudom szubjektív...
A másik dolog... Aki épít ezzel a csővel, az többnyire SE-t és valami kis zsebtrafóval.
Valaki készített már hozzá normális kimenőt? Én ahogy számolgattam 20Hz fa-val és 4Ohm Rt-vel majdnem 20cm2 trafó kell neki! Egy kicsit nagy ez a trafó méret, 2-4W-ra? Érdemes lehet foglalkozni vele, de úgy ahogy azt kell, nem zsebtrafóval?
Felmerült pár oldallal viszább, hogy készíteni kéne egy "élő", vagy jól publikált projektet ezzel a csővel! Érdemes lenne lerántani róla a leplet, hogy valóban mi is rejlik a búra alatt! Mondhatnám szellemesen, kiengedni a szellemet a palackból...
Most lesz 2db 92dB-es 160mm-is szélessávú hangszóróm. Talán jó párosítás lenne...
Ha ez meg van, jöhetne a PP-je, mert 6db csövem van, csak a gondom az, hogy hálózati trafó vasaim vannak, de abból 7db 9cm2. Van 2db 50VA-es toroidom, de azokat PL500 PP-hez tartogatom. De ez már más téma.
Csak azért vetettem fel ezt a dolgot, mert félkészen van egy ECL86 SE, de zsebtrafókkal nekem is. Közben a kimenő transzformátor méretezést tanulgatom, és ha már terítéken van ez a cső, pont ezzel számolgatok.
Mindig csak a nagy csövekkel van foglalkozva komolyan, PL-ek, EL-ek, GU-k, és mint írtam fentebb, tudja valaki mit is tud egy P/ECL86?
A 86 ha jól sejtem az utolsó széria volt ezekből a csövekből. Elég kiforrott lehet már elődjeihez képest, ha teljesítményben nem is, de hangjával beállhat lehet a nagyok közé...

Bocs ha indulatokat korbácsoltam azzal, hogy megint ezt a csövet emlegetem, de talán lehet a topik legtöbbet emlegetett csöve, és megérdemelne egy esélyt...
(#) joco63 hozzászólása Aug 2, 2015
Kedves Fórumozók! Elkészült beüzemeltem. Hű de megijesztett először. Volt egy forrasztás elengedés a testnél hát mindent csinált csak szólni nem szólt. Most már viszont igen. És elfogultság nélkül állíthatom (persze elfogult vagyok ) hogy tetszik amit hallok. A munkapontokat még be kell lőni de így ahogy most van is nagyon szépen zenél. Úgyhogy csak bátran tessék építeni ebből a csőből.
(#) kristikoma válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 2, 2015
Miért átkoznánk ki? Gyári kapcsolásokat favorizálom, válogatott alkatrészekkel. Tudod, vala egykoron az EAG, későbbi BEAG. Még az EAG-os időben készült 3db erősítő, kifejezetten otthoni célokra. Ezekben ECL 86 volt a végcső. Az egyik mono PP, a másik sztereó PP, a harmadik sztereó SE volt. Ezek az erősítők elérték azt, amit ezzel a csővel lehet. Az már egy másik dolog, hogy eredeti kimenőt aligha találsz, max. roncs erősítőből. Jó állapotút meg nem illik emiatt széttúrni. Az eredeti kapcsolás némi módosítással megfelel: hangszín kiirtása, ezzel a jel-zaj viszony javulhat; izmosabb táp, hogy ne essen le a tápfesz, azaz ne torzítson. Ha 20cm2-t számoltál, azzal gondolom elég mélyről akarod indítani, mint írtad. Az a jobb érzékenységű szélessávú hangszórópár meg pont jó ilyen erősítőhöz.
Ha később akarsz valami komolyat, EA 057. Meg van hozzá a módosított kimenő rajza is, hogy működjön 4 Ohmról is. Ez EL 34 PP erősítő monoblokk, eredetileg stúdióba készült.
(#) V1rusH válasza kristikoma hozzászólására (») Aug 3, 2015
Félve hoztam fel újra a témát,.gondolván, lerágott csont. Főleg,.hogy 4-5 oldallal ezelőtt volt téma.
Már nem is emlékszek rá, honnan jött az ötlet ehhez az erősítőnöz, de tavaly nyáron kezdődött. Először két VIDEOTON rádióból akartam, de vagy drága.volt, vagy nem volt egyforma. Majd kb. pont egy éve kezdtem a jelenlegi munkahelyemen, ahol találtam leselwjtezve egy BEAG APT100-at, amit elcseréltem két ecs.hu-s kapcsolás nyákjára, két ECL86-ra, két EM84-re, két UNITRA ZATRA kimenőre, és egy 50VA táptrafóra. Így visszagondolva, lehet nem volt jó üzlet! Na mindegy. De akkor én is úgy voltam, minél kisebb ráfordítással építeni. Ha veszek még egy APT-tét, vagy csak kimenőt, közel 10E ft. Így kb. 2-3E ft/-ból, ami a postaköltség volt, lett egy félkész erősítő, mit csak dobozolni kell. Sokáig ezzel voltak gondjaim, nem is foglalkoztam vele. Jó ideig úgy is voltam, első.csövesnek jó lesz nekem is így bontott alkatrészekből. De felmerült bennem, hogy úgy foglalkozzak ezekkel a csövekkel, mint a komolyabbakkal szokás.
PP-s kapcsolásom van nekem is 3db. A legnagyobb teljesítmény 14W. Természetesen hangszines, de ezt, mint írtad is, el is hagynám.
Annyira még nem rágtam át magam a kimenő méretezésen, nem tudom, hogy az SE és PP vas igémye eltér-e?
A 20Hz vérlázító lehet némelyeknek, de számomra nem tulzás, csak a hi-fi szabványt veszem alapul. Szeretem a mély búgó duruzsoló hangzásokat. Egy szép mély orgona, akár akkusztikus, akár elekgromos.
A válogatott alkatrészek még talán ok, de a gyári kimenők igen borsosak. Vasam meg van bőven, hyperszil, toroid, olcsóbb, ha tekerek, főleg, hogy van lenetőségem anyag árban.
Örülök a válaszodnak, pozitv meglepegés ért! Kedvem jött ehhez a kis csőhöz!
(#) kristikoma válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 3, 2015
Azt neked kell látni, hogy mi volt jó üzlet. Ha a két kimenő nem rádiós vagy magnós, hanem nagy vaskeresztmetszetű, még akár jó is lehet.
SE és PP vas igénye bizony eltér, az egyenáramú mágnesezés miatt. Persze SE-nél trükkrözni kell, hogy minél kevésbé legyen a kimenőből elektromágnes.
Ez a csőtípus jónak számít, de korlátait ismerni kell. Kezdő erősítőnek tökéletes. Ha nem a teljesítmény az elsődleges, hanem a minőség, érdemes több gyártót kipróbálni. Nálam a kifogástalan lengyel egy hajszállal jobb volt, mint a kifogástalan Tungsram. Ha van orosz változata(nem tudok róla!), azt is érdemes kipróbálni.
(#) bakos13gab válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 3, 2015
Idézet:
„csak a hi-fi szabványt veszem alapul”


Akkor nem tudsz filléreskedni és nem is érdemes ilyen egyszerű kapcsolás esetén, ha minőségre törekedsz.
(#) V1rusH válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 3, 2015
Abszolut a minőségre mennék! Ha bömböltetni akarnék, arra van 2x2 TDA7294.
A teljesítmény abszolut másodlagos, és persze viszonylagos. Hátha a 92dB-es sugárzókkal kicsit jobb hasznos teljesítményt érek el.
Bár az igazi minőséggel a hálózati vas ezzel szembe megy. Vagy beáldozom a toroidokat, és a PL-eknek majd lesz, ha lessz egyáltalán, mert az ECL86 minősége kiélégít.
Ha az ecs-és kapcsolást veszem alapul, ott elég kevés alkatrész van. Talán 6, vagy 7db ellenállás, és kb. ue. kondi. Most kicsit üres a keret, de ha lesz egy kis zsebpénzem, veszek minőségi alkatrészeket.
De ez már kezd a misztikum felé hajlani, mert akkor olyan jelfirrás, műsor anyag, átviteli út (kábel] is "kelkene". Irtam már régebben, jelenleg TDA2030 szól 2.1-ben és ezt csak felülmúlni lehet!

kristikoma: azt hiszem a 6db csőböl 4db POLAM. Nem az a lengyel?
Kimenőm most csak két 3cm2 van hozzá, ami több mint karcsú. Van ugyan BEAG 200W-os kültéri sugárzó. llesztő trafóm, ami elég szép nagy kocka, de csak 1db, és nem egyforma az APT100 illesztőjével. Épp ezért is maradt rajtam, és nem is láttam még hirdetve sem az egy év alatt! Pedig azzal már lehetne mit kezdeni!
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) ngyzoli válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 3, 2015
Egy kicsit tényleg "leült" a topik.Mármint témailag....ECL86 együtemben...főleg ez megy.Senkit nem lehet ezért elítélni,de én is hiányolom az extrább kapcsolásokat. Egyébiránt nagyon jó cső,és ha találsz olyan hangszórót,ami megelégszik a kb. 3W-al,maximális audio minőséget lehet vele elérni.A 92dB talán éppen-éppen megfelelő,bár kívánatosabb lenne a 94-95-ös érték.Mindenképp készíts hozzá jó kimenőt,négy-öt rétegre osztva. A tv-rádió kimenők egyrészt túl alacsony magkeresztmetszetűek,másrészt nem osztottan vannak tekerve,és legkevésbé sem audiofil minőséget céloznak.A 20négyzetcenti kissé túlzás,én 7-8 "körüli" magot keresnék hozzá.Azzal már lesz mélyhang,és némi dinamika is.
(#) ngyzoli válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 3, 2015
Műhelytakarítás közben ezt találtam... Komoly?? (zsír-új)
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015

AZ-4 003.jpg
    
(#) q765 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 3, 2015
Ha esetleg ajándéknak szánnád, én elfogadnám.
(#) ferci hozzászólása Aug 3, 2015
Szeretném megjegyezni, hogy szakkönyv szerint SE kimenőnél a légrés nem trükközés kérdése.
A számítás: légrés mm = primer menetszám * nyugalmi anódáram ( mA ) / 16 * 0,00001
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) V1rusH válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 3, 2015
A 20cm2 már számított érték, egy régi zsebkönyvet kaptam és abban van a méretezés. Előbb az alsóhatárfreki és az anód R függvényéből származtatott primet L értéket kell kiszámolni, majd ezel a vas keresztmetszetet. Bár amit furcsálok, a képletben nincs benne a teljesítmény igény. Ami azt illeti, én is sokallom, annak ellenére, hogy nincs rutinom. Méretezés ügyében is tájékozódnom kell még, mert úgyfest, ez sem egzakt koránt sem!
Most én is csak a kis trafókkal rakom össze, kényszer kénytelen, később kap maj jobb trafót. De a PP-hez már korrekt trafókat rakok, ha találok egy megbízható, méretezést. De ez másik topik...
Nem tudom érdemes-e kísérletezgetni a kapcsolásokkal, nyilván való, egy jól elkészített megfelelő kimenővel lenne differencia. Addig meg értelmetlen azon variálni, gyári, ha igen melyik, ha bss, akkor ott melyik...stb kapcsolás az érdemlegesebb.
Nekem úgy is tanúlnom, tapasztalnom kell e témában, és nem több 10W az igényem, hanem egy tiszta hangú, térrel bíró erősítő. Egyébbiránt a legjobb műsorforrásom úgy is a youtube HD, arra meg több mint remek!
(#) gerleimarci hozzászólása Aug 3, 2015
Már megint a dobozoláson gondolkozom,pedig még ki sem volt próbálva az erősítő.
Nem tudom eldönteni, hogy csináljak-e neki egyedi sasszit vagy egy hibás erősítőnek/házimozi erősítőnek a dobozába építkezzek. A csövek minenképpen a tetejére kerülnek. A toroidokat is szeretném kilökni a tetejére, de akkor kell nekik valami fedelet csinálni.
(#) V1rusH válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 3, 2015
Milyen csövek vannak benne? Nocal. magnoval? Mindkettőhöz tudok adni régi kemezjátszó fa kávát.
Az egyik cseresznye kazúrozott, a másik tölgy lakkozott. Mindkettő rétegelt lemez.
Az egyik igaz fedél volt, ami a hangfalja volt a leminek, ezért hossz irányba bordázott.
Ha érdekel, keress pü-ben!
(#) gerleimarci válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 3, 2015
6H8C (oktal), GU50 (spéci). Köszi, de nem kérem.
(#) CIROKL válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 3, 2015
Valamit nagyon elszámoltál kimenő ügyben ,nézd csak .
Ez már erősen túlzás hozzá !
(#) V1rusH válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 3, 2015
Ezt tárgyaljuk ki a kimenős topikban. Mellékelem a képleteket is. Legalább tisztázódik előttem is a dolog!
(#) ngyzoli válasza q765 hozzászólására (») Aug 3, 2015
Bár még nem tudom,mire/miben fogom használni,ezt nem akarom elboltolni...egy régi samsung-os kollégámtól kaptam,félig-meddig ereklye,de van egy másik,nagyon hasonló,ha tudod használni,nagyon szívesen.... Valamilyen "AZ-féleség" ez is,de le van róla kopva a felirat.Régen egy nagy végfokban dolgozott,de már csak a fiókban pihen.Annyi,hogy a csőbúra,és a foglalat meg van erősítve epoxi-ragasztóval,ahogy látható is.Majd találd ki a módját,hogy juttassam el.Vagy eljössz érte...
Következő: »»   1771 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem