Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   297 / 570
(#) jakab61 hozzászólása Nov 22, 2015 /
 
Sziasztok!Nekem is egy oceán eco 20 kazánom van.Most éppen azt csinálja,hogy bekapcsol akkor is ha éppen a szobatermosztát ki van kapcsolva.Ha bekapcsol akkor ki-be kapcsolgat mintha a mikro kapcsolót ki-be kapcsolgatnám.Tudna valaki segíteni mi lehet a probléma.
(#) ipasztoi válasza makkaik hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Helyszín ismeret nélkül csak általánosságokat lehet mondani. Minden lehetséges kötést, csatlakozásokat, légtelenítőket, elosztókat többször, semmit nem kihagyva, nagyon erős megvilágítással, szinte nagyítóval, az egyes köröket szakaszolva kell átvizsgálni. Meleg helyeken a hajszálcsövesség rendesen eltünteti a szivárgó nedvességet, vízkövesedéseket is keresni kell, nem csak nedvességet. A leírtak alapján ilyesmit csinálhattatok. Gondolom a szakaszolhatóság miatt cserélte a szerelő a padlófűtésben a szakaszoló csapot (szelepet). Néztétek külön a kazánt, minden bejövő és elmenő irány golyós csapjait megbízhatóan lezárva? Ugyanis a kazán belső/hőcserélő szivárgását így lehet kiszűrni, a szivárgás tetejébe elgőzölöghet, zárt égéstér esetén pláne.

Golyós csapoknál fontos, hogy tökéletesen zárjanak. Gyakran néhány év múlva már nem zárnak rendesen, vagyis nem lehet szakaszolni. Ilyen esetem volt, szívtam a nyomáscsökkenéssel, nem találtam. Végül a pincében ahol egy régi, használaton kívüli vegyes tüzelésű kazán két jókora lezárt golyós csappal volt bekötve, az egyik tökig lezárt golyós csap szivárgott befelé a kazánbelsőbe.
(#) Bali0307 hozzászólása Nov 23, 2015 /
 
Sziasztok!

Van egy Ariston TX23 MI kombi kazánunk, aminél a következő hiba jött elő:
Fűtésnél és a melegvíz előállításnál egyaránt előfordul , hogy a begyújtás után szakaszosan adja a szikrát, mintha nem érzékelné, hogy van láng. Minden funkciója működik, ennek a kivételével.
A kérdés az, hoy mi lehet a probléma és javítható-e? Köszönöm!
(#) makkaik válasza ipasztoi hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
Köszönöm!
(#) STibi73 hozzászólása Nov 24, 2015 /
 
Sziasztok!

Az alábbi probléma megoldásához szeretném a segítségeteket kérni:

Van egy két éve üzemelő Saunier Duval Isotwin F25 H mod (kombi, turbó) gázkazánom. A fűtési rendszer (2 pár) osztó-gyűjtős központi fűtés, amely el van látva iszapleválasztóval. A problémám ezen a nyáron kezdődött, mikor is a kazán melegvíz készítése során fűtötte a fűtési oldalt is. Nemcsak az osztó-gyűjtőig, hanem a radiátorok is jó melegek voltak kb.: 40-50 fokosak (A melegvíz 55 fokra van beállítva).
Akkor szétszedtem a 3 utas szelepet, kitisztítottam és teflonos-szilikonzsírral vékonyan bekenve összeraktam. Egyúttal 20%-os forró ecettel kitakarítottam a hőcserélőt is. Összerakás után a kazán egy hétig kifogástalanul működött, de azután ismét jelentkezett a probléma, csak most egy kicsit másképp.
Melegvíz készítés során a fűtési oldalt az előremenő osztó gyűjtőig fűti, (tovább már nem,) és a melegítés közben gyakran ki –be kapcsolgat. Ha nagyobb és intenzívebb a vízvétel, akkor általában jobban működik (kevesebbet kapcsolgat), kevesebb mennyiségű víz vételénél viszont sokkal többet kapcsol ki-és vissza ( kb 40 mp-t fűt, 30 mp-re kikapcsol) amíg ténylegesen le nem kapcsol, de akkor már meleg a fűtési oldal is (az osztó – gyűjtőig).
A HMV hőmérsékleti érzékelőt (a többivel együtt) leszedtem, portalanítottam, (sajnos kimérni nem tudtam, mert nincs benne tapasztalatom) majd visszaraktam figyelve rá hogy jól érintkezzen a csővel, de sajnos a probléma továbbra is fennáll.

Minden segítséget, tanácsot Köszönök.

STibi73
(#) Gombszem válasza STibi73 hozzászólására (») Nov 24, 2015 /
 
Nézd meg a csapok kifolyójánál a szűrőket. El tudnak dugulni az oda áramló kosztól, vízkőtől. Ha koszos, pucold meg, akár ezt is a nálad bevált meleg ecettel.
Ennél rosszabb, ha valahol a csőben van lerakódás, de ennek kisebb az esélye.
(#) zoszka válasza STibi73 hozzászólására (») Nov 24, 2015 /
 
Az ecetsav csak simogatja az ilyen vízkövet ami a hőcserélőben van. Magyarul semmit se ér.
(#) puffogo kazan válasza acappella hozzászólására (») Nov 24, 2015 /
 
Kedves Accapella!
Nekem is puffog a melegvíz tartállyal is rendelkező HydroTherm Mini-Akzent kombi kazánom, amit már többször próbált megjavítani szerelő (tisztítás, gyújtókábel csere), de sajnos sikertelenül. Ezért érdekelne, hogy a februári jelenség hogyan oldódott meg?
Természetesen mástól is örömmel veszek tanácsot!
Előre is köszönöm!
(#) zoszka válasza puffogo kazan hozzászólására (») Nov 25, 2015 /
 
Az már igencsak 3 és fél éve februárban volt
(#) frezia válasza zoszka hozzászólására (») Nov 25, 2015 /
 
Kedves Zoszka!

Javaslatodta kiszedtük, azóta működik, köszönjük a segítséget!
(#) zoszka válasza frezia hozzászólására (») Nov 25, 2015 /
 
Szívesen
(#) STibi73 hozzászólása Nov 25, 2015 /
 
Gombszem és Zoszka köszönöm a gyors észrevételeiteket!

Gombszem: Megfogom nézni a csapok szűrőit, de igazság szerint mivel a kazán előtt alapból van egy Honeywell vízszűrő, és a kazán bemeneti ágán is van egy szűrő, valamint a csapokból tökéletesen jön a hideg – melegvíz ezért nem hiszem, hogy a jelenséget dugulás okozná. (sőt, ahogy már írtam, ha intenzívebben engedem a vizet, akkor van amikor jól működik a kazán, és kevésbé kapcsolgat.

Zoszka: most nyáron még csak 1 telet ment a kazán, és nem igazán volt benne sok vízkő (szerencsére a víz sem kemény) amit az ecetsavnak el kellett távolítania. A hőcserélő egyik oldala tökéletesen tiszta, míg a másikban inkább olajos iszaplerakódás (elszíneződés) volt látható. Az ecet ezt az elszíneződést nem oldotta fel teljesen, de a hőcserélő mindkét fele tökéletesen átjárható volt.
(#) zoszka válasza STibi73 hozzászólására (») Nov 25, 2015 /
 
Nem csak az átjárhatóság a lényeg, (Egyébként honnan tudod? Mérted az egységnyi nyomáshoz tartozó áteresztést?) hanem az az olajos cucc szigetel is... azaz, ha nem szedte ki belőle rendesen, amit írtál, akkor igencsak lehet a probléma forrása...
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2015
(#) fokormanyzo hozzászólása Nov 25, 2015 /
 
Saunier Duval Combitek F28
Az előbbiekben leírt termosztáthoz programozás sikeres volt.
Köszönöm az útbaigazítást.
Most a teljesítmény beállításához szeretnék segítséget kérni.
A hidegebb időjárás miatt a fűtővíz hőfokot 60 c fok fölé nem tudja fölmelegíteni.
Azt írja a kezelési útmutató, hogy 18 KW teljesítményre van gyárilag beállítva.
Nekem kb. 22-24 KW-ra lenne szükségem.
A programozáshoz kérnék segítséget.

Köszönöm előre is.
(#) puffogo kazan válasza zoszka hozzászólására (») Nov 26, 2015 /
 
Tudja valaki, hogy mitől múlt el Acapella, vagy más kazánjának a pufogása?
(#) env hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
Sziasztok!

Van egy Colibri KK-E Típus:B11 BS 23,8 kW-os kombi kazánunk.

Már kb 12 éves, eddig 2-szer cseréltek benne hőcserélőt a másodikat 1 éve. Más baja eddig nem volt.
Persze a karbantartásokat csinálták.

A mostani hibajelenség a következő: A fűtés 22:00-kor leáll (a termosztát 18 fokra van beállítva és reggelig be sem szokott kapcsolni, 7:00- kor 20 fokra van állítva) Mostanában valamikor éjjel bekapcsol a keringető szivattyú (elég hangos de a gázt nem gyújtja be, és sárgán pislog a ledje.
A termosztát nem ad bekapcsolási jelet! Ha feltekerem akkor sem kezd el fűteni, nem kapcsolja be a gázt. A melegvíz csap sem indítja meg. Ilyenkor kikapcsolom (reset), majd vissza és megy. Napközben nem tapasztaltam eddig ilyet. Bár ez az éjszakai hiba is csak 3-szor volt.
A szomszédom azt mondja, neki is ilyen baja volt, és a szerelők azt mondták panelcsere (több tízezer Ft). Ők nem költöttek rá, hanem kicserélték kondenzációs kazánra. (mindenestül 500000 ft volt).

Mivel a tavalyi höcserélő még nem szolgálta meg az árát, én még szeretném használni.

Két kérdésem van:

Szabad-e így használni, nem balesetveszélyes-e?
Illetve mi a szakemberek tippje, drága lehet a megjavítása, tényleg panelcsere?

Ha valami kérdése van még a szakembereknek, próbálok válaszolni.

Előre is köszönöm a segítséget!

Bocs, hogy ilyen hosszú voltam!
(#) Tcrex hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
Üdv!

Saunier Duval isomax 28 kazán optimális beállításában tudna valaki segíteni?

jelenleg: 0,7 bar és 70 C-fok de hiába van a termosztát 21 fokra állítva, 16 foknál nem megy feljebb a termosztát hőmérője. Pedig egész nap megy a kazán úgy, hogy 3-4 perc alatt felfűt 70 fokra majd lekapcsol, lecsökken 1 perc alatt 44 fokra és újra bekapcsol. Mindezt a legkisebb teljesítményen.

Mi lehet a gond?
(#) richiebalaton hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
Sziasztok!

A következő problémám van és szeretném a segítségeteket kérni:

Egy Renova Mini F 12 E kazánom van. A meleg víz hőfoka 52°C a fűtésvíz 70°C -ra van állítva. Ha a termosztátot ha feltekerem, elindul a jel hogy elkezd fűteni viszont a kazán nem kapcsol be és nem melegíti a vizet. Viszont amikor a meleg víz kihűl akkor bekapcsol és felmelegíti a meleg vizet is és a fűtés vizet is, a beállított hőfokra. A hallani ahogy a szivattyú keringeti a vizet, és ilyenkor kicsit fel is melegszenek a radiátorok, de hamar kihűl a fűtésvíz és utána megint nem kapcsol be csak akkor ha már a meleg víz is lehűl, így viszont nem igazán melegíti fel a lakást.
van esetleg valakinek valami ötlete, vagy hívjak szakembert?

a válaszokat előre is köszönöm
üdvözlettel:
Ricsi
(#) zoszka válasza Tcrex hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Dugulás, folytás, alkatrészhiba.
(#) zoszka válasza richiebalaton hozzászólására (») Nov 27, 2015 / 1
 
A váltószelep melegvíz állásba maradt.
(#) richiebalaton válasza zoszka hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Köszönöm a gyors választ, gondolom akkor kell a szaki
(#) gyulatutu hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
sziasztok.
nectra chaffoteaux gáz cirkómban 0 nyomást mutat..
tudna valaki segiteni hogy tudom 1,5-bárra feltölteni !!
(#) Jeges1 hozzászólása Nov 28, 2015 /
 
Sziasztok!

A problémás egyed egy 2000-ben üzembe helyezett Vaillant VU 180/1 XE kazán, melynek társa egy VIH70 tároló. A jelenség amit produkál nem vészes, de elég zavaró.
HMV készítésnél a láng leszabályozása után (amikor már a tárolóban lévő víz hőfoka megközelíti a beállított mőmérsékleti értéket) lekapcsolja a lángot majd újragyújt. Az újragyújtást most már kb. 5x-7x csinálja és minden alkalommal amikor HMV-t készít. Az égőautomatika paneljén piros körrel jelöltem a tárolóból jövő hőmérséklet érzékelő csatlakozási pontját. Lehetséges, hogy az érzékelő egy komparátor része és a bemenetekre kapcsolt kondik miatt bizonytalan a működés? Ha igen, melyek ezek a kondik?

Köszi!

Vailant.JPG
    
(#) tomi78 hozzászólása Nov 29, 2015 /
 
Sziasztok!
Sauiner Duval Thema Classic F24E kombi kazánom F13 hibával tilt.
Egyre gyakrabban tiltott le ezzel a hibával, de mostanra már egyeltalán nem indul.
A kijelzőjén a víznyomás 1,5 bar, de pár tizedet minden bekapcsolásnál ugrál.
A reléket és a e.kondikat kicseréltem, semmi változás...
Valakinek van tapasztalata a témában?
Köszönöm!
(#) ipasztoi válasza STibi73 hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Bocs, de vízkő szempontjából a kazán előtt, illetve a bemeneti ágon felszerelt vízszűrő nem számít. Saját tapasztalatból tudom a régi kéményes, bitermikus hőcserélős (külső lemezes hőcserélő nélküli), kéményes kazánomnál, amikor a meleg víz (HMV) kimeneti oldalon tettem fel vízszűrőt, megszűnt a csapok vízszűrőiben, illetve azok becsatlakozásánál (ami egy szűkület ) a vízkődarabok, vízkőhomok lerakódása, azok eltömődése. A magyarázat egyszerű: Amikor a hőcserélő felmelegszik illetve lehűl, a kirakódott vízkő egy része a hőtágulás illetve összehúzódástól leválnak, amelyeket az áramlás elvisz, és lerak a szűkületekben. Vagyis a vízkő nem csak a hőcserélőben, hanem szűkületekben, csapszűrőkben lerakódva is befolyásolja az áramlásérzékelő működését. A váltószelepes, külső lemezes hőcserélős kazánomnál, HMV előállításnál nem jelentkezik ez a jelenség. Jellemző, hogy amikor kazáncsere volt, a szerelők mindenáron ragaszkodtak a bemeneti oldalra felrakni a vízszűrőt.
(#) STibi73 hozzászólása Nov 30, 2015 /
 
Saunier Duval Isotwin F25-Hmód melegvíz készítés hiba

Ipasztoi köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal!

Én a szűrőt főként inkább az egyéb mechanikus szennyeződések rendszerbe való bejutásának elkerülése miatt írtam, tudom, hogy a vízkő ellen mit sem ér.
Hétvégén megnéztem a csapok szűrőit és a HMV hőcserélőt is. A szűrők rendben voltak, a hőcserélő olajiszaptól elszíneződött felületét citromsav oldattal addig tisztítottam, amíg a tökéletesen tiszta és lerakódásmentes lett. Sajnos összerakás után a probléma ugyanúgy jelentkezett.
A dologban viszont már régebb óta gyanús volt, hogy a melegvizet keringető szivattyú nem indul el melegítés közben, de amikor teljesen felfűtötte a tartályban lévő vizet a kívánt hőfokra a sok kapcsolgatás után, akkor elindul (és utókeringetést végez).
Később megkocogtattam a szivattyú házát melegvíz készítése közben (és azóta többször is), amire az elindult és a kazán nem kapcsolgatott (Heuréka !). De azt nem értem, hogy alapból miért nem kapcsol be a szivattyú? (működőképes, hiszen felfűtés után eddig is bekapcsolt). Ha valaki pontosan tudja hogy működig a melegvíz készítése ennél a kazánnál, (hogy a Tároló HMV érzékelőjének jelére indul a fűtés ?, és hogy a szivattyút mi kapcsolja, és mikor?) legyen szíves írja meg nekem.

Köszönettel: STibi73

Mellékelem a kazán működési sémáját.
(#) Gigapixel hozzászólása Nov 30, 2015 /
 
Sziasztok,
JUNKERS ZW 20 őrláng elalszik/be sem gyullad probléma, de ennél bonyolultabb.
Ki van tisztítva-porszívózva minden (fent is, őrláng-fúvóka is, huzat megvan), a hő és füstgáz érzékelő ák. zárt.
A bimetál-nál lehet gond? Órák óta kínlódok vele.
Be sem gyullad, eddig tudtam orvosolni a hasonló problémát (fúvóka tisztítás, régebben relé-forr. javítás stb -)
Term.sen 1-2 évente gázszerelő is látta, főalkatrész volt felúlítva kb. 1-2 éve.
Már a panelt is kiszereltem, megnéztem, nincs látható hiba.
Eddig néha elaludt, de be tudtam gyújtani.
Tehát: most egyáltalán nem marad úgy a gomb akkor sem, ha percekig tartom, hanem visszaenged/elalszik.
Egyébként mindíg is több ideig kellett tartani a gombot a gyártó által megadott 10 mp-nél. (legalább 30-60 mp-ig)
Előfordulhat, hogy ráégett valami a hőérzékelőre, vagy épp ellenkezőleg, leégett róla?
Mechanikusan kikophatott valami a gombnál és ezért engedi vissza? - lehet ilyen?
A rézdrót nem ér hozzá sehová.
Szívesen küldök képet (macro-t is) bármiről.
(a hozzánk járó gázszerelő tudását ez már meghaladja - tapasztalat...)
Nincs már ötletem és jön az este-hideg lesz...
Előre is kösz a segítséget. ZW-20 mester-re lesz szükség... .
(#) Gombszem válasza STibi73 hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Lehet, hogy elakadt a szivattyú forgórésze.
A szivattyúk nagy részén van egy nagy csavar (légtelenítésre) a hátulján. Ha azt kinyitod, egy kellő méretű csavarhúzóval lazán meg kell tudni forgatni a tengelyt. Ha szorul, szét kell szedni a szivattyút, és kipucolni. Persze a csapokat zárd el, hogy minél kevesebb víz menjen el.
Vigyázz, mert a tengely kerámiából van, könnyen törik.
(#) frázis válasza Gigapixel hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Szia!
Jól mondod:
Idézet:
„mester-re lesz szükség..”

Leírásod ítélve, inkább ne piszkálj bele! Az
Idézet:
„1-2 éve főalkatrész volt felúlítva kb. 1-2 éve [/quote
meg [quote]Ki van tisztítva-porszívózva minden”

Ez nem karbantartás, ne is haragudj. Budapesten tudok javasolni korrekt műszerész. Hangsúlyozom, nem gáz szerelőt, attól már egy kicsit több kell e gépekhez. Ha érdekel, priviben megadom elérhetőségét, bár ha rákeresel megtalálod. (IV. kerület)
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2015
(#) Gigapixel válasza frázis hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Rendben, köszönöm.
Kérlek, add meg a szerelő számát privátban, mert rákerestem, de több is bejött (4.ker.).

Előre is köszi.
Következő: »»   297 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem