Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1337 / 1673
(#) Ge Lee válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Kivételesen egyet kell hogy értsek Alkotó-val. Rájöttem hogy a legegyszerűbb, legjobb alkatrésztárolás az ha benne hagyom a zacskójában. Rajta van a címkén a típus, a gyártó, a cikkszám (ami nekem lényeges ha később még akarok venni belőle mert nem kell újra keresgetni) és a dátum hogy mikor vettem. Nekem most egyelőre papírdobozban vannak érték szerint sorba rakva, külön sorban a kondik, az ellenállások és a félvezetők. Készülni fog egy farostlemez doboz ahol így soronkénti elválasztóval benne lesz az összes alkatrész.
A doboz felül nyitott, és csak olyan magas hogy a zacskók felső 1/3-a kilóg, így pillanatok alatt megtalálom amit keresek, pláne hogy tudom hogy sorba vannak, így melyik végén kell keresnem mondjuk az 1 ohmot.
(#) lesliewednesday válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Jelenleg én is nagyrészt zacskókban tartom az apró alkatrészeket. Ezzel a legnagyobb bosszúság, ha kiszakad a zacskó és összekeveredik a sok apróság. Tipikusan a hegesztett oldalak és a simítózár sérülnek a gyakori csiki-csukitól illetve a még hevederben lévő alkatrészek ki/betuszakolásakor.Bontott cuccokhoz meg talán nem is annyira jó a zacskó. Minden esetre 100 darab cső, kupakkal érkezik hozzám is hamarosan, próbaképpen. Ez még így is töredéke a kínai bővíthető smd tároló fiókhoz képest, ha jól láttam.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2015
(#) Medve válasza papus51 hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Én is hasonló képpen oldottam meg, csak zsebeket csináltam neki:
(#) killbill válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Az SMD alkatreszekre nekem is pontosan ez a megoldas valt be a legjobban. Minden szempontbol (hely, atlathatosag, datum, rendelesi szam). Nekem valoszinuleg orokre papir dobozban marad.
(#) Buvarruha hozzászólása Dec 1, 2015 /
 
Apapírhurkák nélkül sokkal helytakarékosabban is meg lehet oldani.

SMDBox.jpg
    
(#) morzsa15 hozzászólása Dec 2, 2015 / 4
 
Sziasztok!

Elkészült az első lézeres cnc-m prototípusa. Kinézezre nem a legjobb de mukodik és pontos! (A képen toll van benne de amik a papíron vannak lézerrel készültek.) Minden kritikát fogadok hogy mit kellene javitani vagy mi nagyon jó.
(#) siletto válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Üdv! Nagyon tetszik A képen nem igazán látszik, de hogy van megoldva a keresztirányú mozgás? Ha jól látom a hossztartó egy nyomtatóból van?
Én mindenképpen próbálnám a próbapaneles vezérlést átültetni modulról-modulra rendes NYÁK -lapra, hogy jobban bírja a strapát
(#) morzsa15 válasza siletto hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Hello!
Koszi! Igen nyomtató meg régi cd olvasónak a fej mozgatja hát nem sokat mozog de igy tudtam meg oldani.
(#) nagym6 válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Ha nem is szép, de jól működik, ez már valami. Sőt ha nincsenek spéci mechanikai elemek, sokan neki sem állnak, Te megoldottad másképpen, olcsón, ügyesen.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
(#) morzsa15 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Hát igen mondjuk pontosnak nem tudom mennyire az párszor simán vegig megy a rajzon. Gyakorlatilag csak az arduinoért a vezérlőkért meg a lézerért kellet fizetnem minden mas volt itthon.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
(#) kaqkk válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
A mérnöki agy csodája ! Ez a tipikus példája a "fából vaskarika" kifejezésnek . A következő berendezés már sokkal szebb lesz , viszont ebből meg sokat fogsz tanulni ! Gratulálok !
(#) hotib válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Remek
De komolyan, a lényeg az, hogy működik. Nekem is van egy hasonló mechanikám (HP DeskJet 2050) el is indítottál bennem némi gondolatokat. Te használod a benne lévő szalagos útmérőt pozicionáláshoz? Ha igen, érdekelne a megoldás.
(#) blaci73 hozzászólása Dec 3, 2015 / 16
 
Sziasztok! építettem egy a kutya nyakörvére szerelhető GPS-t ami többféle üzemmódra alkalmas.
Ha eltünik a kutya akkor egy sms-sel aktíválható és percenként elküldi a készülék pozícióját.
Második üzemmód a pillanatnyi helyzet elküldése.
A harmadik egy megadott terület elhagyásakor átvált az egyes üzemmódba. 7 napos készenléti ideje van. kellően kicsi és könnyű
(#) Chipmunk1960 válasza blaci73 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Nagyon jó! Ebből még szabadalom is lehet. Biztosan sokakat érdekelne.
(#) pjg válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Milyen teljesítményű és hullámhosszú a lézer?
(#) JZoli válasza blaci73 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Nagyon ötletes és jó dolog ez! Tényleg sikerült elég kicsire megépíteni.Ha ez publikus lenne akkor érdekelnének az után építéshez szükséges dolgok.
(#) blaci73 válasza JZoli hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Szia! Elvileg eladásra van, *
- a többit pü ben.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
(#) KBal76 hozzászólása Dec 3, 2015 / 23
 
Sziasztok,
Megmutatom már én is mit fejlesztettem pár hónapja (nagy vonalakban). Munkám mellékszála miatt szükség van néha terepi térinformatikai adatrögzítô eszközre, de ezek arcpirító árban vannak (több millió). Elkezdtem utánaolvasgatni hogyan mûködnek a (centiméter alatti) nagypontosságú GPS rendszerek, és ekkor jöttem rá hogy talán én is meg tudom ezt csinálni. Gondoltam egy próbát megér, habár volt rizikó, mert a teszteléshez szükséges alkatrészek is 25-30 ezer forintba kerülnek (ebayról rendelve), de belevágtam. Szép lassan megérkeztek a hozzávalók, így alakot ölthetett a terv, a lényeg egy olyan több GPS-bôl álló eszköz (RTK-GPS) ez, ami a rendszer hibáit "kimatekozva" hihetetlen pontosságot tud produkálni. Az elsô cipôsdobozokban heverô deszkamodell pontossága azonnal túllépte minden várakozásom, így jöhetett a kész elektronika, dobozolás. Az eszközökben (bázisok és roverek) két Atmega328 kontroller van, teljesen saját programokkal, kijelzés egy 2x24 karakteres LCD, ehhez saját BIG-num karaktereket is írtam, mivel a leolvasás így sokkal könnyebb, az adatokat SD kártyára írja ki. Az adatok feldolgozásában nagy segítség a GPL licenc alatt (egy japán professzor által írt) rutinkönyvtár, ennek használatával van az eredmény pontosítva. Dobozolást vízhatlanra kellett csinálni. A speciális GPS-antenna miatt két részre van szedve az elektronika, a kezelô részre és fejegységre. Ez utóbbi jobbfajta konyhai gumírozott tál, alatta persze 3D nyomtatott részen jön ki a csatlakozás, kapcsolók, festôhenger-nyél , a végén matt feketére festve . A kezelô doboza is 3D nyomtatott (minden saját tervezés, nyomtatás), itt van az SD kártya is. A (2m festôk által is használt teleszkópos) rúd aljára (ez nincs fotózva) hegesztettem szögvasakból egy leszúrható részt, ez tôkesúlyként is funkcionál (a rúdhoz nem hegesztettem, csak a szögvasakat egymáshoz).
A komplett projekt egy gyári cucc árának 1-2%-ból meglett, és a pontossága az idô 96%-ban centiméter alatti (mármint lenne ha nem inogna a kezünkben ).
(#) morzsa15 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Köszönöm ez jól esett!
(#) morzsa15 válasza hotib hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Igen most csak arra mentem hogy működjön!
Nincs benne semmi ilyesmi kiszedtem a motort és egyszerűen bele raktam egy léptetőmotort és ennyi.
(#) morzsa15 válasza pjg hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
100mW 405nm.
(#) zsoltee0001 válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Ez most komolyan, tud működni?
(#) sastas01 válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Hiányzik a smile-k közé egy "leesett az állam és a héten nem fogom már összeszedni"-tipusú.
(#) bbalazs_ válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Ez valoban bamulatos!
Szerintem lenne ra kereslet, ha arulnad.
[Kalapemelos icon]
(#) Zoli1974 hozzászólása Dec 4, 2015 / 1
 
Sziasztok!
A műhelyem egy kis ráncfelvarráson ment át, ennek eredményeképp egy Lötyögtetőgép 2.0 -át is csináltam igaz nem az elektromos része vette el a készítés jelentős részét.
Előnye az előzőhöz képest: kevesebb helyet foglal, be lett süllyesztve az asztalba így akár ülve is belenézhetek, hogy milyen fázisban van a maratás, a világítás révén nem kell kivenni mindig a nyákot, hogy lássam mennyire marta le a rezet a vasklorid. Az előző billenősre volt csinálva ez most fióksinen vízszintesen mozog.Egy kis videó róla.
(#) KBal76 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 4, 2015 /
 
Ez nem akkora projekt mint amekkorának gondoljátok, szerintem. Elektronikailag ez a "megvehetô elektronikák összedrótozása némi logikával" szintjén megáll (ok, plusz a szoftver amit írtam, de az se nagy cucc). Egy darab panelt sem kellett hozzá készítenem sajnos (off the shelf), csak a megfelelô alkatrészeket, és jópár PDF adatlapot kellett felkutatnom.
A lakás/autóriasztóimra büszkébb vagyok, mert az "sajátabb". Bár kétségkívül ez a látványosabb.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015
(#) elektrorudi válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 4, 2015 /
 
Minden elismerésem!
Nem is gondoltam volna, hogy ilyen pontosság létezhet. Gondolom, itt a gyakorlatban használod a relativitás elméletet.
Hogy lehet ellenőrizni a pontosságát?
(#) pont válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 4, 2015 /
 
A pontosságát úgy lehet ellenőrizni, hogy más időpontban is ugyan ott (elmozdítás nélkül)mérsz
(#) KBal76 válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 4, 2015 /
 
A pontosságra vannak utaló adatok, helyben a kijelzôn megjelenítem a jól fogható mûholdak számát (tehát nem azt hányat lát, hanem hánynak sikerült a jeleibôl fázisinformációt számolni). Ezekbe viszont nincs sok beleszólás, max annyi hogy a vevôt elfordítom, mivel sajnos nem tökéletesen függôlegesen veszi az antenna az égrôl a jeleket.
Nem matekozok helyben semmit
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015
(#) Koncsar hozzászólása Dec 4, 2015 / 8
 
Sziasztok! Kicsit nem elektronika!
Egy barátomnak martam kőbe.
Következő: »»   1337 / 1673
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem