Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   439 / 961
(#) teszti válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Nem napontai kapcsolásra gondolok, hogy nem lenne külön főkapcsoló, hanem ez lenne helyette. Pl. ha le kellene mindenhol kapcsolni az áramot vmi javítás miatt.
(#) mikrokapcsolo válasza teszti hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Arra megfelel. Rengeteg lakásban sincs konrét főkapcsoló, az "óra alatti" megszakítót kapcsolgatják.
(#) Bergi hozzászólása Jan 16, 2016 /
 
Hali!
Segítséget kérek Tőletek!
A műhelyemben szeretnék 3 fázist kiépíttetni. Legjobb tudásom szerint 32-vagy 34A "jár" a fogyasztónak (tudom meg a szája ), tehát a 3X10 A elvileg működik a nélkül, hogy "hálózatbővítés címén" 75 Ezer Ft-ot lehúzzanak rólam. Viszont valaki mondta, hogy, ha 3X10 A-t szeretnék akkor az elektromos művek szívat és terveztet, meg új mérőszekrényt akar, stb...
Kérdésem: Tud valaki pontos, hiteles infóval szolgálni, hogy most ez hogy zajlik, Illetve van itt a fórumon aki ezzel foglalkozik és még meg is csinálhatja?
Minden infót köszönök!
(#) simley hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy régi alu vezetékes házban nincs földelés.(az alu vezeték még jó)
12 éve lett betéve az vezeték de nem tudta befejezni a vill. szer mert meghalt.
Menyibe kerülne le földelni?
(#) papus51 válasza simley hozzászólására (») Jan 17, 2016 / 9
 
Idézet:
„nem tudta befejezni a vill. szer mert meghalt.
Menyibe kerülne le földelni?”

A temetkezési vállalkozó mennyit mondott?
(#) Dudus válasza simley hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Nagyjából annyiba mint az egészet újravezetékezni, mert kétlem, hogy a bent lévő vezetékek kihúzása nélkül be lehet húzni a védővezetőt. Akkor pedig már rézzel kell újrahúzni.

-szerintem!-
(#) gyuszo válasza simley hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Ha nincs a védővezető (földelés ) kiépítve és befejezve, akkor célszerű az egészet áthúzni rézvezetékre.
(#) mikrokapcsolo válasza simley hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Menyibe kerülne le földelni? A villanyszerelőt?
Megoldhatod magadnak is, lehet venni földelő szondát (nem, nem jó a sima betonvas amit leverek "oszt jóvan") amit magadnak is tudsz telepíteni, de a legbiztosabb, ha keresel a neten egy Normális villanyszerelőt (és nem a Géza bácsit a szembe házból) aki megcsinálja rendesen, és be is méri, legalább 30-50ezerbe fog kerülni szerintem. Egy jó földelés viszont élete menthet.
(#) Gabó válasza papus51 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Ezen behaltam szakadok a röhögéstől, ott a pont
(#) pont válasza simley hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Szia!

Kell kérni, akár több helyről árajánlatot, egy konkrét helyszíni szemle után tudnak csak pontos árat mondani, így nem ismerve a helyszínt és a feladatot kétezertől-kétszázezerig bármi lehet.
(#) Bergi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Nos... A "szivat" alatt azt értem, hogy "elvileg" jár a 34 A / fogyasztó, de ha te az 1Db 20 vagy 30 A megszakító helyett aztat mondod, hogy szeretnél 3X10 A és nyilván ezáltal mérőcserét akkor a villamos művek nem kijön boldogan, hogy "tessék, fogyassz barátom" és cserél, meg behúz, hanem "terveztesse meg" "építtesse ki" (vedd meg Te az órát) és majd kijövünk és leplombáljuk... Na erre értem, hogy "szívat"
Egyébként valaki van itt olyan aki ezt a munkát hivatalból el is végezheti és dolgozik a fővárosban?
Tényleg! Van itt olyan lista ahol aktív, engedéllyel rendelkező villanyászok vannak?

Köszi!
(#) Zsolt 73 hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Szia ! Nézd meg az ELMŰ weboldalát ! Regisztrált villanyszerelő kell neked !
(#) gyuszo válasza Bergi hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Itt keresd:Bővebben: Link
Budapest esetén csak az irányítószámot írd be.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) Toni88 hozzászólása Jan 18, 2016 /
 
Sziasztok! Tavasszal-nyár elején komplett központi fűtés lenne csinálva a házba, amihez egy kis kazán házat építenénk. Gondoltam a villanyórától külön biztosítékkal komplett új szál lenne oda bekötve, amit valószínűleg a házfalon kívül védőcsőben tudnánk elvinni odáig. Mekkora vezeték ajánlott? Gondoltam 3 x 2,5 -ös. Úgy, hogy a keringető szivattyú, világítás és egy 220-as dugalj lenne a kazánházban. Megfelelne így?
(#) potyo válasza Toni88 hozzászólására (») Jan 18, 2016 / 1
 
Szerintem felesleges az órától húzni, ha van valahol közelebb is lehetőség a meglévő hálózatra rácsatlakozni és persze odáig is megvan a 3x2,5-ös keresztmetszet.
(#) Toni88 válasza potyo hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Az ahhoz legközelebbi 3 x 1,5 -ös. :/
Mondjuk a kazánházban a dugalj nem azért lenne, hogy nagy gépet működtessen, csak sose tudni..
(#) granpa válasza Toni88 hozzászólására (») Jan 18, 2016 / 1
 
A 3×1.5-esen is elszaladgál 15A; sok mindenhez elég.
(#) maszek0005 válasza granpa hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Sziastok potyó, granpa! Azért én szívem szerint az órától hoznék egy külön áramkört a kazánházba. Új építés lessz, nem egy régi felújítása. Erről nem szabad elfeledkezni, mert erre már más szabványok a mérvadóak. Meg még a kazánról sem kaptatok semmi infót., hogy vegyestüzelés lessz, vagy gázkazán. Hány ilyet kiviteleztetek eddig, úgy hogy az aláírásoddal vállaljátok a felelősséget?
(#) granpa válasza maszek0005 hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Csak a fűtés lesz új, meg a kazánházacska, nem a ház. Kazáninfó nincs. Én biztos újat építenék ki, függetlent. Már nem érvényes az aláírásunk, ~20 éve.
(#) maszek0005 válasza granpa hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Egy szerződésen símán érvényes.
(#) Toni88 hozzászólása Jan 18, 2016 /
 
Én inkább újat húznék, esetleg a padláson keresztül is át tudnánk vinni. Nem lenne gázkazán, csak egy Beretta öt tagú vegyes tüz. kazán.
(#) maszek0005 válasza Toni88 hozzászólására (») Jan 18, 2016 / 1
 
Jó az elképzelésed. A 3*2,5 tökéletesen megfelel a célra, elé egy kétsarkú leválasztó kapcsoló, amit követ egy 16A- es kismegszakító. Egy esetleges gép semmi esetre se kerüljön a keringtető szivattyúval közös áramkörre. Annak érdemes máshonnan biztosítani az áramot. A saját és a családod biztonsága miatt javasolom ezt. Egy estleges kazánrobbanás is bekövetkezhetne, ha egy másik gép lenyomná a kismegszakítódat, és a keringtető leáll. Közben a kazánban ég a tűz ezerrel. Csak erre akartalak rávezetni.
(#) Bakman válasza maszek0005 hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
És ha áramszünet van? Ilyenre találták ki a vizes vészhűtőt. Otthoni körülmények között felesleges a leválasztó kapcsoló, arra jó a két pólusú kismegszakító vagy Fi-relé.
(#) potyo válasza Bakman hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Na meg ugye legyen túlnyomásszelep is, és az működjön is.
(#) maszek0005 válasza potyo hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Vegyestüzelésű kazánnál nyitott rendszer van. Oda nem kötelező a biztonsági szelep. Egyébbként erre van a kivitelező épületgépész, az ő feladata a megfelelő rendszer kiépítése.
(#) szamóca válasza maszek0005 hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Akkor elő lehet venni a fűtésszerelőt is! Mert ha nem alakít ki zárt rendszernél túlnyomás leeresztőt, az orbitális hiba. Nyitottnál meg nem tud robbanni.
Egyébként ha a dugaljon feltüntetik a max kivehető teljesítményt, áramot, az sem hátrány. 16A terhelés esetén egyébként normál körülmények között, 18m-ig elég az 1,5mm2, 2,5mm2-esen ez az áramerősség 30m-ig vezethető. Persze a túlbiztosítás mindig előny, de ésszel.
(#) proba válasza maszek0005 hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Néha néha a zárlat visz mindent, a fő biztosítékokat is. A rendes védelem a fűtés oldalon fontosabb. Erre tényleg a vízbekeverés a legbiztosabb. A robbanást egy rendes lefúvó szelep is megoldja, de az extra igénybevételt okoz a rendszerben. Elektromosan a teljes védelem max egy UPS lenne.
Szerintem ide még a 2,5mm2 vezetéket sem nagyon követelném, a konnektor várható használata, és a távolság függvényében, lehet a 1,5mm2 is elég lenne. A szivattyút max 200-300W-osnak gondolnám, a világítás sem hiszem hogy több 1kW-nál
(#) maszek0005 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Köszönöm szamóca a megerősítést! Tisztelettel: Jani.
(#) maszek0005 válasza proba hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
proba neked is köszönöm. Én csak az érdeklődőt vezettem rá, arra, hogy ne kontárkodjon senki, hanem felelősségteljes munkát adjon ki a kezéből. Tisztelettel: Jani
(#) Toni88 hozzászólása Jan 18, 2016 /
 
Mi csak a villanyt vinnénk hátra mire csináljuk, a kazánt, rendszert egy fűtésszerelő ismerős csinálná kompletten, igaz ő zárt rendszert javasolt, ami nekem nem tetszett, de azzal nyugtatott, hogy mindenféle biztonsági dolog lesz belerakva. De gondolkozom egy olyanon, hogy ha elmenne az áram valahogy akksiról is működhetne a szivattyú, igaz ahhoz mindenféleképp egy hozzáértőt hívnék.
Következő: »»   439 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem