Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   383 / 577
(#) zolika60 válasza gbiro72 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Szerintem a TV-s topicban mutasd meg, a szakiknak és sokat fog javulni.
(#) gbiro72 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Köszi, felraktam oda is.
(#) Videotonman válasza gbiro72 hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
Üdv! Penge lett a Tisza! Jó látni a feltámadt öreg tévéket. Írd meg mi kell és küldöm! Modulos tv hangpanel biztos van. Balunból gondolom olyan kéne, ami a 75 ohmosból alakít 240 ohmos szimmetrikusra.
(#) gbiro72 válasza Videotonman hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
Üdv! Hálás köszönet! Ami kéne a TV-hez: Balluntrafó 75-ről 240-re és egy at961-es vagy hasonló készülék hangmodulja (HL744F-5 BC509L OC)
(#) Videotonman válasza gbiro72 hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
Üdv! A kért modul megvan. Balunból a képen látható verzióm van, csak az átalakító van, kábelek nélkül. Nem tudom, hogy ez jó lenne-e. VHF-UHF külön csatlakozója van meg egy oldalsó a koaxnak.
(#) zolika60 válasza Videotonman hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Jó ez neki. A koaxon vigye be a jelet és a a VHF csatiról vezesse a TV-be.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
(#) küzmös Gergely válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Így ahogyan mondod.. Nekem is úgy van, nekem is ez van a régi tévékhez. "Fordítva" kell szerelni. Tehát a VHF keretantenna tüskéje (ahol most be van dugva), oda forraszt két banándugót, s ez megy a Tavasz tv bemenetére, míg a hosszú koax végét lecseréli (kábeltévé koaxvég.. ha úgy tetszik 75 ohmos jeljelforrás) fogadására szükséges csatlakozóra. (Magyarul a másik felét teszi fel, azaz tükrözi a csatit.. hogy bele tudja dugni a kábeltévét. )
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016

P1110417.JPG
    
(#) gbiro72 válasza Videotonman hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Üdv! Tökéletes. A balluntrafó bekötést (Fordítva szerelést már megbeszéltük Gergellyel). A hangmodul bekötést kell még átvenni. Lenne még egy kérdés függetlenül a TV-től. Van egy Orion 217B rádióm. A fűtést 1,5 V-os elemről adnám neki, a 80V helyett, mert pillanatnyilag ilyen tápom nincs, 50V-ot egyenirányítva kapna, legalább kipróbálás kedvéért. A készülék erősen brummos. Átnéztem a csövek fűtését és háromnál találtam szakadást. Honnan lehetne szerezni a következő csöveket: 1R5T, 1T4T, 1S5T?
(#) kristikoma válasza gbiro72 hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Amatőr börzéken találhatsz, vagy idős szerelőknél elfekvő készletből. 50V-ról a hangerősítő biztosan elindul, de a RF keverő már nem biztos. Addig a passzív alkatrészeket tudod ellenőrizni.
(#) gbiro72 válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Van még a trafón elvileg 36 V-os kivezetést de rámérve az 41 V-ot mutat,. Esetleg feszültség kétszerezővel. Nem sok neki a cca. 82 V?
(#) Videotonman válasza gbiro72 hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Akkor mindkettőt viheted. Írd meg a címet magánban és megy a csomag.
(#) kristikoma válasza gbiro72 hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Elméletileg a kései csöves telepes rádiók 90V-ról működnek+1,5V-os fűtőtelepről. Mehet bele a feszültség kétszerező. Arra figyelj, hogy a szekunder oldali váltófeszültségre tegyél párhuzamosan egy 4,7nF-os kondit, minél nagyobb feszültségűt!
(#) gbiro72 válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Ez a kapcsolás jó lesz?

Link
(#) Videotonman hozzászólása Jan 24, 2016 / 5
 
Elkészültem a szovjet A12 autórádióval. Hibátlanul működik. Középhullámon hozza a korabeli asztali rádiók szintjét. Egyedül az előre programozás nem stimmel. Elvileg úgy van, hogy az adott gombot ki kell húzni és úgy ráhangolni. De a mechanika ezen része egyik gombnál sem mozog. Hosszú lenne felsorolni, hogy mi történt vele, de néhány fontosabbat megemlítek. Új tápkábel készült az eredeti csatlakozó és árnyékolás felhasználásával. Pótoltam a 12V-os vezeték biztosítékfoglalatát. Ez a vezeték szintén árnyékolt. Sikerült megmenteni a kapcsolós potmétert. Harmadszorra összejött. Janó bácsi tanácsára mozgósra hagytam a köztes érintkezőt, így pontosabb. Új felfüggesztést kellett kitalálnom a kapcsoló belső mechanikájának. Ebben egy megfelelő átmérőjű szegecs volt a segítségemre. Két csövet eredeti típusra cseréltem, a többi még gyári. Szinte az összes nF értékű elkó megadta magát. Ezeket újakra cseréltem, nem szép, de tartós. A táp rezonátorát már korábban kijavítottam. A rádiót kicsit odébb hangoltam, mert a Kossuth nagyon a skála szélén volt. A tekerőgomboknak új felfogatóperselyt készítettem. Az eredeti rárohadt a tengelyekre, öröm volt levésni. A nyomógombok új festést kaptak. Az egyiknél sajna a festékanyag beszivárgott a repedésekbe és már nem tudtam onnan kimosni. Még egy hangszóró adaptert kell készítenem, mert a hangszóró is antennacsatlakozóval kapcsolódik a készülékhez. Összességében elégedett vagyok a végeredménnyel, tetszik ahogy működik. Már úton is van az A17 Moszkvics-verzió...
(#) keszeg01 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Jó napot.
Tisztelt Janó bá.
Érdeklődnék ,hogy az átalakított Orion 933-al mi lett?
Üdv: Szabó László
(#) gyuszo válasza Videotonman hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Hamarabb megszólalt, mint ígérted. :. Kaphatunk több képet róla ?
(#) Janó bácsi válasza keszeg01 hozzászólására (») Jan 26, 2016 / 7
 
Tisztelt László. Meglepett, hogy valaki majd egy év után is kíváncsi a munkáimra, köszönöm az érdeklődést, nagyon jól esett. Annak idején volt egy fórumozó kolléga aki célul tűzte ki, hogy lehetőleg mindenbe beleköt amit bemutatok, erre a cikkre is jött egy piszkálódó bejegyzés, ezért úgy gondoltam annak idején, hogy nem adok több lehetőséget a további kötekedésre. De a készülék elkészült, új belsőrészt kapott, mivel az eredeti elektronikából semmi nem maradt meg, amit fel lehetett volna használni. Egy darabig gondolkoztam, hogy várok, amíg esetleg egy roncs "donnor"-hoz jutok, de azóta sem akadt ilyen készülék. Az új felépítés, egy modernebb ECH, EF, ECL es kapcsolás lett, kis Orion KF-ek kell germánium diódás demodulátorral. A doboza is le lett marva, lakkozva, stb. Erről nem csináltam képet, mert már többször leírtam a módszert. Szépen szólt, egy észak Magyarországi rádió múzeumban van kiállítva most is, mint érdekesség. Üdv.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Mindig kíváncsian várjuk a beszámolóidat a legtöbben. Ha meg véletlenül akad valaki, aki irigységből kötekedik, azzal ne is törődj. Örömmel nézem a munkáidat.
(#) keszeg01 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Jó napot.
Köszönöm a választ jó lett.
Üdv Szabó László
(#) Videotonman válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 27, 2016 / 2
 
Pedig nagyon ráérősen dolgoztam vele. Szerencsére nem volt komoly baja. Akad róla még pár kép. Ha már így beleugrottam az autórádió témában, most sorra megjavítom a többi gyűjteményi darabot is illetve beszereztem még néhányat
(#) granpa válasza Videotonman hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Nagyon türelmes vagy, de ha már így rendbe szedted, némi felületkezelés nem ártana neki.Ha hazajutok megkeresem neked a ramaty Zsiguli rádiómat, -ha szereted a kihívást-, megkapod.
(#) szepi003 válasza Videotonman hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Szia. Szépen rendbe hoztad a rádiót.Nekem is van ugyan ez a rádió a gyűjteményembe már vagy 20éve csak hiányzik a tápegysége,ezért nem tudtam kipróbálni, de így is szépen mutat a polcon.Talán egyszer még találok hozzá tápegységet és akkor én is hozzáfogok megjavítani .üdv szepi003
(#) Videotonman válasza granpa hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
A fedlapokat cseréltem, mert az eredetiek elrohadtak (nyitott melléképületből szabadult szegény). Festést nem terveztem, így "patinás". Max. egy színtelen lakk. A krómok waxolva. A Zsiguli-rádió a VT RD széria vagy a szovjet A-370?
(#) Videotonman válasza szepi003 hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Üdv! Köszönöm! Én is sokáig vártam, mire lett tápom. Egy jókora veteránbörzén akadtam rá a nyáron. Először még el akartam adni ha elkészült, de most már a helyét keresem a polcokon. Illetve úton van a folytatás. Jön a Ge-tranzisztoros táp. Tény, hogy sokkal ritkább a táp, de nem beszerezhetetlen. A tiéd is jó állapotú. Csak nem egy FMV Lilliput van rajta? Meg egy Elektronika asztali VFD óra.
(#) szepi003 válasza Videotonman hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Szia.Igen azok jó látod őket,és a tetjén meg egy orosz csoda, elemes lemezjátszó.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) granpa válasza Videotonman hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Ha legközelebb hazamegyek, megnézem. A felületkezelést a további állagromlás miatt írtam.
(#) Videotonman válasza szepi003 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
szepi003:
Bátor koncepció az elemes lemezjátszó Én elsőre egy bontott sasszinak néztem valami kombóból.

granpa:
Értem. Nyáron szerintem lekezelem. Akkor nekifogok néhány külső felújítást is igénylő készüléknek. Rendben, köszönöm!
(#) antikzsolt hozzászólása Jan 29, 2016 / 3
 
Sziasztok.
Remélem nem baj ha megosztom veletek hogy jelenleg hogy állok.
Már majdnem kész van. Sajnos most már nem tudok tovább haladni. Nincs meg a megfelelő gombsor és üveg.
Elnézést kérek hogy nem lett oly csodás mint a tiétek. De életemben először fogok a kezembe lakkos ecsetet. Eddig még sohasem csináltam még hasonlót sőt látni sem láttam. Mindent csak olvastam és próbáltam minél jobban csinálni.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
Zoooli neeeee. Ezt elnézted. Amit Te mutatsz, az egy CD lejátszó, ami meg az eredeti képen van az egy bakelit lemezes gramafon.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 29, 2016 / 7
 
Még január elején írtam a Telefunkenről, most készen van, leírom az élményeimet. Szóval nem nagy lelkesedéssel álltam neki, meg is bosszulta. Az elmúlt egy hónapban, szinte naponta vettem elő, csinálgattam, javítgattam, szenvedtem vele rendesen. Több mint 50 éve javítok rádiókat, de nem nagyon emlékszem rá, hogy ennyire kiszúrt volna velem valamelyik. A z egyéb rendbe rakott részek mellett a végfok jelentette a problémát, beszerezhetetlen nagyon ritka csövekkel, és fázisfordító és ellen ütemű kimenő trafókkal. Valójában minden rossz volt, de nem úgy hogy bedöglött, hanem különböző módon, és időben kihagyott. A fázisfordító trafó néha áthúzott a végcsövek önmaguktól gerjedtek a meghajtó cső meg néha megszakadt. És ezt különböző módon, időben és külön-külön is képes volt produkálni. Na ezt a hibát próbáltam megkeresni. Végül is nem volt más megoldás, mint az egyik végcsövet kicseréltem AL4-re, a fázisf. trafót kikötöttem, és rendes RC csatolást alkalmaztam, a meghajtónak pedig egy AF 3-as pentódát raktam be. Végül is csak 6-7 átkötés, meg néhány ellenállás, meg kondi az egész, kívülről szinte nem látszik semmi átalakítás. Viszont most szépen szól üzembiztosan működik, egy méteres drótdarabbal hozza a Kossuth-ot. A doboz is fel lett újítva, selymet is cseréltem, stb. Most örülök hogy készen van, de a belsejét ne is lássam többé!
Következő: »»   383 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem