Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   165 / 188
(#) attika válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Én próbáltam ilyen tv-ből kikukázott kondikkal,de az 1% tűrésűvel ami most is van benne sokkal stabilabb és pontosabb a műszer. Próbálkozzál,hátha neked nagyobb szerencséd lesz.
(#) spgabor válasza attika hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Köszönöm a tanácsokat, akkor nem szerelem be. Veszek az ajánlottnak megfelelőt.
(#) Ge Lee válasza spgabor hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Írtam a hirdetésedre is, nem kell 1%-os kondi, és stiroflex sem. Egy 1%-os majd a hitelesítéséhez (kalibrálásához) kell, de oda inkább 0,5%-os kellene.
(#) erdgab válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Szia!
Idézet:
„Az a fekete 33nF X2 pont ugyan ilyet akartam én is beépíteni, de a multi mindent mért csak nem 33, értéket.”

Azért mert az a 33nF kondenzátor tulajdonképpen egy snubber,kondenzátor-ellenállás soros kapcsolásban,fénycsöveknél szokták alkalmazni zavarszűrésre,nekem is van néhány,onnan bontottam,ezért merem írni amit írtam.
(#) attika válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Ebben is lehet igazság,de ha betartod a leírtakat akkor ahhoz kalibrálja magát a műszer és nem kell vele szarakodni amikor összeállt az egész. Legalábbis nekem nem kellett.
(#) Ge Lee válasza attika hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Nem csak lehet hanem van. Nekem LCM2 van aminek az LC mérő része ugyanaz mint a 3-é, csak az tud pluszban nagy kapacitást meg ahhoz ESR-t mérni (ha jól emlékszem).
Amikor összeraktam alapból is 2%-ot tért el az F1 freki, ezt behúztam a 2db 1nF meg a 100uH válogatásával 0,5% alá. Majd amikor véglegesre összeraktam akkor vettem egy 1%-os kondit és megmértem vele, 1,2%-ot tért el. Ezt behúztam szoftveresen kb. 0,5%-ra, mert ugye fogalmam sincs hogy az az 1%-os kondi mennyit és milyen irányban tér el az adott értéktől.
A pontos beállításhoz egy 0,1%-os értékű kondi kellene, tökmindegy hogy kézzel válogattam-e bele a kondikat vagy 1%-osakat vettem.
Amiből ugye bőven jó az NP0 anyagú 1206-os SMD kerámia is (az enyémben is az van), függetlenül attól hogy az némelyek szerint nem jó.
(#) attika válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
De aki annyira hobbista mint pl én is,hogy nem tud szoftveresen belenyúlni és ott kalibrálni annak érdemesebb minél pontosabb alkatrészekből megépítenie.Még nem vagyok azon a szinten,hogy ilyenekbe bele tudjak nyúlni. Én azokból építettem meg amit megadtak és amikor kész lett akkor rámértem az 1%-os kondira és pontosan annyit mutatott amennyi a kondira is rá van írva. Ha most annak lehet hinni akkor hellyel közel pontos a műszerem,de nekem elsőre indult "kivéve a kijelző mert az kicsit szarakodott",de utána minden kalibrációs érték határon belül volt,úgy ahogy a leírásban is szerepel.Azért írtam csak azt,hogy jobb ha azzal építi meg mert akkor nem kell vele annyit szarakodni,nekem nem a fazékvasmagos van megépítve.
(#) spgabor válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Köszönöm neked is a tanácsot. Úgy tűnik, hogy találtam helyben, a leírásnak megfelelőt, így nem kell utólag cserélnem őket, hanem fixen azt teszem bele.
(#) Ge Lee válasza attika hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
A szoftveres "belenyúlás" ez esetben annyit tesz, hogy összezársz 2 lábat egy ellenálláson keresztül, és így tudod módosítani a mért értéket amit a PIC automatikusan elment.
Tehát például fogsz egy 1nF 1%-os kondenzátort ha éppen olyan van kéznél. Ez ugye mivel 1%-os, ezért 990pF és 1010pF között bármekkora értékű lehet. Ráteszed a műszerre, az mutat mondjuk 987pF-ot. Ekkor fogod a jumpert vagy a csavarhúzót (az LCM2 nyákján volt 4db jumper, nem tudom hogy a 3-asén ez hogy néz ki), és az adott jumperrel pF-onként tudod léptetni az értéket felfele és lefele is, oda ahova akarod. Ha úgy tetszik akkor ellépteted kereken 1000pF-ra, és onnantól mindig annyinak fogja mérni.
Ezt jelenti a szoftveres kalibráció. Ugye annyira tudod pontosra állítani amilyen a mért kondid, ha 1%-os akkor csak annyira, ha 0,1%-os akkor meg annyira. Ezért van az, hogy a két 1nF akár 5%-os is lehet.
(#) attika válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Jaaa így már értelek,azt tudom én is,hogy azzal a feltéttel lehet kalibrálni,de mivel nekem pontosan annyit mutatott az 1%-os kondira amit te is leírtál,vagyis azon a határon belűl volt így én nem nyúltam bele.Az LCM3-on nincsenek ilyen jumperek.
(#) Mircsof válasza erdgab hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Szerintem a legelső hozzászólásod nem nekem akartad címezni.
Bár a 2. hozzászólásod se igazán értem. Én nem építettem be soha azt az egyébkén igen fénycsőből bontott kondit, mert köze se volt a 33nF értékhez (utólag az LCM3-al mérve is 20nF) és a multiméter is 21nF-ra mutatta.
(#) vargaf válasza attika hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Szia!
Jumperek nincsenek, de pontosítható. A cikben bene van:
Kalibráció
Üdv.: Feri
(#) attika válasza vargaf hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Tudom,erről beszéltünk pár hozzászólással fentebb.
(#) erdgab válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Elnézésed kérem,hogy neked válaszolva tettem közzé,mindenkinek szánva az infót a 33nF kondenzátorról!Jobb lett volna egy címzett nélküli hozzászólás,de már nem tudtam módosítani.
Nem tudom melyik volt a legelső hozzászólásom.
(#) Mircsof válasza erdgab hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Ne szívd mellre... Csak próbáltam pontosítani a válaszomat, miszerint azt a feketét én nem építettem be, mert az értéke messze volt jótól.
(#) Josi777 hozzászólása Jan 26, 2016 /
 
Ha már esetleg nem lehetne beszerezni a LCM műszert, akkor helyette tudom ajánlani a M12864 tipusú kitben kapható grafikus műszert, ami néhány funkcióval többet tud mint az LCM. Én rendeltem egyet (5600Ft) és remekül bevált. Linket nem tudom, hogy szabad-e róla beilleszteni, mivel kereskedelmi oldalon van.
(#) attika válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Szerintem szabad,nem egyet linkeltek már be.
(#) Josi777 válasza attika hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2016
(#) Ge Lee válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Már néhányszor leírtuk hogy az alkatrészteszter nem jó induktivitás mérésre. Nagyjából 100uH felett már jó, arra pl. azt írja ki hogy 0,09mH. Hogy mérsz meg ezzel 5uH-t? Vagy 200nH-t? Sehogy. Ezért építünk LCM-et ami 10nH-től mér, az egyik oszcillátoromba készülő 100nH-t pl. már egész pontosan meg tudtam mérni vele.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Van egy régi, fémházas 0,25%-os remix kondim , és egy 0,5%-os stiro kondim, ezekhez kalibráltam az LCM3-at. Ha egyszer összefutunk, akkor szívesen segítek egy kalibrálásban.
A saját műszerembe ugyan pontos értékű kondit építettem be, de később mégis kalibráltam, mert a relét kiváltottam egy tranzisztorral, és annak 5...6pF-al nagyobb a saját kapacitása, mint a relének.
Szerintem azért célszerű a műszerbe alacsony tűrésű kondit beépíteni, mert a működési feltételek változhatnak (hőmérséklet, páratartalom, stb..), és a jobb minőségű kondi ilyen hatásokra is kevesebbet mászik el, mint mondjuk egy 5...10%-os tűrésű kondenzátor.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2016
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Össze biztos nem futunk, de ha esetleg tudsz akkor adhatnál valami beszerzési forrást. Mondjuk nekem így is megfelel ahogy van, de ha lenne 0,25%-os kondim néhány különféle értékben az nem volna baj.
Van egy 100uH-s gyári tekercsem ami műszerbe készült, de hogy mennyire pontos azt nem tudom. Azt ha jól emlékszem 99,6uH-nek méri.

Egyébként rosszul írtam, az enyémben is úgy van hogy a 2db 1nF fóli, és 1206-os NP0-kkal van pontosítva. A fémkeresős topikba tettem fel régebben videót az NP0 és az Y5V anyagú kerámiáról, érdemes megnézni.
Az NP0-t egyébként jobbnak tartom még a fóliánál is. A hőfokfüggése minimális, a páka hőjétől még semmit nem változik a kapacitása, viszont kevésbé kényes a környezeti zavarokra. A fóliánál elég ha csak közelítem hozzá a kezem, és már elhúzza az oszcillátor frekijét, az SMD NP0-nál ilyen nincs.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Nem tudok igazán jó berszerzési forrást, legalábbis olcsót... A farnellnél vannak spéci kondik horror áron. Rádióamatőr börzén is lehet néha találni jó dolgokat - pl. 1..5%-os csillámkondikat.
(#) Josi777 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Nem vitatkozni jöttem ide, csak megláttam ezt az LCM műszert (amit jónak tartok), csak épp a HE Store-ban azt láttam, hogy már nem beszerezhető. Mivel univerzális és egyszerűen használható a másik, ezért merészeltem ide írni.
(#) Ge Lee válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Nincs is azzal semmi baj.
(#) Ge Lee válasza hutale hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Azzal csak 1 probléma van, hogy 100Hz-1kHz-10kHz-en mér. A kisebb értékű tekercseket ugye nem ilyen frekvenciájú alkalmazásban használjuk, így ha ilyen alacsony frekin van mérve az értékük, akár 60-70%-os eltérés is lehet a mért, illetve a beépített induktivitás "értéke" között abban az esetben, ha a tekercs kivitele olyan, hogy az adott frekvencián már erősen kapacitív jelleget mutat.
Az LCM-el sem tökéletes a helyzet, de annál közel sincsenek ekkora eltérések, ha mondjuk egy 50MHz-es oszcillátorba szánt tekercset mérek meg, majd indítom el a helyén.
(#) hutale válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
A törölt hozzászólásom miatt érthetetlen lenne a hozzászólásod.

Hogy érthető legyen: volt egy hozzászólásom, de gondolom a link miatt azt törölte valamelyik admin. A szöveg ez volt (most link nélkül - aki kíváncsi rá, megnézheti a profile-omban):

Szerintem a linkelt teszter-mérő inkább tranzisztor, dióda alkatrészek vizsgálatára használható. Az L/C/R(ESR) mérések pontossága kérdőjelezendő (csak ellenállásokat kapcsol a méréshez), és kisebb tartományokban, másodlagos paramétereket (fázis,Q,D) nem képes mérni. Aki egy komolyabb mérési technikát (auto balancing bridge - ezt a komolyabb gyártók használják), 4 (Kelvin) mérővezetéket alkalmazó, így pontosabb eredményt adó, kényelmesebb használatot biztosító (mechanikai kapcsoló használata nélkül a teljes tartományban végig mérő) LCR (in-circuit C/ESR) mérő után kutat....

A válaszom: Tény, hogy 1 uH alatt jobban teljesít az LM311-al történő mérés, különösen az LCFesR mérővel, amelyik körülbelül 1 MHz-es rezonanciával mér (úgy tudom, hogy ebben a tartományban az LCM csak közel 600kHz-cel mér a számolás túlcsordulása miatt). Ezt az egyet kivéve az LCR mérő jobban teljesít, sokkal kényelmesebb a használata (a mérési technika miatt) és lehet inputvédelme is. Amúgy valahol olvastam, hogy 1 uH alatt a légtekercs induktivitását inkább képlettel szokták kiszámolni.
(#) Tom066 hozzászólása Feb 9, 2016 /
 
Kedves fórumozók!

Szakmai tanulmányaim befejezéséhez szükséges egy PIC alapú projektet kiviteleznem, dokumentálnom. Mondhatni vizsgamunka szintű, de a feladat kiírásban szerepel az is, hogy "A beégetett program folyamatábrája, source fájlja szerepljen a dokumentációban"
Én ezt a műszert választottam projektnek és ha közületek valaki tudná biztosítani a source file-t, azt megköszönném
(#) Hp41C válasza Tom066 hozzászólására (») Feb 9, 2016 / 1
 
A project tárgyának forrását nem Neked kellene megírnod??
(#) vargaf válasza Tom066 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Szia!
A source fájl soha nem volt nyilvános, de ez érthető is.
Üdv.: Feri
(#) levaitamas válasza Tom066 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Mivel igen sok munka van mögötte nem hinném hogy nyilvános, de legyen szerencséd. Szerintem a kész hex fájl közzététele is igen nagyvonalú dolog.
Következő: »»   165 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem