Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   321 / 399
(#) nandika76 válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Labortápról van indítva,a kondit kicseréltem mert 800mv volt az egyen fesz utána 8,7 lett.
Azt hiszem ezt sikernek könyvelhetjükel.
Nagyon szépen köszönöm az építő jellegű hasznos hozzá szólásokat!!!!
FŐKÉP RELOOP TANÁCSAIT!!!!!
(#) reloop válasza nandika76 hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Meg kell mondjam, kiválóan együttműködtél!
(#) nandika76 válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Köszi!
(#) delta54 hozzászólása Feb 6, 2016 /
 
Üdvözlök mindenkit a fórumon! Új belépő vagyok.

Megépítettem én is a Quad 405-ös erősítőt.Nagyon tetszik,szívesen halgatom, elvarázsolt a hangja.Kisebb finomításokat kell rajta végezni.Ha közel vagyok a hangfalhoz kicsi -nem búgásnak nevezném-zúgás hallatszik.úgy gondolom nem földhurok probléma.Földhurok esetén mélyebb búgás szokott jelentkezni,és a hangerő növelésével növekedett a búgás is.Ebben az esetben a hangerő állásától szinte független a pici zúgás. A zene hangzása fülre tökéletes halkan is,hangosan is.A kiegészítő kompenzációkat beépítettem a zúgásban nem történt változás.A vezetékezéssel próbálok majd valamit kezdeni még.Kérdrzném,hogy teljesen csendben kéne lenni a hangfalaknak,bekapcsolt erősítő esetén?A Skori féle hangszinszabályzót építettem bele,és azt vettem észre hogy a magas emelése egy kicsit kevés.Kérném ha tudtok segítsetek nekem,hogy minn kellene változtatni a magas emelés növelésének érdekében. Köszi!
(#) frissadam válasza delta54 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
Szia.

Tekerd fel félhangerőre a cuccot és kapcsold ki. Kapcsolás után ha csökken a zaj mikor pufferből szól a végfok, akkor hurok van bent.
(#) Alkotó válasza delta54 hozzászólására (») Feb 6, 2016 / 1
 
Ha az előfokozattal együtt vizsgáltad a zajt, akkor ez is termelheti azt. Lekötheted, vagy rövidre zárhatod a végfokozat bemenetét a panelon közvetlenül. Ez utóbbi az egyik legjobb teszt, ha a zajt próbálod behatárolni.
Azt a zajt kell hajkurászni, ami zavar. Ami nem zavar, azzal nincs tennivaló. Tapasztalatom szerint, a végfokozatok zaja sokkal kisebb mint a forrásként használt eszközé, vagy az előfokozaté. Éppen ezért, a végfokozat bemenetén lévő hangerőszabályzó azért lehet ideális, mert ez a zajt is halkítja.
(#) delta54 hozzászólása Feb 6, 2016 /
 
Sziasztok!

Köszönöm a jótanácsokat,holnap megpróbálom.Jó éjszakát mindenkinek.
(#) Ge Lee válasza delta54 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
A Skori féle megoldásban a hangerőszabályozó a hangszínszabályozó fokozat előtt van, így természetes hogy a fokozat zaja egy az egyben megjelenik a végfok bemenetén. A magas emelés sem ok nélkül kevés.
Ha érdekel akkor visszalapozol a hangszínszabályozós topikban, és megkeresed azt a rajzot amit hónapokkal (talán évekkel) ezelőtt feltettem. Szimulátorban tököltem ki az értékeket hogy jó legyen, és emeljen rendesen úgy a mély mint a magas, illetve akár beállítható erősítésű legyen az illesztő fokozat, egyrészt azért ha olyan a végfok erősítése hogy ezt még pluszban megkívánja, másrészt azért hogy egy egyszerű, potikból álló passzív keverőt is elé lehessen tenni, ha éppen valakinek hangszínszabályozós keverőerősítőt építeni támad kedve.
A gyakorlatban is remekül bevált, ma már minden végfok elé kizárólag olyat teszek. Zajt csak akkor hallok ha odahajolok a hangszóró elé, de akkor sem az erősítő zaját hanem a hangkártyáét.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Egy link megkönnyítené a kapcsolásod tanulmányozását.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Nem szoktam az írásaimról linkeket eltárolni, de az már biztos hogy nem ott van hanem valamelyik másik topikban mert az ott lévő képeimet átnéztem. A kapcsolás lényege egyébként ez. A hangerőpoti természetesen a kimenetén van, a 47k-150k arányával (a 150k cseréjével) állítható az erősítés, nincs a bemeneten a keverő rész, és a szabályozó ellenállásainak értékében sem vagyok biztos, de nem sokat tér el ha el is tér.
(#) delta54 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Szia Alkotó!

Jó ötletet adtál.Rövidre zártam a végfok bemenetét,de a zúgás ugyan úgy megmaradt.
Tehát a végfok gerjedt.A vezetékekkel variáltam,és a végén egész jó lett.Tőbb mint a fél napom ráment.Örültem neki,használható állapotba került.Összecsuktam a dobozát,és rosszabb let mint elötte volt.Erősen búgott.Sajnos azt hiszem a dobozom nem megfelelő az erősítő építéséhez.Nagyon alacsony ,nincs elég hely.Két félből áll ,és ha összecsukom nem férek a vezetékekhez hozzá.Az igazság az hogy elment a kedvem tőle,de úgy gondolom nem győzött le.Sok munkám benne van már.Lehet hogy egy új nagyobb más kivitelü dobozba fogom építeni,majd még meglátom.Pedig szerintem nem nézett volna ki rosszul. Sajnos az idő kevés,mással is kell foglalkozni. Nagyon köszönöm a pozitív hozzáállásotokat.
Üdvözlök mindenkit,további jó építéseket kívánok nektek!
delta54
(#) DRAWS hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Sziasztok. Quad 405-öt építenék. Azt szeretném megkérdezni, hogy a ZTX 304-es tranzisztort mivel(mikkel) lehet kiváltani. Keresgéltem és az én választásom, az MPSA 06 vagy a BC300-ra esett. Szerintetek ez jó lehet? Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) kadarist válasza DRAWS hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Szia!
BC639 jó lesz helyette.
(#) qvik hozzászólása Feb 12, 2016 /
 
Kerdesem lenne Uraim. Talaltam a cegnel ket egyforma 36Vdc 0-2.5A terhelhetösegü kapcsoloüzemü tapegyseget. Van meg regebbröl 2db Quad panelom. Epithetek belöle erösitöt, vagy halott ügy? Valaszokat köszönöm.
(#) Ge Lee válasza qvik hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
A kapcsolóüzemű tápból Quad-ot az halott ügy. A Quad-ot a kapcsolóüzemű tápról táplálni az akár jó is lehet, de hogy ez jó lesz-e az csak akkor fog kiderülni ha rákötöd, és nem lesz vele zajos, vagy gerjedésre hajlamos.
Ezek gondolom szabályozott tápok, nekem a tapasztalatom az, hogy inkább szabályozatlannal érdemes próbálkozni, persze ez nem jelenti azt hogy biztosan rossz lesz. Hogy példát is mondjak, van egy 2x400W-os VF2 modom, ami saját építésű kapcsolóüzemű tápról működik hibátlanul, tehát nem zajos, nem gerjed, stb.
(#) steelbird válasza qvik hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Hello.
4 Ohm -os terhelésre csúcsban kb. 7-8A kell. Két végfoknál ez már majdnem 16A.
Ha jól megpuffereled, akkor kevesebb is elég, mert a pufferek biztosítják, de a 2,5A az nagyon távol áll még akkor is a szükséges áramtól.
(#) qvik válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Köszi. Akkor a puding probäja.... Meg egy kerdes: Pufferolhatom?
(#) qvik válasza steelbird hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Szia! 8 Ohm-ra szannam es +-36V-nal kb: 2X50W-ot ad le a Quad. 72X2.5=180W. Attol nem feltem, hogy elbirja-e vagy nem.
(#) CIROKL válasza qvik hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Puffert a.kapcsolo uzemu tapra ?
(#) qvik válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Nem vagyok vele tisztaba, azert kerdezem. En csak hobbista vagyok. Igaz epitettem mar 17db Quad-ot. Elöször probalkoznek kapcsi tappal.
(#) steelbird válasza qvik hozzászólására (») Feb 12, 2016 / 1
 
Nem jól számolsz. 36V tápnál a kimenő feszültség maximuma kb. 30-32V. Abból számolva 8 Ohm terheléssel, kb. 4A egy végfok max. áramgénye. Két végfoknál ez 8A.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2016
(#) qvik válasza steelbird hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Ertem. Akkor ez sovany lesz.
(#) steelbird válasza qvik hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Igen.
(#) Ge Lee válasza qvik hozzászólására (») Feb 12, 2016 / 1
 
A kapcsolóüzeműt hiába pufferolod tovább. A tápnak sem tesz jót, meg értelme sincs, mert nem 10ms-onként kap töltést a kondi mint 50Hz esetén, hanem mondjuk 10us-onként.
Meg mint azt már előttem is leírták, az sem mindegy hogy mekkora teljesítményt akarsz kivenni belőle, mert a teljes kivezérléshez a 2A elég kevés. Nem árt ha a táp el tudja viselni a csúcsáramot, ami 36V/8ohm=4,5A oldalanként.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2016 / 1
 
Ártani nem árt, de ebben az esetben egész kicsi puffer is elegendő. De feltétele a dolognak, hogy nagyon gyors legyen a táp, különben ez belehallatszik a hangszórókba. Ha meg elegendő puffer van, akkor csak az áram középértékét fogja felvenni, ahogy steelbird írja. Vagyis, egyenáramot. Persze ehhez már rengeteg kondi kell, különösen 30 Hz-en.
(#) Justo válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Hello! Az alábbi terveidhez, megtalálható a "felírat oldal" is vasaláshoz?
(#) Alkotó válasza Justo hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Ott kétféle terv is van. Pontosítsd melyikre gondolsz, és rákeresek fenn van-e.
A linked nem a legfrissebb verzióra mutat.
(#) Justo válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Ha lehet mind két verzióhoz kellene a "felírat oldal".
Ha megkérlek belinkelnéd a legfrissebb verziót?
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Itt van a felirati oldal.
(#) Justo válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Köszönöm szépen
Következő: »»   321 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem