Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   322 / 399
(#) Justo válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Megerősítés szeretnék kérni, hogy ez így kompletten a legfrissebb verzió.
(#) delta54 hozzászólása Feb 14, 2016 /
 
Azt szeretném,csak a méret miatt volt gondom.Most talán már jő lesz.

Köszi.
(#) zolek válasza Justo hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Üdv. Q1-v5.1 van Alkotó -nak más tokozásban is.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2016
(#) delta54 hozzászólása Feb 14, 2016 / 1
 
Üdvözlök mindenkit!

Nagy örömömre elkészült a QUAD 405 -ös erősítőm.Talán emlékeztek a brummal küzdöttem.Sikerült megoldani.Egyrészt a vezetékek átrendezésével,másrészt a hállózati trafó árnyékolásával.A fő problémát a trafó szórt mágneses tere okozta.Horganyzott lemezzel árnyékoltam, azóta tökéletesen működik.Most ezt hallgatom,az előlapot majd ezután fogom feliratozni.
Küldök egy-két képet róla.
Minden jót és további jó építkezést nektek.
(#) DRAWS válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Köszi.
(#) Alkotó válasza Justo hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Ehhez a tervhez egyáltalán nem illeszkedik az általad csatolt kapcsolás. Ennek külön rajza van.
Korábban egészen más tervekhez kértél dokumentációt. Miért kell ez mind neked? Gyűjtöd őket?
Remélem nem akarsz sorozatban gyártani egyikből sem.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2016
(#) Justo válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 15, 2016 /
 
Igen, egyenlőre összegyűjtöm az erősítőhöz kapcsolódó "dokumentációkat" majd ha a megépítésre kerül a sor akkor minden meglegyen lementve. Azért kerestem rá erre, mert írtad, hogy van frissebb terv is és az is le legyen mentve. Eszembe sem jutott, hogy sorozatbam gyártsak.
(#) kameleon2 válasza Justo hozzászólására (») Feb 15, 2016 /
 
Éppen ezek miatt a kérdések miatt vetettem fel az archiválás kérdését - önálló topikban. Sok rajz kering. Vannak hibás, vagy többszörösen módosított rajzok is. Így most hiába a számítógépek összes előnye, mindig újra kell kezdeni a rajzolást, a tervezgetéseket. Sok-sok ember ugyanazt csinálja végig újra és újra, holott egy tisztességesen learchivált projektnél nem lenne erre szükség. Alkotó féle labortáp, Quad 405, panelműszerek. Mindig ugyanaz és mégis más. Egy jó archívum segítségével legalább a sikeres újraépítés öröme megmaradhatna. Főleg a kezdőknek. Igaz a cikkek is sokat segítenek. Már ha tudja valaki, hol keressen.
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 15, 2016 /
 
Aki tudja hogy hol és mit keressen, az nem a meglévőt fogja megépíteni, hanem tervez sajátot.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 15, 2016 /
 
Minek? A Quad egy alkatrésztemető. A hangja miatt kedvelik sokan - én is. Ha van egy bevált változat miért kellene mindig újat tervezni? Első próbálkozásként van értelme, hogy megértse az ember a működését. Ha azonban csak szív vele - inkább elmegy a kedve tőle. Kevesen vannak szerintem, akik annyit szívtak a különböző Quad variánsok és rossz rajzok miatt mint én. Nem véletlenül írtam azt amit. 2 éve elhatároztam, hogy 25 év után újraépítem a Quad 405-öt. Anno csak egy Rádiotechnika számból kimásolt és kézzel javított példányom volt a rajzból - ami sajnos elveszett, a volt kollégám meg elvitte az erősítőt - azaz a minta sincs meg. Gondoltam majd veszek itt egy kész változatot, bemérem helyrepofozom. Azóta megváltozott a hálózati feszültség, a Quadhoz vett trafó túl nagy feszültséget adott le a ráírthoz képest. Már 100db műveleti erősítő van a fiókomban, 1 komplett analóg IC teszter, a végfoktranzisztor ganrnitúrát ötödször tesztelem végig, már egy önálló - csak erősítő tesztelésére alkalmas dupla tápot építettem, mindezt azért, mert volt egy álmom, hogy befejezzem amit elkezdtem. Emellett elkészült 3 más erősítőm röhögve, minden befektetés nélkül. Én nem sajátot akartam tervezni, csak utánépíteni valamit - ami jó volt. Jelentem - eddig nem sikerült. Nem fogom feladni, lépésről lépésre bemérek mindent. Csak így többe van a leves, mint a hús. Mert ez nem az a műfaj, amit 2 perc alatt letud az ember. Megvan persze a szépsége - ezért csinálom. De hajt az is, hogy legyen végre egy annyira letesztelt változat, ami végre simán utánépíthető és valóban 100W.
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 15, 2016 /
 
Minek? Azért, mert ritka a hibától mentes nyák (itt a hibán ne azt értsd hogy nem működik), másrészt én még sosem építettem semmit egy adott nyákterv alapján, mindig módosítottam rajta valamit, vagy műszaki, vagy esztétikai, netán anyagi okokból. Nem mindenki másol, sokan vannak akik meg vannak áldva némi alkotói vénával is, mondjuk a Ludwig-hoz hasonlóan. Jómagam is, nekem is egyedi volt mint a nagy, mint a pici (25W-os) kivitel.
Első próbálkozásnak ott van az RT-s a 80-as évekből, működni az is működik. Csak nálam is lassan őröltek a malmok, és eltelt vagy 20 év mire rájöttem, hogy lehet nála jobb hangú végfokot is építeni, sokkal egyszerűbben, meg fele annyi alkatrészből. Azóta nekem már csak a múltat jelenti, és a látott próbálkozások inkább csak megmosolyogtatnak, ahogy a 606 is.
Mondjuk ebben lehet hogy annak is része van, hogy én az idő nagy részében 400mVpp-vel hallgatok zenét, ami kb. 2,5mW. Nem elírás, nálam ez a normál szobahangerő, többször megnéztem szkóppal mert nem akartam elhinni. Egyrészt ha ennél feljebb tekerem akkor már hangosnak hallom, másrészt ez az a hangerő (kivezérlési szint), ahol az összes végfokom a legszebben szólt. Azt hozzá kell tenni, hogy ez a teljesítmény 8db 25 centis mélynyomóból jön, nem Sokol rádió hangszórójából.
(#) pinyó39 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 15, 2016 /
 
A magas nem veszik el?
(#) Ge Lee válasza pinyó39 hozzászólására (») Feb 15, 2016 /
 
Miért veszne el? Az emberi hallásgörbe miatt a mély lesz kevés, de az meg van emelve.
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 15, 2016 /
 
Írtam egy kis okosat, de lekaszálta a moderáció (pedig sokkal több értelme volt, mint a megmaradt elmélkedéseknek).
A lényeg: "Mindig ugyanaz és mégis más." megállapításod téves. Egy-egy változat, alapvetően tér el egy másiktól, pl. eltérő tokozású végtranzisztor, vagy éppen az itteniek kérése alapján, vagy a panelmérő a kijelzőként berakható 7 szegmenses alapján.
Ettől függetlenül, egy rendezett "gyűjtemény" sokak dolgát megkönnyítené. De ezt nekünk kellene tudni rendezni, akkor meg már alig tér el egy normál fórumtémától.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 20, 2016 /
 
Alkotó 5.1 nyákja alapján átrajzoltam az egyik nyákot Gerber kompatibilisre. Oka, hogy nem tudok itthon értelmes nyákot csinálni vasalással, ezért mindenképpen csináltatom. A furatok körül kell körbenézni, mert a gyártót némi könyörgés árán rávettem, hogy ne fúrja ki a panelt mivel így olcsóbb. 2 db készül belőle.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 24, 2016 /
 
Sziasztok! Dolgozott már valaki ezzel a végtranzisztorral? 2SC3281. Bizalom gerjesztő az ára.
Most gondolkodom a mechanikán, fa dobozos konstrukcióban gondolkodom.
(#) hapro válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Csak MJL3281-el volt dolgom (Onsemi) de gondolom erősen hasonlóak lehetnek, Őt rendkívül megbízhatónak mondanám, igaz műszeres teszteknek nem vetettem alá csak az élettől kapott extrém meleget, és az mellett is hibátlanul teljesített pont pl. Quad-405-ben
(#) szendi001 válasza hapro hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Köszi. HQ- ban jó áron van. Mivel 8 db kell nem mindegy, mit teszek bele.
(#) hapro válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Sőt ha jól emlékszem akkor egy DOZ 20w A osztályú végfokban is használtam elégtelen hűtéssel. Annyira megmelegedett, hogy a tranzisztor hűtőfelülete olyanná változott mintha valami ónnal vagy valami horgannyal futtattam be, és látszódott a fémes felületén ennem a fémes elváltozásnak a cseppei. Mintha valami megolvadt volna rajta. Talán elő tudom túrni, hogy lefényképezzem. Ha megtalálom felteszem a képet. Természetesen ezek után is túlélte a tranyó.
(#) hapro válasza hapro hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Az az izé nem jön le róla. Ahol a határozott vonal látszik ott volt a csillám széle, el volt csúszva alatta. Ott ahol nem volt csillám van jobban "átalakulva" a hőleadó felület.
(#) Tiggey válasza hapro hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Ebből spejzolj be egy szatyorral! Még a kollektoron is "megöregedett" a gyári felületkezelés!
(#) hapro válasza Tiggey hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Akad belőle...
(#) krysz12 hozzászólása Feb 27, 2016 /
 
Sziasztok!Építettem egy quadot.Problémám a következő:
Rácsatlakoztatom a hangszórót, védelem kapcsol, kimenetre csatlakoztatja a hangszórót és elkezd nagyon búgni, ilyen magas hangon.Mi lehet a probléma?
(#) Alkotó válasza krysz12 hozzászólására (») Feb 27, 2016 / 1
 
A "búgás" általában 100 vagy 50 Hz, amik határozottan nagyon mély hangok. Magas hangú búgást nem definiálunk, azt inkább sistergés, vagy egyéb hangutánzó szavakkal jellemezzük.
A feszültségek ellenőrzése után, vagy akár azzal együtt, az első legjobb lépés mindent leforrasztani a végfokozat panel bemenetéről, és rövidre zárni a bemenetet. Így azonnal kiderül a végfokozat zajos-e, vagy előtte valami más.
(#) krysz12 hozzászólása Feb 27, 2016 /
 
Na már egy "kis" DC is van a kimeneten...Eddig volt 20mV most meg 43...:/BD242nek BE fesze 0V..
(#) krysz12 hozzászólása Feb 28, 2016 /
 
Na megoldódott. Ideiglensen kiforrasztottam 2N3442-t és raktam helyére "tyúkbelezéssel" 2SC5200-t raktam meg kicseréltem a BC212-es tranyókat és nincs sípolás sem, meg szól szépen.Azonban, ha nincs semmi a bemenetére kötve, akkor búg. Mit tudok ezzel kezdeni?
(#) krysz12 hozzászólása Feb 28, 2016 /
 
Na meg a 2db 5wattos 510 ohm nagyon melegszik..Ez mennyire természetes?
(#) szendi001 hozzászólása Márc 2, 2016 /
 
Sziasztok! Honnan lehet szerezni 0.063 Ohmos ellenállást a meghajtó körbe? Nem gyakori jószág.
(#) Alkotó válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
a. Legyártod egy darab ellenállás huzalból.
b. Párhuzamosan kötsz 2 járatos értéket (0,15x0,1=0,06). Célszerű 2 W-os tagokat választani.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
(#) Hp41C válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
Egy 0.12 Ohm és egy 0.13 Ohm ellenállás párhuzamosan 0.0642 Ohm.
Egy 0.12 Ohm és egy 0.15 Ohm ellenállás párhuzamosan 0.0667 Ohm.
Következő: »»   322 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem