Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézerdióda
 
Témaindító: source2, idő: Júl 15, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 27
(#) sny válasza Menhir hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /
 
MOSFET-tel kell kapcsolni. És LASORB-ot kell használni.
(#) nedudgi válasza Menhir hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /
 
Az áramlöketet kínomban írtam, amikor semmi nem jött be. Annyira nem vészes a helyzet, pláne, hogy láttam a modul belsejét.
Mindenesetre érdekes, hogy a modulból kioperált áramkör tartalmaz egy szabályozási lehetőséget: feltételezem, hogy trimmerpotméter látható a képen.
(#) Menhir válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /
 
Azért számításba vettem, mint lehetséges okot.
Gondolom azt a szabályzót -bármi is legyen az- egyszer belövik gyárilag, aztán az egész tokozást kiöntik műgyantával. Utána hozzáférni lehetetlen. Egyébként ez az áramkör lenne a sokat említett áramgenerátor?
(#) Menhir válasza sny hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /
 
Utánanézek ezeknek is.
(#) Menhir hozzászólása Máj 4, 2015 /
 
Megjött az új lézermodul, végre tudtam mérni. Az áramerősség külön ellenállás bekötése nélkül 28 mA 2db. AA elemről működtetve. Ez még bőven a megadott 45 mA alatt van. Az előző már hibás volt, amikor a 150 mA-t mértem, az nem mérvadó. Keresek még hozzá egy MOSFET-es kapcsolást és ha megépítettem, beüzemeljük. Ha ezután is kiég, feladom.
(#) dannu hozzászólása Máj 21, 2015 /
 
Sziasztok van egy ilyen lézer mutatóm elég szép fénye van neki . Ehhez szeretnék egy egyszerű vezérlést építeni a kép alapján <100mw. Tudom hogy a google teli van ilyennel de még is melyiket érné megépíteni ? Illetve van még egy lézergépből kiszedett dióda modul de az ilyen sok lábú nem tudom hogy jó lenne e bele lehetne tenni a helyére ?
(#) Djatis hozzászólása Júl 9, 2015 /
 
Sziasztok!

Egy 445 nm-es 600 mw os lézerdiódának mi a maximum még biztonságos üzemi árama?

Nekem jelenleg 550 mA re van belőve.
(#) Djatis válasza Djatis hozzászólására (») Júl 16, 2015 /
 
Köszönöm az infót !
(#) dokidoki válasza Djatis hozzászólására (») Júl 16, 2015 / 1
 
Tudod, mikor egy kérdés után mély hallgatás keletkezik, az nem feltétlen a lehetséges válaszadók lustasága, vagy tudatlansága miatt van, hanem feltett kérdés hiányossága miatt. Automatikusan írni kellett volna a dióda típusát, vagy azt hogy nincs típusjelzés és így adatlap keresésére sincs esély... Nos ez esetben csak valami indiai guru tudná megsaccolni a kérdésedre a választ. Amennyi infót adtál a kérdésed mellé az alapján jellemzően csak kérdésre - kérdéssel lehet válaszolni. Vagyi harapófogóval kell kigyötörni a kérdezőből, azt, hogy mióta használja így? Mennyire melegszik ekkor most? Milyen hűtés van rajta, ha van? Ha 10-20mA rel megemeled a feszültséget változik -e a fényteljesítmény, a diódán eső feszültség? Ekkor jobban melegszik -e? Ha igen, akkor mennyivel? Nos, vagy a potenciális kérdést meglátó válaszadónak kellene kiguuglizni, hogy az említett adott paraméterek mellett találjon valami hasonló adatlapot, ami még közelítőleg sem biztos, hogy egyezik a Te diódáddal, és a talált adatlap alapján ajánlani egy 660mA megbízható áramot,... Neked meg a kifüstölt diódád romjain neheztelni a segítő szándékot adóra, aki nem sejthetett semmit az egészből. Szóval ha még mindig neheztelsz a topik hallgatásáért, akkor olvasd el ismét amit írtam, vagy gondolj bele fordítva.
(#) Djatis válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 25, 2015 /
 
Üdv!

Köszönöm a tájékoztatást.
(#) Djatis hozzászólása Júl 25, 2015 /
 
Sziasztok!

A kérdésem a következő:
Van egy pár ismeretlen teljesítményű vörös és kék lézerdiódám.
Semmilyen adat nincs ráírva.
Hogyan tudom betesztelni hogy mennyi max áramot kaphatnak jó eséllyel anélkül hogy tönkre tenném őket ?
(#) dokidoki válasza Djatis hozzászólására (») Júl 25, 2015 1 /
 
Helló.
Igazából nem értek hozzá. De ha ebben a helyzetben lennék, és kellene ezt tudnom, feladatként lenne ezt kideríteni, akkor építenék egy mérőpadot, ami állna egy precíz stabilan állítható áramgenerátorból, egy jó befogással és hőmérséklet mérési lehetőséggel ellátott lézerhűtőből(passzív), egy olyan optika vagy lencse amivel kitágítható a nyaláb, és egy napelem, vagy ilyesmi. Esetleg egy olyan papírlap ami a fényerő változás jól látható. Alacsony árammal hajtva, mérném a lézer nyitófeszültségét, - áramát, fényteljesítményét. Természetesen a hőmérsékletét is, van egy pont ahol a fényteljesítmény nem nő tovább, de a hőtermelése emelkedik, ez egyszer biztos, hogy a végpontja a diódának. Ez mellett lehet detektálni a lézerdióda nyitófeszültségének a változásait, hő és áram függvényében... Esetleg ha van beáldozható felesleges diódád, akkor a teljes határadatait is meghatározhatod, mikor épp a tönkremenetel határán un. behorpad a fényereje. stb...
(#) Djatis válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 26, 2015 /
 
Köszönöm a kielégítő válaszod.
Megfontolandó és sokat segít mert amitől esetleg még nem mehet tönkre az a kisléptékű már a fényerő növekedéssel nem járó áramhatár gondolom ha precízen meg van oldva és pl van egy képzelt határ mondjuk 100 mA és feljebb tolom 105 mA re ls a kettő közt már nem növekszik a fényerő akkor attól szerintem még nem szabad elszálnia persze jó hűtés mellett is.
(#) _Petya_ hozzászólása Júl 26, 2015 /
 
Sziasztok,
Szűk garázsba autóval történő beálláshoz szeretnék egy lézeres "célkeresztet". Az ebay-en nézegettem kereszt lencsével szerelt lézereket, pl: 5 mW-os, 20 mW-os, 30 mW-os változatban. Nektek van ezekkel tapaszalatotok? Mekkora teljesítmény kell nekem? Jól tudom, hogy 5 mW felett nem nagyon legális ilyeneket venni, üzemeltetni? Különösen az én esetemben, amikor használat közben a fény kijut a garázsból, és pl egy gyerek belenézhet?
(#) Djatis válasza _Petya_ hozzászólására (») Júl 26, 2015 /
 
egy 5 mw.os zöld bőven megteszi.
De kifele menetkor minek a célkereszt ?
Mert ellenkező esetben nem nagyon jut ki a lézer.
Pontosabb leírást tudsz adni mogyan gondoltad ezt ?
az autóra vagy a garázsba akarod felszerelni ?
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2015
(#) _Petya_ válasza Djatis hozzászólására (») Júl 26, 2015 /
 
Valami ilyesmi lenne, itt egy Bosch kereszt lézert használ a srác, de nem használja ki a keresztirányt, neki elég lenne egy vonal is.

Szóval a cél egyrészt az, hogy a szűk ajtót pontosan eltaláljam (2-3 cm lenne a két oldalon), a kereszt irány pedig azt jelölné ki, hogy meddig mehetek előre.

Tehát a lézer a garázs hátsó fala és a plafon között lenne, pontosan az ajtó közepének a vonalában. A célkereszt pedig, a pontosan jó helyen parkoló kocsi műszerfalának egy pontjára mutatna, ami pontosan a kocsi középvonalában van (kb mint 1:40-nél a videón). Tehát mintha egy kereszt lenne a kocsiban is bejelölve, nem csak egy vonal mint a videóban.

Ha jól gondolom, akkor így felszerelve a lézert, pontosan kijelöli kereszt és hossz irányban is a jó helyet. Sőt, ami a legjobb, és ami miatt így tenném fel, az az, hogy így a bejáraton is kivilágít, tehát a bejárattól 0,5-1 méterre álló kocsi műszerfalán már látható a kereszt alsó szára, így segít a pontos irányba állásban, már a kapun kívül.

Szóval itt az a kérdés, hogy elég-e az 5 mW, hogy nappal is látható legyen, illetve, mekkora lehet a sugárzási szöge egy ilyen lencsének, vagyis, megvilágítja-e a kaputól távolabb álló kocsit, ahogy írtam?

szerk: Ennek ugye az is a hátránya, hogy ha már beálltam a kocsival, vagy nincs bent a kocsi, és a garázs előtt sem áll, akkor a célkereszt a garázs előtt a járdára világít, kb pont egy gyerek fej magasságba. És a gyerek meg gondolkodnás nélkül belenéz, mert milyen szééép piros/zöld fény
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2015
(#) morzsa15 hozzászólása Nov 15, 2015 /
 
Sziasztok!

Van egy 100mw-os kék lézerem egy darabig tökéletesen működött de viszont most csak halványan világít mi lehet a baj-a? Az elem az jó!

Segítséget előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
(#) epyn válasza morzsa15 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Mi lehet a baj? Hogy lejárt a dióda élettartama. (melegedés,ESD egyéb miatt)
(#) t9e8 hozzászólása Nov 17, 2015 /
 
Sziasztok!

valakinek van egy kapcsolási rajza vörös lézerdiódához való áramgenerátorról?
(#) morzsa15 hozzászólása Nov 19, 2015 /
 
Sziasztok!

Van egy nyomtatóból való lézer diódám 4 lábú hogyan tudnám meghajtani? Illetve mekkora lehet a teljesítménye?

Segítséget elore is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) Szabi1 hozzászólása Jan 21, 2016 /
 
Sziasztok! Szeretnék egy olyan CNC gépet építeni, ami a fényérzékeny NYÁK-ot laser segítségével világítsa meg. Szerintetek elég volna egy sima dvd író laser erre a feladatra? És másik kérdés, hogy a fókuszálást hogy lehetne megoldani?
(#) zenetom válasza morzsa15 hozzászólására (») Jan 21, 2016 /
 
Csak szólok, hogy az infra.
(#) Szebence válasza zenetom hozzászólására (») Jan 21, 2016 /
 
Esetleg blue ray íróból, ami ~405nm, az áll legközelebb az ultraibolyához, egy részében pedig ilyen tartományban sugároz.
(#) opelmanta hozzászólása Feb 1, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy kérdéssel fordulok hozzátok, hogyan tudnák kipróbálni egy lézert a leg egyszerűbben kipróbálni egy lézerdiódát?
Vettem nemrég egy hibàs szintezőlézert, először szalagkábel hibásnak tünt a kapcsolótábla, miután rövidre zártam a szalagkábel csatlakozón a bekapcsoló nyomógomb érintkezőit nem történt semmi.
Megpróbáltam közvetlenül a diódára áramot adni egy egyszerű egy ledes bicigli villogórol,de nem történt semmi.
A villogó 2 db 2032-es elemmel működik, gondolom ekkora árammal nem tudom tönkretenni a diódát.
Mivel tudnám kipróbálni ami olcsó és egyszerű, hogy egyáltalán működik-e a dióda?
És ha működik akkor mivel tudnám hajtani folyamatosan, nem vagyok egy elektronikai zseni,de valami egyszerűbb elektronikát talán meg tudok építeni.
Köszi.
(#) Djatis hozzászólása Feb 10, 2016 /
 
Sziasztok!
szupepe féle áramgenerátor szerintetek alkalmas lenne egy 1 w 445nm 1,2 amperes dióda meghajtására ,
Elvileg az IRL 540 bírná persze az 5 voltnál magasabb táppal nem ?
(#) Collector válasza Djatis hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
A figyelőellenállást kell jól méretezni, teljesítményre is.
(#) epyn válasza Collector hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Hiába mondod,már mondtam neki. Se nem figyelt se nem értette meg. A linket majd kikeresem.
(#) Szebence hozzászólása Feb 17, 2016 /
 
Sziasztok!


Van valami infótok, hogy a különböző színű és teljesítményű diódákhoz hogyan kell méretezni a suppressor tagokat?
Vörös: 650nm 300mW
Zöld: (808nm) 5-30mW
Kék: 445nm 500-1000mW
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2016
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Feb 17, 2016 / 1
 
470 ohm ; 1-5µF + 3A-es schottky egy nyákra ültetve,ami egyben tehermentesíti a vezetékeléstől a dióda lábait is. Ezt a kombinációt használtam régebben.
Méretezni fogalmam sincs hogyan kell.
De jobb ha Lasorb-ot használsz. Nekem bizonyított,tapogattam a diódát áram alatt,feszültség mentesen mindenhogy. Túlélte. Mind.
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Köszi az infót!
Zöld lézernek csak egy pár mW-os pointert fogok először használni (kevesebb mint 1000Huf), pirosnak LPC826-os diódát (1900Huf), a kék fél vagy egy W-os (már nem emlékszem), amit még Tőled vettem. Ehhez az egyhez rendeltem csak lasorb-t, remélem hamarosan meg is fog érkezni. A pirosra és a zöldre, egyelőre csak a fentebb leírt suppressor tag fog kerülni.
Következő: »»   23 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem