Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1856 / 2489
(#) Peet19 válasza reloop hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Most valami szaturációs feszültségre gondolsz mint a tranzisztoroknál? Nem láttam az adatlapján ilyesmi diagramot.
Összeraktam végre a kész áramkört. Extra érzékeny pont 80dB. Max.ra tekerve mindent 0.3mV-ot 10.7V-ra erősít. Mármint az amplitudó.
Sok sikert az STA540-hez és köszi mindenkinek a segítséget.
(#) steelbird válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Ebben az IC -ben is tranzisztorok vannak, azoknak ugyanúgy van maradék feszültsége, mint a diszkrét tranzisztoroknak.
(#) Peet19 válasza steelbird hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Értem, köszi.
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Úgy emlékszem az adatlapra, hogy 30V-ból tud 21Vpp-t (14W) 4Ohm-ra.
(#) Peet19 hozzászólása Máj 15, 2016 /
 
Egy fórum társ kérésére itt az egész kapcs.rajz.
Szerintem nem szorul magyarázatra a rajz elég áttekinthetőre sikerült. Most még egy kivezérlés jelzővel kibővítem hogy ha már elérte a torzítási küszöböt akkor legyen egy ledes visszajelzés. Jövőhéten megépítem az egészet és rakok fel képeket is hogy sikerült és hogy milyen a hangja meg lemérem élőben is hogy mennyi lett a valós teljesítménye.
Kicsit furcsa nekem hogy Tinában 4V-os amplitudónál levágja. Ez 2.5Veff ami egy 4Ohmos hangfalnál 625mA-t jelent ami csak 1.5W. Remélem azért élőben nem így lesz.

mic_amp.JPG
    
(#) steelbird válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Ha mikrofon szintű jelet szeretnél erősíteni, akkor ne a TL082 -t használd szerintem, mert az relative zajos, ilyen kis jelekhez kis zajú ic -k ajánlottak, pl. az NE5532.
Ha elektret mikrofont használsz majd, ahhoz jó lesz a 082, de akkor tápfeszültség kell a mikrofonnak és felesleges ekkora erősítés.
Kondi mikrofon esetén kell még fantom táp a mikrofonnak és dinamikus, ill. kondi mikrofonok használata esetén inkább szimmetrikus bemenet kellene (kivéve, ha a használandó mikrofon aszimmetrikus kimenetű), az ugyanis jobban véd a zavarok ellen. Továbbá... a mikronokat megfelelően illeszteni kell a fogadó fokozat bemenetén, ami szerintem most nem megfelelő, jelenleg a bemenő impedancia 10kOhm.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2016
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Ha a zajával és a torzításával elégedetlen lennél, hagyd ki OP1 és OP4-et.
A végfokot az óvatosság és az ésszerűség jegyében 26-29dB erősítésre állítanám.
Mint a kolléga is írta, OP3 helyén egy NE5534 nagyot dobna a minőségen.
A kimenő teljesítményed 2W körül várható.
(#) latyakosa válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Kíváncsi vagyok a hangjára!
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Még egy apróság. Az első fokozatban (mikrofon erősítőnél) sohase használj hangerő szabályzást, mert az erősítés szabályzása erősen befolyásolja a jel/zaj viszonyt. Egy dinamikus mikrofon pl. olyan kis jelet ad, hogy biztos nem vezérled túl akkor sem, ha a maximális erősítést alkalmazod.
Elektret mikrofonnál az első fokozat amúgy is a kapszulában van, ott már a bemeneti erősítő a második fokozat. ha így van, akkor már lehet. Bár jobb ötletnek tartottam volna, ha a rajzodon második fokozatba helyezed az erősítés beállítását.
(#) Peet19 válasza steelbird hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Na most megint sokat tanultam, köszi. Hogy érted a megfelelő illesztést a fogadó fokozat bemenetén? A bemenő impedancia 10k kevés? Esetleg ha a bemenő jelhez beraknék párhuzamosan egy 1M ellenállást, az javítana?

reloop: Kiveszem OP1-et és OP4-et és a végfoknál a visszacsatolást 50k-t kicserélem 100k-ra. Így 26dB lesz a végfok erősítése. OP3 helyére berakok egy NE5532-t. A kimenő teljesítmény másodlagos inkább a minőség a fontos. Átalakítom és felrakom mindjárt.

pucuka: Az első fokozatban az erősítés szabályozását csak az érzékenység miatt gondoltam. Ha túl alacsony a jel akkor külön elő lehet erősíteni ha szükség van rá. Ha most kiveszem OP1-et (a második fokozat) akkor maradhat ott a GAIN?
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Számolj. Mekkora lehet az első fokozat erősítése, ha kihasználod az opa szükséges sávszélességéhez tartozó max erősítését. Nem tudom, de gyanítom, ez is kevés lesz a hangszínszabályzó fokozat teljes kivezérléséhez, és egy din mikrofonnal (1 - 3 mV) nem is tudnád torzításba vinni.
Más kérdés persze, ha a bemenetet több eltérő szintű hangforrás fogadására készíted. Akkor viszont én inkább több bemenetet készítenék.
(#) steelbird válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
...vagy legalább jelszintben átkapcsolható bemenetet.
(#) steelbird válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Minden jelforrásnak, fogadó fokozatnak megvan a saját impedanciája, amit képvisel, amit belőle "lát", " érzékel" egy rákötött eszköz. Akkor ideális, ha ezek megegyeznek, vagy közel azonosak. Egyéb esetekben illesztetlenségről van szó, ami valamilyen paraméterbeli problémát okoz(hat) egy rendszernél. Pl. zajosabb, kisebb, torzabb a jel, vagy nem megfelelő a fázis, vagy a frekvenciaátvitel, stb... stb ...
Akkor lesz a legoptimálisabb a bemenet, ha a bemenő impedanciát a mikrofon impedanciájához illeszted.
Milyen mikrofont szeretnél használni?
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Minél kisebb impedancia zárja le a TDA2030 bemeneteit, annál kisebb lesz az alapzaja. Bár nem lineáris az összefüggés, de a visszacsatolásban a 22k/680Ω+47µF egy remekül bevált érték. Így lesz egy 100mV érzékenységű (a 4Ω 2W-hoz) bemeneted. Mikrofonhoz sem kell majd a rendelkezésre álló 40dB-es erősítést maradéktalanul kihasználnod.
Egy ilyen készüléknél elég egy féltápot létrehoznod, például 10k/10k+100uF+100nF és arról mehet valamennyi integrált áramkör feszültségreferenciája a szimmetrikus tápnál megszokott módon.
(#) pucuka válasza steelbird hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Ezért jó megoldás a mikrofon trafó. Egyrészt különösebb plusz zaj nélkül megoldja a jelszintnövelést, az illesztést, bár a megnövekedett generátor ellenállás miatt nőni fog a zaj, de csak az ellenállás termikus zaja, ami még mindíg sokkal kisebb, mint egy félvezető zaja.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Nem tudom pontosan a mikrofon típusát de kb: 1mV os jellel számolok. Persze több eltérő szintű jelforrásra is számítok, mobiltelefon 30mV, gitár 50mV, hangszer effektek 500-700mV, számítógép 50-100mV, stb. Ezekhez majd csinálok külön-külön bemeneteket csak most a legkisebbel számolok a mikrofonnal.

steelbird: ha jól értem akkor akkora legyen az első előfok bemeneti impedanciája mint a mikrofoné?

reloop: Ha minél kisebb impedancia zárja le a végfok bemenetét annál jobban terheli az előtte lévő fokozatot, nem? A féltápon még gondolkozok.
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Akartam is kérdezni, az R14-gyel mi volt a szándékod?
(#) djcaveman hozzászólása Máj 16, 2016 /
 
Sziasztok.
Úgy szeretnék fázist fordítani egy 2X400W-os erősítőben, hogy ne kelljen kapcsolóval kapcsolni a két üzem között. Normál esetben menne sztereóban, és az egyik végfok oldal kimeneti pontjait pedig felcserélném. Híd üzemben pedig a két kimenetre kötődne a terhelés.
A mellékelt kapcsolási rajz szerintetek megfelelő lenne?
(#) reloop válasza djcaveman hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Szia! Megfelel, ha megígéred, hogy mindkét csatorna hangerejét egyszerre fogod szabályozni
(#) djcaveman válasza reloop hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Ez nem lesz gond, mivel sztereó potméterrel gondoltam a hangerő szabályozást. Remélhetőleg olyan nagy együtt futási hiba nem lesz... Esetleg más ötlet?
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
(#) steelbird válasza djcaveman hozzászólására (») Máj 16, 2016 / 1
 
Szia.
Az elgondolás jó, csak amikor hidalni szeretnéd, akkor mindkét oldalnak azonos, mono jelet kell kapnia, ezt kapcsoló nélkül hogy oldod meg?
A hangerő szabályzás is problémás lehet, ahogy ezt @reloop is írta.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
(#) ozpecs válasza djcaveman hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Hidalásnál azért a 3 dB elég nagy hiba lehet szerintem és egy sztereo poti simán tud akkorát ha nem nagyon különleges. Én egy kapcsolót ezért nem spórolnék el....
(#) krisz69 hozzászólása Máj 16, 2016 /
 
Bővebben: Link Sziasztok megépitem ezt a kapcsólást. Mit javasolnátok. Hogy teszteljem le biztos helyessen müködik e??. Mert nem szeretnék kárt tenni a végfokban.
(#) zotya1983 válasza krisz69 hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Adsz neki egy kb 12v stab tápot,ez egy+ os LM 7812 vel megoldható,majd a kimenetre akasztasz egy 3-5 w környéki hangszórót,jó szolgálatot tehet a dso 138 oszcilloszkóp ha gerjed vagy akármi gond van nyakoncsípheted vele a hibát.De akár egy fejhallgatóval is meghallgathatod...Nekem is ez lesz de mindenképpen előtte tesztelem,mert ha gerjed és beteszed a végfokozat elé,akkor gáz van...
(#) Peet19 válasza reloop hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
A hangszínszabályzó egy régebbi rajz, nem az én szerzeményem, de én is néztem az R14-et. Minél nagyobb az értéke annál hamarabb levágja a felső frekvenciát. Talán a C9-el (220pF)-al alkot egy felüláteresztő szűrőt? Nem tudom, mert az alsó határfrekvenciába nem nagyon szól bele. Azt sem tudom minek a visszacsatolásba az a kondi. A suliba nem is tanultunk ilyet.
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
A 3-Way Tone Control keresőszóval nézelődhetnél még. A rajzod szerinti C9 durván terheli a forrást.
(#) tothbela válasza djcaveman hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Ha az op2 bemenetei így maradnak, akkor nem. Gondolom csak rajzhiba, a valóságban az invertáló bemenetre fog menni a visszacsatolás.
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Kettőstápot igényel.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Akkor igazából a pozitív és negatív oldalt is stabolni illik? Azaz kell egy szimmetrikus tápegység és mindkét félperiódusát le kell stabilizálni gondolom.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
(#) Peet19 válasza reloop hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Nézelődök, köszi. Átalakítottam megint egy kicsit, nézd meg légyszi mi a véleményed. Mi legyen akkor C9 -el és R14-el? A többi jó?

MIC_AMP2.JPG
    
Következő: »»   1856 / 2489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem