Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális labortápegység
Lapozás: OK   12 / 22
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Esetleg egy kis olvasnivaló: AN1467
(#) Attila86 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Ez sajnos csak 30V-ot tud maximum, na meg nem éppen egyszerű. Bár ezek nem feltétlen problémák, nekem mindenesetre itt most ennél a kis tápnál azok.

De ha már megy az ötletelés akkor elárulom mi volt a legelső ötletem.
A technológia ma már ott tart hogy képesek a fojtótekercset is beleintegrálni egy 5,9x2,9x1,6mm méretű kis tokba, például: MPM3510A
Emellé már tényleg szinte semmi sem kellene és kész a 30V/1,2A-es labortáp.
Van több testvére is, például az MPM3686 ugyan csak 5V-ot tud de 20A-t! Egy 20A-es tekercset belegyömöszöltek egy ilyen a kis tokba. Na jó ez már valamivel nagyobb, de így is negyed akkora mint a körmöm. Hihetetlen miket tudnak ma már gyártani...
(#) Kovidivi válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
A topológia miatt linkeltem. Az adatlapban pedig vannak további linkek, akár 100V-ot tudó IC-khez is. Persze gondolom nem kis pénzért...
A ZXY6005S táphoz kapcsolódóan az offsetre van valami ötletetek esetleg?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
(#) Attila86 válasza cimopata hozzászólására (») Jan 1, 2016 /
 
A piros a kimeneti feszültség, a sárga pedig az EN láb. Külső labortápról kapcsoltam oda az 5V-ot.
(#) Attila86 válasza cimopata hozzászólására (») Jan 1, 2016 /
 
A kompenzáló tag most 470pF és 36kOhm. Az OPA-kat leválasztottam (R36 kiforrasztva) és az R40 helyére egy trimmert tettem. A kimeneti fesz 4V, a terhelés pedig 94Ohm. Így nem fűrészel:
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 1, 2016 /
 
Majdnem ugyan ez a felállás, csak a kimeneti feszültség itt 2V:
A terhelés csökkentésével (azaz a kimenő áram növelésével) a fűrész (vagy inkább talán háromszögjel) frekvenciája nő, míg egyszer csak beáll a fenti egyenletes (csupán zajos) kimenő jel.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 1, 2016 /
 
Kicsit zavarban vagyok, mert ez nem az a fűrész amit eddig Skorival láttunk az ő szkópján. Nem nagyon tudom hova tenni a dolgot... Próbáltam előállítani az akkori állapotot de nem sikerült sehogy előcsalogatni azokat a több száz mV amplitúdójú fűrészjeleket. Mondjuk igazából ez jó.

A kettővel fentebbi hozzászólásomban mutatott jelalak nem csak a 4V kimenő feszre szól hanem afelett végig ilyen egyenletes. Ez a fűrészelés tehát úgy látszik akkor jön elő ha a kimeneti feszültség egy bizonyos szint alatt van és/vagy minél kisebb a kimenő áram.
Közben sikerült megtalálnom a gépemen egy korábbi szkópábrát, na ilyen volt korábban a fűrészelés. (Lásd most mellékelt kép.)
Mondjuk ez a szkópábra konkrétan terheletlen kimenetnél készült, de a terhelés hatására csupán a frekvenciája nőtt. A mostani áramkörben a terheletlen kimenet jelformája és amplitúdója megegyezik az egyel előző hozzászólásomban mutatottal.
(#) cimopata válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 1, 2016 /
 
Megnézve a blokkvázlatát az IC-nek valamint a PWM komparátor és a hibaerősítő működését azért lehet terheletlenül fűrészes mert a fet bekapcsolását a belső clock indítja a kikapcsolást ami a kiemeneti feszért felelős azt pedig akkor történik meg amikor a fet árama meghaladja a COMP feszültséget. (Isw alulról emelkedig COMP pedig a hiba nagysága alapján csökken)

Alacsony vagy terheletlen kimenetnél mivel az áram nulláról indul nagyon lassan érheti el COMP szintet illetve nagy kompenzáló kondival nagyon lassan csökkenhet a COMP feszültség.

Kisebb COMP kondi kellene szerintem meg nagyobb R próbálgasd kisebb C értékkel javul-e. Kellene neki javulnia. valamint akár belehetne rakni egy soros R-C tagot az R1 el párhuzamban. Differenciáló tag bevisz egy kevés hibát a szabályozó körbe de fel is gyorsítja a szabályozást. Mondjuk pl 22k-10pF. Tényleg kevéske C-vel. De elsőnek elég lenne a Comp taggal játszani.

Ez szinte biztos hogy szabályozási hiba. Nem jól van beállítva.
(#) feketejanos válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Szia Attila!
A "háromszögjeles" kimenet az IC működésének a sajátossága.
Ez az IC adatlapjában a "PWM control" fejezetben (7. oldal), valamint a "High Frequency Operation" fejezetben (14. oldal) megtalálható. (Itt található egy Vin(max) diagram is) Az adatlapban is 20 mV a kimeneti feszültség ingadozása (V_in=12 V, V_out=5 V, I_out=100 mA paraméterek mellett). Működési elvéből belátható, hogy ez a (V_in / V_out) aránnyal megegyezően romlik (növekszik az ingadozás).
A háromszögjel két részre bontható:
1: Amikor növekszik a feszültség, akkor az IC kapcsolóüzemben működteti a kimeneti MOSFET-et. A nagy V_in/V-out arány és a kis terhelőáram miatt a fentiekben említett működés miatt túltölti a kimeneti szűrőkondenzátort. Emiatt a PWM szabályzás leáll és csak akkor indul el, amikor a feszültség ismét lecsökken, oszcilláció lép fel.
2: Amikor csökken a feszültség, akkor a 2 V-ra feltöltött kimeneti szűrőkondenzátort a terhelő ellenállás süti ki. Ekkor az IC nem szabályoz, nem kapcsolgatja a kimeneti MOSFET-et. A kimeneti feszültség RC körre jellemző kisütési függvény alapján alakul.
Kiszámolva az alábbi adatokkal:
Oszcilloszkópos ábráról a feszültségesés kb. : 40 mV
Kondenzátor kezdeti feszültség: 2,040 V
Terhelés: 94 Ohm
Kondenuátor végfeszültség: 2,0 V
Kapacitás: 5x10 uF
Fenti saccolt értékekkel számolva a kisütési idő 93 us, mely közel áll az oszcilloszkópos ábráról leolvasható 60 us-hoz. Amikor a feszültség lecsökken, a kondenzátor töltés-kisütési ciklusa kezdődik ismét.
(#) feketejanos válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
A fűrészfog jeles oszcilloszkópos jelalak, ha jól értelmeztem, akkor készült, amikor még az OPA a vezérlésbe be volt kötve. A kapcsolási rajzon szereplő IC2B tervjelű MCP6V27 jelű OPA kapcsolóüzemben működik. Emiatt a kimenete vagy AGND, vagy 3,3V. Az OPA adatlapja szerint az "Output Overdrive Recoveri Time" 45us. Ennek következménye az, hogy miután a kimeneti feszültség elérte a kívánt szintet a MP2565 IC még 45us ideig azt a jelet kapja, hogy a kimenet feszültség kisebb, mint amire szabályoznia kellene. Ezért a kimeneti szűrőkondenzátor túltöltődik, majd a PWM szabályzás leáll. A kis terhelés hatásara a kondenzátoron lassan csökken a feszültség, még végül a ciklus kezdődik elölről. Nem írtad, hogy milyen OPA-kat próbáltál ki. Ide szerintem egy gyors komparátor kellene vagy áramkörileg visszacsatolással megoldani, hogy az OPA kimenete ne tudjon tápfeszültségig elmenni.
Javaslom a kimeneti hullámosságot összevetni az oszcilloszkópon az induktivitáson lévő feszültséggel, mert akkor kiderülne, hogy mikor töltődik a kondenzátor a induktivitáson keresztül és mikor nem.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) feketejanos válasza feketejanos hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Most vettem csak észre, hogy a kimeneti feszültségfigyelő osztóra (R51, R52) van rákötve a mikrokontroller felé menő feszültség figyelés is ( R2 , és C2). A C2 100nF-os kondenzátor így elég nagy integrálást visz be a mérőkőrbe, ami okozhatja ugyancsak a tapasztalt fűrészfogas kimenetet. Egy próbát megérne, hogy mi történik ,ha kiszeded az R2-es ellenállást.
(#) cimopata válasza feketejanos hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Nem használja az OPA-s részt csak a MP IC megy önmagában.
Egyébként ha megfigyeled a fűrészes jelet, a kapcsolóüzem nem áll le a fűrészes periódusban sem. A fet továbbra is Ki-be kapcsol csupán annyi a baj, hogy túl sokáig hagyja bekapcsolva emiatt növekszik a fűrészben a kimenő feszültség. Ennek a valószínűsíthető okát legutóbb írtam.
(#) Kovidivi válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Szia.
A söntön levő IC1A műveleti erősítő tudja kezelni a tápjához képest levő negatív feszültséget? Látom, hogy az adatlapja azt írja, hogy Vss-0.15V a bemenet feszültség tartománya, de ezt ki is lehet használni? Eddig ilyenről nem is hallottam.
(#) Attila86 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Szia! Az IC1A nem kap negatív feszültséget.
(#) Attila86 válasza feketejanos hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Nagyon jó dolgokat írsz! Sajnos azonban muszáj mostmár más projektekkel foglalkoznom hogy azok készen legyenek végre. Lehet rászánom még magamat a kísérletezgetésre de egyenlőre nem nagyon akarok már ezzel a kis táppal foglalkozni. Túl sok sebből vérzik.
Az MCP6V27-et (IC2) egyébként TLC2272-re cseréltük, és emlékszem hogy abszolúte semmi nem változott tőle. (Arra gondoltunk hogy hátha az MCP6V27 chopper stabilizálása visz be valamit...)
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Volt a kérdésem, hogy miért kell offset eltolás a műveleti erősítőknél. Megnéztem az adatlapját az MCP6002-nek, és +-4mV a bemeneti offsetje. Jézusom, ilyet használni egy labortápban...
Találtam még egy érdekes IC-t, XL4016 - csak Ebay-ről szerezhető be, TO-220 tokozású, 40V max. bemenő feszültségű, max. kimenő áram 8A, 180KHz-en ketyeg Nem rossz kis IC.
(#) cimopata válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Ez még önmagában nem ok az offset eltolásra De valóban, kis plusz melóval sokszor kihozhatnának sokkal jobb cuccokat is.
(#) Kovidivi válasza cimopata hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Ha nem az offset miatt, akkor miért? Ha pozitív az offset az korrig\lható szoftveresen, de a negatív nem, 50-200mA-ig nincs az opamp kimenetén semmi, ezt nem tudja a proci korrigálni.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
(#) kameleon2 hozzászólása Jan 27, 2016 /
 
Sziasztok! Meglepődve találtam ezt a tápegységet. Van valakinek ötlete, meglátása, tapasztalata ilyennel? Jó és rossz egyaránt érdekel.
(#) Kovidivi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 28, 2016 / 1
 
Amit én látok: buck converter, uC-vel vezérelve. Legnagyobb hátránya a hűtés hiányossága. A kapcsolás hatásfoka 70-85% körül lehet. Ha kiveszel belőle 100W-ot, akkor ahhoz 118-133W bemenő kell. Nem hiszem, hogy 20-30W-ot el tudna a nyák disszipálni folyamatosan. Főleg nem a 250W-os verziónál. Inkább úgy értelmezném, hogy 50V vagy 5A, és maximum 20-40W (tesztelni kell mennyit bír, csak tippelek) kimenő teljesítmény, időtartamtól függően.
(#) janikukac hozzászólása Feb 16, 2016 /
 
Sziasztok!
Lenne 1-2 gyors kérdésem ezzel a táppal kapcsolatban. Ha a táplálást nem trafóval, hanem egy laptop tápegységgel akarom megoldani, akkor értelemszerűen melyik alkatrészek hagyhatóak el? A nagy graetz mondjuk alapból felesleges, aztán a PK1 relé is. Mi még?
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
A laptop tápegysége mit bír mi van ráírva ?
(#) janikukac válasza eyess hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
18,5V, 3,5A. Értelemszerűen ekkora áram és feszültség elég is nekem. Van másik tápegységem már, nagyobb feszültséggel.
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Az kevés lesz , ahogy elnéztem a projektet nagyobb táp kell oda .Alaphangon 0-25v ig , és 0-5 A ig.
(#) janikukac válasza eyess hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Ja, de én nem akarok sem 25V-ot kivenni belőle, sem 5A-t. Bőven elég a 15V-is.
(#) Droot hozzászólása Júl 10, 2016 /
 
Sziasztok!

Van akinek van tapasztalata ilyennel?
(#) Kovidivi válasza Droot hozzászólására (») Júl 10, 2016 /
 
Helló.
A kapcsolási rajzát láttad már? Fent van itt is, ha kell belinkelem. Azt írták róla, hogy a FET meghajtó két tranzisztor könnyen megpusztul, de csere után újra működik. Egy a gond vele talán, hogy kell hozzá egy 50-60V-os 300W-os táp. Egy melegedés teszt engem is érdekelne olyan 40V 5A, és 55V 5A esetén.
(#) Kovidivi válasza Droot hozzászólására (») Júl 10, 2016 /
 
Bővebben: Link Ez is érdekes lenne, habár kicsit gyanús, hogy XL4016-os buck converter IC, és egy N-csatornás FET van benne. Mondjuk kicsit trükközve talán megoldható, hogy buck-boost converterként működjön. Az alkatrészek elhelyezése és függőlegessége viszont nem olyan biztató Viszont sokkal olcsóbb, mint az előbb linkelt, és ha igaz, 20V-ból is képes 38V-ot előállítani, de cserébe nincs 16x2-es LCD kijelzője.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 10, 2016 /
 
Ez még egy szimpatikus modul, hűtéssel 30W-ot is tud. Legalább őszinte az adatlap írója. Bővebben: Link
(#) Droot válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 11, 2016 /
 
A kapcsolás érdekelne.
Elég neki alacsonyabb feszültség is nem? Ez is buck-ban működik. Azt írja 13-62V kell neki. De vajon 13V bemenő feszből is tud 60V-ot?
Következő: »»   12 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem