Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GSM tetőtéri antenna építése
Lapozás: OK   7 / 12
(#) geza84 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Köszönöm! Akkor az antennám is jó, csak nem látja a tornyot, vagy kellene neki egy repeater. Lehet rendelek egyet kínából, kipróbálom, aztán meglátjuk.

Ha úgy se lenne jó, akkor ugye azzal lehet a baj, hogy nincs közvetlen rálátásom az irányított antennával ugye? Ez esetben jobb lenne egy ilyen antenna?
(#) Bakman válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Idézet:
„Akkor az antennám is jó, csak nem látja a tornyot, vagy kellene neki egy repeater.”
Ezt műszeres mérés nélkül nem lehet kijelenteni. Egyébként az a nem kevés kábel ami rajta van, szintén ront a helyzeten, túl nagy csillapítása lehet (szemre legalábbis). Ez is ellenőrizhető lenne, ha volna mivel.
(#) Gafly válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Ne már
(#) pucuka válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
A passzív átjátszó nehéz kenyér. Műszeres mérés nélkül szinte semmi esélyed, műszerrel is csak úgy működik, ha a külső magas antenna jelentős kapocsfeszültséget szolgáltat, az ellátandó helység pedig jelentősen árnyékolt. (pl. pince) Egyéb esetekben igen nehéz használható jeleket produkálni az ellátandó helyiségben.
Az adótorony felé (erősen) irányított antenna a jó választás, körsugárzó nem annyira.
Ma már a frekvencia választás is problémás, a csak 900 MHz sávra nem érdemes alapozni, (még beszédre sem) szélessávú antennákra lesz szükséged. Az aktív átjátszó használatának problémáiról előbb már írtam.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Én úgy látom, hogy aki nem ért hozzá az úgy gonolja, hogy a dolog az AM/FM rádióadáshoz hasonlóan működik. Kell egy jó vevőantenna és kész. Persze lehet próbálkozni, csak az eredmény borítékolható.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Ez így van, azt mindíg elfelejtik, hogy egy akár aktív, akár passzív átjátszós esetben 2 × 2 írány van, és ezeknek a teljesítmény egyensúlyuknak stimmelni kell, plusz ügyelni kell az interferenciákra is.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) geza84 hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Miért nem érdemes alapozni csak a 900 MHz-re? Mert most se lesz jó ha csak ezt szeretném használni, vagy esetleg azért, mert később nem lesz támogatva? Ha utóbbi, akkor azért van rá esély, hogy még pár évig fog működni? Mert ha igen, akkor engem most nem érdekelne az 1800 MHZ. Csak most egy pár évig rendesen működjön, aztán majd variálok később.

Gafly, ha valamivel nem értesz egyet, akkor írd meg mivel, mert egy "Ne már"-ból nem értek semmit.

A passziív megoldást akkor teljesen felejtsem el? Miért kell kifejezetten árnyékolnak lenni a helységnek? Az kifejezetten baj, ha van ott egy kis térerő?

Valaki írna valami konkrét javaslatot, hogy a jelenlegi helyzetemből kiindulva (1 db 900 MHz-es külső antenna + 10m sz.r kábel + 1 db 900 MHz / 1800 MHz belső antenna) hogyan juthatok el odáig, hogy az irodában rendesen lehessen telefonálni? Mert csak ez a lényeg.

Eddig csak az egyértelmű, hogy kell vennem valami jó minőségű kábelt (milyet?) és abból is a lehető legrövidebbet szabad csak használni.

Szeretnék végre haladni is a dologgal, megveszem én amit kell, csak tudjam mi az.

Ne haragudjatok, ha néha már kicsit feszült vagyok, próbálok türelmes lenni, csak már tényleg szeretnék haladni a dologgal...
(#) Bakman válasza geza84 hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Kábelt még csak-csak tudunk javasolni, de az alapvető probléma az, hogy aktív repeaterrel nem nagyon tudunk szolgálni, mivel ha vannak is, nem nagyon ismerhetőek a tulajdonságai. Katalógusadatra a mai világban nem nagyon lehet támaszkodni pláne ilyen bonyolult egység esetén.

A fő probléma, hogy ez nem olyan, mint egy Router, hogy a fórumokat böngészve lehet tudni, mit tud/nem tud. Láttam már mobilszolgáltatónál aktív repeater-t, de az messze nem a bárki által megvásárolható kategória. Egyszerűen nincs olyan berendezés, aminél tapasztalatokkal tudunk szolgálni.

Mivel repeater-ről beszélünk, azt jelenti, hogy nem csak vevő, hanem adó is van benne, az pedig lehet, hogy borzolni fogja valaki idegeit. Nem is találni itthoni forgalmazót, talán nem véletlen.

A témával keveset foglalkoztam, de létezik mikohullámú tükör (szintén távközlésben használatos), az talán reális megoldás lehet. Igaz, az GHz-es tartományban használják, nem tudom okoz-e interferenciát a GSM sávban vagy egyáltalán alkalmas-e a helyzet megoldására. Várjuk meg pucukát, hátha ő többet tud erről.
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Most nem akatok saját tapaszttalatokkal előhozakodni de az aktív átjátszó jól műköfik. Valamilyen szintű frekvenciamenedzselést is végez, tehát nem kuszálódnak össze a hullámok. A legfontosabb szempont a kábel rövidsége.
(#) geza84 hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Aktív repeater-ről amúgy nekem is van jó tapasztalatom, mert szüleimnél is van egy nagyon hasonló rendszer, mint ami most nálunk, csak az jóval drágább volt (2 antenna + repeater ~100e Ft), és azt amúgy magyar forgalmazótól vettük annó. De ott van tiszta rálátás a toronyra, és lehet, hogy minden antenna, meg a repeater is műkdik 900-on meg 1800-on is (már nem emlékszem).

Szóval azt értem, hogy a repeater-ről nincs sok tapasztalat, én bevállalom, rendelek egyet kínából, aztán meglátjuk mi lesz. Viszont ami olcsó ($20 - $30), az vagy csak 900 MHz-es, vagy csak 1800 MHz-es, ami mindkettőt tudja, az már jóval drágább ($80 - $100). Tegyük fel, hogy működnek (Aliexpress-en sok jó vásárlói vélemény van róluk), melyiket ajánlanátok?

Az irányított antennát akkor is ajánjátok, ha tényleg nincs közvetlen rálátás a toronyra, de a helyén egyébként jó a térerő?
(#) Bakman válasza kadarist hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Milyet használsz? geza84-nek valószínűleg jól jönne egy tuti tipp.
(#) Gafly válasza geza84 hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Idézet:
„Gafly, ha valamivel nem értesz egyet, akkor írd meg mivel, mert egy "Ne már"-ból nem értek semmit.”

Most hogy így meg lettem szólítva...

Szerintem az általad linkelt csodaantenna egy rakás (SZóval hogy is mondjam) problémával küzd.
Ha annyira jó lenne (és nem egy CB mágnestalpas autóantenna fótósoppal feljavított példánya lenne), akkor minden "ájfónos" úgy nézne ki, mint aki éppen horgászni megy

De nem értek hozzá, csak úgy belevaú...
A pingvines az egy működő GSM antenna
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Idézet:
„A pingvines az egy működő GSM antenna”
Mesélj még erről!
(#) Inhouse válasza geza84 hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Azt pl. biztosan jó lenne tudni, hogy azért van 10m kábel rajta mert ekkora a távolság, vagy azért mert ekkorát vettél fix dugókkal és nem tudod rövidíteni, mert nincs szerelhető dugód és szerszámod?
Gondolom nem megoldás egy GSM adapter a padlástérben a megvett antennával (rövid kábellel), egy hagyományos asztali telefon a kívánt helyen, közte telefonvezeték? Azt szeretnéd, hogy aki abban a helységben van, tudjon rádiótelefonálni a saját készülékével?
(#) geza84 hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Idézet:
„Azt pl. biztosan jó lenne tudni, hogy azért van 10m kábel rajta mert ekkora a távolság, vagy azért mert ekkorát vettél fix dugókkal és nem tudod rövidíteni, mert nincs szerelhető dugód és szerszámod?”

Igen, azért 10m, mert ilyet vettem, és nincs szerszámom, egyébként kb. 3 - 4 méterrel meg tudnám rövidíteni, mert most annyival hosszabb, mint az szükséges lenne. Most, hogy tudom, hogy ennyire fontos a kábel hossza, és a minősége is, valószínű beszerzek majd egy jó minőségű kábelt, és hozzá szerelhető csatikat, meg szerszámot, ami kell.

Idézet:
„Gondolom nem megoldás egy GSM adapter a padlástérben a megvett antennával (rövid kábellel), egy hagyományos asztali telefon a kívánt helyen, közte telefonvezeték? Azt szeretnéd, hogy aki abban a helységben van, tudjon rádiótelefonálni a saját készülékével?”

Igen, az irodában 4 -en dolgozunk, mindenki T-mobilos, és most igen problémás a telefonálás, mióta ide költöztünk.

Gafly (ha nem bánod, hogy megint megszólítalak ), így már értem, akkor az az antenna sztorno.


Viszont maradt még 2 kérdés, amikre nem kaptam választ:

1.: az irányított antenna használható e valamennyire, ha nincs közvetlen rálátás?
2.: elég e ha csak 900 MHz-re készítek erősítőt (értsd: komplett rendszer), ha nem, miért?

Csak mert ha bármelyik kérdésre nem a válasz, akkor nem jó a külső antennám.
(#) geza84 hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Egyébként olyan megoldás nincs, amivel mondjuk a telefonomra felpattintok valami cuccot, ami vezetékkel kapcsolódik az antennára, és így hatékonyabban tud működni? Mert meló közben nem lenne probléma ha a mobilon hozzá lenne "kötve" az asztalhoz. Úgyse szeretek felállni egy telefon miatt
(#) geza84 hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Na találtam is egy érdekeset dolgot. Bár nem pont ilyenre gondoltam, de ha működik, akár még ez is jó lenne. Persze ez egészen más irány, de a lényeg, hogy működjön. Tudtok bármit erről a megoldásról?
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Az Aliexpressesek nagyon jók, bátran ajánlom őket. Egy 20 ezer feletti összeállítás mindenképpen ajánlott, hosszú, irányított Yagi, beforgatva a legnagyobb térerő irányába, amit az összeállított rendszerrel jól leget teszteni. Beltérre egy esztétikus dómsugárzó és természetesen rövidre szabott kábelek. Semmilyen különleges beállítást nem igényel, teszi a dolgát. És persze maradjunk a 900 MHz-es GSM repeaternél.
(#) geza84 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Tehát akkor maradhat a mostani Yagi antennám, meg a beltéri antennám is, csak cseréljem ki a kábelt, és rendeljek egy 900 MHz-es repeatert Ali-ról?

Mert ez már így elég konkrét, nagyon örülnék, ha ennyiből felállna a rendszer!
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Így van, ezekhez egy aktív egység kell és kész is van. A csatlakozók meglétére ügyelj, azok nélkül nem megy.
(#) geza84 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Ja, amúgy nekem az Ali-t nem kell reklámozni, már 68 rendelésem van náluk, szerintem most is úton van valami, de pontosan sose tudom, mindig meglepődük mikor megérkezik valami cucc kínából Bármi kell, az Ali az első, ahol megnézem. Imádom, hogy a legtöbb terméknél (nem csak az eladóknál) többszáz értékelés van, mindig megnézem a negatívakat, és ha ott se írnak vészed dolgokat, akkor alig van kockázat. Már volt refund-om is (hibás termék utáni pénzvisszatérítés, annak aki nem tudná), minden flottul működik. Előtte eBay-eztem, de most már csakis Ali
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2016
(#) geza84 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Szuper! Akkor rendelek N csatikat is Ali-ról, vagy inkább azt itthonról? Kábelt? Valami szerszám kell hozzá?
(#) geza84 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Néztem GSM repeater-eket:
- $20
- $30
- $45

Gondolom ránézésre nehéz lenne bármit mondani róluk, rendeljem a $20-osat, aztán lesz ami lesz?
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Nem követsz el hibát, ha az olcsóbbat választod. Áramvételezési hely legyen a közelben.
(#) geza84 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Ok, akkor az lesz. Néztem csatit is: N Male Plug RF Coax Connector Clamp RG8,RG213,LMR400 Straight Nickelplated Jó lehet? Nagyjából ezt az egy fajtát találtam Ali-n, amit lehet szerelni. A többi mind valamilyen átalakító. Kábelből milyen ajánlott?
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Kábelt a kábelboltból, 50 ohm-os kisveszteséges kábel kellene, ezt inkább hazai cégtől vennék.
(#) geza84 hozzászólása Aug 2, 2016 /
 
Na épp itt volt egy ismerős, és feljött a téma véletlen, hogy rossz nála a térerő, és majd akar valami erősítőt. Gyorsan el is mondtam neki, hogy eddig én mire jutottam, aztán mondta, hogy nála mi a helyzet. Hát ő olyan helyen van, hogy egy völgyben van a háza, és egyáltalán nincs rálátása közvetlenül semmilyen toronyra. De nem is lehet megoldani, kellene vagy 100m magas pózna az antennának A ház körül nagyon változó a térerő, de azért van ahol elfogadható, bent viszont szinte semmi. Milyen külső antennával lehetne "befogni" ezt a jelet? Gondolom itt az irányított antenna nem jöhet szóba egy völgy közepén. Akkor milyen?
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
A rádióhullámok akkor sem a tér minden irányából érkeznek, ha egy völgyben tartózkodsz, hanem reflektálva ugyan, de egy jól meghatározható irányból. Tehát itt is egy hosszú Yagi vagy más jól irányított antenna a nyerő választás.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2016
(#) geza84 hozzászólása Aug 3, 2016 /
 
És akkor nem csak vízszintesen, hanem a tér minden irányában kell keresni a legjobb téterőt (jó, gondolom az ég felé azért nem kell keresni)? Vagyis meg kell keresni völgy azon pontját, ahonnan a rádióhullámok legjobban reflektálnak a ház felé, és arra a pontra kell irányítani a Yagi-t ugye? Jó kis mókának tűnik megtalálni azt a pontot.
(#) Gafly válasza geza84 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Idézet:
„(jó, gondolom az ég felé azért nem kell keresni)?”

Az attól függ, hogy milyen előfizetésed van, illetve a szolgátatódnak kivel van roaming szerződése. Csak néhány a teljesség igénye nélkül:
Thurya
Imarsat
Iridium
ICO
Következő: »»   7 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem