Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Aktív PFC
 
Témaindító: lift, idő: Máj 10, 2007
Lapozás: OK   5 / 6
(#) kérdező hozzászólása Aug 25, 2014 / 1
 
Sziasztok!
Végigolvastam a topikot, mert régóta érdekel a PFC. Írták páran, hogy fölösleges macera, stb. Viszont gondoljunk bele, hogy régen (1960-80 körül) egy lakásban alig volt egyenirányítós fogyasztó. Egyedül a TV, rádió, amik egy időben nem is mentek olyan nagyon. Egy csöves TV olyan 100W körüli fogyasztású, ami nem kevés, de nem is olyan sok. Azóta viszont eltelt jó pár év, megtöbbszöröződött a TV-k száma, elterjedt a számítógép, (ma már a jobb tápok PFC-sek) egyre több a csúcsegyenirányítós fogyasztók száma. Amire kevesen gondolnak, de szintén egyenirányítós fogyasztó, a becsavarható kompakt fénycső. ("energiatakarékos égő", bár rossz a fénye, rengeteg hátránya van, és környezetszennyező a gyártása, megsemmisítése nehézkes, stb, bár ez más téma) Egyre több van belőle, és tüskésen veszi fel az áramot, akárcsak a tápok, "kütyük", stb. Nemrég voltam egy szállodában, ahol lecserélték az összes izzót kompaktra, (termekben, szobákban egyaránt, több száz darabról van szó, becsavarhatóak, mert a lámpákat eredetinek kellett hagyni) jóformán a konyhán levő hűtőkön kívül az épület teljes fogyasztása csúcsokban, áramtüskékben történik. A különböző elosztódobozokból ahol a nagy késes biztosítékok vannak, jelentősen hallani a jellegzetes kerregést, amit az áramtüskék okoznak. (Csak este hallottam, biztosan ez volt az oka.) Bár összességében csökkent a villanyszámla, gondolom, jelentős veszteségeket okoz a hálózatszennyezés. Szkópom nem volt, (néztek is volna a többiek,) de gondolom jó nagy darabot leharaptak a diódák a jelből.
Ezen kívül még egy példa: Dízelvontatásnál a mozdonyon van egy generátor, amiről régen csak télen fűtöttek, a régi kocsikon tisztán Ohm-os fűtőberendezések vannak az ülések alatt. Később megjelentek a légkondis kocsik, amiknek nyáron is kell szolgáltatni a "fűtőáramot", amit egyenirányítanak, és abból dolgozik a klímainverter. (A bejövő frekvencia a mozdony motorjának fordulatszámától függ, ezért nem lehet közvetlenül rákötni a klíma aszinkronmotorjait.) Sokszor érthetetlen melegedést, zavart okozott a fűtőgenerátornál egy-egy hosszabb teljesen klimatizált szerelvény. (A teljesítményigény elvileg nem volt több a téli Ohm-os fűtésnél. ) A lényeg, hogy az energia korlátozottan áll rendelkezésre az adott vonaton, emiatt a kocsinkénti PFC-vel megoldódtak a problémák, szinuszosan veszik fel az áramot a kocsik a fűtővezetékből, a mozdony generátora jó hatásfokkal üzemel.
Összességében szerintem mindenképp megéri PFC-t alkalmazni. Egy kerékpárgenerátort (dinamó a csúfneve) is sokkal jobban ki lehetne használni a LED-es világításhoz. Egy széles frekvenciahatárok között is működni tudó, viszonylag kis teljesítményű PFC-re lenne szükség, ami olyan 10Hz-től 400Hz-ig gond nélkül üzemel.

Még egy: ha pl. cégem lenne sok-sok számítógéppel, elektronikus előtétes fénycsővel, mindenképp építenék egy nagyteljesítményű, központi PFC-t, három fázisra fázisonkénti egyenirányítással. (hogy 320V DC jöjjön le) Az összes számítógéptáp pedig PFC nélküli lenne, és egyenáramú hálózatról üzemelne. A kompakt fénycsövek, elektronikus előtétek is mind erre lennének kötve. (A kapcsolók ívoltása lenne a gond, de megoldanám, mert réges-régen voltak egyenáramú hálózatok, és azt is kapcsolgatták.) Több száz gép esetén sokkal olcsóbb, és üzembiztosabb lenne a központi megoldás. Ki lenne építve az 50Hz is, de arról csak kis kacatok, egy-egy asztali lámpa, hűtő stb. menne.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2014
(#) amdni hozzászólása Okt 30, 2014 /
 
Sziasztok üdvözlök mindenkit!

Van egy 8 éves tápegységem,Model: LC6420G v2.0 420W PFC ami leírás szerint aktív pfc-s.
Erre ma jöttem rá, a szünetmentesem pedig pannon power pro 2060 ami kváziszinuszos jelet ad ki.
Ezek nem is működhetnének együtt ugye?
Csak mert 8 éve így használom a pc-met.

Most fogok hamarosan új pc-t vásárolni, akkor mindenképpen passzív pfc-s tápot vegyek bele a biztonság kedvéért?
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2014
(#) lorylaci válasza amdni hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Miért ne működne? Ha kváziszinusz feszütlséget ad ki a szünetmentes, akkor az aktív PFC kváziszinusz áramot fog felvenni.
Az aktív PFC feladat nem az, hogy szinuszos áramot vegyen fel, hanem hogy ugyanolyan alakú áramot vegyen fel, mint a feszültség. (így lesz közel 1 a PF)
Érthető?
(#) amdni válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Köszönöm értem, tele van a net olyan cikkekkel miszerint olcsóbb kváziszinusz jelet kiadó szünetmenteshez csak passzív pfc-s tápot szabad rakni mert különben tönkremegy valamelyik, illetve nem fog működni.
(#) lorylaci válasza amdni hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
A legjobban úgy jársz, ha egyszerűen PFC nélküli tápot használsz hozzá. Miután a hálózat nem a gépedet, hanem a szünetmentest látja, innentől kezdve nem érdekli, hogy a számítógéptápod PFC-s vagy sem. Ha a szünetmentes PFC-s, akkor jó lesz a Power Factor.
Az aktív-PFC egy dolgot tesz: olyan áramalakot csinál, mint a feszültség, vagy a terhelés teljesen rezisztívnek tűnik (mint egy izzó). Ha szünetmentesre tudsz izzót kötni, akkor ezt is.
A passzív-PFC az nem más, mint egy eluláteresztő szűrő, így akármilyen a feszültség alakja, a felharmonikusokat csillapítja, így az alapharmonikus szerint szinusz (vagy ahhoz hasonló) fog folyni. Ha a szünetmentesre egy motort kötsz (induktivitása miatt az is elég erős aluláteresztő szűrő), akkor ott is közel szinusz áram folyik. Szóval ha a szünetmentesed kibír egy motrot, akkor ezt is ki kell bírnia.
(#) amdni válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Sajnos nincs pfc nélküli már, eu szabvány már kb. 10 éve hogy minden pc tápegység kell hogy tartalmazzon pfc-t vagy aktívat, vagy passzívat.
Viszont már passzív sem nagyon van.
Kváziszínuszos szünetmenteseket viszont még nagyon is gyártonak és adnak el azoknak akik nem 60 ezer forinttól akarnak szünetmentest vásárolni.
Enyém 20 000 volt, 360 w-os de eddig elég volt.
(#) sny válasza amdni hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
75W felett kötelező a pfc használata.
(#) amdni válasza sny hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Ok szóval akkor a lényeg az hogy vehetek egész nyugodtan aktív pfc-s tápot, megfelelően fog működni a kváziszínuszos szünetmentes egységemmel???
(#) lorylaci válasza amdni hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Igen, többszörösen is
(#) Buvarruha válasza amdni hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
A legtöbb igen, de amíg a passzív PFC-s hatásoka javul aksis üzemmel, addig az aktív PFC-s romlani fog és kevesebb ideig bírja. Nagyon nagy űramú csúcsokkal terheli az aksit az aktíc PFC, sokat szórakoztam ezzel mostanában és végülis passzív PFC-s tápot kapott a szerver, sokkal jobb.
(#) lorylaci válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Idézet:
„Nagyon nagy űramú csúcsokkal terheli az aksit az aktíc PFC”

Ha ez van, akkor valamit nagoyn elszúrtak. Egyrészt a diódahíd utáni MKP kondinak, másrészt a differenciális módú zavarszűrőnek erről gondoskodnia kell.
(#) Buvarruha válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Szinnusznál meg is teszi, de kváziszínusznál nem csoda, hogy rángatta, a táp FSP-HLN volt..
(#) sny válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Szerintem ennek semmi köze ahhoz, hogy aktív vagy passzív pfc-s a táp. Másrészt egy belépőszintű tápot használni szerverbe elég meleg dolog...
(#) Buvarruha válasza sny hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Az FSP belépőszint? Részemről PC táp csakis FSP lehet, semmi más tápot nem használok , a többi egy tákolmány, a "nagy" gyártók még a hővezető pasztát sem ismerik... és igencsak hajlamosak fetestül berobbanni az alaplapokba, FSP-vel így még nem jártam a kondenzátorokon kívül nagyonjó szerkezetek.. Át kell kondizni őket japán elkókkal és 10 évig elmennek, a nagy seasonic-ok meg begerjednek és robbannak szó szerint, hát kösz nem kérek belőlük.

Idézet:
„Szerintem ennek semmi köze ahhoz, hogy aktív vagy passzív pfc-s a táp.”


Akkoe próbáld azt elképzelni, hogy a passzív PFC nagy induktivitása milyen szépre formálja a négyszöget, meg azt amikor az aktív PFC fet-je éppen kapcsolna, mire hírtelen maximálisra ugrik a feszültség ugye, nem is csoda, hogy megrántja az aksit.

10% terhelés mellett passzív táppal megszűnik a hálózat és 8%-ra esik vissza a terhelés, aktív PFC-s táppal pedig 12-15%-ra ugrik fel és nyög az aksi.. Próbáltam aktív Delta táppal is ugyanaz volt...
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2014
(#) lorylaci válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Idézet:
„milyen szépre formálja a négyszöget”

A feszültséget nem formálja, csak az áramot, az színuszosodik.
Idézet:
„PFC fet-je éppen kapcsolna, mire hírtelen maximálisra ugrik a feszültség ugye”

A feszültség felugrik, és az áram is, de persze milyen sebességgel. Az áram nem lesz tökéletesen négyszög, lesz egy felfutási sebessége. Kis induktivitású (DCM, TM) tápoknál ezt a felfutási sebességet a zavarszűrőbe épített differenciális zavarszűrő, a diódahíd utáni kondi, valamint zavarszűrőben lévő X kondik korlátozzák. CCM tápoknál elve nagy induktivitás van relatíve, így az ámr önmagában korlátoz, persze ott is ott van még a differenciális zavarszűrő.
Szóval nem lehet neki túl nagy felfutása, ha arra célzol. Aztán a szünetmentes kimenetén is vlamai aluláterezstő szűrő, szóval az aksi áramtüskét biztos nem kap. Sőt az aksi után tuti van egy rakat polipropilén kondi, meg elkó. Hiszen a feszültésgnöveli kovnertere tuti nagyfrekvnaciás és különben tüskékkel terhelné az aksit.

Aztán meg ha alacsonyfrekvenciás (50hz harmonikusaira) gondolsz:
Tegyük fel, hogy a szünetmentes -300V 0V 300V lépcsőket ad ki, úgy hogy az effektív feszültség 230V legyen. Kitöltés ekkor 60%.
Tegyük fel a terhelés 230W, és jön a passzív PFC-s terhelő. Akkor itt folyni fog 1Aeff szinusz, ahol 1,41A csúcsáram folyik (2,82App). Jön az aktív PFC, akkor itt is 1Aeff áram fog folyni (hiszen ugyanankkora a felvett teljesítmény), ekkor kérem szépen 1,30A csúcsáram fog folyni.

Szóval aktív PFC-s terhelés esetén kisebb csúcsáram folyik ebben az esetben. Abban az esetben ha nem 300V a feszcsúcs, hanem nagyobb akkor lesz csak nagyobb csúcsáram ugyanakkora teljesítményre (vagy effektív áramra). 322V esetén pont 1,41A lesz.

Az, hogy a szünetmentes hány% terhelést ír ki, az attól is függ hogyan méri és számolja a terhelést.
Illetve ennél a speckó esetnél (10%) attól is függ, hogy az adott táp hogyan viselkedik töredék terhelésnél.
Például egy aktív PFC-nél lehetőség van arra, hogy töredék terhelésnél maga a PFC kikapcsoljon (ekkor 75W alá kerül...) ezzel nagyban javulhat a hatásfok, de ha ez nincs meg, akkor igen az aktív PFC-s gyakran rosszabb hatásofkú a passzív PFC-snél. Van sok szabvány, de általában egy tápot a névleges terhelésének 25, 50 75 és 100%-n néznek hatásfokra. Ha egy táp 10% terhelésen megy, akkor eleve kérdés, hogy nem lenne -e elég kisebb táp.

Ha pedig a nagy szünetmentes csak a nagy akksikapacitás maitt kell (de nem a nagy teljesítménykapacitás miatt), akkor pedig megéri plusz aksikat rányomni (jobb szünetmenteseknél lehetséges).

Ne márkákat említsünk, hanem toplógiákat, megoldásokat satöbbi. Aktív/passzív PFC-nél is hasonlóan. Ne ragadjatok le annál, hogy FSP vagy Delta kaki -e vagy nem.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2014
(#) sny válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Én azért említettem neki, hogy az FSP belépőszint !!!, mert az. (Home or Office use only). Nem szerverekbe szánt tápegység. Pontosan tudom, hiszen nem kis tapasztalatom van ezen a téren, redundáns cluster rendszert üzemeltetek, mely 8 szerverből áll, és én konfiguráltam őket. Azokban nem FSP táp van. Topológiát tekintve aktív PFC-s tápegységek, félhidas rezonáns módban működnek, IR2101 a gate meghajtójuk. Csak 12V-ot állítanak elő, és abból kapcsüzemben állítják elő a többi feszültséget. Közvetlenül a hálózati iec csatlakozójuk is közös módusú zavarszűrővel van ellátva, és a táp belsejében is található egy közös módusú fojtó. A PFC előtt 1µF polipropilén kondenzátor. (IBM penge szerverek)

Ja, és Rubycon elkókkal vannak szerelve....
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2014
(#) sny válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
A terheléses tesztnél 0, 20, 50, 80, 100 %-os terhelést néznek, és úgy specifikálják.
(#) sny válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Egyébként említetted, hogy pfc-t tervezgetsz. Elárulod milyen vezérlővel? És milyen módút? Crm, fccrm, dcm, ccm? Én jelenleg a Linear cuccaival foglalkozom, és CCM módban. Viszont kellene egy gyors félhíd meghajtó, mert az IR21531-et kezdem kinőni, a továbbfejlesztésében meg túlságosan korlátoz a rövidzárvédelem...
(#) Buvarruha válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Az üzemidőben is igen erősen meglátszott a kettő közötti különbség és, hogy mi történt az UPS kimenetén, szkóppal mértem, a tüskéket az aksin szintén, nem kell olyan hú de nagy áramlöketekre gondolni.. A 10% az UPS terhelése volt és mérve is ennyi, ez egy home szerver 50Wot eszik, most 250W-os régi passzív FPS-vel dolgozik és nagyon jól érzi magát. Az tény, hogy az aktív PFC-s alul volt terhleve (350w), de nagyobb terhelésnél le is állt a táp egy picit, elég határozottan nem tetszett neki a kvázi színusz.

sny

Le merném fogadni, hogy azok a tápok is gyakrabban hullanak, mint a home FSP tápok. Elég sokat javítok és közel sem mindegy, hogy néhány kondi kipukkan, majd cserélve megy tovább, vagy a félhidas rezonáns meghajtás döglődés közben egy jó nagy impulzussal megnyírbálja az áramköröket.

Idézet:
„Ha pedig a nagy szünetmentes csak a nagy akksikapacitás maitt kell (de nem a nagy teljesítménykapacitás miatt), akkor pedig megéri plusz aksikat rányomni (jobb szünetmenteseknél lehetséges).”


Biztonsági kamera felvételt rögzít a masina, meg megy rajta a torrent, semmi komoly dologról nincs szó 35 percet képes menni teljesen feltöltve, fél óra után állítja le magát a gép és ez így pont jó.
(#) Edm hozzászólása Okt 20, 2015 /
 
Sziasztok!

Valaki közületek tudna nekem ajánlani olyan PFC vezérlő IC-t amelynél alkalmaznak ún. feszültség előrecsatoló hurkot a hálózati egyenirányított szinusz felől annak érdekében, hogy a hálózati feszültség amplitudójának változását kikompenzálják?

Válaszokat előre is köszönöm! További kellemes estét!

Sziasztok!
(#) (Felhasználó 46585) válasza Edm hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Már nem emlékszem pontosan, de mintha az UC 3854 ezt is tudná.
(#) lorylaci válasza Edm hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
A következőek biztosan tudják:
- UCC28019A - CCM, fix 65kHz
- UCC28070 - CCM, kétfázisú, változó frekvenciás
- UCC2806x - TM, kétfázisiú (x=0,1,3)
A texasnál ez szinte fix, egy kivétel az új UCC28180, aminél az IR-hez hasonló vezérlés alkalmaznak (one-cycle).
Szinte mindig van egyenirányított fesz érzékelés, ugyanis ezt a jelet szokta felszorozna az alúláteresztett kimenet visszacsatolással.
(#) Ge Lee válasza Edm hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Nézd meg a TEA1713-at, ha jól emlékszem az is tudja. Az nem csak PFC hanem LLC is egyben.
(#) c27 hozzászólása Márc 30, 2016 /
 
Sziasztok!

Esetleg valaki épített már aktív PFC áramkört? Én most tervezek nekifogni 2-3kW-os kellene (frekvenciaváltót is építenék és ahhoz kellene).
Most még a keresés fázisban vagyok, így esetleg ha valaki épített már egyet és van némi tapasztalata ötlete, dokumentuma, kapcsolási rajza azt szívesen fogadnám.
Cél ic-t sem választottam még így arra is jöhet ajánlás.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
(#) cimopata válasza c27 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Bővebben: Link

Frekiváltóhoz nem biztos hogy feltétlenül szükséges. 3F nincsen kéznél?
(#) c27 válasza cimopata hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Éppen lenne, de először 1 fázisból indulnék el. Plusz 600V-os félvezetőim vannak most.
Két ok miatt lenne jó a pfc, egy mert fesz többszöröző így 50hz fölé is lehet menni, kettő, mert olyan 2-3kW környékén nagyon esne a kondik feszültsége, de így lenne miből.
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Márc 31, 2016 1 /
 
A frekiváltó az nálam is tervben van, de nem csinálok hozzá PFC-t. Egy fázisra a 2-3kW-ot soknak tartom, érdemes inkább 1,5kW-nál maradni. Az enyém mezei négyszögjeles hajtás lesz, állítható freki és kitöltés, IR2130-cal és a 6db IGBT-vel a végén.
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 31, 2016 /
 
Nálam ir2113 vagy tlp250 fog dolgozni 6 IGBT társaságában, de 3000µF kapacitás is kevés 1,5kW-ra, én pedig szeretném kihasználni hogy legalább 2,2kw-os motort is rá lehessen akasztani és 1 fázisú betápról még így is tökéletes. Így jó lenne a pfc.
(#) JuniorKill hozzászólása Szept 24, 2016 /
 
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy egy aktív pfc Táp meghalhat e ha nincs földelés a lakásban??? Már három táp ment vissza garanciás cserére.
(#) Buvarruha válasza JuniorKill hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Bocs, hogy kérdésre kérdéssel válaszolok, de pontosan milyen tápokról van szó?
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem