Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1146 / 1268
(#) belfi2 hozzászólása Okt 1, 2016 /
 
Sziasztok!Egy 11ak30 sasszis Delton CTV5555 TXT tv másik képcsövet kapott.Azzal semmi baj nincs viszont a kép a képtartalom világos összetevőivel arányosan változik. B+ stabil 120 Volt, feszültségek rendben .
(#) kadarist válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Szia! A képtartalom változik? Hogyan?
(#) belfi2 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Szia!
Az attól függ mit nézek rajta. Lehet rosszul fogalmaztam a kép méret V-H irányban egyszerre változik attól függően hogy mennyi világosat , fehéret tartalmaz az éppen futó film .
(#) stevepapa válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Valószínűleg a nagyfesz változik, nem stabil. A fűtést és a G2 ellenőrizd.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2016
(#) kadarist válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Ezt a képlélegzési hatást a E-W korrektor kompenzálja és ha nincs jól beállítva a képcsőhöz, akkor ez a korrigálatlaság látványosan megmutatkozik.
(#) fecameca válasza kadarist hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Nem találtam a hozzászólásomat, pedig több ezer képet átnéztem. Valamikor megkérdeztem, mi lehet, Junosztynál a függőleges szélek kicakkosodtak, csíkos lett, főleg fényerő ráadására, és tényleg a képmérete is változott olyankor. Kadarist kolléga megmondta, valahol a sortrafó környékén keresgéljek. A héten végre megjavítottam. Igaz, nem ezért szedtem szét, hanem előjött egy AGC hiba is, ami úgy jelentkezett, hogy bekapcsoláskor a TV nagyon halvány, kontrasztszegény, mindaddig, amíg csatornát nem váltok. Ekkor a kapcsolgatás hatására valami feltöltődik, és megjön a kontraszt. Méricskéltem, láttam is, az első AGC tranzisztor emitterén 5,5V -ról 3V változást. Először egy Led-del és a vele sorba kötött diódával próbáltam megtartani ott a 3 Voltot, nem sok sikerrel, cseréltem az összes tranzisztort, diódát, raktam oda egy elkót, hogy az bekapcsoláskor ne engedje felugrani 5 Voltra, semmi. Végül a rajzon MP40 - nek jelölt, de ebben a TV ben már szilícium volt, tranzisztor C-E lába közé tett 10 kiloohm hozta rendbe. A kép csíkozódását meg a sokszorozóban levő egyik szelén rúd megégése okozta, már nagyon büdös is volt, mire kicseréltem, a TV-re rá sem lehet ismerni, teljesen éles, tiszta képe lett.
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
A sokszorozó bajt azért írtam le, tanulságként, mert már régóta úgy néztük ezt a TV-t egy sortrafót is talán ez evett meg, pedig milyen egyszerű lett volna, már nagyon régen ki kellett volna azt a sokszorozót cserélni. Az AGC probléma meg lett oldva, de nem lett megjavítva, talán valaki meg tudja mondani, mi okozta, mert ez az ellenállás berakás inkább átalakításnak számít, mint javításnak, azért kíváncsi vagyok, hogy ez konstrukciós hiba, alkatrész öregedés, vagy a sok kapott roncsból összevissza csereberélt panelek összeférhetetlensége okozta- e esetleg?
(#) kadarist válasza fecameca hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Ha érezni lehet a szelén penetráns szagát, akkor már könnyű a hiba helyét behatárolni.
(#) fecameca válasza kadarist hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Hosszabb idő után lehetett érezni, és csak kibontott készüléknél. De annyi gyakorlatom nem volt az ilyen korú TV szerelésében, hogy mivel azonosítsam be a dög szagot. De inkább az AGC hibájára lettem volna kíváncsi. Azt tudom, az orosz kis tévéknél akár Junoszty, akár VL100, nagyon nehéz, szinte lehetetlen jól beállítani. vagy erős adóhoz, vagy gyengéhez állítom be, soha nem lesz az igazi. Vagy túllő, vagy halvány. Most valamivel könnyebb, már nincs analóg adás, a kábelben viszonylag egyforma szintek vannak, akár az AGC-t ki is lehetne irtani. De ez a bekapcsoláskor jelentkező halvány kép számomra is új. Nagyon hosszas kísérletezgetés eredménye a kollektor-emitter közötti 10 kiloohm, és nem értem, mi idézte elő a hibát?
(#) kadarist válasza fecameca hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Ezzel azt a tranzisztrt butítottad le, tehát azon a környéken kell keresni a változó alkatrészt. Lehet, hogy éppen a tranzisztor lesz a hibás.
(#) fecameca válasza kadarist hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Amint leírtam, a tranzisztorokat, diódákat cseréltem. Elkók utána vannak, az MP 40 helyén levő emitterén mérhető a feszültségugrás, amikor helyrejön. Valami kevés mérhető a bázisán is de oda bármit teszek, nem reagál. (Kondi, ellenállás a B-C közé, sem a testre.) Nem tekerészhetem örökké az AGC potmétert, marad a lebutítás. Olyankor mindenhol jó a feszültség. Sőt a hiba még a sokszorozó csere után is fennáll. Azt is gondoltam, hogy a sortrafóról kapja a mínuszt, onnan kap valamit, de már nem csinálja.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2016
(#) fecameca válasza kadarist hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Leírom a jelenséget: Ha kikapcsolom a TV-t, az AGC a szabályozási tartományon kívülre akad, mintha hatalmas bejövő jel lenne. A csatornaváltó üres pozíciója után helyreáll az erősítés. Innentől kezdve hiba már nem mérhető. (Az idegesített, hogy a feleségem bekapcsolja, és úgy nézi, nem csattogtatja a váltót.)
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Állítom, ez nem meghibásodás, hanem konstrukciós hiba lehet. Az analóg adás megszűnésével belekényszerültünk a Telekom kábelbe, és az ottani erős jeleket már nem tolerálja. Csak azt nem hiszem el, hogy én vagyok az egyetlen, aki a konyhában ilyen tévét néz. Annak idején rengeteg volt belőlük ebben az országban.
(#) kadarist válasza fecameca hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
A kapuzott AGC miatt a sortrafóról jövő kapuzó impulzusnak fontos szerepe van. Mert ugye a tévénél a kioltó-szinkron szintet méri (ami nem változik a képtartalommal) és így állítja be az áramkör az erősítéseket.
(#) belfi2 válasza stevepapa hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Sziasztok!
stevepapa :Köszi a segítséget , majd ráfigyelek de most pihentetem egy kicsit . Sajnos sokat nem tudok arról mi lenne az optimális érték ennek a képcsőnek.
kadarist: Eredetileg egy Samsung A51 EER képcső volt benne , most viszont egy Philips A51 EAL. gyakorlatilag fogalmam nincs hogy hogy állítsam be a E_W korrekciót . A szerviz menübe táv híján nem tudok belépni .
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Sikerült megtalálnom a szerviz menüt, a G2-t beállítottam a leírás szerint .A fűtés eredetileg 1ohm os ellenállását ohmonként növeltem egészen 6 ohm ig , de sajnos a kép "lélegzése " a fehér jelre ugyan úgy megmaradt. E_W korrekciót nem találtam meg.Van még valakinek ötlete mi okozhatja a jelenséget?
(#) kadarist válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Most látom, hogy 51 centis a képcsöved, így nem is lehet benne ilyen korrekció. Annyit tehetsz, hogy visszaveszed a fényerőt és a kontrasztot a méretváltozás minimalizálása érdekében.
(#) belfi2 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
A G1 bele tud szólni a méret változásba? Mert az eredeti kapcsoláson közvetlen testen van , míg a donor kapcsolásnál egy diódán , és egy 1k ellenállasson keresztül testelődik. Egyébként a donor képcső egy grundig_cuc2003h_t55_830ban volt.
(#) kadarist válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Ezt nem értem. A kapcsolást ne változtasd meg, az maradjon az eredeti és csak a csövet kell cserélni.
(#) belfi2 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Eddig csak a csövet cseréltem és a fűtés ellenállását de így produkálja az eddigi hibát. Azért érdeklődöm mi lehet még , mert amit eddig csináltam nem segített .
(#) kadarist válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
A fűtést ne változtasd meg, nincs értelme. Sajnos nem tudsz semmit sem tenni, valószínű, hogy ennek a csőnek kisebb a belső kapacitása és ezért hamarabb "elfogy" a nagyfeszültség nagyobb sugáráram mellett. Mint ahogy írtam is, a fényerő-kontraszt beállításokkal lehet valamelyest korrigálni.
(#) belfi2 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Köszi a segítséget , akkor majd vissza állítom az eredeti állapotába és várok hátha lesz hozzá egy samu képcső vagy más tv-be behasználni a sasszit. Na meg vésztartaléknak jó lesz.
Most neki fogok egy Imperial tvnek. Az elforralja a sortranzisztort.
(#) villanyipi hozzászólása Okt 6, 2016 /
 
Üdv!
Adott egy grundig stf55 1001/7 text készülékem, ami gondol egyet és néhány csatornán váltogatni kezdi a sztereó/mono üzemmódot és ezek után hang sincs elkapcsolok meg vissza és pár percig működik és kezdi elölről, de nem minden csatornán. Merre lehet a hiba hang ic körül vagy ez már processzor környéki?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) (Felhasználó 118852) hozzászólása Okt 6, 2016 /
 
Üdv

érdeklődnék ?

van egy Panasonic Tv TX-21MK1/M

ma kaptam. szkárdot beledugom hang van kép nincs

viszont antenna bemetnél van kép és hang is mi lehet a probléma tudtok segíteni ?
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2016
(#) Master X hozzászólása Okt 7, 2016 /
 
Sziasztok!

A segitségeteket szertném kérni , adott volna egy Thomson28DF170G TX807Cs tipusu Tv.
a gondom a következő lenne eddig bekapcsolt de a képernyő alján fél centis vizszintes csik az alatt meg vékony fehér vizszintes csikok mi okozhat ilyet??
Illetve ma reggelre nem volt hajlandó bekapcsolni , készenlét az volt fel is kapcsolt de képet nem adott szétszedtem portalanitás után ujra elindult de maradtak a fentiekben emlitett csikok.
szerintetek mi a csoda haldoklik benne??? a kondik nem puposak.
köszönöm előre is a segitségeteket.
(#) belfi2 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Találtam egy hasonló képcsövet mint ami eredetileg volt a Deltonban és azzal is ugyan ez a jelenség. Érdekes módon egy Samsung tvben volt és Thomson a cső.A51 EFS.
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Viszont most méricskéltem megint mert nem hagy nyugodni a dolog. Azt tapasztaltam , mintha magasabb lenne némelyik feszültség, (mindet nem néztem mert más dolgom lett) pl a G1 210v a függ táp 26 helyett 28V . Valamit elnéztem csak nem tudom mit,
(#) McDeath hozzászólása Okt 7, 2016 /
 
Sziasztok!
Volna itt egy Thomson TV aminek volna valami furcsa baja. Mégpedig, hogy bekapcs nagy gombbal standby oké elkezd indulni bevillan a kép jól majd eltűnik. Újraindításnál ugyan az. Átkondizás után itthon jó lett, de barátnőmnél ismét ugyan ez a hiba. Mi lehet az ami hozzávetőlegesen szórakozik? A konkrét hibajelenség visszaállt teljesen. Tehát indul kép van majd kikapcsol a képcső de mintha még be lenne kapcsolva. Az "agya" reagál is de semmi mást nem csinál. Távirányítóval kikapcsol bekapcsol próbál indulni majd kép és off. Sokadik indítás után a kép se jön be csak 3x puffan egyet a hangszórója és kikapcsol. Majd megint van kép egy pillanatig az újraindítást követően. Kis segítséget szeretnék kérni hogy merre induljak tovább a hibakeresésben.
Köszönöm szépen!
Üdv McDeath
(#) kadarist válasza McDeath hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
Idézet:
„Átkondizás után itthon jó lett”

Szia! Így ennek eléggé forrasztáshiba-szaga van.
(#) kovacspista hozzászólása Okt 8, 2016 /
 
Sziasztok! Szerintetek a képen látható hiba kijelző lehet , vagy lehet valami más gond is?? Van 21 db samsung az egyik LE26S81B/C/XEC , a másik ugyan ez csak a 26 , 32, tehát nagyobb. A tipus száma JA26EO ill a 26 helyett 32. A benne lévő panelok vajon kompatibilisek?? Amit tudok az az RF /videó panel, biztosan cserélhető!!

DSCF6724.JPG
    
Következő: »»   1146 / 1268
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem