Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   670 / 778
(#) 3F2U6U_aramiranyito hozzászólása Nov 13, 2016 /
 
Értem én, de ez a feladat. Ennek ellenére én is úgy döntöttem, hogy hagyom a francba az egészet és teljes hídasat csinálok.

Van egy másik kérdésem is. Impulzustrafón keresztül szeretném meghajtani a Mosfeteket. Találtam egy kapcsolást, amit egy TL494-es működtet és egy hídkapcsolású ellenütemű végerősítő fokozaton keresztül van megtáplálva a primer tekercse az impulzustrafónak. Na most a gond, hogy ezt a részt sosem értettem teljesen. El nem tudom képzelni, hogyan kéne méretezni. Vagy vannak erre kész IC-k? Valami ötlet valakinek? A kimenet 20V-os és 20A terhelhetőségű kell, hogy legyen.

494_híd.JPG
    
(#) 3F2U6U_aramiranyito hozzászólása Nov 13, 2016 /
 
Ja, és árammódú szabályozás kell.
(#) cimopata válasza 3F2U6U_aramiranyito hozzászólására (») Nov 13, 2016 / 1
 
Ahogy írtam UCC2808-at nézegesd. Azzal nagyon szépen meg lehet csinálni. Az adatlapból a példakapcsolást a teljesítményfokozat nélkül akár lehet is használni 1-2 dolgot változtatni kell pl a vcs értékeket, meg a sönt résznél más áramok fognak folyni a többi első körben jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2016
(#) voodoo válasza 3F2U6U_aramiranyito hozzászólására (») Nov 14, 2016 /
 
Szia.

Ebben a kapcsolásban a trafót nem ajánlott kiváltani cél IC-vel, hiszen nem csak a megfelelő fázis előállítás a szerepe. Galvanikusan le kell válasszon a főprimerről.
(#) Ge Lee válasza 3F2U6U_aramiranyito hozzászólására (») Nov 14, 2016 /
 
Az a baj - amellett hogy magad sem tudod mit szeretnél - hogy még a keresőket is lusta vagy használni, az olvasgatásról már nem is beszélve. Ha nem így lenne akkor nem is kérdeznél, mert a keresőkkel találtál volna egy csomó rajzot (egyébként a csatolt is működik) meg választ is kb. mindenre, mert le vannak írva. Senki nem fogja neked leírni újra. Már azt is csak mellékesen jegyzem meg hogy ha átnéztél volna a hegesztős topikba, ott a rajzom UCC-vel árammódú szabályozással. Nyilván fesszabályozás az nincsen rajta, mert a hegesztőbe nem kell.
De ha egy egyszerű trafó működésének megértése is gondot okoz, akkor nagy falat lesz ez a projekt.

pp.gif
    
(#) gyulank válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 14, 2016 /
 
Igen, konkrétan arra gondoltam, hogy mennyi pluszt kéne számolni a hatásfoknak. Viszont 63 vagy 100mA-es biztosítékot tudok venni, és csak nagyot, és csak fekvő foglalattal. Szóval ha ugyanígy 40% plusszal számolok, akkor a 9V 0,6A-es router 33mA-ig van biztonságban. Hogy jön ki, hogy hány ohm -os, hány Wattos ellenállás kell ehhez?
(#) Kovidivi válasza gyulank hozzászólására (») Nov 14, 2016 /
 
Ohm törvénye: U=R*I, az adatokat már megadtam, disszipációval tudsz ellenőrizni.
(#) gyulank válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 15, 2016 /
 
De nekem 33%-os hatásfoknál jön ki 12-ből 20W. Biztosítéknál ezek szerint 33%-al, ellenállásnál 100%-os hatásfokkal kell számolni? Mennyi lehet a hatásfoka egy ilyen dugasztápnak?
(#) Kovidivi válasza gyulank hozzászólására (») Nov 15, 2016 /
 
Valamit nagyon keversz. Milyen hatásfok a 30% a biztosítéknál? Esetleg túlméretezés? Leírom akkor újra 2-től 5V essen az ellenálláson (te választasz), és 52mA folyik. U=R*I. Már csak az R-t kell kiszámolnod. Mennyi jött ki?
(#) gyulank válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
12W a táp +67% veszteség az 20W. Azt mondtad kerekítsünk 20W-ra.
Ellenállásnál 12W-ot írtál, amit 100% hatásfok esetén vesz fel, és ad le.
Szóval a biztosítéknál számoltál a hatásfokkal, az ellenállásnál nem.
Szerintem kell vele számolni, mert többet vesz fel, mint amit lead,
de azért úgy gondoltam, hogy nem ilyen rossz ezeknek a hatásfoka.
(#) Kovidivi válasza gyulank hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
A 12W-hoz azért választottam 20W-ot, amihez a biztosítékot méreteztem, mert túlméreteztem, hagytam biztonsági tartalékot is, plusz az ilyen tápok indulási árama csúcsban kicsit nagyobb, és ilyenkor megtörténthet (bekapcsoláskor), hogy kiveri a biztit, közben nincs gond. Ezt akarom elkerülni. De a hatásfok teljesen mást jelent, mint ire használod, nézz utána a jelentésének.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2016
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
Megértettem mire gondoltál. Tehát egy 12V 1A-es táp hatásfoka mondjuk 80-90%. Ez azt jelenti, hogy 12/0.8=15W-ot vesz fel a hálózatból maximum, legrosszabb esetben. Számolhatsz ezzel is, mindegy, én ezért választottam 20W-ot, abban már ez is benne van.
(#) suney83 hozzászólása Nov 18, 2016 /
 
Sziasztok. Olyan segítséget szeretnék kérni tőletek, hogy van egy Metabo ASC 30 li-ionos töltöm ami a legutoljára töltöttem az aksit és a következő töltésnél már nem kapcsolt be és nem reagál semmire. Tud valaki segíteni ebben? Előre is köszönöm.
(#) HamarDavid hozzászólása Nov 20, 2016 /
 
Sziasztok. Szeretnék segítséget kérni. Adott egy Set105-k kapcsolóüzemű táp. Hogyan tudnám elindítani? Sehogy sem megy. Dc 12v-ot szeretnék elérni. Köszönöm előre is a segítséget.
(#) ferci válasza HamarDavid hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Szia!
Azt nem írtad, hogy milyen terhelést tettél rá. Üresben, ill. kis terheléssel nem is fog elindulni és nem DC tápként használják. Ameddig nem folyik át elegendő áram a gyűrűn, nem indul be az oszcilláció.
(#) ferci válasza suney83 hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Szia!
Talán ez a rajza, a neten találtam.
Metabo
Azonosítsd be az alkatrészeket, ép-e a graetz, a soros védelem, stb..- aztán mérj dc 320-330-at a pufferkondin, nézd meg a fet source kört, nem szakadt-e.
Ha ez az, más hibáknál nem lesz egyszerű téma.
(#) Elektroman hozzászólása Dec 6, 2016 /
 
Sziasztok!

Ismét van időm kapcsolóüzemű táppal foglalkozni. Alapvetően LoryLaci stabilizált tápja tetszik. A legutóbb a trafótekeréssel gyűlt meg a bajom. Azon gondolkodtam hogy esetleg lehetne ötvözni Skory PC táp trafós ötletét. Így használnék egy ATX tápból bontott trafót és egy külső soros induktivitást. De az nem légréses, így mágnező induktivitást nem lehet vele beállítani. Frekvenciának gondolom kisebbet kell választanom mint Lorylaci, Skory 60 kHz körül használja az önrezgőkben. Ez szerintetek egy járható út vagy fölösleges is ezzel próbálkozni?
Ha már ezt kiveséztétek akkor bocsi, nem olvastam még végig ezt a több mint 600 oldalnyi hozzászolást

Kicsit más: Induktivitásokat, trafókat hogyan lehet minél részletesebben kimérni? Oké induktivitásmérő adott, illetve csináltam egy egyszerű "műszert, szkóp előtétet" amivel egy tekercs telítési áramát meg lehet határozni ( Bővebben: Link ) de például magveszteséget nem lehet ezekkel sem meghatározni.
(#) Skori válasza Elektroman hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
A vasveszteség is mérhető. Éőpíts egy félhidat meghajtóval (PL IR21531-el) kisfeszültségű gyors fetekkel, a táp legyen 12....24V körüli. A kimenetét terheld meg egy gyári, kis veszteségű tekercssel, hogy ZVS-ben menjen a félhíd.

Ezután a mérendő vasmagra készítesz egy tekercset (a freki és a tápfesz ismeretében az indukciót ki lehet számolni). A tekercset kösd a félhídra, a rajta levővel párhuzamosan. Amennyivel megnövekszik ettől a félhíd fogyasztása, jó közelítéssel annyi a vasveszteség. Ha ezt többféle frekvenciával és különféle menetszámokkal több ponton leméred, akkor megrajzolhatók a vasmag veszteségi görbéi (a frekvencia és az indukció függvényében) A mérési pontok közötti értékek akár lináris interpolációval is jól közelíthetők lesznek. Bár szerintem kérdéses, hogy tényleg szükség van-e egy vasmaghoz ennyire részletes adatokra...
(#) zenetom hozzászólása Dec 7, 2016 /
 
Sziasztok,
Kis teljesítményű (kb. 10W) kapcsiüzemű táphoz pl. TNY267-el találtam trafókat, de mindegyiknek legalább 2 szekundere van. Ha csak az egyiket akarom használni (tudom, a másikat beköthetem a bypass lábra, de az adatlap is írja, hogy az nem szükséges, max az IC kevesebbet fog disszipálni), akkor a másik szekunderrel mit ajánlatos csinálni? Hagyjam "lógni" ? Vagy mégis, inkább kössem be?
Előre is köszönöm!
(#) Elektroman válasza Skori hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Köszi szépen a részletes választ !
Én is valami hasonló mérési összeállításra gondoltam. Annyi változtatással hogy PWM meghajtóval vezérelném a FETeket, nem IR-el. Azért így gondoltam mert így egy "műszerrel" tudnám mérni a telítést is meg a magveszteséget.
A telítésmérőben jelenleg 2 db párhuzamosan kötött IRFP260 van, meghajtásnak AFV BC tranzisztorpár van befogva ( Ami a Fiókban Volt ) és függvénygenerátorral vezéreltem.
A következő változatba keresek valami kisebb feszültségű erősebb/gyorsabb fetet ( IRF3205 van itthon, az talán jobb ide) és akkor jumperelhetőre megcsinálom hogy OpenDrain vagy félhíd.

Az IR27951 + ATX trafó + induktivitás + Crez összeállításról mi a vélemény? Az ATX trafón több mint 4mH teljes induktivitást mérek, ami azért így elsőre elég soknak tűnik. Kezdjem áztatni nitrohígítóba, nem úszom meg a szétszedést? A szórási induktivitása ~7.5uH, de nyilván ez nem rezó tápba lett fejlesztve.

Skori, i-vel vagy y írod a nickneved?
(#) ferci válasza zenetom hozzászólására (») Dec 8, 2016 / 1
 
Szia!
Azt a tekercset kösd be, amelyik kb. megfelel a teljesítmény igényednek. A másik nem kell, hagyhatod szabadon.
(#) Ge Lee válasza zenetom hozzászólására (») Dec 8, 2016 / 1
 
Ha nem kell két külön feszültségérték akkor én azt szoktam csinálni hogy eleve dupla szekunderű trafót veszek, ahol a két szekunder egyforma (pl. a V50213 trafó 2x15V-os), és párhuzamosan kötöm a két szekundert. Így csak a TNY izzad.
(#) Ge Lee válasza Elektroman hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Ha trafót készítesz akkor igazából másra nincs szükség, mint kideríteni hogy mennyire gerjeszthető. Nekem erre van egy deszkamodell hidam olcsó fetekkel meg 494-gyel, amin tudom állítani a frekit, kitöltést, meg a betápfeszt. A táp műszerén meg le tudom olvasni hogy mikor mennyi áramot vesz fel a híd a rákötött trafóval, meg meg tudom mérni hogy közben mennyire melegszik.
Meg ha vacakabb a mag és kellően feltekerem a frekit, akkor az is látszik hogy mi az a freki ami már annak az adott ferritnek sok, és nem csökken hanem nőni kezd az áramfelvétel.
(#) zenetom válasza ferci hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Szia,
Köszi a választ!

Ge Lee: Neked is!
(#) Elektroman válasza Elektroman hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Sikerült szereznem egy N97 anyagú ETD39-et Most deszkamodell szintjén megpróbálom összedonbi ( aztán adoptáló Lorylaci paneltervét ehhez a magmérethez. A számolótáblára rá tudna valaki nézni, hogyha valami nagy hiba van akkor ne füstöljön minden? Így első körben 24V 15A a tervem, tudom hogy a profik ilyen magon majd' kilowatt visznek át, nekem kezdésnek ez is elég, ez legalább kényelmesen elfér a csévén
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2016
(#) etm hozzászólása Dec 10, 2016 /
 
Jo estét Mindenkinek! Tud-e valaki abban segíteni,hogy a kapcsolóüzemű trafónak a primér tekercsét(315 Voltos) a többi tekercsel azonos irányban kell tekercselni,vagy ellentétesen? Mivel a primérnél a "- "végét szaggatja a FET,a többi tekercsen pl.szekunder,pedig ezzen egy időben "+" impulzusokra van szükség.
(#) ferci válasza etm hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Szia!
Általában, ha tekercselünk, nem forgatjuk a csévét és nem tekerünk "visszafelé" irányban.
Magyarul: az előbbiek szerint minden tekercsnek van kezdete és vége. A kezdeteket jelölik pl. egy pöttyel. A kapcsrajzokat ezek szerint kell nézned, tehát nincs a tekercsnek "-vége, ami a fet drainjére csatlakozik", hanem a jelölés szerint kell bekötnöd. Ha a pötty ( kezdet ) a drain felőli oldalon van, akkor a szekunder oldali jelölés ( kezdet ) az egyenrángató dióda anódjára csatlakozik flyback esetén.
Forward tápnál fordítva van: pl. pötty a táp oldalon, pötty a szekunder dióda anódon.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2016
(#) vede hozzászólása Dec 12, 2016 /
 
Van egy hibás tápmodulos Synaps THD-2857 SetTopBoxom.
Kérdésem, hogy mivel lehetne ezt az IC-t helyettesíteni és hány volt lehet a modul kimenöfeszültsége? Az IC típusa OB2536AP. Neten kutatva nem találtam semmi érdemeset.
Köszi.

OB2536AP.JPG
    
(#) Ge Lee válasza vede hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Az adatlap nem elég értelmes? Ezt az IC-t jelen formájában nem sok mindennel lehet helyettesíteni. Amivel talán lehetne az egy UC38xx plusz egy FET, mert kb. ez van a tokban. De ha nem több néhány W-nál a táp teljesítménye, akkor inkább átalakítanám egy TNY-ra. Utóbbival csak annyi baj van hogy azok 130kHz-en mennek ez az IC meg 60kHz körül, és a trafó ahhoz készült.
(#) merlingerin válasza vede hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Szia!

Csak 5V amit ad?

Fúrj egy lyukat a box hátára, tegyél rá egy DC csatlakozót, és dugj bele egy 5V dugasztápot... Időben, pénzben is olcsóbb...
Következő: »»   670 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem