Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   70 / 196
(#) rascal válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 23, 2016 /
 
Köszi!
(#) velegiistvan hozzászólása Dec 24, 2016 /
 
Sziasztok!

Gondom akadt a fogóval történő saruzással.
Vettem szigetelt kábelsarut, és egy Stilo márkájú, ilyen saruhoz való krimpelőt. Ugye ennek az a lényege, hogy ha rányomom, létrejön a hidegfolyásos kötés, és akkor már nem tudom kézzel széthúzni. A saruról azt az infót kaptam, hogy max 1-es vezetéket lehet beletenni. Én kicsivel vékonyabb dróttal próbálkoztam úgy, hogy összesodortam a szálakat a krimpelés előtt, majd beletoltam. Rápréseltem a megfelelő lyukban a vezetékre a sarut, és utána simán le tudtam húzni a drótról. Mit csináltam rosszul?
Érvéghüvelyezéssel is ez szokott lenni a gondom. Természetesen ahhoz is van célszerszámom, nem kombinált fogóval kókányolok.
(#) granpa válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 24, 2016 /
 
1 mm átmérőjű, vagy 1mm2-es? Nem mindegy. Duplára kell venni a vékonyabb drótot (nekem már kellett szükségből; jó lett).
(#) Bakman válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 24, 2016 /
 
Szigetelt kábelsaruhoz való szerszámmal többel is találkoztam, a többsége egyszerűen szemétbe való volt. Ha összenyomod a fogót, a présbélyegek zárnak rendesen? Vagy ez a helyzet nálad, vagy vékony a vezeték. Blankold meg a vezetéket dupla hosszúságban mad kettéhajtva told a saruba, hátha alapon. Esetleg nem jó irányból raktad bele a sarut. Négy lehetséges irányból csak egy a jó.

Milyen színű a saru? Lehet, hogy nagyobbat kaptál a kelleténél. Neked pirosra van szükséged.
(#) bakos13gab válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 24, 2016 /
 
Azért, mert nem volt bekapcsolva.

Nincs macskám, de ha az enyém ilyet csinálna, akkor alákapcsolnám...

(#) habazutty válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 24, 2016 /
 
Szia!

Semmit sem csináltál rosszul. A piros színű szigetelt saruk (villás, szemes, autós, stb.) 0,25 mm2- 1 mm2-ig kellene, hogy jó legyen. Némely gyártó 1,5 mm2-ig ajánlja. Nekem az éven lett elegem a saruzófogóinkból. A préspofák összezárnak, de a 1,5 mm2 es vezeték kivételével simán lehúzod a sarut. Érezni, hogy nem nyomja meg rendesen. Vettem egy HAUPA-t, netto 11 körül. Lecseréltem a sarukészleteket is HAUPa-ra. Teszt: 0,75 mm2 vezeték piros kábelsarura. A préspofák nem zárnak össze, mert nem kell, az erőt figyeli a fogó. Érezni, hogy van "húzása". Satuba befog a saru része, majd fogóval cibál a vezeték! Inkább elszakadt a saru tövébe minthogy kijöjjön a vezeték! Ezt minden keresztmetszetnél tudja! A pláne a dologban, hogy rendeltem a csavarvágós, egyszerű csupaszoló saruzóból is. Ha azzal megnyomod az is majdnem ezt tudja! Sokkal jobb, mint a gagyi fogók.

Sajna bejött, hogy olcsó húsnak híg a leve! Viszont fontos tanúlság számomra, hogy a fogyóanyagból (saruk, érvéghüvelyek) a márkás majdnem egyárban van a gagyival.
Érdemes szétnézni.

Érvéghüvellyel ugyanez a helyzet 10-25 mm2-ig. Van rá egy TRACON-os fogóm. Bármelyik hüvelyt le tudom húzni a vezetékről amelyik azzal lett préselve. Viszont a Mixvill-es négyirányú érvéghüvelyező az bevált. Ami érvéghüvelyt azzal megnyomok, azt nem lehet lehúzni.

Nem vagyok HAUPA fan. Egyszerűen csak nálunk ez beszerezhető úgy, hogy meg is tudom fogdosni és az ára is viselhető. Gyanítom a Weidmüller, Knipex, Wiha, Würth stb. márkák ugyanilyen jók.
(#) velegiistvan válasza Bakman hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszát. Hogy érted, hogy rossz irányból raktam bele?
A pofák rendesen zárnak, megnéztem. A saru piros, és a fogón is a piros helyre tettem be.

Egy haverom ajánlott a ezt a márkát, így megvettem, a fogó nem tűnik vacaknak. Holnap délután majd játszok vele egy kicsit, aztán írok, hogy mi lett.é
(#) Alkotó válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
A sarut lehet jól, és lehet rosszul is beletenni a fogóba. Talán erre utalt Bakman.
(#) habazutty válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ugyan nem tőlem kérdezted,de:
valószínűleg arra gondolt, hogy a sarunak a vezeték felőli fele a vezeték szigetelését rögzíti, a másik fele a csupaszított vég és a saru fém hüvelye, itt jön létra a kötés. Némelyik fogón a pofa kettéfelé van osztva. Az első fele a "gallért" nyomja, így nem présel össze annyira, és más a formája, a másik fele pedig a hüvelyt nyomja a vezetékre. Magyarul: lehet, hogy nem mindegy, hogy a fogó szempontjából balról, illetve jbbról teszed-e bele a sarut. Szemmel ellenőrizhető, mert ami a kötést kell létrehozza összezárva kisebb és általában van benne vagy pötty vagy konkrét szám (pl.:1.5) ami préselés után szépen látható a hüvely szigetelésén.

Tennél fel képet a fogódról?
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016

préspofa.jpg
    
(#) Ge Lee hozzászólása Dec 30, 2016 /
 
Oroszok minden melót megcsinálnak a műhelyben egy visítóval. A lemezvágás tetszik, ilyet tervezek már én is egy ideje.
(#) szamóca válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Épp tegnap nézegettem ezt. A láncfűrészes az durva.
A szalagcsiszoló, "lemezegyenesenvágó" kézi körfűrész helyettesítő viszont ötletes.
(#) elektroncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Emelem kalapom!
Amikor a hosszú anyát "esztergálja" az azért nem semmi. A lemezvágó viszont tényleg ötletes.
(#) elektroncso válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Az érvéghüvelyt csak a ráírt drótra lehet rápréselni, vékonyabbra soha. Ezeket a szigetelt sarukat viszont vékonyabbra is rálehet, mert a préselési profil más. A piros jelzésűnél vékonyabbat tudtommal nem is gyártanak.
Mellékelek három képet egy jó préselésről, az utolsó képen pedig a fogó van amivel préselek (TRACON). Tényleg jó volna egy kép a fogódról, mert a jobbakon be lehet állítani a préselési erőt, ami ha gyenge, akkor nem történik meg rendesen a préselés.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Bár mások ilyen jó képeket tennének fel, és nem életlen vackokat
A csavar alá nem szorul be a belógó rész?
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Félre hajtottam, hogy ne legyen útban. Kicsit hosszabbra szoktam hagyni.
Pedig csak egy 6,0 MegaPixel-es lassan 10 éves OLYMPUS kis fényképezőgépem van, de makró módban csodákra képes. FE-180 A mai okos telefonok (a ráírt adatok szerint legalábbis) messze verik. Osztálytársam szok fényképezni a telefonjával, gyönyörű éles képeket készít vele. Én legalább három-négy képet készítek, azután a legjobbat töltöm fel.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2016
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Idézet:
„Félre hajtottam, hogy ne legyen útban. Kicsit hosszabbra szoktam hagyni.”

Ez lett volna a kérdés:
- Hosszabbra hagyod, és préselés után levágod felesleges részeket?
- Pontosan méretre blankolod préselés előtt?
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Nem szokom ennyire hosszúra hagyni, 1-2mm-rel szoktam csak. Most ez egy kicsit hosszabb lett. Őszintén bevallom, érzésre szokom blankolni a drótot, ennek ellenére jól megy. Ha meg az ember három nap alatt felprésel kb. 400 darab érvéghüvelyt akkor már vaktában is megoldja.
5-6 éves a fogó, édesapámé, de én is rengeteged dolgozom vele, mert még nincs sajátom.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Idézet:
„Pontosan méretre blankolod préselés előtt?”
Én pl. soha nem bíbelődöm ilyesmivel. Mindig egy kicsit hosszabban blankolom, majd méretre vágom, mert méretre vágni sokkal könnyebb, mint méretre blankolni (főleg ha nyúlik is egy kicsit a vezeték pizsamája). Az eredmény sokkal kevésbé kérdéses, pláne érvéghüvely esetén. Ott a kilógó szálakat szoktam levágni, így biztosan "tele van" az érvéghüvely.
(#) Alkotó válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Milyen módon vizsgálod meg, hogy valóban jó a préselés? A műanyagtól nem látszik a deformáció módja és mértéke, ezért valami más teszt szükséges.
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Mivel áttételes fogóról van szó, így ha egyszer "kattanásig" összenyomod a fogót (csak utána nyílik szét, amíg teljesen össze nem nyomtad addig nem) akkor akármennyi alkalommal is préselsz vele, mindig egyforma lesz. Amúgy a műanyag deformációjából látni a préselés minőségét, a képen nem látszik tökéletesen a rossz szög miatt, de amiről visszább szó volt "pont" az ezen is megvan.
Kipróbálni szerintem a legegyszerűbben úgy lehet, hogy befogod a szemet a satuba (a karikánál fogva), majd megpróbálod kihúzni belőle a drótot, ha sikerül kihúzni akkor rossz a préselés, erősebbre kell venni a préselési erőt, ha elszakad a drót, vagy a szem akkor jó a préselés. Mivel áttételes présről van szó, ezért ha egyszer jól beállítod akkor utána is jónak kell lenni. Persze ha vékonyabb drótot préselsz vele, akkor újra be kell állítani. Érts, a piros színű szemet préselik rá a 0,75; 1; 1,5mm2 drótokra, viszont mindegyikhez más-más nyomóerő szükséges.
(#) goreny válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2016 / 1
 
A mennyiség nem egyenlő a minőséggel...
(#) Alkotó válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Én is préselgettem mostanában, van egy minimális tapasztalatom a témában. Éppen ezért kérdeztem a tesztelés módját. Nekem sem volt jobb ötletem, mint a rángatás, de ebben érzek egy nagy fokú bizonytalanságot.
(#) elektroncso válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Idézet:
„érvéghüvely esetén. Ott a kilógó szálakat szoktam levágni, így biztosan "tele van" az érvéghüvely.”

Én is így szokom.
Ezekre szigorú szabályok vonatkoznak. Ha az érvéghüvely nincs teljesen tele a sodrat elemi szálaival, akkor szabványtalan a préselés, ha ezt a felülvizsgáló észreveszi nagy eséllyel nem adják ki a működési engedélyt addig, amíg nem javítod ki a hibát. Előírás továbbá, hogy a szigetelt érvéghüvelyt úgy kell a szerelvénybe bekötni, hogy a fém része ne legyen megérinthető, ugyanis az elosztószekrények belsejére IP20-as védettség van előírva. A ma gyártott és beleszerelt szerelvények mind IP20-as védettségűek. De ez már nem ide tartozik.
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Láttam, de nem szóltam hozzá, mert azzal a fajtával soha nem dolgoztam, fogóm sincs hozzá. Ezzel a fajtával szokunk dolgozni, ennél ugyan az a présszerszám mint a visszább mutatott szemhez.
Úgy tudom, hogy laboratóriumban is a MEO szakítópróbának veti alá ezeket, ugyanúgy mint mindent préselést.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2016
(#) adapter válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 30, 2016 / 1
 
Nem láttam még én sem leírva sehol, ezért jobb híján én is rángatással szoktam eldönteni. (Arról már nem is beszélve, hogy terepen rossz körülmények között gép belsejében nem is látok rá más módot/eszközt, semmi nem fér oda még a kezem is alig....)
Nem sokára biztos kapok is ezért a fejemre rendesen itt valakitől, ha nem is napi szinten de gyakran kell préselnem sarukat, ráadásul szinte ugyanolyan fogóm van mint a tiéd.
Szerintem érzed azt "mennyire rángasd".
Alább valaki írt a használandó anyagokról, nekem például az a tapasztalatom hogy a túl kemény anyagot könnyebb rosszul préselni, volt amikor szimplán letörtek a kis zászlók a préselés folyamán, ezt anyagminőség gondnak éreztem...
1 szó mint 100 még soha nem kellett visszamennem géphez laza préselés miatt,amelyik átment a"rángatás próbán" .
(Ja, és még egy : kérdezted régebben hogy vékony vezetéket miként érdemes préselni, hogy ne jöjjön ki a 0,5-1-es méretből, én -szerintem szabálytalanul- dupla hosszon blankolom a vezetéket, összesodrom aztán félbehajtom és így dugom a saruba amit préselek. Mechanikailag tart, villamos kapcsolat nem rosszabb, hátrányát még tapasztaltam eddig..)
(#) SALáta hozzászólása Jan 2, 2017 / 2
 
Új műhelybe költöztem, nekem új gépem is lett. Már majdbem 100% os. A plexit kell még visszatenni egy felső összekötő elemet meg víz miatt szigetelni a műhelyt és némi tuning még ( mosószivattyú, víz szűrő, olajleválasztó/olajcsapda) . A mosószivattyúnak mosogatógép szivattyút javasoltak.
(#) Bakman válasza SALáta hozzászólására (») Jan 2, 2017 /
 
A gyűjtőedény vödörből c. történet tetszik, jó ötlet!
(#) SALáta válasza Bakman hozzászólására (») Jan 2, 2017 /
 
Átmeneti megoldás, ha lesz parkside gép akcióban (vagyis inkább egyáltalán lesz) megveszem mert ez nem hatékony . A nagy sárga márka csalódás lett. No azzal a lidl ös "gagyival" képes leszek kiszívni a vizet egy kis hordóba. Gép tisztítását meg megoldja elég jól. Ma jött egy szélkereső a géphez.

Ami említést érdemel az a sörétes kalapács. Nem veri szét az alut, nem kell műanyag közdarab sem. 800 grammos és ténylegesen műszerészkalapács. Cserébe a színe kukásmellény szín.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
(#) Ivan93 válasza rascal hozzászólására (») Jan 6, 2017 /
 
Szia!
Nem tudom megvetted-e végül, de lenne egy kérdésem a TYP 0512-es állványhoz. Mekkora maximális átmérőjű fúrógépet lehet belefogni? Van egy workzone multigépem amit szeretnék nyákfúráshoz használni. Kb. 46-49mm átmérőjű (igen, kicsit ovális), ezt bele lehetne szerelni? Ha nem szükséges, nem szeretnék külön egy kis fúrót is venni hozzá.
(#) rascal válasza Ivan93 hozzászólására (») Jan 6, 2017 / 1
 
Igen, megvettem. A megadott méretekkel elvileg belefér. Mellékelek pár képet. A képen a szorító anyák teljes hosszukban rajta vannak a csavaron. Az anya hossza 7.5mm, 2-3 mm-t még engedhetsz neki biztonsággal. A tolómérős kép nem látszik olyan jól, ott a két tartócsavar közötti távolságot mértem.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2017
Következő: »»   70 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem