Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » X / Y szkenner galvóépítés
 
Témaindító: Djatis, idő: Feb 22, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 41
(#) dave500 hozzászólása Dec 10, 2014 /
 
Sziasztok!
Valahol olvastam itt a fórumon, de nem találom már.. a lényege az volt, hogy egy USB-s hangkártyából ki lett szedve a kicsatoló kondi, és ezzel lett vezérelve az X-Y tengely.. Google-n nem nagyon találtam semmit (kulcsszavakra nem jöttem rá még) .. szóval a kérdésem, erre van valami program, ami ezt tudja hasznositani? (nem a pontos, gyors ábra a lényeg természetesen, elég fapados megoldás)
Előre is köszönöm!
(#) Beles válasza dave500 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Szia!
Jelenleg én foglalkozom vele. 90%-ban kész a hangártya DAC. Mamba programhoz készítettem.
Egyébként pl. usb sound card laser DAC néven tudsz rákeresni.
(#) dave500 válasza Beles hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Szia! Én is most tervezek belekezdeni, egyenlőre csak egy gagyi sztereó hangkártyát veszek, de később kell legalább 3 csatorna ugye (x, y, meg a tll)
Mambával hogy "párosítod"? Ez érdekelne ha nem probléma.
Illetve kérdés, de ez nem speciel hozzád.
HDD korongot hogyan lehetne vágni? Olyan szép felülettükör, hogy öröm nézni.. de nem jöttem rá mivel vágjam.
(#) Noo válasza dave500 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Szia!
Dremel vagy hasonló kisgéphez lehet kapni egész vékony vágó tárcsát. Kezdetben Én is azzal vágtam.
(#) dave500 válasza Noo hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Szia!
Tehát akkor nem halott ötlet?
(#) Noo válasza dave500 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Nem, csak vékonyabbat kell választani, hogy ne legyen nehéz. Ha nagyobb sebességet akarsz elérni akkor kell venni gyári tükröket.
(#) dave500 válasza Noo hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Van 2,5-s HDD-m, abban eléggé vékonyka!
Egyenlőre még csak kezdeti fázisban vagyok a galvo építéssel kapcsolatban, nem ez fogja lassítani a rendszert azt hiszem!
(#) Beles válasza dave500 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Szia! Hangkártya kb 3000ft volt ebayról, most rendeltem a másodikat. 5.1-es, tehát bőven jó.
A mambához van leírás hogyan kell saját DAC-hoz megírni a DLL-t, és megírtam. Már csak a DAC korrekciós áramkört kellene megcsinálnom, és kész lenne. Ez azért kell, hogy a hangkártya kis jel szintű kimenetét ILDA szabványra erősítsem fel. Egyelőre ott akadtam el, nem tudom hogyan kellene az USB +5V-ból +-12V-ot csinálni, mert nem feltétlenül szeretnék + egy külső tápot a DAC-nak.
(#) dave500 válasza Beles hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Ebben tudok talán segíteni, apró méretű DC-DC konvertr, azt csókolom'.. én ilyen DLL írásra eléggé alkalmatlannak érzem magam!
(#) Noo válasza Beles hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Valami ilyesmi nem lenne jó?
Bővebben: Link
(#) Beles válasza Noo hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Az a baj hogy +-12 kell. Egyébként már nézegettem IC-ket, de még konkrét kapcsolást nem csináltam meg hozzá. De ha mutattok valami jót, akkor megépítem pik pakk
(#) dave500 válasza Beles hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Én CP34063-al, kb 2-300 Ft-os egyszerű step-up/down IC-vel csináltam 5V-ot, tud 12-t is, és tud invertálni is, ergo 2 IC-vel megvan a +-12V-od!
(#) Beles válasza dave500 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Köszi, meglesem az adatlapját. Hol vetted egyébként? Mert nem találok sehol.
Egyébként a hangkártya: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
(#) dave500 válasza Beles hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Ez baráti áron van, köszi, elsőre egy 500Ft-os vackot veszek, elvégre az egész még kezdetleges (HDD-ből van a galvo, későbbiekben esztergáltatok befogókat a csapágyaknak, megy bele a 3-as tengely, stb stb) De kezdetnek megteszi az a kis gagyi is!
(#) dave500 válasza dave500 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Üdv!
Valaki próbált már szervóból gondolok itt ilyenre galvót építeni? Vagy ez teljesen halott ötlet?
(#) dannu hozzászólása Szept 19, 2015 /
 
Üdv ! Olyan kérdésem lenne hogy van a képen látható Flash Flashmoon scannerem de régi elavult . Az tervezem hogy felújítom a vezérlését és ne legyen ilyen nehéz van benne egy nagy trafó . A képekből is látható van benne 3 darab léptető motor . 1 amin a globok vannak 2 amin a tükrök 3 ami kívül vannak . A mostani izzó foglalatba elc 24v / 250w izzó van benne ezek elég drágák . Valaki tudna segíteni egy új panelbe ami jó lenne hozzá. Az izzót valami hosszba élet tartalmú 12v izzóra gondoltam . Lehetőleg dmx legyen de ha ezt nehezebb kivitelezni akkor a zene ütemére vezérelt is jó lenne .
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
(#) datamoon250 hozzászólása Jan 24, 2017 /
 
Sziasztok!
adott egy 30 K galvo motor müködik,de valamiért hangosan kattogva a két végállás között vergődik oda-vissza. elektronika jó,azt már kiszűrtem. létezik,hogy az optokapu szállt el? lefényképeztem, gyanús a feket folt a közepén. a másik kettő kis téglalap alakú alkatrészt nem tudtam beazonositani. köszönöm előre is a segitséget.
(#) datamoon250 hozzászólása Jan 24, 2017 /
 
megoldva a problémna. az Ir dióda szállt el, és kisérletképpen beleraktam a helyére egy kinai led szalag távirányitójának az Ir ledjét. müködik tökéletesen egy hang nélkül.
(#) PiperR hozzászólása Júl 1, 2017 /
 
Sziasztok!

Nemrég beszereztem egy használt KAM lighting tri-140 lézert effektgépet.
Sajnos szerencsétlen már kapott az élettől, kicsit tákolt állapotban van de működőképes. Próbálgatom helyre hozni, de sajnos a galvó részénél elakadtam. Sajnos a műanyag ház a galvónak több darabra szétesett ahogy próbáltam beállítani. Ugyan is a befogatója úgy van megoldva hogy 1 darab csavar tekeredik be a ház felső részébe ezzel rögzítve, így az évek folyamán szétnyomta a műanyagot. Megragasztottam, a befogatót pedig átalakítottam bilincs rendszerűvé, így már nem 1 ponton hanem egyenletesen fogja a galvókat. Az optikai visszacsatoló részt is megvizsgáltam. A 2 kis érzékelő nagyon be volt mélyen süllyesztve a nyák lapba, valamelyik ferdén is állt, ki emeltem őket hogy egy vonalba legyen Infra led - terelő lap - érzékelő. Ezt megcsináltam minkét galvónál. Visszaszereltem mindent a helyére, teszt, működik minden, ábrákat szépen vetíti. Következő bekapcsolásnál meglepetés ért, az egyik galvó (Y) két végállás közt vergődik nagyon gyorsan hangosan. Áttettem a másik csatornára (X) ott nem csinálta szépen szabályozza, de viszont az X galvót áttetem az Y csatornára azt is jól szabályozza! Tehát ha megcserélem a 2 galvót akkor minden jó ha az eredeti helyén van akkor meg az Y galvó vergődik, X az jó továbbra is. Az infra ledet ellenőriztem jó, az érzékelők is jók fény hatására változik rajtuk a feszültség. Mi lehet a gond? Van 8 darab több fordulatú trimmer azokhoz nem nyúltam, gondolom egyik fele az X a másik fele az Y galvót állítja, de konkrétan mit lehet velük állítani?
(#) Massawa válasza PiperR hozzászólására (») Júl 2, 2017 / 1
 
Nem tudom, hogy mi van a tiéden, az én meghajtomon 6 trimmer van galvonként.
Position scale
Zero offset
Undershot corr
Overshot corr
Servo gain
Input scale

Az elsö kettöt meg az utolsot nem ajánlja a gyárto tekergetni mert az a hozzátartozo galvohoz van beállitva.
Neked valoszinüleg a Servo gain mászott el ( tul érzékeny lett mert elmozditottad az infratükröket.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2017
(#) PiperR válasza Massawa hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
Igen erre gondolok én is, hogy az érzékelők elmozdításával megváltoztak a beállított értékek, vagyis azon kívül esik és nem tudja korrigálni a pozíciót. Sajnos fogalmam sincs hogy a heli potik közül melyik mit állít, meg hogy hogyan kezdjek neki a beállításnak.

Sajnos a nagy sebesség, rezonancia miatt levált a tükör a tengelyről, ami nem gond mert úgy is cserélni akartam mert azon nem az eredeti volt, hanem vastagabb rendes üveg tükör. Valaki nem tud 0,5mm vastagságú kis tükröt?
(#) Massawa válasza PiperR hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
A felfényezett fémlemez is jo tükörnek.
Mindenképpen meg kell keresned az elektronika leirását, hogy mi mit csinál, anélkül, csak rosszabb lesz.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
Lehet azért még nekiállni a kondenzátorokat is cserélni, hiszen minden elektronikát meg lehet javítani a kondenzátorok cseréjével, mint tudjuk az Internet korában, és akkor gondolkodni sem kell...
(#) PiperR válasza Massawa hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
Merevlemez lemezéből gondolkodtam, ami a laptopokba van kis méretű valószínűleg vékonyka is.
Sajnos semmilyen leírást nem találtam a lézerhez
(#) Massawa válasza PiperR hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
Szerintem egy alufolia is elég tükörnek.
(#) PiperR válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
Azért annyira nem régi a cucc hogy cserélni kellene kondikat benne (kb. 7-8 éves lehet). Púposodott, maga alá "piszkított" kondit nem láttam, így azokat jónak vélem, bár kiszedni rámérni nem tart semeddig.
(#) PiperR válasza Massawa hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
Az alufólia nem jó megoldás, szétszórja a fényt nagyon, meg azt rá kellene ragasztani valami merevebb lapra, mert önmagába aligha jó
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2017
(#) Massawa válasza PiperR hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
Azt gondolom természetes - én kis plexire szoktam ragasztani. Nem konyhai csomagolo foliára gondolok, hanem pl öntapados tükörfoliára.
Esetleg a barkácsboltban kapni tükrös plexi lapokat is ( szegélyléc, vagy mozaik pl tükrös gömbhöz)
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2017
(#) PiperR hozzászólása Júl 3, 2017 /
 
Sajnos nem találok semmiféle leírást melyik trimmer mi lehet, ezért csak találgatni tudok. Valószínű oldalanként 4 trimmer amik lehetnek: LIN LFD SG IS. Általában ahol 4 trimmeres galvó vezérlő van ezek szoktak lenni. Nekem ugye az SG kell. De vajon melyik lehet. Azt fogom csinálni hogy egyesével végig megyek kitekerek vagy 2 teljes fordulatot, majd próba, ha vergődik továbbra is akkor vissza tekerem, majd befele tekerek 2 teljes fordulatot, ha nincs változás akkor megint vissza. Kérdés hogy nem-e tönkre vágok valamit. Jobb ötletem nincs. Várom az ötleteket!
Massawa: Tükörfólia jó ötlet azt hittem sima alufóliára gondolsz. Ez van olyan jó mint a rendes üvegtükör? Vékony nyáklapra ragasztanám.
(#) Massawa válasza PiperR hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
Majdne olyan jo, de az a fototranzisztoros ize nem érzékeny a tükörre, az még a fekete lapot is ismeri. Igy bármi jo neki.
Az a 4poti szerintem

LIN. - linearitás
LFD. - alacsonyfrekvencia szürés
SG. - servo gain
IS. - Input Sensitivity

De hogy hogyan kell öket állitani azt nem tudom. Azt probáld megkeresni a neten.
Következő: »»   40 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem