Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   85 / 120
(#) P_Laszlo válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Az a helyzet, hogy van nagy, és nagynevű is. Legalábbis a Harman csoport eléggé az.

A kínai hangszórókkal legtöbbször csak a gond van, ha olcsó, ha drága, így is, úgy is. Természetesen ez nem szubjektív értékelés, mérések alapján gondolom ezt. Még az is meglátszik, amikor egy korábban jó hangszóró gyártása átköltözik Távol-Keletre, és megváltoznak (látszólag) apróságok, elmászik a tömeg, erősödnek a rezonanciák, nőnek a gyártási eltérések. Annakidején a Vifa PL18-nál DX25-nél is szembetűnő volt a tulajdonos és gyártási helyszín váltás.

13 centis hangszóróval is be lehet csapni a hallást, de nyilvánvaló, hogy az eléggé kötött határokat senki sem lépheti túl. Ha jó mélyátvitele van, akkor nagyon nem lesz érzékeny a hsz. És ennyi.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2017
(#) quite válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Sajnos én nem is a kommersz kategóriára gondoltam, hanem a valóban jóminőségű cuccokra.

Én évekig dolgoztam a Bosch-ban, az autóelektronika területen, na, ott is megy ezerrel a kókányolás, de elég brutálul ám, úgyhogy nekem az a bizonyos "német minőség" csak urban legend, semmi több, úgyhogy nem a "nagy gyártón" van a hangsúly, mert ott is készül szemét, nem kevés.

Viszont előtte pedig jópár évig a Belügynél dolgoztam, hangosítással, tolmácsrendszerekkel foglalkoztuk, a hangosítás jellemzően Bose cuccokkal ment, és ott azért vannak ám frankó dolgok, főleg úgy egymillió HUF-tól kezdődően.

Voltak ott olyan kültéri hangfalak, hogy ha beálltál elé, levitte a hajadat, és egy egész Kossuth teret behangosítottunk 4 ilyennel, meg kb. 20 darab 100 Voltos kültéri szélessávúval, aztán nem értettük egymást két méterről.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2017
(#) msteve válasza quite hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Ugyanigy látom én is.Naiv ember aki azt hiszi hogy ezek az adatok pontosan tervezhetőek.Ha igy lenne,akkor a nagy gyártók elkészitenék a világ legjobb hangszóróit,és nem lenne ekkora választék.De sajnos nem igy van,és a TS paraméterek is csak a mélyfrekvenciás jellemzők tervezéséhez használhatók.És a zene nem csak mélyhangokból áll...
(#) Ge Lee válasza msteve hozzászólására (») Aug 10, 2017 / 1
 
Sőt, még szinuszjelek sincsenek benne, csupa négyszög meg fűrész...
(#) quite válasza msteve hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Így van!

A tervezéskor sokmindennel lehet számolni, de sok olyan fizikai tulajdonság van, amit nem lehet előre kalkulálni, főként egy új fejlesztés esetén.
Ilyenek pl. a kosár rezonanciái, főleg ha préselt lemezkosár, vagy a membrán, pille anyagtulajdonságai, amik szintén egy adott frekvencián módosíthatják a frekvenciamenetet, de van egy csomó dolog, ami legtöbbször csak utólag, egy elkészült modellnél mérhető.

Az meg, hogy valaki házilag összedob egy hangszórót, és előre tudja a felhasznált anyagok fizikai viselkedését, vagy netán tudja azok eredeti anyagösszetételét és ezzel számolni tud, na ez szerintem kicsit olyan "parasztvakítás".

De nem akarok én senkivel sem vitázni, ha valaki rutinosabb, és tapasztaltabb, mint egy mérnökseregből álló hangszóró fejlesztéssel foglalkozó cég, ahol azért nem kevés időt áldoznak egy jó cucc kifejlesztésére, akkor nekem így is jó.
(#) Pafi válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 11, 2017 /
 
Keresem a szinuszjelet de nem találom.
(#) P_Laszlo válasza quite hozzászólására (») Aug 11, 2017 1 /
 
Furcsa dolog, amikor olyanról gondolkodnak emberek, amit nem ismernek. Ez inkább a vallás-mitológia-hiedelemvilág kategóriája.

Nyilván a középtartomány, a rezonáncs rendszer is tervezhető előre, nem csak a T-S és a mély. Sőt olyan membránt lehet gyártani (papírból szinte végtelenek a lehetőségek), amilyet csak szeretne az ember. Többször kért már hazai kisvállalkozás ilyet, előre megaott felhasználási céllal, elvárt tulajdonságokkal, és elsőre megoldható volt. Nyilván mérésekkel igazolva, nem "parasztvakító történetekkel.

A nagyobb gyártóknál ez nem ennyire egyszerű, a legjobb hangszórógyárak maguk nem gyártanak lágyrészeket, többnyire egy német vállakozástól veszik, olyannal dolgoznak amit éppen kapnak. Ettől függetlenül tudják, hogy mit szerentének előállítani, és senki nem akar tökéletes hangszórókat, mert olyanok eleve nem léteznek, főleg műszaki szempontokból nézve. Csak olyan hangszóró létezik, ami egy adott felhasználási célra jó, és egy jól tervezett helyzetben, konkrétan, előre meghatározott paraméterekkel (alsó határfrekvencia, maximális hangnyomás, iránykarakter, stb.) megállja a helyét. Ráadásul ez alapvetően üzleti alapon működik, senkinek nem célja olcsón, jót előállítani, hiszen a termékek beárazása egy erősen kötött rendszer alapján történik, és egyik piaci szereplőnek sem érdeke átalakítani az évtizedek óta működő üzleti modelleket.

A hangszóró kosara számít a legkevésbé dobozba építve.
(#) quite válasza P_Laszlo hozzászólására (») Aug 11, 2017 /
 
Rendben.

De azért Sipos Gyula cirka 40 éve foglalkozik a témával, nemcsak hangrendszerekkel, hanem azzal is, ami megszólaltatja őket. Én volt, amikor maratoni beszélgetést folytattam vele telefonon (cirka 20 éve, amikor erősen rá voltunk kattanva az autóhifire, és konkrétan majd elemeire bontottunk egy autót egy 2x500W hidalt végfokkal, és saját készítésű mélynyomóval), hogy mi merre, miért, hogyan, stb.
Ha az emlékeim nem csalnak, akkor talán a hangszóró kosár rezonáns viselkedését is tőle olvastam, de ebben nem vagyok biztos, anno elég sok autóhifis és hangfalépítős emberkével voltunk kapcsolatban, lehet, hogy valahonnan máshonnan jött az infó.

Ha Ő most itt olvasná ezt a topicot, biztosan jókat mosolyogna azon amit írsz.
Ő elég sokszor le is írta az elmúlt évtizedekben, hogy egy dolog a számítási képlet, és egy másik dolog ami megszólal a dobozban.

De semmi gond, engem nemigen zavar, hogy ki a profibb és tapasztaltabb, én már tök másból élek, és már hobbi szinten sem nagyon foglalkozom a dologgal.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2017
(#) P_Laszlo válasza quite hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Van, amikor a mosolygás kölcsönös.
(#) zotya1983 hozzászólása Aug 13, 2017 /
 
A baj csak az hogy az elméletgyártás nem függ össze a gyakorlattal lásd a cséve (motor) lejjebb helyezése, többszörösen bizonyítottuk, többes számban írok nem véletlenül hogy a ,mély átvitel igenis növekszik nem is kicsit igaz nem túl nagy határok közt de növekszik.És pont.
(#) P_Laszlo válasza zotya1983 hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Milyen frekvencián és mértékben, és ki mérte ezt meg? A hangszóró nem tud másféle mélytartományt, mint ami a paramétereiből és az adott dobozból következik.
(#) fery45 hozzászólása Aug 16, 2017 /
 
Kedves Valamennyien!
Szabad legyen néhány szót írni a hangszórók meghibásodásának megelőzése érdekében. Tudom, hogy a gyártók és kereskedők ennek nem örülnek. Ők azt szeretik, ha minél többen idő előtt tönkre ment hangszóróik helyére újat vásárolnak.
A mellékelt fényképen egy 25 cm kosárátmérőjű hangszórót látni az elszenesedett leégésű tekercsel. Ez a hangszóró állítólag 200 W terhelhetőségű. Az eredeti gyári méretek alapján újra tekercselt tekercsével csak 8-10 W teljesítményig terhelhető. 30-40 W-tól jelentkezik a tekercségés.
Javaslom a hangszóró javító kollégáknak, hogy végezzenek műszeres méréssel leégési próbát. Tapasztalni fogják, hogy mekkora teljesítménytől történik tekercségés, és összehasonlíthatják a rá írt teljesítmény adattal.
Ezek után akad "szakember", aki állítja, hogy nem számít a teljesítmény. Az én műszeres méréseim azt mutatják, hogy az égés megelőzhető, ha az erősítő kimenő teljesítménye kisebb a hangszóró terhelhetőségénél!

ad8.PNG
    
(#) fery45 hozzászólása Aug 16, 2017 /
 
Egy kiegészítés az előbbi hozzászóláshoz.
A képen látható erősítők közül az alsó kettő együttesen 200W-s. A felső teljesítménye az alsó kettővel egyenlő! 8 ohmra vagy 100 voltra tud dolgozni. 8 ohmon 40 volt feszültséget 5 amper árammal terhelhető. Minden hangszórót le tud égetni. Még a 125 mm átmérőjű (21") 50 cm kosárátmérőjű hangszórókat is. A feszültség és áram értékek szinuszos hangáramra vonatkoznak effektív értékkel!
(#) fery45 hozzászólása Aug 16, 2017 /
 
Egy kiegészítés az előbbi hozzászóláshoz.
A képen látható erősítők közül az alsó kettő együttesen 200W-s. A felső teljesítménye az alsó kettővel egyenlő! 8 ohmra vagy 100 voltra tud dolgozni. 8 ohmon 40 volt feszültséget 5 amper árammal terhelhető. Minden hangszórót le tud égetni. Még a 125 mm átmérőjű (21") 50 cm kosárátmérőjű hangszórókat is. A feszültség és áram értékek szinuszos hangáramra vonatkoznak effektív értékkel!
(#) fery45 hozzászólása Aug 16, 2017 /
 
Elnézést, sajnos a 3,34 MB képet többszöri próbálgatás ellenére nem sikerült feltölteni. Majd csinálok mobil telefonos képet, az kisebb MB-s. Később küldöm.
(#) pinyó39 válasza fery45 hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
De hogy égetsz le vele egy olyan (nem a képen látható) normálisan összerakott hangszórót sin 100 wattal?
(#) Inhouse válasza fery45 hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Ne csinálj! Fogj egy ingyenes képnéző/konvertáló programot, pl. XnView, vagy IrfanView és azzal mentsd el! Sokkal kisebb lehet még úgy is, hogy a felbontáson nem változtatsz. De ezt is megteheted velük, 1024*768 is elég lehet. Vagy kivághatod velük a képből azt a részt, ami a lényeg, így is kisebbek lesznek.
A 100W-os hangszóró is leéghet akár 10W-tól, ha az asztalon hajtod, és/vagy egyent kap...
(#) P_Laszlo hozzászólása Aug 16, 2017 /
 
Mindegy, hogy az asztalon, vagy dobozban. Az elektromos terhelhetőség nem függ össze a mechanikaival.

És sokkal könnyebben ég meg a lengőcséve, ha az erősítő max. kimenőteljesítménye kisebb a hangszóró névleges terhelhetőségénél, hiszen sokkal könnyebben vezérlehető torzításba (a hangszórók pedg ettől égnek meg, nem az üzemszerű használattól).

Az elektrodinamikus hangszóróknál a terhelhetőség szinuszos vagy RMS értékét nézni értelmetlen.

Egy 40-50mm körüli átmérőjű lengőcsévét pedig nagyobb problémák nélkül el leket készíteni névleges 60-80W körüli elektromos terhelhetőséggel is (nyilván a 200W is hülyeség, de a 8-10 is). A régi módszrekkel, papír csévetestre tekerve persze tényleg 25-30W körüli a maximum, de ezt már régen kinőtték-túlhaladták az új módszerek-alapanyagok. Szóval azt is meg kell nézni, hogy ki és hogyan javítja meg azt a bizonyos hangszórót.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2017
(#) P_Laszlo válasza pinyó39 hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
egyszerűen. Torzításba vezérelve. Vagy négyszögjellel, esetleg a megadott frekvenciatartományon kívüli jelekkel. Vagy ezek minden lehetséges kombinációjával. A JBL 2225-2235 terhelhetősége névleges 180-200W például, pedig ők elég sokat kutatták a lengőcsévék fűthetőségét-hűtését, és jelentős sikerekkel.
(#) Ge Lee válasza P_Laszlo hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Idézet:
„Az elektrodinamikus hangszóróknál a terhelhetőség szinuszos vagy RMS értékét nézni értelmetlen.”
Ahogy a zeneit is, ha nincs a konkrét zene nevesítve. Nagyon nem mindegy hogy az akárhányadik szimfónia, heavy metal, tuc tuc, vagy relaxáló zene szól éppen, mert nem kis különbségek lesznek a csévét melegítő effektív értékben. Ha "100W-os", akkor mire 100W-os?
(#) zotya1983 válasza fery45 hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
A világ legjobb hangszórója is csak 5% hatásfokú.A többi hővé alakul. Szinusz jellel hajtani egy hangszórót botorság,nem akarok belemenni miért leírták előttem is.
1000w os hangszórót is le lehet égetni 25w os erősítővel...Sokan ott buknak el hogy a folytonos 40w amit talán elvisel leégés nélkül más mint a pillanatnyi csúcsok amit megadnak lásd Peak..Most nem akarok előhozakodni miért,ez több alapvető dolgon múlik!Azon is hogy milyen az a hangszóró... Egy alucsévésre pumpálhatsz adatlapi 400w ot vagy többet is nem fog leégni tapasztalat de nem is fog szólni jobban,mert a hőt el tudja vinni,egy ugyanakkor érzékenyebbet nem szabad és nem is kell annyival hajtani hiszen kevesebb energiával is nagyobb érzékenység érhető el. ezen érdemes elgondolkozni minthogy a wattokkal előhozakodni...Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2017
(#) hugi00 hozzászólása Aug 17, 2017 / 2
 
A hangszoro leegetese sem a hangszorotol sem az erositotol nem fugg. - ez nem igaz.
Viszont mindenrol a felhasznalo tehet.
1. hozzanemertes
2. feszegetik a hatarokat
A ket pont osszefoglalva: USER ERROR !!!

Tema lezarva. - reszemrol.

zene - Two Steps From Hell - Master of Shadows
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(#) zotya1983 válasza hugi00 hozzászólására (») Aug 17, 2017 / 2
 
Én pl 2 kw os erősítővel hajtok 10 éve 150w os hangfalakat. És már nem egyszer buliztunk is vele,semmi értelme wattokra és az erősítőre sőt semmire sem fogni.User error ahogy írod,és sokan nem tudják minek mi a határa.A vanból vissza lehet venni!A nincsből már nehezen..Viszont csínján kell bánni a végfokal ha az jelentősen nagyobb példának okáért. De a legnagyobb baj a négyszögesedő torzuló jelalak az öli a hangszórót, én a limitet 0 dB re rakom és már a keverőtől fogja a jelet...Esélytelen a túlhajtás még max gainnal sem..Üdv.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(#) fery45 hozzászólása Aug 18, 2017 /
 
Örülök a hozzászólásotoknak és megpróbálkozom a kép küldésével.

ad56.jpg
    
(#) fery45 hozzászólása Aug 18, 2017 /
 
Sikerült!
Gondolom, hogy a két alsó erősítő ismerős sokaknak. Annyival módosított, hogy a hátulsó oldalon egy kapcsolóval lekapcsolható a 100 voltos trafó és külön kivezetett az ohmos kimenet.
A felső teljesítménye egyenlő az alsó kettővel. Ez az erősítő a jobb oldali kapcsolóval váltható 100 V 2 A vagy 40 V és 5 A kimenetre. A négy csatlakozó hüvely így keletkezett. Az erősítő saját építésű. Van 400 és 600 wattos erősítőm is. Manapság ezekkel nem érdemes dicsekedni, mert bárki építhet ilyeneket.
A képeket azért közöltem, mert ezekkel az erősítőkkel bármilyen zenével, teljes kivezérléssel, nem túlvezérléssel a legnagyobb hangszórók is leégnek! A 21" is a 125 mm átmérőjű tekercseikkel. Ezek wattszáma nem "marketing" teljesítmény! Ez műszerrel mérhető effektív teljesítmény!
A leégett hangszóróra gyártó által írt teljesítmény könnyen összetéveszthető az effektív teljesítménnyel, és máris kész a leégés. 200 watt hangszórón 5%-os hatásfokkal 190 W hőveszteség keletkezik! Ekkora hőenergia bádogos forrasztópákát tud üzemeltetni. Ja jól megfigyelitek, akkor azt kell látni, hogy a tekercs rézhuzalja elszenesedett. A rézhuzal próbaégetése azt bizonyítja, hogy a tekercshuzal 400 celzius fok fölé emelkedett. Alumínium tekercsnél a huzal elolvad. Ez 660 fokon olvad. Mi lehet a véleményünk, nekünk hangszóró javítóknak, az üzemeltető diszkós vagy zenész szakmai tudásáról?
A többetek által írt vélemények nem helytállóak. Nem kívánok hozzáfűzni, de elmarasztaló vélemény alakul ki bennem.
(#) fery45 hozzászólása Aug 18, 2017 /
 
Elnézést, a fenti hozzászólásomban elgépelten egy betűt! " Ja jól ..." helyett "Ha jól ..." kell érteni.
Egy újabb képet küldök. Itt a nagy effektív teljesítmény "letépte" a tekercseket a pille és membrán részről. Az elszakadt huzal miatt nem égett a tekercs. Nagyon ritka jelenség. Gyakoribb, hogy a bevezető sodrony leég. A PMPO , PEEK és egyéb teljesítmény megadások okoznak ilyen kellemetlenséget.

sas52.JPG
    
(#) flaci76 válasza fery45 hozzászólására (») Aug 18, 2017 / 1
 
Idézet:
„ezekkel az erősítőkkel bármilyen zenével, teljes kivezérléssel, nem túlvezérléssel a legnagyobb hangszórók is leégnek! ... 200 watt hangszórón 5%-os hatásfokkal 190 W hőveszteség keletkezik!”


Zenével legfeljebb 20-30W disszipálódik el a lengőcsévén egy 200W-os erősítőn, klipphatárig vezérelve.
(#) P_Laszlo válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Ezért nézzük a névleges értéket, az elég jó közelítés, félúton a zenei és a szinuszos érték között.

Meg persze a mechanikai terhelhetőséget. Ezek jól számolhatók, előre tervezhetők, tudod, hogy mekkora max. hangnyomás kell, ehhez mérten választasz hangszórót, dobozt, erősítőt, és minden rendben van. Tudod, mekkora a headroom, tudod, meddig tekerheted a potenciométereket. Ha valahol elhanyagolod a tervezést, akkor meg nem működik a rendszer. És ennyi. Igazából a szabályok, szabványok, és elméleti háttér nem ismerete nem ment fel az alól, hogy igen, tönkre tudod tenni a hangszóróidat, változatos módszerekkel. Ebben nincs semmi csoda, senki nem is állítja az ellenkezőjét. A számítások is ugyanezt mutatják.

Nyilván, aki ismeri és használja az IEC 268-5-öt, az tudja, hogy mi, "mire 100W-os", és tud dolgozni a megadott értékkel. Feltétel, hogy a gyártó és a felhasználó is képben legyen a valósággal. )
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2017
(#) P_Laszlo válasza zotya1983 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
A hatásfok egy picit bonyolultabb dolog. Alapból veszteségmentes átalakítóról beszélünk. De nyilván a körülmények miatt ezt hallani nem fogod.

A csévetestnek (nagyjából, extrém eseteket kivéve) nincs köze az érzékenységhez.
(#) pinyó39 válasza fery45 hozzászólására (») Aug 18, 2017 2 /
 
Jópofa ez a pár "Sokol "HSZ tekercs, de a komolyakkal mi a helyzet? Olyat szedtél már szét?
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2017
Következő: »»   85 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem