Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1252 / 1384
(#) niedziela válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Idézet:
„Vagy valami vegyszer elfogy hétvégén, amikor nincs nyitva semmi, de időd lenne ilyennel foglalkozni.”


Ne fogyjon el, tartsál otthon mindenből egy minimum készletet.
Szaga mindennek van
Másik, hogy az ilyen tipusú kombinált fogó jó mindenre, de gyakorlatilag meg semmire.
(#) Ge Lee válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
44 lábút még én sem vasaltam mert ilyesmit nem építek, tehát nem tudom hogy milyen lenne. De gyanítom hogy inkább vennék hozzá egy adaptert ha létezik, és akkor azt is be lehet tenni furatba, a méretén nem sokat növel.
A lakk, meg a fotózáshoz való hasonló dolgok illetve a komplett módszer (dry stb.) valóban drága, és a házilagos nyákgyártásnál felesleges is, persze ha valaki szubminiatűr dolgokat akar készíteni akkor fizesse meg a hozzávalókat.
A vasalásról. Ha van lézernyomtatód akkor csak a műnyomó papírt kell megvenni, vasaló az ugye általában van egy háztartásban. Írtam a Panton-nak email-t, megírtam nekik hogy milyen műnyomó papírra lenne szükségem, és hogy el is kellene vagdosni mert nekem A4-es méret kellene. Megcsinálták, fizettem az egészért 2500Ft-ot postaköltséggel együtt. Ennek 10 éve, és még mindig megvan a papírnak úgy a 20%-a. Megtörténik a nyomtatás és a vasalás a szobában, eddig ugye nincs száradási idő, és szagok sincsenek. Lemosod a csap alatt a rávasalt papírt, még mindig nincsenek szagok. Utána fogsz egy kiürült vastagabb falú jégkrémes dobozt, beleteszed a nyákot, és öntesz rá annyi vaskloridot ami épp csak ellepi a nyákot, de nem is kell hogy ellepje (kb. 0,6dl). Kimaratod, lemosod, még mindig nincs semmilyen szag. Ha melegíted maratás közben a vaskloridot akkor sokkal gyorsabban mar, ha nagyon felmelegíted akkor fejlődik belőle némi gőz, de ennek is csak úgy 20 centiről fogod érezni a sósavszerű szagát. Ha lemarta a klorid a nyákot, ugyanabban a fáradt anyagban még egy nyákot le tudsz maratni. Tehát kijelenthetjük hogy elkészült 2 nyák, nincs semmi szag, semmi kosz, a használt kloridot egy arra kijelölt üvegbe kell önteni, a kiöblített edény vízével együtt. Öblítés után lemosod a csap alatt a nyákot, ha megszáradt nitrohigítóval lemosod róla a tonerport. Egyedül ez utóbbit kell kint csinálni mert a nitrónak van szaga rendesen.
Lehet fúrni. Ezt vagy úgy csinálom ilyenkor hogy erőt veszek magamon is kimegyek arra a pár percre a fűtetlen műhelybe és kifúrom az oszlopos fúrón, vagy előveszem az ugyanolyan "benti használatú" oszlopos fúrómat, leterítek 2 réteg újságpapírt a konyhai vagy a folyosói asztalra, ráteszem a fúrót, csinálok világítást hogy lássak is, teszek a nyák alá egy hulladék darab gyalult deszkát és mehet a fúrás. A fúrás végeztével elpakolom a fúrót, az újságpapírt összegyűröm és megy a szemétbe. Sehol sincs kosz, szagok sem.
Ha ezt az egyszerű módszert egy géppel szeretnéd kiváltani ahhoz sok sikert kívánok, de amelyikkel normálisan meg fogod tudni csinálni az annyiba fog kerülni, hogy annál még az is olcsóbb lesz ha a nyákjaidat egy céggel gyártatod...
(#) kaqkk válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Nem az ördögtől kell ellesni Bővebben: Link Ha egy géppel csinál mindent (fúrás marás) csak egyszer kell pakolni ...
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2017
(#) morgo válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Akkor valamit nem jól csinálsz. Ez 64 lábú IC-hez készült, helyenként 0,3-as vezetősávokkal. Igaz, én nem vasalom hanem laminálom. Ezt bármikor reprodukálom, tehát nem egy véletlenül sikerült nyák.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2017

nyák.jpg
    
(#) kissattila88 hozzászólása Dec 17, 2017 /
 
Kémiai ónozót szeretnék házilag csinálni a hozzávalókat hol lehet kapni?
(#) kaqkk válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Azur vegyszerbolt Budapest
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
József körút 65, Bővebben: Link
(#) niedziela válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2017 /
 
Idézet:
„A lakk, meg a fotózáshoz való hasonló dolgok illetve a komplett módszer (dry stb.) valóban drága”


Miért drága a dry, minek van szaga, minek kell megszáradnia ?
Három kérdésre jó lenne korrekt választ adni.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2017
(#) Gránátalma válasza cimopata hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Milyen 5 dollárról beszélsz? Az én nyákomra a gyártó 100+ dolláros ajánlatot hozott. Nyilván ha ingyen is lehet nem veszem meg 100ért...
(#) silent15 válasza Gránátalma hozzászólására (») Dec 19, 2017 / 1
 
Én pár hónapja rendeltem direkt próba gyanánt 5db kis panelt. Furatgalván, forrasztásgátló lakk, szitapozíció rajz, kontúrmarás, minden finomság ami kell. Kíváncsiságképpen kértem ajánlatot magyar gyártótól is, vissza is kaptam az ajánlatot, 6900Ft 1db, úgy hogy nem kértem rá semmit, csak a nyers nyákot galvánfurattal.Akkor rendeltem a kínaiaktól is, vissza is kaptam az ajánlatot (ugye minden ami kell rá benne volt) ~5100Ft 5db ! és ebben már benne volt a légiposta.
Minőségre nekem semmi kivetnivalóm nincs benne, szerintem korrektül megcsinálták.
Nem olyan drágák ezek a külföldi nyákok, de csak úgy éri meg ha az embernek kell minimum 5 darab.
(#) Alkotó válasza Gránátalma hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Kulcskérdés a méret.
A "teszt" panel mérete korlátozott. 100x100 mm-es panelre 10 db mennyiségben nem kaphattál 100+ dolláros árat.
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Ha 4 réteg, vastagabb réz, extra szín, aranyozott, vékony hordozó, ... Akkor igen Össze lehet kattintgatni, hogy drága legyen, de mostanában vannak NAGYON olcsó gyártók is, akiknél megéri az otthoni szöszmötölés helyett megrendelni a panelt. Én a dirtypcbs oldalát próbáltam ki az 5*5-ös panellel és valami 3000Ft jött ki a 10 darabra. Viszont már tényleg vannak olcsóbbak is, akik hozzák ugyan azt a minőséget, s ennyiért ha nem azonnal kell, gondolkodás nélkül rendelném is.
(#) zotya1983 válasza morgo hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Ezt a laminálós módszert ha megkérhetlek felvázolnád nekem? Igen elolvastam előbbre a fórumot mégis ha én most beballagok a Lidl be laminálóért a maratáson kívül mert azt már kitapogattam milyen fóliát ajánlanál? Milyen transzferpapírt?
És mi az amire figyelnem kell? Megköszönném a segítséged.
Mit kell módosítsak a laminálón? Egyszerűen áttolom a nyákot és gyakorlatilag készen van a transzfer?
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
(#) morgo válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
A legolcsóbb laminálót használom. Anno a tacskóban kb. 1700 Ft volt. Az átalakítás annyi volt, hogy a két hőérzékelőt kb. 1 mm-rel távolabbra raktam az eredeti helyüktől, így magasabb a hőfok. Soha nem mértem pontosan mennyi. Bakelit alátéteket raktam a felfogatás alá, így növelve a távolságot. A felső burkolatot kidobtam. Így most 1,5-ös nyákot 7x engedem át, 0,8-1 mm-est 5x. "Kínai " transzferpapírt használok, mindig a nyák méreténél max. 1-1 centivel nagyobbat. Ezt sima nyomtatópapírra rögzítem valamilyen öntapadós papírral. (pl. árazócimke)
Bővebben: Link
(#) usane válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Ez azért erősen vitatható. Már miért lenne jobb a NAOH előhíváshoz mint az adatlapok által is előírt NA2CO3?
Nyilván nem véletlenül van előírva az ami elő van írva...
(#) Bakman válasza usane hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Attól függ, hogy fényérzékeny lakkról vagy dry fóliáról beszélünk. Lakkhoz NaOH (nátrium-hidroxid) kell előhíváshoz.
(#) niedziela válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Visszaolvasva a dry volt a kérdés.
NA2CO3
(#) Bakman válasza niedziela hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Ennyire nem merültem el a témában.
(#) minimodel hozzászólása Dec 28, 2017 /
 
Hogy hívják azt a "varázsszert", amit csak opcionálisként emlegetnek (aki akarja, használja), de a lényege, hogy a kész nyákon a réz sávok ezüstösek lesznek töle, már csak egy csepptöl is és ez megakadályozza a réz oxidációját.
(#) Bakman válasza minimodel hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Kémiai ónozó. Egyszer-kétszer próbáltam, szerintem nehezebben lehet ilyen kezelés után forrasztani a panelt. Nincs kizárva, hogy nem a legtutibb szert sikerült szereznem.
(#) attika válasza minimodel hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Ha ez kérdés volt tőled akkor a varázsszer neve kémiai ónozó.
(#) sdrlab válasza usane hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Vitassa az akinek két anyja van..., én leírtam a tapasztalataimat, pontosan, és észrevételekkel! Aki használja, egészségére, aki vitatja...hát az nem velem fogja. Ha nem volt érthető amiről ott írtam, azon nem segíthetek.
(#) usane válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 29, 2017 /
 
Én tökéletesen értettem, és én sem fogok rajta vitatkozni. Ha neked bejött akkor hajrá.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 31, 2017 / 1
 
Nekem olyan volt, amit teljesen lehetetlen volt forrasztani. Elcsesztem vele a nyákot. Ilyen is van, nem emlékszem már melyik féle.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 31, 2017 / 1
 
Én sem emlékszem már a típusra, két próba után kivágtam az egészet a fenébe és a készítőket elküldtem melegebb éghajlatra.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 31, 2017 / 2
 
Úgy van ahogy írjátok. Életemben egyszer vettem kémiai ónozót, kipróbáltam, és dobhattam is el utána a nyákot. Azóta kizárólag pákával ónozom, örökös.
(#) Bubu54 válasza niedziela hozzászólására (») Jan 2, 2018 /
 
A Dry Fólia egyáltalán, nem szagos és nem is drága, én is ezt szoktam használni. Az előhívója sem szagos hiszen mosószódával kell előhívni. A Positiv 20 valóban szagos, de gyorsan meg lehet szárítani. Ezekkel mind könnyű dolgozni. A toner az viszont drága és nem is mindig szeret jól oda ragadni, plusz nekem nem is egyszer leázott és alá is mart rendesen.
(#) Ge Lee válasza Bubu54 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Az csak akkor nem tapad oda ha nem tiszta vagy ívelt a panel, vagy alacsony a vasaló hőfoka. Azt is leírtam már mit kell vele csinálni hogy ne marjon alá. A dry biztos nagyon jó, csak vagy csináltatsz hozzá filmet a nyomdában jó drágán, vagy nyomtatsz hozzá otthon két egymásra tett példányt, negatívban, amihez emiatt jó sok festék kell.
Ha nem gyártasz otthon PC alaplapot vagy ahhoz hasonló igényű nyákokat, akkor a vasalás tökéletesen megfelel, és a legegyszerűbb módszer.
(#) kaqkk válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Idézet:
„vasalás tökéletesen megfelel, és a legegyszerűbb módszer.
Igen de csak eredeti tonerrel ami a legtöbb nyomtatóhoz elég drága ..
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
(#) usane válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 

Egyetértek. Nekem is csak addig működött rendesen amig cserélni kellett és az utángyártott az kuka.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
Következő: »»   1252 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem