Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   568 / 960
(#) sámli válasza akos114 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Igen a lényeg ez. Nyilván a műszertől függően lehet, hogy nem lesz teljes szakadás, de ha ezek a PEN-ről vannak leválasztva, 0 körüli értéket kell mérned.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2018
(#) sámli válasza Bakman hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Nagyon sok helyen ez még nem így van.
(#) gyuszo válasza kadarist hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Ez így nem helyes, mert a FI-relé után a védővezetőt és a Nullát nem szabad összekötni.
Az MSZ 447:2009 szerint:
2.4.2. TN-rendszer esetén a védővezetőnek a PEN-vezetőről való leágaztatását vagy az első túláramvédelmi készülék mellett elhelyezett nullabontó ( helyette sín vagy sorozatkapocs alkalmazható) előtt, vagy a felhasználói mért főelosztóban kell megvalósítani.
Tehát már a mérőhelynél, ott is kell lennie védőföldelésnek.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2018
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Írta, hogy a Fi helyén a fogyasztásmérő van. A régebbi szereléseknél pedig a mérőből csak fázis és PEN jön ki a mért oldalon.
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
A régebbi szereléseket ismerem, nem véletlen, hogy változtattak rajta.
(#) kadarist válasza sámli hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Igen, így kell érteni. Az áramszolgáltató vagy a hatóság nem problémáz ezen, a lényeg az, hogy nulla a földdel egyesüljön. A mérő előtti védővezető levétel azért jobb, mert a mérő hibája esetén sem romlik a védelem minősége.
(#) ötfelezős válasza akos114 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Szakadáshoz hasonlót semmiképpen se, hiszen TT rendszernél a saját földelőd és a trafókörzet összes földelésének eredője soros kapcsolását méred (+ vezetékek), TN rendszernél meg a szétválasztástól kezdve a védővezető és a nullavezető ellenállásának összegét. Utóbbi majdnem nulla, előbbi 1-10 ohm (nagy átlagban).

86 óta a TT rendszerben is védővezetőnek hívjuk azt, ami a lakásban van (definíció egyszerűsítés ezzel nem foglalkozók számára). Földelővezetőnek a földelés és a fő földelőkapocs közti vezetéket hívjuk.
(#) akos114 válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Viszont akkor hogy tudnám teljesen biztosra kimérni, hogy a lakáselosztóba a PEN szétválasztott PE és N megy, vagy földelőszondáról van szó?

Csatolok két ábrát, ami azt mutatja, hogy jelenleg hogy van megoldva és hogy szerintem hogy kellene (feltéve, hogy PEN szétválasztásról van szó).

Üdv,
Ákos

Ui.: (A mérőbe az N megy bele gondolom, azt elírtam)
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2018
(#) akos114 hozzászólása Jan 28, 2018 /
 
Illetve még annyi, hogy ha földelő szonda a zöldsárga vezeték, akkor is, illetve ha PEN leválasztott akkor is jó a "Szerintem.png" kapcsolási rajz, nem? Ha ÁVK van alkalmazva, akkor semmiképp nem kell összekötni az N illetve a PE vezetékeket. Jól gondolom?
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2018
(#) gyuszo válasza akos114 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Átrajzoltam mindkét rajzodat helyesre.
Egyik esetben sem kell átkötés a Nulla sín és PE sín között, mivel a PEN szétválasztás mindkét esetben a mérőhelynél az óra előtt már megtörtént.
(#) akos114 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Szuper! Köszönöm szépen!
(#) gyuszo válasza akos114 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Idézet:
„A mérőbe az N megy bele”

Igen a mérőbe a szétválasztás után a N megy be.
(#) sámli válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Ez akkor igaz, ha célműszerrel, vagy ezt helyettesítő kapcsolással mérsz. Egy kéziműszer általában nem tud olyan mérőáramot áthajtani, hogy a valódi földelési ellenállás értékét tudd mérni.
(#) Feri válasza kadarist hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Biztos, hogy így van?
Mert a rajzod hibás.
A földelő sínnek a Fi relé előtt kel lennie.
(#) sámli válasza Feri hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Nincs Fi relé.
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Jan 29, 2018 / 1
 
Akkor is hibás, mert, ha a villanyórától jön légkábelen, ott már kell lennie földelésnek, ott meg kellett történnie a PEN szétválasztásnak, és utána már nem szabad összekötni a Nullát és a földelést.
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Én nem találok olyan bejegyzést, hogy a mérőtől légkábel jönne a kiselosztóig.
(#) Tas84 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Nálam nem engedték a PEN-t földelni a mérőóránál, mondván, hogy annak ott semmi keresnivalója. Eon..., de a szakmai fórumon láttam erről témát.
(#) fulcsii válasza akos114 hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
A mérőtől 2, vagy 3 vezeték jön? És mekkora a keresztmetszete?
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2018
(#) fulcsii válasza Tas84 hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Ez meg egy őrület, mert ahány szolgáltató, annyi szokás. De még cégen belül is.
(#) proba válasza fulcsii hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Nálunk is a lakáselosztónál földelték, persze ha az óránál van akkor ott. Mondjuk jogos is, az órától akár több 10m is lehet a lakáselosztó.Az EPH csomópont így már elég messze kerül a valódi felhasználási helytől.
(#) gyuszo hozzászólása Jan 30, 2018 /
 
A Mindennapszaki, Vezérelt és a H tarifás fogyasztásmérés kapcsolási rajzát az Energiaellenőrzési és Mérési Osztály ( EMO ) Mérési szakterület készítette. Módosítás: Dátum: 2016. Február 29. Megnevezés: Lakás főelosztó felé. Különvezérelt villamos eszköz felé. H tarifás villamos eszköz felé.
A rajzon minden szerepel, az alkalmazandó vezeték keresztmetszet is.
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Hivatalos helyen ilyen kusza rajzot készíteni...
(#) Dudus válasza proba hozzászólására (») Feb 1, 2018 /
 
Egyszerű a szabály, ott mindenképpen kell földelésnek lennie ahol a PEN-ről leválasztjátok az N-et! Ha ez a lakáselosztóban történik meg akkor ott ha a mérőnél akkor pedig ott kell a földelést kialakítani.
(#) Dudus válasza Bakman hozzászólására (») Feb 1, 2018 /
 
Kusza, de nagyon korrekt! Nem viszik át a mérőn a PEN-t csupán az N-et. A legtöbb szaki magasról tesz erre. A még profibb megoldás az lenne, ha az N-et sem vinné keresztül csupán leágazást készítene az N-ről egy fővezetéki sorkapoccsal.
(#) proba válasza Dudus hozzászólására (») Feb 1, 2018 /
 
Az azért profi, (régen csinálták így is, igaz a lezárt területen kívül volt az összekötés) mert ha a nagyérdemű kiköti a nullát, megáll a mérő.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2018
(#) fulcsii válasza proba hozzászólására (») Feb 2, 2018 /
 
Bocsássanak meg, de az a baj, ez egy TN-C-S több lakásos elosztó! Alul ahol a földelő van ott van szétválasztva és onnan már 5, 1 fázis esetén 3 vezetőt kell vinni. Viszont ha csak 1 lakás van és a mérőből 2 vezeték megy a lakáselosztóba akkor TN-C addig és ott kell a földelővel összekötni onnan lesz TN-C-S ha a mérőből 3 vezeték megy, akkor ott is már TN-C-S van. És ott már akkor tilos az összekötés. Ez a rajz amúgy korrekt.
(#) teodorb hozzászólása Feb 10, 2018 /
 
Sziasztok,
Villanyszerelést tanultam (nem ebben a szakmában helyezkedtem el), szégyenlem is magam a kérdésem miatt/végett. Az minap vásárolt házam garázsában van egy 3 fázisú doboz bekötve amiben van egy zöld ér és a 3 fázis. A régi tulaj arra figyelmeztetett, hogy a zöld (test) kábelt ne használjam kéknek (régen szokás volt a kettőt összekötni) mert a villanydobozban van valami védelem pont ez ellen. A kérdésem az lenne hogy ilyen esetben hogy szokják megoldani a kék (nulla) kábelt? (amikor én suliba jártam akkor még a kettőt (zöld + kék) össze szokták kötni)

Köszi a segítséget
Teo
(#) Bakman válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Ki kell cserélni a kábelt olyanra, amelyikben öt ér van. Más megoldás nincs.
(#) sámli válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Az már nagyon régen volt hogy a végponton össze lehetett kötni, vagy a nullát át lehetett kötni védővezetőnek.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2018
Következő: »»   568 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem