Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NAD 3020 -javítás
 
Témaindító: frenki, idő: Ápr 7, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) frenki hozzászólása Ápr 7, 2008 /
 
Sziaztok!

Olyan problémám lenne, hogy a NAD 3020 erősítőmben kondi-, és kábelcserét hajtottam végre, és valószínűleg az alul lévő merevítő szelvényhez hozzáért egy egyik kábel, ami a trafótól a diódahíd egyik lábához vezetett és a nyákra lett forrasztva. (tehát 28 V AC került a földre.) A bekapcsolást tompa puffanás, majd éktelen zaj és "amperszag" kísérte, és az R607-609 elleállások és a D601-603 diódák ill. power gomb környékén szikrázott is.

Kérlek segítsetek, hogy most mihez kezdjek, mi ilyenkor a hibadiagnosztika menete? Esetleg valami programmal (Tina, E. Workbench) való modellezéssel ki lehet-e valamit deríteni?
Valószínűleg mi(k) szállt(ak) el benne? Mit érdemes először megvizsgálni? Multiméter, páka, önszívó rendelkezésemre áll.
(#) sixtek hozzászólása Ápr 7, 2008 / 4
 
Ha szerencséd van akkor bizticsere megoldja a problémát, a leírt dolog után (28V AC összeér a földdel) elvileg nem kéne semminek elszállnia kivéve a biztiket.
Azt ajánlom cserélj biztit és egy, a hálótrafó primerjével sorosan kötött 230V/60W-os izzó segítségével indítsd el az erősítőt. Ha ez izzó égve marad vagy a bizti(k) újra elszáll(nak) akkor tovább kell lépni, akkor nagyobb a baj.
Szimulátorprogram totál felesleges, nem érsz itt vele/velük semmit.
Azt írtad hogy bizonyos passzív alkatrészek környékén szikra volt. Ezeket ellenőrízted, túlélték?

Sikeres javítast!
(#) frenki válasza sixtek hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Köszönöm szépen.
Az a baj, hogy az F1-F4 biztik nincsenek bekötve! Ezeket az előző tulaj nem tette bele, helyette a powerrel sorosan kötött be egyet. Ez esetben ez katasztrófa? Ennek a biztinek úgy látom nincs baja (ha rossz az szemmel is látható ugye?). Ezeket a passzív elemeket mindjárt megmérem.
(#) sixtek hozzászólása Ápr 11, 2008 /
 
Na, hogy haladsz, mit mérsz stb.?
Táp (+-40V) van?
(#) frenki válasza sixtek hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Tegnap leteszteltem párhuzamosan kötött égővel a tápot, nem gyulladt ki, miközben mindkét ágon stabil (végfok:46 V, előfok: 56 V) fesz. volt mérhető.
Kipróbáltuk az előfokot is a végfok bekötése nélkül, ill. az áthidaló nélkül is, működött szépen. A phononak sem hiszem hogy baja lett.
Megmértem az összes diódát (beforrasztva), mind jó volt. Az ellenállások sincsenek sehol megpörkölődve.
A végtranyókat kiszedtem és egyenként megnéztem őket. B-E közt 600 mV-ot mértem mindnél, átvezetés nem volt. Most elkezdtem kiszedni a meghajtó tranyókat, ezek más típusúak mint a gyári rajzon, de jónak tűnnek.
A végfok Gretz hídjára gondolok még, hogy rossz, de ez is a nyákon mérve jónak tűnik.

Melyek azok az alkatrészek, amiket csak kiforrasztva, vagy terhelve lehet megállapítani, hogy jók-e?
(#) _ampervadasz_ válasza frenki hozzászólására (») Ápr 11, 2008 / 4
 
Üdv! Ha diódát, tranzisztort, ellenállást, kondit,... tehát bármit mérsz ki kell forrasztani, legalább is az egyik lábát hogy pontosan lehessen mérni!
Egy kis kapcsi rajzot rakhatnál fel, hogy pontosan tudni lehessen hogy a táp mien kialakítású, és rajzold be azt a részét ahol a testre került a ménykű! Az bisztos hogy a zárlat nem a didódák, éa a trafó között történt, inkább több elemen keresztűl kaphatott földzárlatot. Azt mondtad hogy volt egy halk puff(ez elkora utal), utána egy éktelenzaj, amperszag.
Ez utal egypár alaktész, meghibásodásra, ami lehetett ellenállás, dióda, tranzisztor. Ha szikráztak azok az ellenállások, valószínű szakadtak. A diódákat is cseréld! Az bisztos hogy a biztinek ki kellett volna olvadnia, de ez függ a zárlatiáram nagyságától, illetve a méretezésétől(a biztosítéknak)!
Remélhetőleg sikerül megcsinálni! Mindent bele... illetve ki!
Nagyon sok sikert a javításhoz!
(#) sixtek hozzászólása Ápr 11, 2008 /
 
Most nem értem, az izzó nem marad égve szóval nagy áramfelvétel (ami zárlatra vagy más durva hibára utalhatna) nincs és a tápfesz is megvan. Akkor mi a gond? Lehet, hogy nem is hibásodott meg a végfok.
(#) _ampervadasz_ válasza sixtek hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Üdv! Ha a feszültség leesik nagyon, akkor ez biztos hogy nagy áramok szaladgálnak! Ha a feszültség a tápfesznek megfelelő, akkor 100% hogy nincsen nagy áramfelvétele!
(#) sixtek válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Igen ezt tudjuk, nem tudom miért írtad le.
(#) frenki válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Továbbhaladtam a hibakeresésben az erősítőnél: megmértem szinte az összes tranzisztort, és a Graetz hidat mind rendben van! A tranyókat a végén mégse forrasztottam már ki, mert a multiméter diódaellenőrző állásában ugynazokat az értékeket lehetett mérni mindnél be- és kiforrasztva is. Átnéztem mindent, és tettem egy bátor vállalkozást, bekapcsoltam, hogy megnézzük (halljuk, mi van). Ami meglepő, szól a zene egész kis hangerőn! Aztán csak egy biz. hangerő (10-15 % a potin) elérése után kezd ebbe a géppuskaropogásszerű zajba. Fel is vettem, hallgassátok (de nagyon halkan, vigyázva a hangfalra/fülesre ) Ezek után olyasmire tippelünk, hogy valamelyik kondi (puffer?) rendetlenkedik. Ezek már ősrégi darabok voltak. Mit gondoltok? Ja és mindkét csatornán ugyanazok a tünetek, tehát elvileg a tápegységben kéne a hibának lennie...
Felteszem a kapcsolási rajzokat is.
(#) frenki válasza frenki hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Itt van egy nagyobb kép az egyik végfokról külön is. Lehet hogy mégis a végfok hibásodott meg szimmetrikusan?
(#) _ampervadasz_ válasza frenki hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
A pufferkondikat nézd át, de ha rosszak is lennének, akkor egy "brumm" jelnek kéne lennie, és nem ekkora szaggatásnak, amit a hangfelvételen, hallani lehet!
Ez bizony inkább, tranyócserére, sarkall.
Az hogy,mind a két csatorna ezt műveli, az azt takarja, hogy a zárlati áram, mindenhová, eljutott!
Esetleg az összes, ellenállást kimérted?
Ha egy érték, megváltozik, bizony a munkapontja, az erősítésnek, elállítódnak, nem beszélve a nyugalmi áram elállítódását, ami meg is magyarázná, a recsegést( de inkább csak trozítás lépne fel ), nem beszélve a szimetriáról. (Ami megkostolja a tranyókat eléggé! Nállam az egyik ezért szált ki.)
A rajzon, az "Rx" környékén kimérnék, minden ellenállást, még hozzá úgy hogy az egyik lába ki van forrasztva! (ez a biztos!)
Azt már tudjuk hogy kikapcsolva, hogyan viselkednek a tranyók, de azt már tudod hogy "munka közben mit művelnek" ?
(#) (Felhasználó 17788) hozzászólása Ápr 18, 2008 / 4
 
Kedves "frenki"! Meguntam a renszer nélküli tapogatást amit itt hibakeresés címén olvastam. Ha követed amit írok akkor gyorsan behatároljuk a hibát.
Kezdjük a "kályhánál és haladjunk az ablak felé!Talán más kezdőt is segítünk ezzel.Megpróbálok olyan lépéseket tanácsolni amit egyszerű műszerezettségel is megoldhatók.
1.Kösd le a tápokat, a +/-28 V-t a puffer kondikról (C901,C902) az erősítő felé elmenő vezetékek leforrasztásával. Mérd meg a kondikon lévő feszültséget.Nem az a fontos, hogy pontosan +/- 28V legyen,--pár volt eltérés nem számít--,csak szímetrikusak legyenek.
Vegyél 2-2db 5-10W körűli 12V-s izzót (gépkocsi rendszámtábla, utastér megvilágító jó)a kettő-kettő sorbakötve ráforrasztva a tápra egy rövid időre majd megmérve a feszültséget,szinte minden kikővetkeztethető a megmért értékekből.(rövid időre kapcsold csak rá mert kiégnek)
Ha az értékek terhelten is szimetrikusak és +/-28V körüliek, akkor a végfok tápok jók.
Ezt követően három izzót kössél sorba kösd le az elmenőket a -25,6V-t és a 29,9V-t és felváltva terheld meg a stabil tápokat.(Ha van elég izzód akkor mind a kettőt leterhelheted.Igazán az lenne jó ha ezt 5W-s izzókal tennéd) Ott a feszültségeknek nem szabad 1V-nál jobban eltérni.
Írd meg az eredményt akár itt,akár a gubernator@vipmail.hu címre.
Ezt követően ha Te is úgy gondolod továbblépünk. Üdv:Linda
(#) frenki válasza (Felhasználó 17788) hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Kedves Linda!

Akkor ha jól értem szavaidat, a végfokot kéne lekötni a tápjáról, és szűrt 28V DC-t mérjem meg elször? Az nem lesz egyszerű, a nyákon kéne ehhez átvágnom a vezetőt.
Az izzók bekötéséhez szintén ezt kellene tennem, de nem gond, hogy csak 24 V fog esni rajtuk?
A -25,6V-t és a 29,9V-t nem kell letesztelni, az az előfokhoz meg a phonohoz megy, azok jól működnek...
(#) frenki hozzászólása Ápr 18, 2008 /
 
Egyre inkább a zárlatos trafóra gyanakszom, lehet hogy tényleg kipróbálom az egyenfesz. terhelést. Itt milyen jeleket fogok tapasztalni az izzókon ha nem jó? Váltakozik a fényerősség?
A zárlatos trafónak mik a jelei? Az miért van, hogy kis hangerőn szépen szól? A zárlatos trafó ezt nem zárja ki?
(#) Imi65 válasza frenki hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Ha zárlatos a trafód, az pár perc alatt elkezd füstölni, még üresjárásban is. Ha izzóval akarod terhelni, akkor Linda vizsgálatának az a lényege, hogy mindkét polaritású feszültség egyformán viselkedik-e, vagyis egyformán csökken-e a feszültség a terhelés hatására. Ha nem jó (a kondi, vagy szakadt a dióda), az egyik tápfesz kevesebb lesz (nyilvánvalóan a rossz). Azt nem tudjuk megmondani, mivel nem látjuk, mérhetjük. De, kizárja, mert percek alatt füstöl.
(#) frenki válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Na akkor megnyugtattál.
Megcsináltuk a terheléses tesztet, de zenével, működés közben. a bal oldalon 28 V helyett 30 V mérhető! És ez lecsökken a pattogáskor 2-3 V-al, akkor is, ha a másik csatornára van kötve a hangfal.
(#) Imi65 válasza frenki hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Ezért nehéz Neked tanácsokat adni. A hangfal teljesen mindegy melyik csatornára van kötve, mert mindkét csatorna használja mindkét tápfeszt. Tehát, ez a gondolkodás rossz. Mi az, hogy a bal oldalon? Ezzel én (mi) mit kezdjünk? Hol méred a bal oldalon a 28-30V-ot? Plusz, és mínusz tápokról beszélünk. Azon mi a bal oldal? Azt nem fogjuk tudni, hogy mit mérsz, ha nem tudod szabatosan kifejezni.
(#) (Felhasználó 17788) hozzászólása Ápr 18, 2008 /
 
Kedves "fernki"!
Ahoz ,hogy a Te tapasztalatoddal tovább tudjunk lépni,-szerintem --,mindenképpen ki kell zárni a tápegység meghibásodását. A NAD-3020 egy elég régi tipus.Ha kellő gondossággal odafigyeléssel vágod a nyákot akkor kúltúráltan helyre tudod állítani.
De más úton is tovább tudsz lépni.
Azt írtad az elején,hogy kondit,vezetéket cseréltél,miért?
Milyen kondit mire,milyen vezetéket mire?Üdv:Linda
(#) frenki válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Természetesen a jobb és bal oldali szűrt egyenfeszültségre gondoltam, ezt méregettük a jobb (C902-904 "-" és a bal C901-903 "+"oldalon (a rajzon más). Közben a hangfalat cserélgettük a job és bal oldal között, és a tünetek hasonlóak voltak, arra utalva, hogy nem a végfknak van baja.
(#) frenki válasza (Felhasználó 17788) hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
A tápegységben van a hiba az már biztosnak tűnik égő nélkül is. Az így végzett mérés ugye elégséges?
Kondit az elektrolit kifolyása miatt cseréltem, a gyárival megegyező értékűre (c905-906), kábelt a nyákra menő A,B,C,D tápdrótokat cseréltem egy barátom javaslatára CAT7-re (máshol nekem is bevált).
(#) (Felhasználó 17788) válasza frenki hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Lehet,hogy én vagyok értetlen de nem értem a "jobb és baloldali szűrt egyenfeszültség" kifejezést.Még mindíg nem kaptam meg a feszültségértékeket amit kértem,hogy tovább haladjunk.
Azt írtad,hogy kifolyt a régi kondi..Rendesen letakarítottad a nyákot.A kondiban elektrolit van aminek a megszáradt sókicsapódása átvezethet a fóliacsíkok között. Biztos,hogy polaritás helyesen tetted be a kondikat, a kicserélt vezetékeket nem kötötted el? Nem esett egy ón paca véletlenül a nyákra?
Üdv:Linda
(#) (Felhasználó 17788) válasza (Felhasználó 17788) hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Kedves "frenki"! Nem tudom mi gátolt meg,hogy valamilyen válasszal megtisztelj ha már Én vettem a fáradságot, és segíteni próbáltam. Ha nem felelt meg amit írtam,tanácsoltam vagy nem haladta meg a tudásom a Te hozzáértésedet és terhelő butaságokat kértem, akkor is írhattál volna egy "elbocsájtó szép üzenetet". Sok sikert a szakmai tevékenységedhez,Én kilépek a projektből. Üdv:Linda
(#) Gafly válasza (Felhasználó 17788) hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Ne idegesitsd fel magad, mas forumon
is kapott valaszt ugyanerre a problemara
de ott sem volt valasz...
(#) frenki válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Amnt időm megengedi, és sikerül a kellékeket beszereznem, elvégzem ezeket...
(#) frenki válasza (Felhasználó 17788) hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /
 
Kedves Linda!
Végre el tudtam végezni az Általad javasolt tesztet, +/-31,6 V-ot mértem terheletlenül, a 2-2 12V 5W izzót rákötve az előzőleg tehermentesített tápra 29,9 V-ot mértem mindkét oldalon, az izzók világítottak, ahogy kell.
Köszönöm az eddigi segítségedet, sajnálom, hogy kilépsz, pedig úgy tűnt, kettőnk kapcsolata hosszú és gyümölcsöző lesz! :S További sok sikert: frenki
(#) frenki válasza (Felhasználó 17788) hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /
 
Szakértelmedben nem kételkedtem, csupán nem tudtam még beszerezni a szükséges izzókat. A szerelmes versek nem az erősségem.
(#) frenki hozzászólása Ápr 24, 2008 /
 
Azt sajnos észrevettem, hogy az erősítőm nem egyezik meg azzal a kapcsolással, ami nekem megvan. Pedig ez is a sima ugyanaz a sima NAD 3020...
(#) (Felhasználó 17788) válasza frenki hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /
 
Kedves frenki! Ez azt jelenti,hogy a tápod jó!!!A következő lépés a már jelzett vezeték csere ellenőrzése. Mit és miért cseréltél?
Fel tudod tenni a jó teljes kapcsolási rajzot!
Állítsd vissza a táp eredeti állapotát.
Vegyél elő műszert és a hagszóró kimeneteken mérjél egyen feszültséget nem szabad lennie semmilyennek. Ha van akkor valamelyik vagy mind a kettő végfok ki van billenve vagyis a vég és meghajtótranzisztorok között hibás van!!!
Keresd meg a hangerőszabályozó potikat és arról a végekről amelyik nincs a testen(ugye három lába van)forraszd le a vezetéket!(Ne feledd a feszültség mentesítést)
Csavard le a hangerőt minimumra.
Kapcsold be!
Nyálazd meg az ujjad és tedd felváltva a totiknak a szabad végére. Lassan csavard fel a hangerőt!
Bugni fog a hangfal. Ismételd meg a másik csatornán is!
NEM KELL TELJESEN FELTEKERNI!!! A lényeg,hogy azonos állásnál kb:fülre egyformának halljad.
A két poti szabad végét kösd össze és egy diszkmen,vagy kisrádió fülhalgató kimenetét kösd rájuk forrasztással( a test pontot a kábel árnyékolást ne feledd! a poti túlsó felére vagy a testre kötni.
Tekerd le a hangerőt mind a kettő berendezésen. Kapcsold be őket!
Lassan tekerd fel félig a NAD-t
Lassan tekerd fel a hangerőszabályzót a kisrádión! Ezt sem kell teljesen feltekerni, csak óvatosan. A végfokokon legyen megfelelő teljesítményű hangfal.
A két oldalnak egyformán kell szólnia.
Várom az eredményt!!! Üdv:Linda

(#) janika002 hozzászólása Ápr 25, 2008 /
 
Sziasztok!Nincs meg valakinek ennek az erősítőnek a RIAA korrektorának a kapcsolási rajza!Anno a hifi magazinban ódákat zengtek róla !Nagyon szépen köszi!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem