Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   468 / 489
(#) belagu válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Üdv!
Amit nagysasy feltett, 26 LED-es 886-os, adatkapcsolatos változatot, 2016. február 15-én már feltettem. A többit, Vicsys cikke alapján, Hp41C tervei szerint készült RTC rotorost pedig 2016. június 8-12 között rektam fel. A HDD-motoros változat Hp41C fórumtárs programjaival és tervei alapján pedig, tegnap készült el és már fent van, de hónapok múlva ezt is keresni kell!
Szerintem, bár mások nevében nem nyilatkozhatok, az óra elkészülte utáni mámorban már nem foglalkozik vele senki, hogy rendszerezze, stb..
A nyomtatott áramköröket minden esetben magam tervezem, ezt pedig előre kell, ezért van dokumentálva. A szoftverek és rajzok pedig fent vannak a fórumon.
Tisztelettel: belagu
(#) (Felhasználó 122012) válasza belagu hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Még egyszer köszönöm ...
Idézet:
„A szoftverek és rajzok pedig fent vannak a fórumon.”

Igen fenn vannak közel 500 oldalon, különböző kisebb-nagyobb változtatásokkal, amelyet már szinte lehetetlen volt követni. Nem véletlenül kérdezték sokan, hogy ezt hogyan, miért, amazt pedig miért úgy.
(#) nurseboy válasza nagysasy hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Én is nagyon köszönöm!!!
(#) janigel hozzászólása Feb 25, 2018 / 1
 
Esetleg lehetne egy új fórum témát nyitni "PropClock kész projektek" néven, és oda lehetne bepakolni, esetleg visszamenőleg is.
PDF-ben is, mert így mindenki tudja használni.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2018
(#) Kovidivi válasza janigel hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Ha gondolod, elkezdheted! Szerinted kinek van ennyi ideje? Kinek kellene ezt megcsinálnia?
Ha én szeretnék egy ilyen órát építeni, átnézném a fórumot! Van kereső, fájlkereső, képkereső. Általában a feltöltött fájlok után olvasható, ha van-e benne hiba, esetleg jobb verzió, még az is lehet, hogy linket is találsz. Az eredményért meg kell dolgozni!
(#) KKobra válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Egyet értek veled! Most is azt mondom amit már többször is elmondtam Szinte mindenki átalakította az eredeti terveket a maga szájíze szerint. Aki nekilát megépíteni rögtön az elején belefut a motor majd az energia átvitel problémájába. És itt jönnek az egyedi megoldások. A wpower-től a fazékmagos, csúszógyűrűs megoldásig mindenféle van. A rotoroknak is van számtalan verziója. Amiket ti itt feltettetek rotorokat azok közül egyiket sem ismerem sőt nem is láttam még. Lehet csak én látom rosszul de ezek az alap verziók zömében.
Eddigi tapasztalataim alapján alig több költséggel a továbbfejlesztett változatok ugyan ennyi odafigyeléssel munkával megépíthetőek. És készül az ötödik is a127 RGB LED-es
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2018
(#) Pritam hozzászólása Feb 25, 2018 /
 
Hi Hp41c,
Thank you very much.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2018
(#) (Felhasználó 122012) válasza nagysasy hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
A bázis 2550 pcb és bázis 2550 sch között első ránézésre hibás!
J5 1-es kivezetés kapcsolási rajz szerint VCC-t kap, pcb szerint GND-n van! Hogyan kell helyesen bekötni?
(#) belagu válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Amennyiben a soros port csatlakozójáról van szó, úgy teljesen mindegy, mivel nincs használatban, ha szeretnéd használni USB-port helyett, akkor kell jozzá egy illesztő, amit a nyomtatott áramköri csatlakozó kiosztásához kell igazítani.
üdv: belagu
(#) (Felhasználó 122012) válasza belagu hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
OK! Csak megtévesztő, ha valaki helyesen akarja értelmezni a kapcsolási rajzot a nyák-tervvel, mert nem egyezik.
(#) KKobra válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Tudod akkor amikor építettem a az óráimat nem elemezgettem a nyáktervet és a rajzot.
A nyákterv alapján próbáltam összerakni. Ha valamit nem értettem mert eltért kérdeztem és kaptam választ. És elkészültek, működnek az óráim.
(#) (Felhasználó 122012) válasza KKobra hozzászólására (») Feb 26, 2018 1 /
 
Szóval "holtpont" !!! Nyákterv alapján szedje össze az ember az alkatrészeket, de nem megy, mert vagy nincs értéke, vagy nincs a kapcsolási rajzon (bázis panel)! R5 értéke??? rajzon sincs!, R6 értéke (valószínű 1 kohm - rajzon nincs). Szóval örült az ember, hogy végre felrakták a komplett projektet, de nem ... lehet továbbra is kérdezni és keresgetni. Mert ha egy nyákterv jó, mert működik az alkatrészekkel, csak értékeik után kell tovább kutakodni. Én megfordítanám a dolgot: legyen kapcsolási rajz, az alapján nyákterv, összerakni és ha nem működik lehet kérdezgetni ...
Ami fent van tömörítve így annyit ér, mint eddig ... keresés, keresés ...
Öröm után üröm ... nincs nekem annyi időm, ha valamit nem találok, kérdezni, és várni a választ valamikor talán megkapom.
Egyszer már belefogtam a propeller clock építésébe, de újra előszedtem, hátha most minden összeáll. Tévedtem, hiányos ... ennyi. Nem kell válaszolni ...
(#) attika válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
R5 értéke 100k, az R6 meg 220ohm.
Nem tudom melyik kapcsolási rajzot nézted de rajta vannak az értékek.
(#) (Felhasználó 122012) válasza attika hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Ezt néztem:
(#) belagu válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Megpróbáltam javítani, elnézést volt egy kis kavarodás.
A bázist fölteszem ujra. A rotort még átnézem.
belagu
(#) KKobra válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Feb 27, 2018 1 /
 
Nem bírom ki Ez nem kötelező darab! Bocsánatot kérek de tényleg sokan megépítettük! Nem 2-3 ember hanem sokan. Senki nem esett nehezére ha valamit keresni kellett, esetleg olvasni!
Valamikor 250 lapnál csatlakoztam a fórumhoz ellőtte az első laptól az utolsóig végigolvastam mindent nem voltam lus.a.
De tudod mit? Biztosan van aki megépíti neked a kívánt verziót és nem kell foglalkozni vele!!
(#) (Felhasználó 122012) válasza KKobra hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Miért baj az, ha a hibákat valaki szóváteszi?
Nem kell senkinek megépíteni nekem!!!
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Feb 27, 2018 / 1
 
Szerintem már érzed a problémát....
Áramköri terv: Az elemek egy részének beültetése függ a Megépítő igényeitől. Pl. a bázis tökéletesen működik a hőmérő, a fototranzisztor, a páraérzékelő és a nyomásérzékelő nélkül is. Az utóbbi kettő nem olcsó. Ráadásul a páramérő adatlapjától és a fototranzisztor paramétereitől függ a (általam feltöltött rajzon levő számok szerint) R12-R13 valamint az R32 értéke. Előre nem tudok semmi pontosat mondani, a megvásárláskor ill. a megépítés során kell meghatározni az értéket. Ha lehet még egyáltalán kapni HIH3610 -et. 10 .. 12 éve építettem meg, teljesen más volt a kínálat. Mellesleg a legtöbb helyen elég nagy eltéréseket is tolerál a kapcsolás. Hogy a problémádhoz (R5, R6) is adjak megfejtést: R6 (Tekercs meghajtó FET G-S ellenállás) 470k és 50k között bármekkora lehet. Egyetlen feladata, hogy a FET -et megvédje a statikus feltöltődéskor, ha a PIC nincs az áramkörben vagy nem indul el rendesen. R5 feladata a FET Gate kapacitás töltőáramának korlátozása. Ajaj, már megint: az értéke függ a felhasznált FET típusától (Gate töltés). 100 - 200 Ohm jó kiindulás. És még sorolhatnám... Mekkora lesz a relé árama? Mekkora tranzisztor FET kell majd hozzá? FET lesz vagy bipoláris tranzisztor?
A rotoron levő egyenirányítónak nem lesz igazán jó választás a hálózati üzemre (50Hz) tervezett Greatz híd, sokkal gyorsabb diódákból kellene felépíteni, hiszen 50kHz -es jelet kell egyenirányítania. Schottky vagy ultra fast diódákat ajánlok.
Amikor építettem, elővettem az alkatrészes dobozokat, kiválogattam belőle a már meglevő alkatrészeket...

A panellel szemben támasztott igények tovább bővítik a variációk számát. Milyen LED is lesz rajta (8, 5, 3 mm -es vagy SMD)? Mégis mekkora SMD? Milyen tokozásúak lesznek az áramkörök? És végül a legfontosabb: Mindenkinek van egy elképzelésed arról, milyen motor fogja hajtani, hogyan lesz rögzítve a motoron, hogyan is fog kinézni az óra, milyen "dobozba" kell beleférjen, hogyan is lesz megoldva a hűtés, a tápellátás, stb. El kell férnie egy régi mechanikus óra házában, a bázis beleférhetne a ventilátor kerete mögött? Eddig sajnos a prototípusaim nem jutottak el - csak a deszkamodell paneljei vannak egymáshoz kapcsolva, úgy porosodnak már 10 éve. "Dobozolt" verzió csak a Kly féle rotor és a Patexati féle bázis kombinációjából készült - Patexati készítette saját két kezével - pont akkor volt eltörve a kezem...
Amikor egyes paneltervek készültek, az áramkör és a hozzá tartozó program még fejlesztés alatt volt. Egyes tervezett funkciók egyáltalán nem épültek ki, később kiváltották más megoldások. Ld. 16F886 bázison a PIC12 programja soha nem készült el... Helyette a trafón keresztüli adatátvitel valósult meg.
(#) KKobra válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Köszönöm, hogy ilyen szépen diplomatikusan megfogalmaztad amit már előző hozzászólásokban próbáltunk elmondani!
(#) ABU hozzászólása Feb 27, 2018 /
 
Sziasztok!
Videofej motor beindításával kapcsolatban kérnék egy kis segítséget, bár lehet hanyagolni fogom ezt a fajta megoldást. Hármat is sikerült beszereznem, abból kettő alkalmas a feladatra. Az egyiken VC2025 driver van, a másikon VC2032. Előbbit sikerült beindítani, de mintha nem lenne benne annyira nagy erő, mindössze csak egy + - tápot kellett neki adni az 5 pines csatlakozó megfelelő két lábára. A többi láb nem is tudom mire szolgál, igazából azt sem tudom mekkora tápfeszültséget bír el az IC és mekkora a fej maximális fordulatszáma. Minden esetre jelenleg 12V-ról működik 230mA áramfelvétel mellett, de a driver melegszik rendesen, hosszú távon nem tudom ez biztonságos-e. A VC2032-es driverrel szereltet egyelőre nem sikerült elindítani, tápfeszültséget rákapcsolva fordul egy negyedet, aztán annyi.
(#) KKobra válasza ABU hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Videó fejmotor
Kell neki "+" "-" indítani úgy tudod hogy a "+" ról 100kΩ megérinted sorban a maradék kivezetéseket a motoron valamelyikkel indulnia kell.
Ha megvan akkor véglegesíted a 100kΩ-ot
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) belagu válasza belagu hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Remélem most már jó minden!
Újra ide teszem a csomagot a 886-os óráról, 2550-es bázissal.
Így már talán minden alkatrész könnyedén azonosítható.
üdv: belagu
(#) ABU hozzászólása Márc 3, 2018 / 1
 
Egyébként Godypapával egyetértek én is, hogy az ide feltöltött források, nyáktervek, rajzok között totál káosz van. Sajnos ez ellen szerintem most már nem lehet mit tenni, az embernek nincs rá gyakorlatilag felesleges 24 órája, hogy ezt egy csomagban rendszerezve összeszedje. Én 2009-ben építettem meg a Vicsys-féle cikkben szereplőt, akkor még nem volt annyira felkapott ez a topik, könnyű volt átlátni, de amikor az készült, már HP41C fejlesztései is megjelentek, de csak a 628-as RTC változat létezett, ami kompatibilis volt a cikkben szereplővel. Nem is fejeztem be a projektet teljesen, forgott, meg mutatta az időt, aztán kész. 2018-ban előszedtem újra, fél napig csak ezt a topikot túrtam, hogy mi változott azóta, mit lehet felhasználni a régiből stb... Most ott tartok, hogy legyártattam az RTC változathoz tartozó nyáktervet, ami valószínűleg a 20 féléből az egyik, mert úgy láttam ez talán megfelelő lesz. Csak így kicsit nehéz, nincs rendszer. Nyákterv alapján ellenőrizni a kapcsolási rajzot, ami szerintem azóta szerencsére nem változott, de vannak rajta kérdéses részek. Pl a gombelem fizikai felfogatása a panelre, calibration láb alkatrészei nincsenek kivitelezve a panelen, emitter ellenállások értékei eltérnek a kapcsolási rajztól, meg pár apróság még. Erre azt mondom, egye fene, majd olvasgatok még itt pár órát, de utána jön a kb. 300 fajta 628-asba való hex fájl variánsok. 2009-ben még képben voltam ezzel, de most olyan, mintha a nulláról kezdeném. Hozzátenném, nem célom ezzel senkit sem sértegetni, de átláthatatlan az egész, na.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
(#) Hp41C válasza ABU hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Rengeteg változat készült, főleg a fórumot látogatók igénye szerint.
Összesítve kb. 30 féle bázis, 27 féle rotor és 10 féle távirányító programot készítettem el. Az összes verzió száma 8100. Képtelen vagyok nyilvántartani kinél mi fut... Kb 10 éve volt.

Ennyire azért nem vészes a helyzet:

Minden programom elején olvasható, hogy milyen kontrollerhez, milyen lábkiosztáshoz készült. Továbbá található egy rövid leírás a megvalósított funkciókról. Egy panelterv összevethető a lábkiosztással...
A forrásban benne van a verziószám és egy dátum. A verzió bekerül a kontroller adat EEProm -jába, így egy hex alapján is eldönthető melyik verzióról van szó.

Emlékeim szerint csak két kapcsolás készült a 16F628 rotorhoz: a cikkben szereplő ill. az RTC -vel bővített.

16F628 -cal felépített bázisok: Bővebben: Link
16F628 -cal felépített bázisok: Bővebben: Link
Távirányítók: Bővebben: Link
Kb. 1+1+2 oldal.
Gombelem: Lehet foglalattal, de az túl nehéz. Meg lehet oldani egy olyan átmérőjű lyuk készítésével is, amibe belefér az elem. A panel aljára egy fémlemezt forrasztva megvan az egyik kivezetés, a másik oldalra egy kis rugós lap - ez lesz a második kivezetés. Mivel a panel jó megtámasztja az elemet, nem fog kirepülni.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
(#) KKobra válasza ABU hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Lehet igazatok van abban, hogy a sok változat és típus között nehéz kiválogatni mi mihez tartozik, de akik itt vagyunk azért járunk még ide, hogy segítsünk.
Nem kell szégyellősnek lenni tessék kérdezni.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) janigel válasza belagu hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Szia!
Ez nagyon tetszik nekem, ha ez a rotor 628-as.
Bővebben: Link
Fel tudnád tenni a beültetésit, és a nyáktervet PDF-ben?
A kapcsolási rajz is érdekelne.
HDD-vel csinálnám én is.
Nagyon köszönöm.
Üdv janigel
(#) Pritam hozzászólása Márc 4, 2018 /
 
Hi,etm.
I don't understand that what you mean .
(#) Pritam hozzászólása Márc 4, 2018 /
 
Hi everyone.
First failed to make pcb at home.
Many tracks short with another tracks.
(#) sastas01 válasza Pritam hozzászólására (») Márc 4, 2018 1 / 2
 
He basically complain about non-hungarian writing, but the forum isn't constrained to only hungarian.
(#) KKobra válasza Pritam hozzászólására (») Márc 5, 2018 1 / 1
 
Self-adhesive wallpaper perfect for ironing
Következő: »»   468 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem