Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Melyik alkatrész mire való (kezdőknek)
Lapozás: OK   2 / 6
(#) ferci válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Az az érzésem, te nem érted a dolgokat és megint pl. én (is) hibás vagyok... ... vicces.
A hobbin sokan írnak klf. vásárlásokról, te is... nos , ezeknek a cégeknek az oldalain nemcsak az alkatrészek pársoros adatai, sokszor még adatlap is van. Akkor miről beszélsz? Alkatrészlista, x volt, y amper, stb... láss, ne csak nézz.
Utána egy-két datasheet link és semmi gond nincs...pl. alább: adatlapok

Azonkívül törekedj a témához való dolgok írására, ne másról beszélj állandóan...
(#) Topi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Saját témádat Te offolod szét, hogy a felhasználók meg a moderátorok így meg úgy...
(#) wg_kezdo válasza Topi hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Sajnos igazad van én offoltam szét mivel nem tudtam figyelmen kívül hagyni néhány hozzászólást.
Ezért kértem a téma átnevezését, törlését vagy bármit ami megoldja a problémát.

Másrészt viszont érdekes beszélgetés lehetne mivel ugyanaz a tipushiba van itt is ami a programozók körében a kezdőkkel kapcsolatban.....
(#) kaszarobert válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Ha ezt akarod bebizonyítani, akkor úgy is az lesz.

Sok főnökömnek kellett már hülyeséget bebizonyítanom, mert ők csak azt fogadták el, amit hallani akartak. (Persze az oktatásban, hetente változik, a szemlélet)
Szerencsére az elektronika nem ilyen!
(#) wg_kezdo válasza ferci hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Na leírom egy példával hátha így érthető mi lett volna a szándékom ezzel a témával:

Tegyük fel, hogy egy kezdő programozónak szüksége van egy olyan komponensre delphiben amivel programozni tudja az LPT portot.
Az alapvető ismeretek adottak tud változókat használni meg ciklust elágazást használni és még le is tudja fordítani a programot.

Mit csinál egy tapasztalt?
- Felmegy a kedvenc komponens gyűjteménye honlapjára rákeres a 100 féle kategória között rákeres a megfelelőre és 2 perc alatt letölti majd esetleg kijavítja és használja.

A kezdő?
- Sajnos neki nincs kedvenc komponens gyűjteménye mivel kezdő
- Sajnos nem is tudja milyen szavakra keressen, mert lehet, hogy egy olyan komponens része az ami neki kell amire nem is gondol.

Ha engem megkérdezne akkor elvezetném a kedvenc komponens gyűjteményemhez és megadnám a konkrét komponenst amit már kipróbáltam és működik.
Ha unnám a 100+1. kérdést egyszerűen nem válaszolnék vagy csinálnék egy oldalt ezzel kapcsolatban és mindig belinkelném.

Hogyan gondolhatja bárki is, hogy végignéz az ember több 1000 alkatrészt? Olyan mintha azt mondanám, hogy egyenként nézd végig az összes php függvényt és keresd meg azt ami pl formázza a számokat 1000-es tagolással.....Idővel sikerülhet, nade, ha valaki tudja miért nem mondja meg? A tudás mindenkié nem? Én sem ülök rá arra amit sikerült kiderítenem véres verejtékkel heteket töltve kereséssel.

Nagyon nem akartam szétoffolni a témát, de amikor a kérdés értelmét vesézik ki akkor annak nincs értelme.

(#) wg_kezdo válasza ferci hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Nektek talán nem sok infó, de nekem nagyon sokat mondott vizor hozzászólása, a BC és a BD közötti különbségről.

Nagyon megkönnyíti a keresést mivel így már eléggé le lehet szűrni, hogy éppen melyik tranzisztorra lehet szükségem.

Persze a konktér választás úgy történne, hogy miután már csak 4-5 darab maradt megnézegetem az adatlapjait és eldöntöm melyik kell nekem.
(#) kaszarobert válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Mért kéne átnézned az összes php-függvényt. Senki nem olvassa el az összes tranzisztor adatlapját :no:
Gondolkodik melyikre van szüksége, és a kategóriák alapján választ.

De rengeteg kezdő topik van, ahol szó nélkül felteheti a kérdését, és ajánlanak neki megfelelőt! pl Kezdő kérdések: az pontosan erre van! És, ha kell 100*or is elmagyarázzák!
(#) ethcbi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Milyen konkrét problémád van (mely komponensre lenne szükséged) ?
Ha azt mondod szeretnék egy kivezérlésjelzőt építeni, vagy egy időzített villogót, akkor mindenki aki az adott témához ért vagy már épített ilyet minden segítséget meg fog adni. De azért az Ohm törvényét nem itt kell elmagyaráztatni, hanem ha figyeltél az általános iskola hetedik osztályában, akkor most csak elő kell venni az ismereteket. Tulajdonképpen egy tanfolyamot akartál indítani magadnak?
Ha azt kérném taníts meg programozni , akkor ugye kinevetnél? Főleg ha ott kezdeném a kérdezősködést, hogy mitől hal meg a játékprogramban a hős, ha találatot kap. Ugye, hogy feláll a szőr ahátadon?
(#) proba válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
OFF A tudás szerintem nem így működik, vagy megtanulod megszerezni amire szükséged van (mert annyira érdekel) - Sajnos kérdést feltenni is meg kell tanulni - , vagy kéregetsz.
A tanulásban esetleg segítek ,de a kéregetést személy szerint nem szeretem.
UI akinek mind az ezer alkatrészt el kell magyarázni,azt nem igazán érdekli ez az egész.(max a jelölésekben lehet bizonytalan.)

Amit te javasolsz, hogy az alkatrészek valahol tematikusan is hozzáférhetők legyenek véleményem szerint is jó lenne,de amíg erre jobbat nem találok, én is a kereskedők alkatrészbázisát használom.(gyorsan változó kínálat / kapható) Megbízható lista összehozása eléggé bonyolult lenne (szerintem) .
Igérem többet nem szólok hozzá,csak ha jól kérdeznek.
(#) wg_kezdo válasza ethcbi hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Ha azt kérnéd tanítsalak meg programozni és időm engedné megtanítanálak ahogy már megtettem pár emberrel, amennyire képes vagyok rá. Ha ilyen kérdésed van esetleg elterellek más irányba, de semmilyen körülmények között nem nevetlek ki mivel nekem is ez volt 10 éves koromban az első kérdésem ezért tanultam meg programozni, hogy a hős ne haljon meg amikor találatot kap.....
Akinek nincs hozzá türelme ne foglalkozzon vele.

A Kezdők kérdései topiccal az a bajom, hogy egy 10000 oldalas könyvhöz hasonlít elkezdtem átnézni....

Az viszont igaz, hogy el lehetne különíteni a kezdők kérdését azoktól akiknek feláll a szűr a hátukon, ha el kell magyarázni, hogy mi miért történik.

Persze ez már a honlap üzemeltetőjére tartozna és a honlap látogatóinak kéne javaslatokat adni erre a kérdésre.

Vagy ki kell írni: "Ide csak haladók és profik jöjjenek kérdezni!"
(#) ethcbi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 / 1
 
Nyugodj meg nem lesz ilyen kérésem, mert ebből már több diplomám van, csak azért írtam ezt a példát, hogy megértsd, ahogy te sem úgy más sem ér rá arra, hogy az ohm törvénytől kezdve a PIC-ig elmagyarázza a világ működését konkrét megoldandó probléma nélkül.

Ha kapsz egy magyarázatot pl az ellenállásról, akkor azt elrakod egy memory bufferbe, mellé egy fototranzisztor adatlapot, majd valakitől egy műveleti erősítőre veszel le, és egyszer jön a nagy megvilágosodás és összeáll a kép. ezt tervezted?

Akkor egy első téglaként elmagyarázok valamit:

Ha a világ szupravezető anyagokból állna, akkor az áram a legkisebb feszültség megjelenésekor korlátlanul folyna az anyagokon keresztül. Bár ez azt jelenti feszültség különbségek fel sem tudnának lépni.
A világ azonban csak jobban és kevésbő vezető anyagokból áll. Ezt a vezetéssel szemben tanúsított viselkedést nevezzük ellenállásnak. A kialakított metrikában ezen alapszik az áram és feszültség mérése, és ezt nevezzük ohm törvényének. Az összes létező áramköri megoldás az ellenállások dinamikus változtatásán alapszik. Vagyis van aktív és passzív rezisztencia. A passzív egy adott kb állandó vezetőképességgel rendelkező anyagdarab, az aktív pedig egy trans-rezisztor (tranzisztor). Ennek érdekes tulajdonsága, hogy vezérelhető az ellenállása.

Egy nagy ugrással nézzünk meg egy otthoni eszközt az erősítőt. Adva van egy kis energiájú jelforrás, mondjuk egy mikrofon adta jel és egy nagy hangszóró. Ha rákötöd a jelet az meg sem tudja mozdítani a membránt, mert csak mikroamperek fognak átfolyni a tekercsén. Mit lehet tenni? Kössünk a hangszóróra egy akkumulátort. Nos ez szépen berántja a membránt, folyamatosan gigantikus méretű áram fog átfolyni rajta , mert csak a 4 ohm ellenállás korlátozza a folyást. Hú de jó lenne egy olyan eszköz ami a bemeneti jelnek megfelelő módon korlátozná az áram folyását a hangszórón keresztül. Nos tegyünk be egy tranzisztor emitterét és kollektorát sorba a hangszóró akkumulátor áramkörébe. Máris nem folyik semmi áram. De ha a tranzisztor bázisára (és az emitterére rákötjük a kis bemeneti jelet, akkor a bemeneti jel ütemének megfelelően a tranzisztor ellenállása változni fog, és ennek megfelelően az áram is ami a hangszórón keresztül folyik. Hurrá megépítettünk egy erősítőt! Ebből a tanmeséből is látható, hogy az erősítő nem erősít, hanem alehetséges max áramot gyengíti megfelelő módon.

remélem segítettem
(#) kaszarobert válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Ha megnézed a kapcsolások fület, ott többek közöt kezdő kategória is van. Ha megnézed a csatolt linket, azt veszed észre, hogy habár szájbarágósan magyaráz, azt is leírja, hogy mely cikkek elolvasása előfeltétele lehet a megértésnek. Nincs szükséged, 500 oldalt fórumtémát átnézni, elég ha a hozzátartozó cikkeket elolvasod, s ha ez nem megy, akkor fordulsz a fórumozókhoz, persze olyan is előfordul, hogy egyszerűbb megkérdezni, azzal sincs semmi baj, csak a megfelelő helyen tedd fel a kérdést!

Bővebben: Link
(#) szamóca válasza ethcbi hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Gratulálok! Ilyen érthetően ritkán magyaráznak el dolgokat. Neked vagy tanítanod kellene, vagy könyvet irnod.
Bocs az off-ért
(#) lamalas válasza szamóca hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
En azert pontositanek 1 kicsit ethcbi hozzaszolasan:

Idézet:
„Bár ez azt jelenti feszültség különbségek fel sem tudnának lépni.”


Miert ne tudnanak fellepni fesz.kulonbsegek ha minden anyag szupravezeto lenne? Vakuumban letre lehet hozni potencialkulonbseget ket szupravezeto anyag kozott is ha azok el vannak szigetelve egymastol

Idézet:
„A kialakított metrikában ezen alapszik az áram és feszültség mérése, és ezt nevezzük Ω törvényének”


Ha mar kezdoknek adunk segitseget, akkor legyunk pontosak. Ohm torvenye nem igy szol. Habar O.H.M valoban meresek sorozataval jutott el a torvenyszeruseghez, ma ezt mar kicsit mashogy fogalmazzak meg. Mondjuk egy lehetseges megfogalmazas igy hangzik: egy vezeton atfolyo aram egyenesen arányos a vezeto ket pontja kozti potencial kulonbseggel es forditottan arányos a vezeto ellenallasaval. Innen szarmazik az egyenlet is: I = U/R

Nyilvan ethcbi is ismeri Ohm torvenyet, igy nem az elmeleti (es/vagy gyakorlati) tudasat kerdojelezem meg hanem a pontossagat. Ha mar magyarazunk valakinek es "tanitgatjuk", akkor lehetoleg pontosan tegyuk azt

Az erositos magyarazatban is van nehany bokkeno, de usse ko, kezdoknek ez elfogadhato magyarazat
(#) ethcbi válasza szamóca hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Köszi, hátha még hallanád a D/A, A/D konverziót magyarázó tanmesémet ....
(#) kisanderz válasza lamalas hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
egy olyan világban ahol minden szupravezető mivel is szigetelnénk?
Idézet:
„Ha a világ szupravezető anyagokból állna”
(#) ferci válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Na, ez a hsz-ed is 90 %-ban a progizással kapcsolatos példabeszéd volt (#226414).
Megírtuk, hogy a céges oldalakon mik vannak. Nem egyenként kell ott keresgélni, csoportosítva van a cucc.
Nem kell minden alkatrészre 50 pontos kérdést feltenni, a kezdőben mindig válaszol valaki.
Személy szerint én is ajánlottam két dolgot neked , meg sem nézted, csak siránkozol és ismételten az oldalt vádolod. Nézz már magadba...
(#) ethcbi válasza lamalas hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Ebben a világban a vákum is szupravezető lenne

Nem is akartam az ohm törvényt idézni, erre már tett utalást valaki a gugli segítségével

Örülök, hogy nem kérdőjelezted meg az egy tranzisztoros erősítőm működőképességét remélem senki nem építi meg, de talán sokaknak megvilágosodott az elektromos áramkörök valóságos működése eme torz modell segítségével
(#) Inhouse válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Nem igazán értem, hogy mit is akarsz...
Jöttél az elektronikai alapokkal, ohm törvénye, stb... Az elvárásod az volt, hogy a rosszul (4 évig túl sok és sok felesleges infó van) tanított elektroműszerész szakmát meséljük el neked gyorsan, mert ez az oldal arra van, hogy te ki tudd belőle ollózni, ami téged érdekel... nem találsz a neten dolgokat, holott ott vannak és programozol...megsértődsz, amikor azt mondják, hogy túl sokat és általánosan kérsz, mondj konkrétumot, senki nem tud hónapokig/évekig oktatni fórumon keresztül...aztán jössz a PIC-el, mintha már mindent tudnál, csak részletekben nem vagy biztos...

Mit is akarsz tulajdonképpen?

Üdv
Inhouse
(#) wg_kezdo válasza ethcbi hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Csatlakozom, ez a rövid tanmese közelebb hozta hozzám az elektronikát, mint az eddigi OFFOlások összessége.

Így már sokkal érthetőbb mi miért történik.

Szerintem is el kéne menned tanárnak.
Az én töri tanáromra emlékeztet ez a tanmese aki még a legdurvább anyagot is elő tudta úgy adni, hogy megértsük.......

(#) vizor válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 / 1
 
Nekem az a véleményem, hogy a könyvek igenis fontosak és jó ha van szakirodalom amit elővehet az ember.

Ha ezeket elolvasod, egy csomó kérdés feleslegessé válik és tiszta lesz egy pár dolog:

Willi Priesterath : Hobbielektronika (1999)
nagyon jó könyv kezdőknek

Klaus Beuth - Olaf Beuth :
Az elektronika alapjai I. Villamosságtan (1990)
Az elektronika alapjai II. Félvezetők (1990)
Az elektronika alapjai III. Digitális áramkörök (1990)
ezek is nagyon jók kezdőknek

Tiszta, egyszerű, érthető könyvek olyanoknak akik most kezdenének bele az elektronikába. Ezek elolvasása után már célzottan lehet kérdezni. A könyvtárakban megvannak ezek a könyvek, a Beuth-félék djvu-ban is fellelhetőek. Ha érdekel, azokat felrakhatom ide valahova ha megoldható.
(#) lamalas válasza kisanderz hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Idézet:
„egy olyan világban ahol minden szupravezető mivel is szigetelnénk?”

Vakuummal. Mivel a vakuumban nincs anyag nem is lehetne szupravezeto. Az onmagaban szigetelo
(#) lamalas válasza ethcbi hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Idézet:
„Ebben a világban a vákum is szupravezető lenne”


Na igen ... fura vilag lenne
(#) wg_kezdo válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Amit már vagy 4 éve el akarok érni:
Be és kimeneteket akarok összekapcsolni egy program segítségével.
Nézd meg a LEGO Mindstormot na pontosan azt szeretném elérni ami ott van csak nem úgy ahogy ott van.
Eredetileg az LPT portra rákötöttem (najó bedugdostam a lyukakba) 4 LED-et ellenállás nélkül és írtam egy programot ami futófényt kreált.
És utána jött az ötlet, hogy egy motort is meg kéne hajtani vele. Itt elakadtam éreztem, hogy ez nagy falat.
Aztán megláttam itt a PIC-et ami kb azt csinálja ami nekem kéne és végül az AVR-t ami az elképzeléseim netovábbja.

Most azon fáradozom, hogy meg tudjam csinálni azt, hogy például:
Van egy távolságmérőm (itt jön a topic értelme, hogy van-e ilyen és ha igen milyen?), ez leadja a procimnak az éppen aktuális jelet az feldolgozza majd kiadja az utasítást a motroknak, hogy mit csináljanak.

Elsőként ezt egy PC-vel akartam megcsinálni ott van aztán bemeneti forrás: WebKamera, kiszuperált billentyűzet 1xx gombal csak hát a motor meghajtása és a tápellátás problémás. Laptop meg drága erre.

Szóval így remélem érthető .
Nem akarok 1000 tranzisztoros bonyolult áramköröket építeni: minek? ott vannak a procik csak össze kell kötögetni őket. Viszont az összekötéshez gondolom szükséges némi alapismeret.

Nem tudom hogyan ír a vinyóra az OP rendszer mégis meg tudok csinálni egy nyilvántartó szoftvert, ahogy már n+1x elmondtam.

Viszont igazatok van konkrét példákat kell hozni, de akkor sajnos ki kell ollózgatnom, hogy később is meglegyen és ha ezt megteszem és esetleg a netre is feltenném egyből szerzői jogokat sértenék.
2 hét múlva már nem biztos, hogy megtalálom azt a hozzászólás folyamatot ami pl azt magyarázta el, hogy hogyan kell bekötni egy motort.
(#) wg_kezdo válasza vizor hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Megpróbálom megkeresni a könyvtárban bár itt vidéken eléggé szegényes a kínálat hacsak nem a megyeszékhelyünkön .

Kiírtam a címeket köszi.
Amúgy én is így kezdtem, hogy kutattam könyvek után, de nem nagy sikerrel, nem tudtam mit is keressek és a könyvtáros kisasszony pedig nem nagyon tudott segíteni amit nem is várhatunk el tőle hacsak nem szakkönyvtár lenne.

Megvettem 2-3 könyvet és arra jutottam, hogy semmi normális nincs benne. (ezek mind új jó marketinges kiadások..........)
(#) ethcbi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Hát ez kis lépés az emberiségnek de nagy lépés neked
Az ohm törvény megismerése után ez nagy falat lesz. Az USB vagy párhuzamos port elérése ezek szerint nem feladat, azt meg tudtad csinálni. Viszont egy csomó D/A konvertert kell illesztened a PC-hez , pozícionáló léptetőmotorokat kell vezérelned. Erre sokan nem mernének vállalkozni erről a fórumról.
Ha ez komolyan kell a munkádhoz, bízdd szakemberre, ha csak hobbi, akkor kisebb célt tűzz ki elsőre.

De sok sikert
(#) kaszarobert válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
"Nem tudom hogyan ír a vinyóra az OP rendszer mégis meg tudok csinálni egy nyilvántartó szoftvert, ahogy már n+1x elmondtam."


Viszont, egy alapfokú algoritmusismeretre szükséged van ahhoz, hogy programot írj, azért azt ne meséld be, hogy az, aki nem tud megírni egy for ciklust, programozni tud!!!

Mi sem tudjuk mindig mi van egy IC-ben, de a doboz bemenő és kimenő paramétereit, ismerjük. Elkészíthetsz egy kapcsolást, ha nem érted akkor is, de úgy akár egy egyszerű hibát sem fogsz tudni megoldani
(#) kobold válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
De sok minden történt itt tegnap óta...
Egy érdekes kérdés egy olyan embertől, aki idegen nyelvű könyvből, a nyelv ismerete nélkül kezdett programozást tanulni:
Idézet:
„"Hogyan tanuljam meg az alapokat?"”
Vajon hogyan tetted akkoriban?
Volt szakmai tanárom három dolgot említett, amik szükségesek a tanuláshoz: tananyag, befogadó agy, illetve egy jó s*gg, amin sokáig el lehet ülni. Az elsőhöz a mai napig könyvek jelentik a kiindulási alapot, csak nem a csicsákat kell megvenni, hanem elballagni pl. egyetemi, főiskolai könyvesboltokba, és ott szétnézni. Előttem van az asztalon Tietze - Schenk: Analóg és digitális áramkörök c. könyve, ha azt megtanulod, ami abban van, biztosan nem az ellenállás fogalma akasztja majd meg a PIC-es, AVR-es projektjeidet.
A befogadó agyról nem beszélnék sokat, az vagy van, vagy nincs, a megítélés mindenkinek saját dolga.
Alsó fertály pedig kell, és minél több a megértenivaló, annál jobban. Eddig sem volt, meg ezután sem igen lesz olyan gyűjtemény, ahonnan mindenki célirányosan "megtanulhatná" azt, amire épp szüksége van elektrotechnikából. Túl nagy a terület, rengeteg az infó, lehetetlen egy helyen tárolni. Ha eddig csak száraz könyveket olvastál, rossz könyveket olvastál, vagy nem is értetted, mi van bennük; ha használhatatlannak érzed a Google-t, nem tudsz keresni. Ezeket csak azért mondom, mert hamarabb olvastam tranzisztorról, mint hogy láttam volna internetet, illetve később rengeteget tanultam (loptam...?) azoknak az embereknek a műveiből, akik a hálón ezt közzétették. Az ismerőseim között egy sem volt, akit kérdezgethettem volna, de érdekelt és akartam csinálni, hát megtaláltam a módját, hogy tanulhassak.
Azt (is) írtad, hogy ha most kellene tanácsot adnod egy kezdő programozónak, hogyan is kezdjen, azt mondanád, kérdezzen. A tanács helyesen: kérdezzen, miután az összes többi lehetőségét kimerítette, azaz: végigolvasta a dokumentációkat, súgókat, netet, kipróbált kismillió függvényt, de még mindig nem jött rá, hol hibázik. Nézd meg a kritizált Kezdő kérdések-et; igaz, hogy nincs mindenre válasz, de van ott annyi, amiből elég jól lehet csemegézni. Szó szerint gyerekek jönnek, villogót meg erősítőt akarnak építeni a nulláról, és amíg te még mindig alapkérdéseken filozofálsz, ők a linkeket, leírásokat követve előtétellenállást számolnak, alapkapcsolásokat kezdenek érteni - azaz szép lassan megtanulják azt az említett 10 %-ot, ami a gyakorlatban elég nekik.
Írták itt az online katalógusok használatát: a legjobb. Minden bennük van, csak megfelelően kell keresni. Hogy honnan tudhatod a szükséges paramétereket? Értened kell azt a kapcsolást, amivel dolgod van. Hogy hogyan érthetnéd, mikor az alapdolgok sem mennek még? Akkor először azokat kell megkeresni, megtanulni. Angolul van minden, és az sem megy? Akkor azt is meg kell tanulni (tapasztalatból mondom, munka és fősuli mellett, párhuzamosan mindez lehetséges, nem kell ráérő tizenévesnek lenni). Mondhatnád, hogy ismét az alapkérdésnél vagyunk, azaz hogyan tanuljunk, pedig nem; amit előbb leírtam, az a Módszer.
Kicsit olyan ez a terület (is), mint pl. a festészet. Két ember áll egymás mellett, azonos paletta, ecset, napfény, stb. Az egyik a színes korongokból max. pacákat gyárt, a másik műkincset alkot. És a pacagyártó szerinted kérdezi a másikat, hogyan tartja, húzza az ecsetet, hányszor mártja be a festékbe, meg ilyenek? Persze, hogy nem. Ha ráérez, gyakorol, csendben elles néhány trükköt, és főleg akarja, belőle is lehet festő.
És végül (bár elég sokat lehetne még írni):
Idézet:
„Megvettem 2-3 könyvet és arra jutottam, hogy semmi normális nincs benne.”
Kiemelkedően bátor dolog akár a legcsekélyebb információ lenézése is, ha figyelembe vesszük, hogy amit leszóltál, ahhoz saját bevallásod szerint sem értesz. Inkább ahhoz legyél bátor, hogy elmész venni kétmaréknyi (meg nem értett, ismeretlen) alap-alkatrészt, kiválasztott kapcsolásokat megépítesz, aztán ha működik, a rajtuk végzett mérésekkel erősíted meg az elméleti alapokat, ha meg kidurran, addig rajzolsz és számolgatsz, amíg rá nem jössz, mi volt rossz. És a végső kétségbeesés előtt kérdezel, nem pedig kényelemből.
(#) Bártfai Ferenc válasza ferci hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
ferci az a 40 mega fejtágítás engem is érdekelne robokutyu@freemail.hu ha szépen megkérlek elküldenéd? előre is köszi
(#) gg630504 hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
1.
Az /uA758-as IC például remekül használható csomagrádió modemben ( HA3GO-féle kapcsolás ).
Eredetileg stereo dekóder IC.
2.
LED alkalmas fényértékelésre és feszültségstabilizálásra.
Világításra gondoltak.
3.
Dinamikus mikrofon működik hangszóróként.
Mikrofonok csoportjába tartozik.
4.
2N3055 kiváló lövegék csúzliba.
Tranzisztornak tervezték.

----

Az angol pázsit pont olyan, mint bármely másik. El kell ültetni, majd locsolni kell kétnaponta, nyírni háromhetente. Egy apróság: kétszáz éven keresztül.
Remek leírások voltak és vannak. Egyszerűen olvasni és gondolkodni kell. És kísérletezni. ( Lehetőleg nem az én idegeimmel ).
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem