Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hawksford Error Correction
Lapozás: OK   4 / 31
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Most mc bemenetű RIAA-ra gondolsz? Ott nálam is csatolókondi van a kimeneten.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Nekem a szervóval annyi a gondom, hogy mindenképpen hozzáad valami zajt és torzítást, hacsak nem használok +1 szűrőtagot a szervó kimenete és a becsatolási pont között.
Egyelőre ötletem sincs az időparadoxonra. Utána kéne gondoljak kicsit nyugodtan, esetleg lemodellezni LTSpiceban is...
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Igen én is ismerek százféle kapcsolást, jónéhányat meg is csináltam és egytől egyig mindegyik felrobbant, ha 20x alá vittem az erősítést, vagyis növeltem a visszacsatolást. Nem véletlenül csináltam meg azt, amit. Nem random kacsolásokat kértem, hanem olyan megoldást, ami azt tudja, amit linkeltem és ezek közül egyik sem ilyen.

Tehát a feladat az lenne, amivel tavaly foglalkoztatok, növelni az erősítő nyílt húrku erősítését és stabilan tartani. Itt csak annyi a különbség, hogy nem extrém módon kell növelni egy áramkör nyílt húrku erősítését, hanem egy átlagkapcsolást kellene alaposabban visszacsatolni és annál elérni, hogy stabil maradjon. Az mcc által mutatoitt kapcsolás eddig az, ami erre képes elméletben. Az általam rajzolt kapcsolás bemenetén differenciálerősítőkkel próbálkoztam és tök jól is működött 30x erősítés mellett, de nem ez a cél!
(#) mcc válasza deebo hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Idézet:
„Az mcc által mutatoitt kapcsolás eddig az, ami erre képes elméletben.”

A gyakorlatban is. Néhány ezer példányban megépült már...
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Már megint az előerősítőre hivatkozok, mert ez van meg még a fejemben. Ott kinulláztam szervó nélkül a kimenetet és a szervó akkora feszültségosztón keresztül szabályoz ami éppen csak a termikus munkapont-eltolódás kiegyenlítéséhez szükséges. És szervóval szól jobban, többször ellenőriztem mert magam sem hittem el.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Nem, egyáltalán nem olyan, mint amit állítasz, ne szólj hozzám légyszíves. A másik topikot és szétcsöveserősítőztétek, nem kell most itt is megjelenni.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2023
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
NEHOGY ELKEZDJETEK ITT MARAKODNI EGYMÁSSAL !!!!
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Ne nekem mondd, nem én jöttem ide trollkodni!
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Ezek nem random kapcsolások. Foglalkozni kell valamelyikkel (vagy akár többel is), amelyik szimpatikus. Egyik sem fog magától jelentkezni, hogy én leszek deebo kedvence.
Persze az mcc-féle V4 is egy szuper kapcsolás. Ha az tetszik, próbáld ki.

Mindegy ki trollkodik, okos enged.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2023
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Oké, de én próbálkoztam anno eleget és nem jött össze, csak az, amit használok most is, ez a ti asztalotok én annál jobbat nem tudok, ha tudnék, nem kérdeznék, hanem prezentálnék.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
A végén még rábeszélsz...
Az eddigi -talán- legjobb szervóban a műveleti erősítő 5Hz-től vágott csak. De utána következett egy passzív RC szűrő 0.05Hz-re hangolva, és utána a becsatoló ellenállás, ami 1:33-as osztással csatolta be a szabályzó jelet.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Hallgass meg egy V4-et... mcc biztosan tud valakiről a közeledben akinek V4-e van. Én még nem hallottam szólni, csak az eredeti "nagy" Marantz-ot (nem tudom fejből a típusszámát) az jól szólt Münchenben.
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Tehát kipróbáltad a V4-et szervóval is és nem jött be?
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Igen, de a fent leírt szervó nem abban volt. Abban egy sima nem invertáló szervó volt, 0,5Hz-es törésponttal. Érdekes módon nem az volt a gond, hogy a szervó bejött, hanem, hogy a kondi kiment a visszacsatolásból.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2023
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Igen, csak megint a megfogalmazások...

Az előremenő ág frekvenciamenetén lehet nyerni, nem is olyan keveset. Persze, ehhez nem kell TH-is fojtó, látható ez anélkül is.
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Okt 12, 2023 / 1
 
Hát... nem jut eszembe a szó amit (talán) KD talált ki erre és én is gyakran használom. Mindig a "szimbiózis" ugrik be helyette : ) hülyülök
Szóval... talán az van, ebben az esetben is
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2023
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 12, 2023 / 1
 
Igen arra. Azt viszont elfelejtettem, hogy volt a kimenetén kondi.
Az viszont valóban nagy ötlet, hogy az opamp teljes kivezérlése alatt csak annyit szóljon bele az ofszet korrekcióba, amennyire legfeljebb szükséges.
Láttam olyan szervó kapcsolást is, ahol az opamp benne volt a jelútban. Az valóban értelmetlen.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
A vége felé már kezdtem érezni a hátamon "shany" szúrós tekintetét amikor ilyen Bode-kat rajzoltam : ) És igaza volt. A fázistartalékot csak a hurokerősítés Bode-jával lehet mérni, ehhez pedig kell a fojtó. Próbáld ki, rá fogsz szokni Te is.

A TPC csak a kezdet. Van ennél sokkal jobb is: TMC, ETMC, TTPC, és még... Ezek némelyike a torzítást is csökkenti, olyan NFB-hez hasonlatos módon. Még nem foglalkoztam velük, de tudok példakapcsolásokat mutatni és olyan embereket akik már ettek is ilyet. A TMC-nek (Transition Miller Compensation) például lineáris a fázismenete egészen a kitolt felső pólusfrekvenciáig (ha jól emlékszem ennek).

Azért szeretném ha kipróbálnád ezt a kapcsolást a gyakorlatban, hogy Te is belásd, hogy nem fog működni. Vagy gerjedni fog, vagy nem javít hibát. Kipróbáltam, onnan tudom. De a végén még leszimulálom, csak gyűjtenem kell hozzá egy kis "nekigyürkőzést".
Lehet viccújságba volt csomagolva a reggelim, hogy ennyit poénkodom most : )
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Talán igen. Az a nyavalyás Silmic kondi valamiért nagyon kell bele...
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
" A vége felé már kezdtem érezni a hátamon "shany" szúrós tekintetét amikor ilyen Bode-kat rajzoltam : ) És igaza volt. A fázistartalékot csak a hurokerősítés Bode-jával lehet mérni, ehhez pedig kell a fojtó. Próbáld ki, rá fogsz szokni Te is."

Én nem a fázistartalékról beszéltem. Az a fojtó a TI méréshez kell, de lehet másképp is, legfeljebb te nem értetted meg. Korábban elég sokat írtam róla.

Nem akarok erősítőt építeni, mert minek? Nekem elég, ha látom szimulátorban. Mintha azt írtad volna, hogy ami szimulátorban megy, az a valóságban nagyon kicsi különbséggel, de megy. Ez is menne, ha érdekel, majd összerakod magadnak. Az, hogy neked gerjedt, akkor valamit nem jól csináltál meg. Egyébként is, már az elején kitaláltad, hogy ez nem lehet jó, mert ez pozitív visszacsatolás. Tehát, nem nagy kedved volt hozzá. Ha én összeraknám, arról sem hinnéd el, hogy működik...
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Idézet:
„Én nem a fázistartalékról beszéltem. Az a fojtó a TI méréshez kell, de lehet másképp is, legfeljebb te nem értetted meg. Korábban elég sokat írtam róla.

Te a legutolsó szimulációd Bode-jain a zárthurkú erősítések és a bemeneti összegzőpontok amplitódó- és fázismenetét ábrázolod. A zárthurok Bode-ja szerint kiemelés van az átvitelben, de, hogy mekkora a fázistartalék azt nem tudjuk ebből megállapítani.
A fojtó kell a fázistartalék méréséhez, de ha tudsz ennél jobb módszert akkor feltaláltál valami újat. Mutasd ezt meg valami egyszerű kapcsoláson, mert ez a kapcsolást nincs hangulatom bepötyögni most csak azért, hogy megnézzem a fázistartalékot. A HEC-nél ez amúgy sem egyszerű a többszörös hurkok miatt, tehát nem elég az az egyszem fojtó. Nem is tudom, hogy lehetne megnézni.

A TI mérés nem tudom mi. A TI = Tranziens Intermoduláció?

Olyat soha nem írtam, hogy ami szimulátorban működik az a gyakorlatban is. (Ezt Te írtad.) Ennek az ellentettjét viszont igen - többször is, de azt nem találom - , hogy ami szimulátorban nem működik az a gyakorlatban sem fog... ez garantált. Ha mondjuk szimulátorban gerjed valami, akkor a gyakorlatban is be fog gerjedni. Ha torzít, a gyakorlatban is torzítani fog.
De ha valami a szimulátorban jól működik, az nem garancia arra, hogy a gyakorlatban is jól fog működni, mert a szimulátor mindig szebb képet mutat a valóságnál, mint tudjuk. Nincsenek benne a számításokban szórt induktivitások/kapacitások, induktív csatolások, parazita izék, nem dolgozik vissza a hangszóró a végfokra... stb.

Ez a Te kapcsolásod, neked illene összerakni. Nem dolgozom helyetted. Mutasd meg a gyakorlatban, hogy mi az amit rosszul csináltam, de Te jobban fogod csinálni. Neked is van generátorod, szkópod, telefonod a fényképezéshez... mit nem hinnék el ha a saját szememmel látom a méréseket?

Én akarok erősítőt építeni és fogok is, de azt amit magamnak tervezek.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Amennyi kiemelést te ott látsz, az kevesebb, mint 4 % túllövést okoz. És kondis terhelésnél. Tudod, ez az a terhelési forma, amivel megkínáltál egy Sonyt és mindjárt hazavágtad a végtranyókat.
A 4 % túllövésnél még 60 fok fázistartalék van. ( Tietze-Shenk ) Nem mindegy neked, hogy 60, vagy 80fok? És ugye nem szoktunk 1 µF-ot tenni egy végfok kimenetére? De ha igazán megnézted volna-és megértetted volna a diagramokat, akkor azt is láthattad volna, hogy tisztán kapacitív terhelés esetén sincs probléma.
A TI= Texas Instruments. Kicsit csodálkozom, hogy ez benned kétségeket ébreszt, ugyanis, ahogy észrevettem, valaki belinkelte ezeket a mérési módszereket és utána kezdted komolyan venni ezt a kérdést. Addig csak bigyó volt... Addig a zárt hurok Bode-jéből próbáltad meghatározni a fázistartalékot. Ezt elég meggyőzően próbáltad elhitetni... Shany még meg is jegyezte, hogy már csak te nem érted ezt a dolgot...
Miből gondolod, hogy én meg akarom mutatni, hogy bármiben is igazam van? Ha nem látod át, miért kezdjem el magyarázni? Felesleges. Nekem egyáltalán nem számít, hogy te mit gondolsz...
Egyébként meg sikeres építést kívánok! Egyébként, sosem mondtam, hogy azt építsd meg, amit én terveztem. Legfeljebb ötletadónak szántam. Hát, hiba volt...
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2023
(#) mcc válasza deebo hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Kipróbáltam a végfokomat a szimulátorban 6x-os erősítéssel. 60W/8ohm 0.0008% torzítással.
Spektrum a képen.

V4_6x.jpg
    
(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Ugyanezen a teljesítményen mennyi 20 kHz-en?
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
0,00855%

V4_6x_20k.jpg
    
(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Nagyon jó. Még egy kapcsolási rajzot kérhetek?
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Fentebb ott van már.
(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Látom. Mekkora a tápfesz?
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
+/-40V a végének, +/-50V az elejének.
(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Köszönöm.
Következő: »»   4 / 31
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem