Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3921 / 3950
(#) Suba53 válasza Lamprologus hozzászólására (») Jan 21, 2024 / 2
 
Nekem a mosogató fölött volt hagyományos 50cm-es fénycsövem. Zavart, hogy nem azonnal gyújt, meg a fényereje is csak késleltetve érte el a maximumot, ami amúgy sem volt túl erős.

Nem gatyáztam a számolgatással, hiszen nem az energia megtakarítás ösztönzött, mert sokkal fontosabb volt a jó megvilágítás, mint pár forint ide-oda.

Vettem talán egy ezresért egy ledes fénycsövet, a konkrét értékeire nem emlékszem, de egy jobb fényerejű, 4000 kelvin körüli darabot. Átalakítottam az armatúrát, kihagyva a gyújtót fojtót, és az eredménye lenyűgözően jó lett.
Érzetre 2-3 szoros fényerő, világos fehér szín, azonnal a maximumon világít, szóval tökéletes.
(#) Ákoska17 válasza reloop hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Köszönöm!
(#) Gafly válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Annyi, hogy az egyik fele rövidzár, tehát célszerű megjelölni az átalakítást, ha éppen nem vagy otthon, amikor a következő önjelölt villanyszerelő lámpát cserél.
(#) Ákoska17 hozzászólása Jan 21, 2024 /
 
Sziasztok!
Van még egy tápom. Kapcsoló üzemű, ha jól gondolom.
Ha rákapcsolom a 230V-ot, akkor a nyugalmi árama 70mA, ennyit vesz a falból, de a kimenetein semmit nem mérek, csak mV-okat. 3-5-6mV.
Nézegettem a nyákot és észrevettem, hogy több alkatrész is, a hálózati földhöz van forrasztva, földet nem adtam neki, de miután ezt észrevettem adtam és abba a pillanatban valami “kattant”, inkább olyan volt mikor hozzáérintgettem a földet, mintha egy relé kontaktja kattogna, mint amikor nem bír behúzni, de relét nem látok. Az a szürke téglalap is egy 1mikrós szűrő kondi.

Szóval a földelés után sem mértem sokkal nagyobb feszültséget a kimeneteken. Az a baj, hogy ha valami tönkre is ment benne nem tudom, hogy mi az ami ilyet tud okozni, merre induljak el.

Ami még feltűnt, hogy van a kimeneteknél egy “lengő” nyáklap (talán így hívják) azon van két pici csati, az egyik fölé az van írva, hogy COM POK 2tüskés, a másik felé, hogy SK201 S+ S-., szintén 2 tüske.

A neten megtaláltam Astec 042-61011201 néven, de semmi érdemlegeset nem találtam róla, kapcsolási rajzot sem.

Arra gondolok még, hogy neme azokon a kis csatikon vár valamit, úgy mint a földelést.
Merre kellene elindulnom, vagy ki mit javasol, mit csináljak?
Előre is köszönöm.
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Korrekt a ház hálózata, majd rájön hogy valami nem stimmel, miután leverte az automatát.
Bár ez valószínűleg nem az én életemben lesz.
(#) kadarist válasza Ákoska17 hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Szia!
Az ott nem egy repedés a nyákon? Egyébként ez a tápegység bőven a múlt évezredben készült, úgyhogy lehet elkó kiszáradás is a hibaok, főleg a primer oldal apró kondenzátorainál (pl. C11).

nyák.png
    
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Gyanítom, hogy ugyanúgy nem fog kapni a következő cserélő egyenes "fénycső"-t, mint ahogyan én sem kapok "csavart"-at. LED-est kell vennem (azt kapok is) -de az pont igaz: ott, ahol nincs meleg, ott a "fénycső"-nek időre van szüksége. A LED-esnek nincs.
(Kintre mindig hagyományos izzót vettem. Néha még kapok a piacon. De LED-es lesz a vége)
(#) Lacika válasza Gafly hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Hát alakítsd át úgy hogy jó legyen, úgy hogy akárhogy lehessen a csövet beletenni... a csomagolásán is rajta van.....
Tehát, az egyoldalas csőnek:
Kidobod a fázisjavító kondenzátort, a gyújtót pedig lecseréled arra, amit a csőhöz adtak, ezenkívül a fojtótekercset rövidre kell zárni.
A kétoldalas csőnél ugyanaz, de itt a gyújtó helyét üresen hagyod.

Nem kell hozzá pilótavizsga...
(#) proli007 válasza tufatofu hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Hello! Sima RC oszcillátortól, 1%-nál kisebb pontosságot nemérdemes elvárni..
(#) jani1987 válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Kapacitás mérés és az arányokból ki kell derüljön.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Ritkán van szükség ennyire szofisztikált módszerekre.
(#) tufatofu válasza zamatőr hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Köszi a választ! Bevált. Raktam párhuzamosan rá még egy 47nF mindenféle mérés nélkül és így 1001Hz stabilan. Ez már tökéletes nekem.
(#) tufatofu válasza proli007 hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Üdv! Nem is atomórát akartam hitelesíteni vele, de sikerült belőni kondenzátorral 1001Hz-re, amit úgy látszik elég jól tart és a jel is szép. Ennyi pontosság elég ahova ezt használom.
(#) nagym6 válasza tufatofu hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Kíváncsi lennék fél óra múlva mennyi, amikor kihűlt a forrasztás melege.
(#) tufatofu válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Van gyári függvénygenerátorom, és gyári teljesítmény hanggenerátorom is. Egy közelítőleg 1Khz-es hordozható szinusz generátorra volt szükségem, és a tűrésbe belefér a 999, 1001Hz is.
(#) zoka hozzászólása Jan 22, 2024 /
 
Sziasztok! Van egy 12V os LED szalag vezérlőm, 12V PWM jellel a kimenetén. Sajnos 24V-al nem táplálható meg, illetve a teljesítménye is csak 12W. Viszont Wifis! Ezért is lenne nekem jó egy olyan kis mezei kapcsolás, ami megduplázza a kimenő feszültséget 24V-os PWM jellé, ami már meg tudja hajtani a 24V szalagot. Úgy tudnám elképzelni, hogy valamivel megdupláznánk ezt a kimenő jelet ami már képes valamilyen combosabb tranzisztort vagy Feteket meghajtani, ami bírja a 24V szalagokat. A vezérlő továbbra is 12V ot kapna!
A kimenet lehetne azért egy 6 amper, csatornánként.

Előre is köszönöm, ha valakinek lenne ötlete!
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2024
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 22, 2024 /
 
Hello! Te úgy képzelted el, hogy a 12V-os PWM jelből készítesz 24V/6A-es PWM jelet 24V-os táp nélkül? Mert az írásodból kb. ez jön le.
(#) Tiano hozzászólása Jan 22, 2024 /
 
Sziasztok!

Adott egy TDA2007-el meghajtott Genius PC hangfalszett, ami a tulaj elmondása szerint 3 órányi használat után elkezd búgni. Azonos konnektorban van a PC-vel. Próbáltam üresen, 3 óra után nem búgott. Próbáltam hajtani másik PC-ről, melegíteni, nekem nem búgott. Inkább gondolnék a PC-re, mint hibaforrás. De vajon mi? Azt kipróbálnám, ha nálam lenne a PC is, hogy ilyenkor Jack ki-be és vajon marad-e a hang. Táp elvételtől marad a búgás állítólag.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2024 /
 
Szia! Elnézést, rosszul fogalmaztam, tehát van egy 12W-os 1A-es táp, ami a WiFi-s LED szalag vezérlőbe becsatlakozik. A vezérlőnek 3 kivezetése van, egy közös pozitív, és két negatív egy (ww) valamint (cw), mert ez egy LED szalag színhőmérséklet vezérlő. Ezzel szeretnék egy jóval nagyobb teljesítményű 24V-os LED szalagot meghajtani, amelyhez rendelkezésre áll a megfelelő teljesítményű 24V-os tápegység. Tehát lényegében a vezérlő csak a PWM jelet adja, ami 12V-os, de egy külön tápegység rendelkezésre állna a szalagok táplálására, ami 24V-os. És a kettő közé kellene egy olyan kis kapcsolás, amely a 12V-os vezérlőjel alapján képes a 24V-os tápból kapcsolgatni a megfelelő jelet a szalagok felé.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2024
(#) Kastler válasza zoka hozzászólására (») Jan 22, 2024 /
 
Hello talán egy jelerösítő jó lehet, de nem tudom hogy 12v bemenettel működne-e megfelelően.
(#) Zsocca hozzászólása Jan 22, 2024 /
 
Üdv,segítségre lenne szükségem egy kapcsoló bekötéséhez.Van egy olasz asztali körfűrész 230v-al használom de a kapcsoló szétment.Egy indítás rásegítős kapcsoló van rajta de nekem nagy falat.A motorból 7-s kábel jön ki szürke,piros fekete,kék,barna,narancs,zöld-sárga.A dugótól három ered kábel megy a kapcsolóhoz.A régi kapcsolón Pmés F jelölések vannak az újnál 1-6-ig a rajzon pedig L1(2) L2(3) U(1) V(4) és 5.A motor narancs kábel össze van kötve a másik kábel kékével és a két zöld-sárga is össze van kötve.Az új kapcsoló egy Amator 4g10-15-pk.A kérdésem,hogy az új kacsolónál mit hova kössek?
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 22, 2024 / 1
 
Oké, akkor pld ilyesmivel meg tudod oldani. Nem tudom mekkora a PWM frekvenciája. Ha magas esetleg melegedni fog a Fet, akkor "rendes" Fet meghajtót kell használni. pld MC33151 ez eleve kettős, az NE555 helyett. De olyan típus kell, ami invertál mert úgy lesz jó a vezérléshez (Mivel a Fet is invertál.) A "LEDS 24" csak a Led-ek terhelését szimulálja.
(#) zoka válasza Kastler hozzászólására (») Jan 22, 2024 /
 
Szia, először erre gondoltam, de ezekben lehet, hogy a + bemenet és kimenet ugyanazon a feszültségen van.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2024 /
 
Szuper, köszönöm szépen! Ha melegedne, akkor az MC33151 bekötése teljesen más, az mennyi külső alkatrészt igényelne, vagy csak simán a kimenetére kell kötni a Feteket?
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 22, 2024 /
 
Ha 6A-al terhelni fogod, azért attól melegedni fog. Valami kis borda elkelne rá. Az MC-vel ugyan így kialakíthatod az áramkörödet. Mert a bemeneten kell az 1k, mert az húzza fel a meghajtó Fet kimenetét. (Az MC CMOS-hoz is illeszkedik, tehát valami olyasmi bemenete lehet.)
A kimeneten meg célszerű a Gate-el soros ellenállást tenni, a 2,2k meg azért van, hogy ha kimaradna a 12V, akkor se lógjon a levegőbe a Gate. Mert attól hasmenést kaphat a Fet.
Nem rajzoltam a 12V-nak tápfesz szűrést de azért illene tenni, hogy legyen miből a Gate áramot "kihúzni". Esetleg egy 47µF és 100nF, közel az IC-hez.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2024 /
 
Köszi az infókat! Valószínűleg csak 3 Amperel terhelem, az mindenképp jobb melegedési szempontból is. Az 555-el fogom kipróbálni, talán még annyi, hogy a 12V-ot szerintem egy dc-dc step down konverterrel állítanám elő a 24V-ból, akkor nem kell két táp. De ha ezt nem javaslod, akkor marad a 2 táp.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2024
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 23, 2024 /
 
Mérd meg. terheletlenűl mennyit eszik a 12V-os egység. Ha keveset, akkor akár egy 3 lábú stabi is elég hozzá.
(#) reloop válasza Tiano hozzászólására (») Jan 23, 2024 / 1
 
Szia! Nem árultad el melyik Genius, így csak tippelek a tapasztalatom alapján: a kapcsoló szokott hamar elromlani, akár ívet is húz és innen ered a szokatlan viselkedés.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 23, 2024 /
 
Terheletlenül 1W alatt van. Illetve a kimeneti + közös a vezérlő bemenő 12V + al. Lényegében a negatívot kapcsolgatja. Gondolom azért is írtad, hogy olyan típusú meghajtó kell ami invertál.
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 23, 2024 /
 
Ahhoz elegendő, egy 7812 stabi, de igazából egy kis körültekintéssel egy BZX85C12-es zéner is.
Igen azért írtam, hogy amikor a meghajtó alacsony szintű a 24V-os kimenetnek is annak kell lenni. Különben fordítva fog működni. (Naximumon lesz a minimum.)
Következő: »»   3921 / 3950
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem