Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   229 / 234
(#) antikzsolt válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Meg van az adva csak ki kell számolni. A napelemek volt és watt értéke viszont benne van a könyveben.
(#) Régi motoros válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Ennyi van a könyvben, ebből mit hámozol ki?

Pvinstall.jpg
    
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Abból csak annyit lehet kihámozni, hogy a 8,3A-es panelből elvisel kettőt párhuzamosan (16,6A). Amit rákötnél az meg mondjuk 2x11 vagyis 22A, azt is el kéne neki, de ki tudja. Mondjuk annyi könnyebbsége van a dolognak, hogy ha nem használsz napközben nagyon nagy fogyasztókat akkor a töltőteljesítmény sem lesz soha túl nagy, mert az akku töltése is egy szinusz félhullámra hasonlít az idő függvényében. Reggel amikor elkezdi tölteni, akkor azért nem folyik nagyon nagy áram, mert még alacsonyan van a nap, később, 10-11 körül meg már azért nem fog nagy áram folyni, mert az akku már közeledik a feltöltött állapotához és olyankor már nem vesz fel nagy töltőáramot.
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Igen ennyit agyaltam ki én is, 16.6A. De ebből nem tudom, hogy akkor a két párhuzamba kötött string amikor mindkét oldalt éri a verőfényes napsütés és bejöhet 2x13A azt is bekajálja e?
A 405W -os kisebb teljesítményű panel nagyobb áramot ad ki ha csúcson megy.

Ha már itt tartunk felmerült egy újabb kérdés, borús időben a nagyobb áramú kisebb feszültségű,
vagy a kisebb áramú nagyobb feszültségű panel teljesít e jobban?
(#) dara válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Szerinted a kelet-nyugat irányú tetősikba felrakott napelemed 100% elfogja érni?Gondolj bele örülj ha 50% kijön majd.Egy Pl:jun 15 re 100% ba beállított napelem csak az nap fog 100% teljesíteni,elötte utána már nem.A nap pályája és dőlésszöge változik.
(#) Régi motoros válasza dara hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Igen az igaz, de az inverternek elég egyszeri alkalom is, ha túlmegy a határadaton, hogy leolvadjon.
(#) dB_Thunder válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Idézet:
„kisebb teljesítményű panel nagyobb áramot ad ki ha csúcson megy”

Nem ad ki!
Csak ki lehet belőle venni!!
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Pont ez a lényeg ezt kell maximumnak venni amennyivel számoltak. Nem fog többet elviselni.
(#) antikzsolt válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Az felejtős túl sok lesz neki. 9A ki fogja nyírni.
(#) Régi motoros válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Igazad van, akkor átfogalmazom érthetőbbre. Tegyük fel, hogy a 405W-os panelből van felszerelve 7db sorosan, és ugyanígy párhuzamban a másik string, tehát 7S2P (lítiumos terminológiával élve).
Így van 220V DC bemenet. Ha pont megy az akkutöltés, a mosógép is épp a vizet fűti, megy egy klíma, és a műhelyben én meg pont hegesztek, és így a szükséges összfogyasztásom 5700W mondjuk, akkor az a bejövő 25-26A amire szükség van ehhez a teljesítményhez, átmegy az inverteren, vagy korlátozni fog mert a max bemenő áram csak 16.6A lehet?

Pedig itt a 6kW -os max teljesítményt még nem haladtam meg.
(#) Régi motoros válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Ezért tételezném fel, hogy akkor érdemesebb a DC bemeneti maximum közelébe méretezni a soros napelemeket, úgy kevesebb árammal is kijöhet a szükséges teljesítmény.
(#) Atis57 válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Szia! (lehet ,hogy rosszul választottam a Nevet?)

A számitás kicsit bonyolultabb ,
--Az U X I = egy Pmax teljesitménnyel Ez egy egyenes helyett ,kissé lejtős (mert iaz idő és a hőmérséklet is beleszól )
Ezt az egyenest vágja felülről egy hiperbola! Külső hőmérséklet+ a félvezetők melegedése.

Tehát a 6000W max 1 perc......utána esik 4-6 óra terhelés után akár a 3000W közelébe is !
A max feszültség 0,75X a max áram 0,5X értéke a Hosszú élettartam !
S teljesen mindegy, hogy 1-2-3 string van rákötve--Ne lépd át a féláramot.

De lehet kisérletezni-s a határt feszegetni ---utána úgyis a Füstjelzés jön....!
Szerintem! De más véleményt is meghalgatok?
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2024
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /
 
Jut eszembe, a panelra a ráírt peak adat az olyan mint a rádiósmagnónál a PMPO meg az autóknál a 3 literes fogyasztás, mese. Nekem ilyen panelem van, a bal oldali (STC) adatsor a labor körülmények között mért, számunkra nem releváns. A jobb oldali (NOCT) lenne az, na de vagy ezek a panelek nem jók vagy az összes ilyen, mert nekem ebből 304W sosem jött még ki, szerintem nem is fog. Most áprilisban már merőlegesen süti a nap amikor a legmagasabban jár, viszont akkor sem tud 250W-nál többet. Direkt kimentem, rátettem egy 1,5kW-os hősugárzót az inverterre amikor merőlegesen érte a nap a paneleket, de akkor sem jött ki a 4 panelből 1kW-nál több. Az egész teljesítményadatsorból az MPPT feszültség az ami igaz, mert 70V körül szoktam mérni (2s2p), viszont a 10,4A sosincs meg sztringenként hanem csak 7,4A körül van csúcsban lakatfogóval mérve.
De ez egybevág azzal a jutubos videóval amikor újgazdagék panaszoknak, hogy átverték őket, mert a telepítő által beígértnek csak a 60%-át hozza a rendszer. Igen, valóban csak a 60%-át hozza a laborban mért Wp-nak. Szóval lehet hogy nem lesz gondod az árammal.

VT410.jpg
    
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /
 
Azért vigyázni kell nem picit. Mint ahogy a kép is mutatja néha vannak furcsa dolgok. 7x410w panel nekem aztán. 2820w jött befelé. 2870w az elméleti max. Na mármost ha kimaxolom az invertert és meglepi egy ilyen kiugrás lehet hogy füst lesz a vége. De ez terhelve volt amikor elérte. 40A töltött az aksi.

net.png
    
(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /
 
Pontosan erre céloztam motorosnak is.
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /
 
Na ez érdekes, mondjuk néhány adatlapot már átnézve, gondolkodtam is rajta, hogy vajon melyik adatot érdemes figyelembe venni a gyakorlati használatban, és hogy eléri e valaha is a maximálisan megadott értékeket. Ha a NOCT érték inkább a mérvadó, akkor az a jelen panel esetében azért egy erős -25% az STC-hez képest.

Én eddig úgy voltam vele, hogy átlagosan az NOCT -t tudja, és az STC -hez közelít minél jobban süti a nap és még a panel hőfoka sem túl forró. De akkor ezek szerint az STC az inkább csak marketingfogás.
(#) antikzsolt válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /
 
A földi napsugárzás nem 1000 hanem csak 800. Ezért is nagy a különbség. De ha biztosra mész a NOCT számolsz. Mert egy + postaköltség még mindig jobb mint egy inverter javítás vagy másik vásárlás mert füstölő lett belőle.

Idézet:
„Az STC a modultesztek alapfeltétele. Függőleges besugárzás 1000 W/m², 25°C hőmérséklet és AM (levegőtömeg) 1.5.

Az eredmény a modul kimenete Wp-ben (Watt-csúcs).

Ezek a körülmények jó besugárzású tavaszi napot jelentenek az északi féltekén, 45° É, és minden, csak nem praktikus a PV modulok napi működéséhez. Emiatt a teljesítményt 800 W/m² besugárzásnál, 46°C-os modulhőmérsékletnél és 1 m/s enyhe szélnél is mértük. Mindkét érték szerepel a modul adatlapján.

A napelem modul valós teljesítménye a tényleges besugárzáson és a pillanatnyi cella hőmérsékleten alapul, és egész nap változik.

Bővebben: Link
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /
 
Valami nagyon nem stimmel nálad. 3250Wp a napelemeim névleges teljesítménye. Adatlap szerint 1000W/m2 besugárzásnál. Eddig még minden éven meghaladta a betáplált teljesítmény a 3250 W-ot. A csúcs eddig 3283 W. Erre még rá kell számítani az inverter hatásfokát, vezetékek veszteségeit, ... A napelemek által leadott teljesítmény meghaladja a 3400 W-ot, ami legalább 261 W/ 250 W-os panel.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /
 
Kíváncsiságból belenéztem a februári adatbázisba. 14-én volt a legnagyobb áram, 8.03 A, mellette 356,2 V DC feszültség. = 2860W. 220 W hasznos teljesítmény / panel. Voltak nagyon silány napok is, amikor csak néha haladta meg az 1 A-t.
8,29 A a névleges teljesítményhez tartozó áram.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2024
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Ápr 11, 2024 / 1
 
Az előfordulhat, bár nem gondolnám. A dolog abból adódhat amiről már írtam is régebben, a kisebb inverterek mint az enyém is belső felépítése más mint a nagyoké. Sajnos ezekről nem csak kapcsolási rajzot de még blokkvázlatot sem nagyon találtam sehol. Az enyémnek a fő tápja az akku, anélkül nem működik, mivel az MPPT nem tudja közvetlenül ellátni a kimenetet. Ebből adódhat ez, mert én hiába adok neki egy nagy terhelést, azt az akku látja el, és csak az akku töltésére vesz fel energiát a napelemből. Ezért lehet ilyen, hogy az 1,5kW-os fűtőtestre csak 1kW-ot vesz a napelemből a többit pedig az akkuból veszi.
Nálad viszont egészen biztosan nem stimmel valami, mert az képtelenség, hogy egy sok éve használatban lévő már teljesítménycsökkent panel a gyári, laborkörülmények közt mért teljesítménynél többet tudjon. Néztem régen használt paneleket, jószándékú eladó beleírta azt is a hirdetésébe hogy mit tud még az adott panel, de ilyet sosem láttam, hogy többet tudott volna a gyári adatnál, kevesebbet azt igen. És ez független attól hogy ki gyártotta.
Hozzáteszem, inverterrel nem is igazán lehet mérni egy adott panel teljesítményét, azt csak úgy lehet korrektül, hogy a napra kell fordítani és a teljesítménygrafikonja szerint meg kell terhelni, vagy adott ellenállással de inkább áramgenerátorral.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
Szia!

Ettől; Néztem régen használt paneleket, ...

Milyen degradációt tapasztaltál?

Mert voltam Kwidzyen-ben (napelem ujrahasznositó üzem ) A begyűjtött napelemeket szétszedik . cellánként átmérik "újat raknak össze belőlük.
Szóval a 12--36 cellás napelemben csak 1-max 2 gyenge van 10-20 év után is.
A többi is legyengül .de ritka a 10% nál nagyobb eltérés. Azaz a használt,vacak 250W-s panelből még házilag is lehet 200--230 W-st "buherálni". 2-3db ilyen sorbakötése után nem annyira érdekes a feszültség.
Igen valóban , áramgenerátorral lenne a legjobb terhelni.
De érdekesen lenne felépitve az a töltő --hát még az MPPT-? mint az Optimalizáló kapcsolása.

A gyári telj meghaladása?
A nagyon régi kis napelemek felfelé kerekitve működtek .Azaz 18,97W ==20W.
Már vagy 5 éve gyakori, hogy lefelé kerekitenek 43W ==40W .
De ez erősen gyártó függő.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2024
(#) Régi motoros hozzászólása Ápr 11, 2024 /
 
Még egy kérdés gyorsan eszembe jutott, milyen méret vagy súly felett kell három sín a felfogatáshoz?
(#) erbe válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
A napelem adatlapján rajta vannak az ajánlott felfogatási elrendezések.
(#) Régi motoros válasza erbe hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
Most akkor ehhez középre is kell sín?
Egyébként nem értem én ezt a "Mounting hole" lyukat sem.
Nem láttam még napelemet amit hátulról csavaroznak fel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2024
(#) antikzsolt válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
Akkor most itt az alkalom hogy lásd . Igen elég maszek de ez van.

A tippek az lehet hogy a 3 sin a perem nélkülihez való. Azok "csak" egy üveglap talán.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2024
(#) Régi motoros válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
Ja hát ha nem telibe tetőre van feltéve és belülről szerelhető, úgy jó igen.
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 11, 2024 /
 
Jó időre elmegyek itthonról(kb 1 év havonta 1x hazajövök a telket karbantartani). Arra gondoltam hogy 20A töltés engedélyezek az inverternek. Nagy fogyasztó nincs csak 1 fagyasztó, wifi és egy wifis kamera(hamarosan még 4 kamerával és egy beltéri fog hozzá csatlakozni.
Jól gondolom hogy ezzel kímélni tudom a lifepo aksikat?
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2024
(#) erbe válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
A leírásban nem szerepel. Azt külön ki szokták emelni. Nem is túlméretes. Vannak szerelvények, amikkel víztömített tetőfedést lehet alkotni a napelemekkel. Azaz nem kell alá semmi más, csak tartóváz.
(#) Régi motoros válasza erbe hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
Mármint, hogy a napelem maga a vízhatlan fedőréteg is? Nem kell alá cserép, lemez stb?
(#) Régi motoros hozzászólása Ápr 11, 2024 /
 
Az ászokcsavart én úgy gondoltam, hogy a tetőgerendába fúrják be.
De itt a grafikán meg a vízszintes tetőlécbe van becsavarva úgy ábrázolják. Jó megoldás az?

Amúgy van itt köztünk hivatalos telepítő? Vagy mindenki csak saját magának csinálja/csinálta?
Következő: »»   229 / 234
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem