Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   283 / 3550
(#) Georgee válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Nah azt hiszem bedobom az alkoholos filcet és a legközelebbi vonaton átírom én is a plakátot amin az áll hogy
Idézet:
„NE BLICCELJ”
ezt én is átirom majd hogy
Idézet:
„NE SZTRÁJKOLJ”
(#) Action2K hozzászólása Dec 16, 2008 /
 
Ezt nézzétek! A napokban kifogtam egy egeret végre, tudjátok, akik itt rodeóztak a kuckómban. Na ezt művelték! Még jó hogy nem a csoportkábelemnek estek neki! Jól szét OFF-olták!

P1010048.JPG
    
(#) Ricsi89 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Már próbáltam ezen a címen is, de semmi eredmény.
(#) Action2K válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Az a baj, hogy 11 éves film, meg filmdráma. szóval nem a közkedvelz csim-bumm akció. Attól fűggetlenül 7 vagy 9 díjat nyert, meg 4 jelölést ha jól tudom.
(#) DuMatyi válasza googa hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
*****************


Matyi


Az illegális tevékenységre buzdító hozzászólásokat, és az OFF-TOPIC bejegyzéseket töröltem.
A továbbiakban:
Ha valaki illegális tevékenységet reklámoz a topicban, vagy erre utaló megjegyzést tesz, figyelmeztetés és könyörület nélkül, azonnali hatállyal ki fogom tiltani!
-- szabi83
(#) DuMatyi válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Kedves Fórumozók! Most épp warnt kockáztatok, vagy kitiltást, de mégis leírom! Nincs két hete, hogy szóba került egy sulis spontán "kerekasztalon" (Diákok, - a csoportunk, és egy tanár) a torrent oldalak jogállása! Amire jutottunk: (egy órán át veséztük a témát)

A torrent oldalakNEM illegálisak! A jogállás a következő: én a torrent oldalon fel is töltök, meg le is egyszerre! Az információ nincs ott a szerveren!!! Csak az én gépemen van, meg a másikén. Innentől kezdve megfoghatatlan! Ez az én leendő szakmámban nagy gondot okoz! (mármint a torrentezés: egyre több könyv elérhető bescannelt és/ vagy elektronikus formájában.) A fontos infókat levédik, lásd ScienceDirect (vegyészeti kutatások), scopus, etc. Az igazán nagy volumenű kutatási eredményeket fel sem teszik! Az már nemzetbiztonsági titok... Nyilván ezzel a kijelentéssel a könyvtárosság - remélhetőleg jövőbeli szakmám - jövőjét sodrom veszélybe, de kijelentem, hogy szakönyvnek jobb, ha elektronikus formában van jelen! Ez nem vonatkozik a szépirodalomra! Annak megvan a hangulata. A magam részéről nem értek egyet a szerzői jogok utódokkal való megosztásával! Ugyan mit akarnak az 1980-as évek elején kiadott Ferenczi-féle tápegységek amatőröknek című könyvvel? minek van rajta a szerzői jog? úgysem adják ki, mert mai szemmel ipari és technikai szempontból értéktelen, az egy dolog, hogy mi tudunk még belőle hasznos információt nyerni! Akkor meg minek rajta jogvédelem?! Minek eltartani XY utódját, akinek felmenői munkásságához semmi köze nincs? Csak second hand módon lehet hozzá jutni!

Egy példa. Megismerhettétek a zenei izlésemet. 60s-70s hippi rock, és társai. Az alkotók rég nincsenek már. A mai napig jelennek meg pl. elvis lemezek. Utódai milliárdosok... csak a jogdíjakból. Mi értelme van ennek? Miért arassák le más babérjait? Elvi problémám van ezzel. Egy cseppnyi lekiismertfudralásom nincs a letöltéseim miatt, hiszen akik az általam kedvelt zenéket szerezték, azok már rég megkapták azt a pénzt, amit érdemelnek. Mellesleg igen nagy biznisz van a koncertekben is. PaulMccartney 20.000Ft volt a jegy. Persze, hogy nem mentem el. Ebből a pénzből kábé egy hónapig kajálok, mint főiskolás... Másfél havi ösztöndíjam. McCartneynek van mit a tejbe aprítani, nekem meg hát... LGT a szigeten: 8000Ft. Életem első és utolsó koncert élménye. Nem érte meg az árát!

Sok könyvet töltöttem le a netről. Scannelt elektrosokat. Régieket, sosem adják ki őket megint! Szintén lelkifurdalás nélkül! Nem jutottam hozzájuk antikváriumban, de ha meglátok egyet-egyet, megveszem! Maximálisan könyvpárti vagyok!

Remélem sikerült tisztázni a félreértéseket!
Tehát a jog szerint semmi illegálisat nem csinálunk, amíg letöltünk torrentről! Akkor az, amikor a server üzemeltetője pénzt kér érte! Akkor bevétele van!

Megjegyzem hogy az általad megvásárolt CD előállítási költsége kábé 30 Ft. A többi a jogdíj. Annak a nagy részét a kiadó nyeli el! Kis dolgozatom témája (Röpk 15 oldal, az aláírásért) a szerzői jogdíj-ünnepi könyvhét-stb... témakörben zajlott! A befolyó bevétel 10%-át [sic!] kapja a szerző... Ja! ha van eredeti CD-d, állományvédlmi okokból tarthatsz egy db másolatot! Szóval megint "élősködőket" tart el a művészvilág! [lásd pár nappal ezelőtti mejegyzésemet]

Matyi

Bővebben: Link
(#) Norberto válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Erre csak egy dolgot tudok említeni:

LINK

A hozzászólás idézet utáni első részére gondolok.

És lehet ezen mindenfélét csűrni, csavarni, akár éveken keresztül, így-úgy bogozni a történetet, de alapvetően ez az igazság.
(#) vicsys válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Idézet:
„Csak az én gépemen van, meg a másikén. Innentől kezdve megfoghatatlan!”

Jujj, ebben tévedsz. Tanuja voltam egy lefoglalással kombinált házkutatásnak, melynek a végeredménye 1033 rendbeli büncselekmény... Nem folytatom a vitát és nem írok a témában többet.
(#) DuMatyi válasza vicsys hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Ha tévedek, más után tévedek. Egy amerikát is megjárt progmatematikus után. Egy évet dolgozott Amerikában infó területen! Elhihetitek, hogy az én szakmámat nagyon érinti a serzői jog. Példának okáért reprográfiai szolgáltatásért a könyvtárnak akkor is ki kell fizetnie havonta a kb. 15-20.000 Ft-os jogdíjat, ha abban a hónapban egy példány másolása sem történt.

Megjegyzem, a CD-kre kivetett MAHASZ jogdíjat nem vagyok hajlandó elfogadni, mert előre jogsértőnek könyvelnek el!!! Mi van, ha én saját filmemet, vagy zenémet teszem fel rá??? Ez olyan, mintha megveszem a böllérkést, és előre leültetnének 10 évre, mert ugye azzal ölni is lehet...

A témát a részemről lezártam, nem való ebbe a fórumba. Nagyon eltávolodtam az offolástól.

Ja, és miért nem tudják megfogni pl a terroristákat a neten, vagy a pedofilokat? Miért szálnak rá pont a torrentezésre? nem fontos infók cserélődnek. Ha olyan sok pénzem lenne, akkor megvenném a könyveket, CD-ket. Akkor, amikor egy jobb kötött könyv 2500 Ft-nál kezdődik, egy jobb CD meg 3000 FT akkor persze, hogy letöltöm.

Matyi
(#) Action2K válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Igazad is van, meg nem is!

Torrentezés, sajnos illegális!
Magyarázat: Nem a letöltés a tilos, hanem a feltöltés.
Két idézet az artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület honlapjáról:

„Letölthetek-e magáncélra filmeket, zenéket, játékprogramokat?

A másolás a szerzői jogban főszabályként engedélyköteles, a letöltés pedig másolatkészítést jelent. A törvény azonban egyes esetekben lehetővé teszi, hogy a magánszemély magáncélra szerzői jog által védett művekről másolatot készíthessen. A kivétel vonatkozik például a zeneművekre, filmekre - ha azokat nem védi másolásvédelem - , de nem vonatkozik a szoftverekre. Így az előbbiek lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek, míg a szoftverek másolása, letöltése a jogosult kifejezett engedélye jogellenes.”

„Jogszerű-e a fájlcserélő (p2p) hálózatokban való részvétel?

Nem. A szerzői jog által védett művek, filmek, hangfelvételek stb. csak a jogosultak engedélyével közvetíthetőek az interneten. A fájlcserélő hálózatokban a fájlok megosztása történik minden olyan résztvevővel, aki a hálózathoz kapcsolódik. Ez - bár a technikája más - a szerzői jog szempontjából ugyanolyan nyilvánossághoz közvetítésnek minősül, mintha valaki egy szerverről, weboldalon keresztül tesz engedély nélkül letölthetővé védett műveket.”

Könyvtára, elektronikus rendszere.
Az engedélyekkel rendelkező intézményekben üzembe helyezett számítógépes terminál képernyőjén kizárólag a műsorok megjelenítésére van lehetőség tudományos kutatás vagy egyéni tanulás céljából. A műsorok letöltése, kimásolása vagy egyéb felhasználása nem engedélyezett, illetve
a műsorok jogtulajdonosának a hozzájárulásához kötött. Ezek megakadályozására a
kedvezményezett intézmény köteles a megfelelő műszaki intézkedés alkalmazni.

Tehát: Letölteni magamnak szadad, csak feltölteni nem.
U.I.: a fentieknek hihettek, biztos forrásból származik!
(#) DuMatyi válasza Action2K hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
SEGÍTSÉG, AKKOR NEKEM MIT TANÍTANAK?!?!?!

Action2k, akkor fogom ezt, kinyomtatom, és beviszem a tanárnak, kiverem a balhét! A suliban én magam fogok egy könyvtártanszékes vitát kezdeményezni! Ámbár a törvényeknél mindig van kiskápu... Most akkor kinek higyjek? Azt hiszem ez hívják jogbizonytalanságnak!!!!

Vörösödik a fejem az idegtől!

Matyi
(#) válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Tudom, most kapni fogok a fejemre...

Tulajdonképpen egyetértek azzal amit írsz, bár nem mindennel. Például ott a torrent: a puszta letöltés nem büntetendő, hiszen csak élsz a más által felkínált lehetőséggel - na de aki feltölt, az már bizony igenis büntethető, hiszen terjeszti a jogvédett tartalmakat... Ezzel eddig rendben is lennénk, na de a torrent működéséből adódóan már letöltés közben is egyből feltöltővé válunk, hiszen a befejezetlen file-unk már meglévő részleteit is automatikusan töltjük fel a köz számára...

Idézet:
„Csak az én gépemen van, meg a másikén. Innentől kezdve megfoghatatlan!”


Ez sajnos nem így van! Rengeteg serveren 'utazik' keresztül az adat, amíg a te gépedről a célszemély gépére kerül. Próbáld csak ki command promptban a [tracert http://www.hobbielektronika.hu] parancsot! (no persze zárójelek nélkül)
Meg fogod látni, hogy nem kevés serveren keresztül történik a kommunikáció! (a te netszolgáltatód, ill a HE netszolgáltatója az már ugye alapból kettő).
Nálam egyébként a fenti parancs eredménylistája 12 lépésből állt. Így tehát hiába van P2P kapcsolat a két gép között, attól még ott vannak a szolgáltatói és egyéb serverek az adat útjában.


szerk.: Sokáig fogalmazgattam, született egy pár hozzászólás közben... Na de szerintem itt és most zárjuk le a dolgot, mert valóban nem való még az offtopicba sem. Többet nem írnék a témában.
(#) DuMatyi válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
www.mek.oszk.hu ; www.mek.iif.hu

innen letölhetők könyvek, lexikonok! TXT formában. OSZK szervere! Teljesen legális! Állam által dotált!!! (OSZK=Országos Széchenyi Könyvtár. Magyarország nemzeti könyvtára.)

Emberek, erre varrjon valaki gombot! akkor most én mit is gondoljak???
(#) Action2K válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
A törvény az, amit az artisjus mond, és a bíróság ez szerint itél.

Aki "diszkózik", azaz nyilvános helyen elekronikus zenét szolgáltat, még ő is játszhat másolt, letöltött, írt CD-kről hivatalosan. Igaz ez már engedélyköteles, de ezt a szorakozóhely tulajdonosának kell bejelenteni és befizetni a jogdíjat.

Idézet:
„Most akkor kinek higyjek? Azt hiszem ez hívják jogbizonytalanságnak!!!!”

Az artisjus-nak!

Idézet:
„a törvényeknél mindig van kiskápu...”

Nem kiskapu, csak jó ha tudjuk, tisztában vagyunk vele, mit hogy szabad, és annak hiszünk, aki a törvényt mondja, nem annak aki úgy hallotta, hogy...
(#) DuMatyi válasza hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
egy kérdés, sok hsz végén láttam: szerk.: Ez mit jelent?
Topi? modik?
(#) Norberto válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Úgy komolyabb szinten. Te végignézted már a mek.oszk.hu színvonalát? Én nem egyszer jártam már rajta, bár nem vagyok valami gyakori vendég. Szépirodalomban elég gazdag gyűjteménye van, de egyéb könyvekhez nem nyúlnék. Tanulni meg pláne nem tanulnék azokból.

És ezek az anyagok még mindig nem egyeztethetőek össze mozifilmekkel vagy zenei anyagokkal... (vagy a mek.oszk.hu ilyesmiket is tárol?)
(#) kobold válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Idézet:
„akkor most én mit is gondoljak”

Bármit. Csak ne dramatizáld már ennyire...

A szerk. azt jelenti, hogy elküldte a hozzászólását, rájött, hogy nem jó / hiányos, gyorsan módosított rajta, de ezt már feltüntette (ha valaki közben olvassa, az is észreveszi, amikor frissít).
(#) Action2K válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Igen, legális, mert a jogdíjat az állam fizeti ki az artisjus-nak, ő pedig szétosztja a szerzők (utódaik) között.
(#) válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Szerk.: = amit utólag beleszerkesztettem a hozzászólásba.
(#) DuMatyi hozzászólása Dec 16, 2008 /
 
Akkor vessünk fel egy új témát... Matyi fiú évközben lusta volt egyes órákon írni, ezért egy USB tápról járó scannerrel vágja össze a vizsára a tételeket... És azt is megbánta, hogy megszületett...
(#) zenetom válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Ehhez az egész jogdíjas cucchoz csak annyit fűznék hozzá hogy a letöltés valóban nem illegális, viszont 24 órán belül törölni kell a gépről és csak saját szórakozásra használható fel (ez általában minden oldalon szerepel valami kisbetűs szövegben...). A feltöltés az már más, na az ami illegállis, hiszen másnak továbbítod a fájlt.
A szerk.: pedig utólag szerkesztett hozzászólás
Na megyek töltődni. Jóéjt mindenkinek!
(#) Action2K válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Idézet:
„akkor fogom ezt, kinyomtatom, és beviszem a tanárnak”


Ha nem félsz retorziótól (ha lenne), akkor tedd megy nyugottan, nem árt, ha tudja mit "oktat".

Tárgyaláson:
"Bíró Úr! Higgye el, vélellenül jött be az HBO"
(#) Action2K válasza zenetom hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Idézet:
„viszont 24 órán belül törölni kell a gépről és csak saját szórakozásra használható fel”


Nem kell törölni! A letöltött zene örökre a tied és csak a tied! Semmi ilyen nincs a jogi állásfoglalásban!

Viszont:
Idézet:
„ez általában minden oldalon szerepel valami kisbetűs szövegben...”


Igen, a programoknál, hogy a warezesek ál biztonságba ringassák a letöltőket, de ezt a szoftverekhez teszik hozzá, mert azt sehogy sem szabad terjeszteni ingyen. Kivéve ha a szerzője engedi!

Szintén idézet az artisjus-tól

Idézet:
„Úgy hallottam, 24 óráig szabadon használhatom a letöltött fájlokat, ha utána törlöm. Igaz ez?

Nem. Ha a letöltéshez engedélyt kell kérni, e nélkül nem jogszerű még 1-2 óráig vagy 1-2 percig sem. Nem igaz az sem, hogy bizonyos ideig az internetes közvetítés (feltöltés) sem engedélyköteles. Így hiába olvasható ez jogsértő tartalmakat közvetítő oldalakon - a felelősség alól senkit sem mentesít.”
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Tudjuk hogy neked is súlyos elvonási tüneteid lennének 24óra után !
(Nem mintha nekem nem )
(#) DuMatyi válasza zenetom hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Jóvanna, törlöm én a gépről. Kiírom DVD-re, vagy kimentem USB merevlemezre

Ez már csak fájdalmas, "visítás" volt a részemről, mert ilyenkor jön az a stádium, amikor poénokkal igyekszem enyhíteni a feszültséget... Isten óvjon benneteket ettől...
(#) Action2K válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Idézet:
„Isten óvjon benneteket ettől...”

Mármint a poénaidtól? :hide:
(#) DuMatyi válasza Action2K hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Igen... Általában röhögve olyan megjegyzéseket kapok a barátaimtól, hogy "Matyi, te beteg vagy..." Mondjuk fejelte már le haver is, meg matektanár is az asztalt... egy mondatomtó, úgyhogy elszabadul a pokol mindjárt... mert unom a scannelést... óóóh, miért is nem vettem külső táppal ellátott asztali scannert...

Más. komolyabb téma. Lurkók hogy vannak? a tüdőgyulladás az nagyon komoly dolog. Nekem egyszer volt 39,2 fokos lázam. egész tűrhető állapotban voltam. Felment 39,4-re és azt hittem, ottmaradok örökre. Lázgörcs, meg miegymás... Majdnem a kórházban landoltam! nem gondoltam volna, hogy 2 tized fok ennyit jelent!
(#) googa hozzászólása Dec 16, 2008 /
 
Na, örülök neki, hogy egy 22 éves autó - a tudtán kívül - ilyen nagy vitát robbantott ki!
(#) Action2K válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Idézet:
„miért is nem vettem külső táppal ellátott asztali scannert...”

Mért, az mennyiben jobb mint egy USB ről táplálkozó?
(#) Action2K válasza googa hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Még szép! Robbanó motoros!

u.i: 20 perc és jövök!
Következő: »»   283 / 3550
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem