Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Lapozás: OK   4 / 59
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
De jó egy csöpp módozattal highhand:
Idézet:
„Darlingtonnal nem lesz mélye.”
Miért nem lessz ? ha ezt bővebben mondanád !
(#) highand válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Annyira alacsony lesz a kimeneti impedanciája, hogy gyakorlatilag a hangszóróval terhelt frekimenete alul teljesen egyenes lesz, mint egy jobb visszacsatoltnak.

A másik következménye az, hogy a klippben is él még a hurok, tehát a klippben ( azaz abban a rövid pillanatban, amikor a félsinus "teteje" vízszintes, ott is kicsi marad a kimeneti impedancia, azaz akkor is megfogja, az éppen sebességben lévő mebránját a mélysugárzónak.

A két hatás együtt bőven elég ahhoz, hogy sokkal kevesebb mélyet halljatok, mint amikor egy nem-darlington a kimeneti tranzisztor.
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Szia Laci (és a többiek)!
Ma kicsit csavargattam a nyugalmit, az újonnan vásárolt trafókkal beüzemelveés határozott véleményem, hogy a nyugalmi emelése pozitív hangkép változást eredményez. Eddig 50-60mA-ról ment már nem emlékszem pontosan, most 130-ról üzemel, és nekem jobban tetszik így. Még mindig az a véleményem, hogy csak egy "átlagos" végfok, nincs benne semmi amitől emlékezetes lenne a hangja, nem tud semmi extrát amitől azt mondanám, hogy ez igen! Teszi a dolgát és kész. Talán így a jó...
Ilyen típusú társalgás volt az A-osztályú topicban
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Zoli ! tudom az ajánlott beállítása 100mA körüli de ha volna rá lehetőséged megténnéd hogy mondjuk föltekered 200mA körül hogy van -e értelme vagy nincs . Okoz-e ez a + hőtermelés további eredményt még a hangzásnban ? Ezeket csak azért lenne jó tudnom hogy a hűtéssel hogyan gondolkozzam ! A fracba már a dobozom meg kész is
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Hmm.. Lehet attól jó hogy nincs semmi különös a hangzásképében, de egyre inkább vélek felfedezni némi túlzást, bizonyos végfokok körül e-tekintetben.
Hú öcsém ezt építsd meg, ez milyen jó, mások is mondják, stb, aztán meg döbbenet mikor megépíted, hogy, ez volna az a jó hangzás?
(#) shalafi.66 válasza highand hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Megfogni nem szokta, inkább a jel követésére kényszeríti.
(#) shalafi.66 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
És Biztos, hogy ugyanazt építed meg? Nyák, kritikus alkatrészek, stb..
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
200mA-ra emeltem a nyugalmit, és egyértelmű javulást hozott!
Megjelentek az érzelmek a zenében, hangban. Viszont így már fűt mint a bolond ha kell, ha nem.
Nem tudom honnan számít A-osztályú működésnek ezen végfok esetében az áramfelvétel, na ezt jól megmondtam, szóval azt nem tudom, hány milliamper nyugalmi áramtól számít A-osztályú működésnek itt, de így már eléggé fűt. ost rajta van szoba hangerőn 2db 500cm2-es borda, és az Alu L profil van vagy 50 fokos "kézi" mérés alapján . A tranzisztorok hőmérséklete valamivel kevesebb szintén kézi mérés alapján.
Most így 200mA-al már nem csak szól, hanem az szól ami a lemezen van. A mélyek mélyek, a magasak magasak, a hegedű, hegedű, stb... kevesebb nyugalmival meg csak szólt valami. Így magasabb nyugalmival olyan, mintha kitisztult a volna az a legelején általam kritizált magas tartomány.
Az a meglátásom nem változott így sem, hogy csak teszi a dolgát.
Elég jó hangú végfoknak mondom ezt.
Persze lehet, hogy ezekkel a tranzisztorokkal kell ekkora nyugalmi a "jó" hanghoz. Lehet, hogy Bd249-250-el teljesen máshogy kell belőni. Erre egyébként kicsi esélyt látok.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Köszönöm uram ez már megnyugtató amit mondasz !
Idézet:
„2db 500cm2-es borda, és az Alu L profil”
Erről tudnál egy képet betenni ? akkor már látnám a KB méretet amit kellene alkalmaznom !
Idézet:
„Bármilyen erősitőelemnek, legyen az elektroncső, vagy félvezető, meghatározható az az "osztály", amelyben dolgozik. Az "osztály"-ba sorolás attól függ, hogy az erősítőelemen folyik-e állandóan áram, vagy bizonyos esetekben lezár. Az első esetet nevezzük A-osztálynak, ilyenkor egy erősítőelem is elegendő az erősítésre. A második eset a B-osztály, ilyenkor két erősítőelemre van szükségünk, amelyek egymástól átveszik a vezérlést. A vezérlés átvétele tiszta B-osztályban a színuszhullám nullátmeneti pontjában történik, vagyis vagy az egyik erősítőelem vezet, vagy a másik. A két szélső beállítás között lehetséges átmeneti beállítás, ilyenkor van egy olyan állapot, mikor mindkét erősítőelem vezet, és a vezérlés átvétele folyamatosan történik. Ezt nevezzük AB-osztályú beállításnak. Ez utóbbinál megadható, hogy a vezérlés átvétele mekkora áram leadásánál történik, vagyis hogy adott terhelés mellett az erősítőelemek mekkora teljesítmény leadásáig maradnak A-osztályban. Az audiógyakorlatban a döntő a nyugalmi áram mértéke: 50-200mA között AB-osztályról, 200-700mA között nagyáramú AB-osztályról, 700mA felett A-osztályról beszélünk. Ez utóbbinak oka az, hogy 700mA-nál nagyobb nyugalmi áram esetén a szobahangerőn hallgatott erősítő gyakorlatilag nem lép ki az A-osztályból. Amennyiben egy erősítőelemet használunk, és tiszta A-osztályban működtetjük azt, hatásfokunk gyenge, kis teljesítményű erősítő esetén is nagy a disszipáció, vagyis az erősítőelemen disszipált ("elherdált") teljesítmény. A B-osztályú beállítás lehetővé teszi "hűvösebb" erősítők gyártását. A jelerősítő fokozatokat mindig A-osztályban működtetjük.”
(#) Konzol válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
CIROKL volt a gyorsabb
Úgyhogy az erősítőd kb 160mW-os kimenő teljesítmény leadásáig tiszta A osztályban szól
(#) shalafi.66 válasza Konzol hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Hogy jön az 160?
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 9, 2010 / 1
 
Itt vannak a képek a hűtésről. Most 56 fokos egész napos üzem után az Alu L profil szobahangerőn, vagy talán egy kicsit hangosabban hallgatva), a tranyók tokhőmérséklete 50 fok. A hűtőborda csak rá van téve, nincs hozzászorítva csavarokkal, és alá tettem kis szilikonzsírt. Azt gondoltam eleinte, kiindulva az eredeti képből, hogy elég lesz az L profil a fém dobozhoz csavarozva, de most már látom, hogy biztos, hogy nem, terveztem rá 1db hűtőt, de az is kevés már így, most már 2db lesz rajta, és azon agyalok, hogy amit a képen látsz arra merőlegesen kellene fölfogatnom, mert ez így nem túl nyerő de bízok még a dobozban, hogy elvisz még egy jó részét a hőnek.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 15, 2010 / 1
 
Idézet:
„Itt vannak a képek a hűtésről”
Nos a te hűtő felületedből kiindulván összedobtam egy szasszit a canopus erősítőmnek .Bár már ezt neked mutattam A lehetőségekhez képest ugy variáltam a méretekkel hogy ne is legyen az egész otromba nagy , meg aztán a várható hűtés igényemet is majdan kitudja szolgálni ? Sajnos csak az alkatrész begyüjtésével tudok még egyenlőre foglalkozni , más egyéb "elfoglaltság miatt" Remélhetőleg mire kitavaszodik talán kész is lessz
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Nekem tetszik.
De túlzásnak érzem kicsit a mennyiséget, de persze sokféle árambeállítás létezhet.
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Félelmetes egy designer vagy Te Lacus!
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Érdekes...megfordítottam a bordákat az Alu L profilon, "szinte" közvetlen a bordán vannak most a félvezetők, míg eddig az L profil másik szárán voltak, és ugye így csak az Alu anyag vastagságában tudja átadni a hőt a bordáknak.
Azt gondoltam, jobban fogja hűteni ha így átalakítom, de a meglepés az, hogy pontosan ugyanolyan meleg minden. Rendesen rácsavarozva már, szilikonzsír a bordák alatt, és pontosan ugyanúgy 50-51fokos a tranyók tokhőmérséklete, a borda meg 55fokos szobahangerőn.
Ezt csak mint tapasztalat írtam le. http://picasaweb.google.hu/margittaizoli/Elektronika#5427364836266351810
(#) hapro válasza hapro hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Igaz privátban beszéltük, de ide írom mint tapasztalat. Az egyenirányításnál az ultragyors diódák nem váltak be nekem. Lehet, hogy csak az én nyákommal, de brummos lett tőle. Végül is a Hang és Technika újságban is a sima 1N5406-ot ajánlják hozzá, így maradt nekem is az.
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Nálam 1N5408-ból külön greatz mindkét oldalnak, és az én fülemnek hibátlan.

Bocsi, nálam egy másik erősítőről van szó, de a diódák jól beváltak, a teljesítmény hasonló.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Nekem is hasonló a helyzet, talán félre érthető voltam, mivel az olvasóközönség nem ismeri az előzményeket.
Eredetileg a 2 oldalnak 4-4 1N5408 volt bent, tökéletesen szólt, de motoszkált a fejemben, hogy mi lenne ha kicserélném gyors diódákra. Ez a gondolatom megerősítést nyert, kipróbáltam vele, mert pont volt itthon, és nem vált be, majd vissza cseréltem az eredeti 1N5408-ra.
Bár a hangjában változást vettem észre, de hogy melyik javára azt nem tudom eldönteni, mert elég rövid ideig voltak bent a gyors diódák.
Csak nagyon halkan mondom, mintha a gyorsakkal részletezőbbnek hallottam volna bizonyos részeket.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Akkor a gondolatom nem vált be /Schottky/ viszont megint agyalok a végtranzisztorok ügyében . Ha még nem késő akkor talán meg kellene néznem , próbálnom TO3-mas tokokal hogy mi lenne ? Vagyis arra gondoltam hogy TO3-mas végeket tennék bele MJ15003-004 -et, minden esetre majd ha oda jutok megfogom hallgatni mit produkálna ezekkel a canopus ! Meg aztán már a szasszim kész és az nem is ahhoz lett tervezve ! De talán még megoldható az átalakitás a TO3-ra
(#) hapro hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Elkészült a Canopusom teljesen, egész jó lett. http://picasaweb.google.hu/margittaizoli/Elektronika#

szerk: A magasak javultak szerintem a porcelán ellenállás kontra fémréteg ellenállás harcban, a fémréteg javára.
(#) saraha válasza hapro hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Szia.

Nekem nagyon tetszik.

Vigyázz,hogy rá ne ejtsenek valamit!!!
(#) hapro válasza saraha hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Majd ez lesz legfölül, és akkor nem esik rá semmi.
(#) highand válasza hapro hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Nagyon komoly az állvány. Téged komolyan kell venni.
(#) highand válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Én a greatz, puffer után mindig beteszek egy- egy 1N5408-at sorosan a tápba, mert nagyon hallatszik a hangon.

Persze utána megint puffer, és jó minőségű.
(#) hapro válasza highand hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Ez a variáció mit javít a tápon, mit csinál vele?
(#) bakos13gab válasza hapro hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Szia!

Nagyon szép ebben a formájában! Hogy oldod meg a takarítását? (ez nálam is problémás kérdés, mert nagyon jó, ha "belelát" az ember, de az összképet a por lerontja...) Én kompresszoron gondolkodom.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
A takarítás még ezidáig nem okozott gondot , pedig nekem már több ilyen nyitott kivitelezésű erősítőm is van. Simán egy ecsettel egyszerűen lelehet porolni , meg egy évben egyszer - kétszer leszoktam mosni denaturált szesszel . hapro :a panel köré nem akarsz valamiféle takarót tenni ? Úgy még szebb lenne a látványa
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Ez nem jutott eszembe még, de kipróbálom valami dióval, vagy hasonlóan sötét anyaggal, és ha tetszik akkor megkapja a borítást.
Talán holnap vagy a hétvégén meglesz a hasonló kivitelű HTA-30 csöves is .
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Nekem még hosszútávú tapasztalatom nincs, de hiszek neked. Majd törölgetem ecsettel.
Következő: »»   4 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem