Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   65 / 67
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Sziasztok!
Elkezdtünk H2opokkal együtt egy újabb mágneses alapú (PIC16F886) Wand clock-ot építeni. Ez a megoldás is golyóscsapágyas fejmotor felhasználásával, átalakításával készül. A megrendelt mágnesek már mind megvannak azzal a különbséggel, hogy a lengő mágnes kisebb méretben is kipróbálásra kerül. A fékező mágnesek méretei 30mm átmérő, 5mm széles, 5.5mm furattal 2db. A lengő mágnes mérete, ebből kétféle van: 30mm átmérő, 3mm széles, 5.5mm furatattal, és egy 25mm átmérő, 2.5mm széles, 5.5mm furattal. Itt ez lesz a lengőrészre szerelve, ha beválik a működése során. Ezek a gyűrű mágnesek mind axiálisan vannak delejezve, így a felépítési mód is ugyanolyan síkbeli elrendezés lesz, mint az általam már megépített, azóta is tökéletesen működő verzió. Kezdetnek néhány kép erről a nagyon stabil csapágyházról.
(#) H2opok válasza janocsi hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Nos kész is a Janocsi által "kitalált", és egyszerűen,stabilan működő mehanika. Sajna a wand kar rövid, ezért kellett 1 toldat. Szalagkábeles, ( a sz.kábel 1 hurokban van,így mozgás közben "elnyeli" a rezonanciát) közvetlenül a bázisra csatlakozik, kihagyva a kar alatt lévő csatlakozót. Ezt majd áttervezem 1 egyszerűbb és praktikusabb megoldásra.
És a képek.
(#) H2opok hozzászólása Szept 28, 2010 /
 
Ez is kész lett, már csak az alkatrész hiányzik.
(#) patexati válasza H2opok hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Szia! Jó lett! Vigyázzatok a beültetésnél,hogy az egyenirányító híd jól legyen beültetve az rosszul áll a rajzon ha jól emlékszem! Hűtőborda elég a H-Híd fetre a másik nem melegszik.. A 12Voltos stabilizátorra is Kell egy U alakú borda mert jelentősen melegszik (függ a táptól is).
(#) janocsi válasza H2opok hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Szia!
Sikerült a tekercseket is rászerelni a mágneses mechanikára, majd egy rezgésvezérlővel, (H-híd/múltivibrátor), megvizsgálni a paramétereit. A tekercsek 2*800menet 0.25mm-es CuZ huzalból készültek, 83mm*15mm*2mm-es lágyvas lemezre. Soros kapcsolásban 5V/120mA teljesítmény felvételénél már kitűnően beáll a rezgés 60-70 fokra, nincs külön berezgés, rezonálás egy 140*140*10mm rétegelt lemezre szerelve. Néhány felvételben a rezgő mechanikáról.
(#) janocsi válasza H2opok hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Szia!
A rezgés stabilizálása négy kivezetéses Hall IC-vel. A két kimet közül azt az egyet kell kiválasztani, amelyel a rezgés nem csillapodik, hanem felerősödik majd. A lengőmágnes közelében úgy kell elhelyezni, hogy annak nyugalmi helyzetében ne legyen bekapcsolt állapotban. Kézzel mozgatva is meghatározható egy lehetséges rögzítési pontja. Egy kis videó erről is szemléltetésül.
(#) janocsi válasza H2opok hozzászólására (») Okt 9, 2010 /
 
Szia!
Megy a mágneses Wand Clock-od, beállítottam a legfontosabb paramétereit. Néhány felvétel róla.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Sziasztok!
Mások is "szenvednek" a Wand rezgéshez hasonló kísérletekkel a kar mozgatásához. A kijelzés bizony nem is olyan egyszerű megoldásnak tűnik az összeállításban. H2opok hívte fel rá a figyelmem.
Itt:
(#) H2opok válasza janocsi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Na kész a wand burkolata. Megszenvedtem vele rendesen. A belső led még nincs benne, a felirat pirosan vagy kéken fog világítani, de csak működés közben. Most csak elemlámpával próbáltam illusztrálni, milyen lesz.
(#) patexati válasza H2opok hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Király
(#) janocsi válasza H2opok hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Szia!
Ez valóban profi kialakítás lett, gratula!
(#) Hp41C válasza H2opok hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Szia!

Nekem is nagyon tetszik...
(#) H2opok hozzászólása Okt 30, 2010 /
 
Nos kész a Wand, 1-2 kisebb finomítás után. Benne van a belső "világítás" is, 1enlőre 2db villogó RGB leddel lett megoldva. A tápcsati és a sz.gép csati is be lett építve.
(#) sooty válasza H2opok hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Ezn nagyon szép lett! Gratulálok! Egyre nagyobb vágyat érzek, hogy nekem is legyen Wand órám...
(#) janocsi válasza H2opok hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Szia!
Végre egy teljesen kész "mágneses" példány ami tökéletesen működik. Gratula!
(#) patexati válasza H2opok hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Szia! Nagyon jó lett a dobozolás Baromi sok munka lehet bent! Jó ötlet az RGB ledes világítás bent! Én annyit változtatnék rajt,hogy ne így villogjon hanem szép lassan folyna át egyik szín a másikra...
(#) H2opok válasza patexati hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Na arra már én is gondoltam,de ahhoz még kellene 1 +elekronika ha jól tudom. Vagy van ilyen led? Amúgy tényleg 1 katasztrófa volt ezt így összehozni. És még mindig lenne rajta mit finomítani,pl. zajosabb mint a propeller. De j.héten jön 1 kisebb! lengőmágnes,azzal is kipróbálom.
(#) janocsi válasza H2opok hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Szia!
Nem tudom hogy oldottad meg a ”rezgés” csillapítását a mechanika beépítésénél. Csak akkor kezd zajos lenni, ha nincs kellőképpen kiegyensúlyozva a kar és a lengőmágnes tömegek egyensúlya. Ezt célszerű lenne csak az alap csapágyház-tengelyén addig ”mérlegelni”, míg egyensúlyba nem kerülnek a lengő tömegek egymással. Nem egyszerű feladat ezt elvégezni, de megéri. Ezután már nem is rezeg el az asztalon sem, nem kell külön plusz leszorító ”tömeg” sem. Itt nálam négy kis parafa lábon áll, szinte semmi zaja nincs. A kisebb lengő mágnesgyűrűvel lehetséges a rövidebb karhoz való egyensúly könnyebb beállítása, (a lengőmágnes helyzetének változtatásával), de a szaporább frekvencia is könnyen zajforrás növelő tényezővé válhat. A most 18.9Hz-es rezgési frekvencia is már több mint elég a kétirányú kijelzéshez, szerintem nem is érdemes azt magasabbra emelni.
(#) H2opok válasza janocsi hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Gondoltam rá, hogy a lengőmágnessel szemben, (a középtengelyen, a legőmágnessel ellentétes oldalra ) tennék 1 súlyt,kb. olyat mint a lengőmágnes. Viszont ez elmélet, gyakorlatban nem tudom csillapítaná-e a rezgést, vagy mégnagyobb lenne. Mivel ez nem 1 forgó tömeg. (Jövőhéten megjön a kisebb mágnes, annak kisebb az átmérője,súlya, közelebb fog esni a középtengelyhez, így kisebb lesz a rezonancia is.Igaz semmi kedvem megint szétbontani)
Amúgy tettem bele, a doboz hosszával megegyező, kb 20x20x130-as ón tömböt, a doboz aljára pedig 2db 3m-es gumicsíkot. Így most tűrhető. Eha újrakezdeneém az építést, a doboz egész alját,-amin a mehanika is van- egy 10-es "laposvasra" tenném.
Viszont. Próbáltam a Wand feszültséget lejjebb venni, kb. 5-6V-nál megszünik a zaj. Csak ekkor meg picit "villogós" lesz a kijelzés. Igaz most is az picit, lehet a hall ic-n kellene állítani, de én már hozzá nem nyúlok, örülök hogy találtam 1 JÓ pontot.

Más.
A belső világítás villogó RGB ledes, mint látható. Van valami 1x-ű elektronika, ami folyamatos színátmenetet produkálna ezzel a 2db leddel?
Amúgy ezek a ledek a "gyors villogós" falyta, van lassú is. Lehet azt kellett volna venni.
Tettem a Youtubra is 1 kis videót, ugyanis erről az óráról nem nagyon találtam.
http://www.youtube.com/watch?v=yUFpMXk7_h4&translated=1

Amúgy milyen ó dolog a hulladék újrahasznosítása!?
Az egész doboz abból van. Janocsi is kapott ezekből a csövekből (a cégnél mindenki viszi haza, -harcolnak érte- hangulat világításnak, cserép, és virágtartónak) Remélem neki is hasznára lesz. Amúgy ezeken a csöveken van a 350méter Riszton fólia, (Uv fény érzékeny) ami ha lefogy, (pont az én munkaterületem) menne a kukába. De megmentem mindig!
(#) Travolta válasza H2opok hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Ezt tudom ajánlani RGB ledhez.
(#) janocsi válasza H2opok hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Szia!
Ha a kar oldaán helyeznél el súlyt, természetesen kisebb lenne a rezgési frekvencia. (Én sem nyúlnék már hozzá a mechanikához.) A Wand rezgés vezérlése 5-6V körül valóban bizonytalakodni kezd, a Hall IC-nek kelle ez a min. feszültség a biztonságos működéséhez.
Ezen a már beépített RGB LED-en külső elektronikával sem tudsz módosítani, őt a saját belső chip-je vezérli. Lehet hogy ki kellene próbálni a lassúbb RGB-LED-et, azzal milyen a hatás. A szinkeveréshez már teljesen más "külső" vezérlő áramkört célszerű építeni, azokban az RGB LED-ekben viszont egyáltalán nem kell hogy legyen belső vezérlő chip.
(#) patexati hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
Sziasztok! A nyákon elvégeztem a módosításokat átkötésekkel,hogy a bluetooth modult tudjam vala használni! Kiválóan működik stabil ezzel is a kapcsolat!
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Látom, nagyon halad a kék fogasítás...
- A programban a soros vonal sebességét a felhasználni kívánt modul beállításároz (default beállításához) kell igazítani. A forrásokban a BaudRate sorok közül annak az elején ne legyen ";", amelyik megegyezik a modul sebességével, a többinél pedig legyen. Újrafordítás után a kapcsolat működni fog. Nagyon nagy átviteli sebességet nem ajánlok választani, mert a megszakítás lekezelése terheli a kontrollert, a megjelenítés közben "rángatódzásokhoz" vezethet...
Az Rx vezeték (16F886 18. láb) +5V -ra való felhúzása maradjon meg a Wand kártyán - nagyobb értékre lehet cserélni.
A 9600, 19200 bit/s sebességekkel kifogátalanul működik.
(#) patexati hozzászólása Nov 27, 2010 /
 
Sziasztok! Gondoltam megosztom a több mint 100 órámat igénybevevő mechanikai projectem mostani állását.. Még van megoldanivaló bőven de az út járható úgy néz ki.. Képek róla.. 40-45 foknál nem tudom jobban kihajtani mert kevés a H-Híd és a tekercs ereje.. Így 25Hz stabilan megvan..Egyirányú kijelzés nem vibrál.
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Még..
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Még pár.. Rengeteg alkatrészt kart ,stb elkészítettem itt csak a legjobb összeállítás látható.. Az offset jeladók,merevítések,erősebb hajtás még tesztelés kivitelezés alatt áll..
(#) patexati hozzászólása Nov 27, 2010 /
 
Sziasztok! Azt vettem észre,hogy kevés a puffer a Wandon ha váltóról járatom ilyen nagy Wandárammal.. Nekiáll pulzálni.. Egy szűrt egyenáramú dugótáp mi tud 14 Voltok kivállóan alkalmas táplálni!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Szia!
Látszik, hogy ebben is egy tökéletes megoldásra törekszel ezzel az összeállítással. A lengető egység a csapágyházzal, (azzal a ”lepke” alakú tartóelemmel, amelyben be vannak ragasztva a lengő-mágnesek), szinte örökös működést sugall. Nekem nagyon tetszik, sőt lenyűgöz ez a páratlan mechanikai megvalósítás. Kíváncsian várom, hogyan alakul tovább a projekted, de szerintem ezzel már nem lesz gond a beüzemelését is kipróbálva. Jó nagy a lengési frekvencia, itt valóban nincs már jelentősebb vibrálás sem a kijelzésben. A Wand ideális meghajtó árama 6-8V-on 120-150mA, ha ennyire le tudod szorítani ill. üzemben tartani, talán a H-híd tranzisztorai sem melegednek már egyáltalán.
(#) patexati hozzászólása Nov 27, 2010 /
 
Szia! A "lepkét megerősítettem még két csavarral mert volt vibráció! Az eredmény lenyűgöző! 60 fok 20Hz.. Az offset miatt nem ment rendesen már meghajtja a híd rendesen..300 mA az áram de ugye kell beletenni a nagyobb teljesítményhez kakaót.. Kisebb árammal nem tudom kihajtani a nagy fékezőerő miatt! Valami erősebb alaplap kell neki és a tengely első felét is hozzá akarom majd egy idommal szorítani,hogy a vibráció lecsökkenjen.. Tökéletes az állókép ha lefogom.. A vibráció végigfut a kijelzésen is ezért mocorog kicsit ha nem fogom le.. Az offset hall tartó is rezonál kiscsit ez okozza főleg..
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Sziasztok!
Most, hogy az otthoni téliesített "laborom" lassan kezd testet ölteni, visszaraktam a rugós Wand órámat is a helyére. Ez a rugós Wand már az új kétirányú f886 3.38-as verziójával megy lassan már több mint egy éve! Ezzel a mechanikával kísérleteztem ki a Hall vezérlés végleges megoldását is mind a rezgéshez, mind a kijelzéshez is. (Nem is tudom hogy-hogy nem tört még el ez a rugólemez, (annak idején Webinastól kaptam). Néhány felvétel a még most is kitűnően működő 1.1.0 verziós mechanikai felépítéssel dolgozó óráról.
Következő: »»   65 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem