Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztor béta mérő, mérési módszerek
Lapozás: OK   2 / 4
(#) csabee válasza lamalas hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
Melyik topikba lessz a cikk?
Javaslat a TIP-k helyett?
Esetleg konkrét tipus?
Köszi előre is...
(#) csabee válasza lamalas hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
Persze.... a cikkek közöt!!!
Ez logikus...
(#) lavjaman hozzászólása Jan 7, 2008 /
 
Sziasztok!
Lehet egy elég amatőr kérdés, de egy tranyót multiméterrel hogyan tudok megmérni hogy jó-e?
Pl. egy 2N3772?
(#) mex válasza lavjaman hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Diódamérés állásba kell kapcsolni,igy mérhető lesz a tranyó bázis-emitter és a bázis-kollektor átmenete. A példaképp hozott tranyó bázisára a műszer pozitiv madzagját, az emitter,és a kollektor kivezetéshez pedig az általában com jelölésű dugaljba csatlakoztatott vezetéket kell kötni. 400-600mV közötti értéket kell kapni (műszerfüggő). Forditott polaritásnál szakadást mutat a műszer ha a tranyó jó. Ha nullához közeli az érték,vagy sipol akkor a tranyó kuka. Ez egyszerű megy-nem megy módszer.
(#) lavjaman válasza mex hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Ezer köszönet, és mégy annyi, NPN és PNP tranyóknál ugyanígy van?
(#) mex válasza lavjaman hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
A mérés menete mindkettő fajtánál ugyanaz,csak a PNP tipusunál a két mérőzsinórt meg kell cserélni.(a bázisra a com dugalj zsinórja kerüljön).
(#) viktorka0011 hozzászólása Jún 21, 2008 /
 
Ha megmérek egy tranzisztort és ki ad egy értéket pl 300 abbol honnan tudom hogy milyen kell a helyére vennem??? Ez egy végfokba van ez egyik oldali jo a másik rosz ha a jot megmérem 300 kőzűli értéket kapok a multiméteren!A rossznál 60at!
(#) B.I hozzászólása Nov 16, 2009 /
 
Akkor mit lehet csinálni ha nem tudod, hogy mék a tranzisztor bázisa?Dióda mérő állasban mit mér a multiméter?
(#) andras1 hozzászólása Ápr 15, 2010 /
 
Szükségem lenne egy "komoly" tranzisztor betamérő kapcsolási rajzára, nyákkal, beültetéssel.

Még jobb lenne egy jelleggörbe rajzoló - az egyik német szaklapban volt egyszer egy ilyen - szkóppal történt a kijelzés.

Köszi
(#) lóri válasza andras1 hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /
 
Igaz, nem német, de nekem ez van meg.
(#) lóri válasza lóri hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /
 
Ez egy német oldalon volt. És van egy magyar fejlesztés is, majd megkeresem.
(#) andras1 válasza lóri hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Köszönöm a gyors válaszodat!
(#) kopaszs hozzászólása Jún 16, 2010 /
 
Sziasztok egy kis segítség kellene tranzisztort mérek de nem bétával hanem diodán NPN tranziról van szó.A bázisra teszem a piros mérő kábelt ami ugye a plusz ehez mérem a fekete kábellal a kollektort és az emittert.collektoron 0.490 mutat emitteren 0.530 na most ha ezt megfordítóm szóval bázison a minusz kábel és a plusszal mérem a collektort és az emittert akkor nullán marad a műszer kijelzője.Az lenne a kérdésem hogy jól csináltam-e és hogy ez azt jelenti hogy jó a tranyóm?
(#) proli007 válasza kopaszs hozzászólására (») Jún 16, 2010 / 1
 
Hello!
Igen jól csináltad, és valószínűleg jó a tranyó. Minden esetre, a kollektor-emitter között is kell mérni mind két polaritással, és sem így, sem úgy nem vezethet. (A bázis-kollektor mért értéke, általában kisebb mint a bázis-emitter diódáé.)
üdv! proli007
(#) kopaszs válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget a kollektor és az emitter között mindkét polaritással mértem és így 0-át mutatott mind a két féle kép akkor ez azt jelenti hogy tényleg jó?Még ey kérdésem lenne hogy ez ugyan így működik PNP tranyónál is?
(#) proli007 válasza kopaszs hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Hello!
Remélem a 0 az nem nulla ohm-ot jelent..
Így van, PNP-nél is így működik csak a műszer fordított polaritása mellett. (Tehát akkor vezet a bázi-kollektor, bázis-emitter, ha a bázisra negatív feszültségű mérőzsinór megy.)
üdv! proli007
(#) kopaszs hozzászólása Jún 18, 2010 /
 
Hello a kollektor és az emitter között is dióda mérőn mértem és ott nem mutatja nekem hogy mit mér ohmot vagy voltot az a lényeg hogy kollektorra tettem a + mérő zsinórt a - meg az emittere így is nulla meg megfordítva is szóval(kollektor - kábel,emitter + kábel így is nulla)
(#) proli007 válasza kopaszs hozzászólására (») Jún 18, 2010 / 2
 
Hello!
Dióda állásban a műszer, mint "OHM mérő" üzemel, állandó áramot kapcsol a mérőpontra, de az ellenálláson (diódán) eső feszültséget mutatja mV-ban. Az ellenállás mérés is így meg, csak ott a műszer az Ohm értéket jelzi ki. Tehát ha egy diódát mérsz, akkor nyitó irányban (anód plusz, katód mínusz) a dióda nyitó feszültsége látható (pld. 600..700mV) fordított polaritású helyzetben, pedig túlcsordulást mutat a műszer. (általában a szélső digit jelez 1-et.)
Ha a Te esetedben ugy látható a kollektor emitter mérés, mint a dióda záróiránya esetében, akkor jó a tranyó. De ha 0mV-ot mutat, akkor zárlatos, a kollektor-emitter átmenet.
üdv! proli007
(#) kopaszs válasza proli007 hozzászólására (») Jún 18, 2010 /
 
nálam a mérőm alap állásban 0 mutat nem 1-et szóval ha nem mérek semmit akkor is 0 mutat így hát mikor a kollektorra és az emittere teszem teszem a mérő zsinórokat akkor meg sem mozdul a kijelző akkor ez azt jelenti hogy jó?Mert ugye mikor már írtam hogy a amikor bázis hoz mérem a kollektort és az emittert akkor ugye mutatja a nyító feszültséget.Ez akkor azt jelzi hogy jó Nem? Még egy dolog ez bétán ugyan így működik?Amúgy pontosabban egy D1577 traziról volt szó
(#) proli007 válasza kopaszs hozzászólására (») Jún 19, 2010 / 1
 
Hello!
Akkor lehet, neked egy analóg műszered van. (Ami mellesleg, egyáltalán nem baj.) Ez ellenállást általában úgy mér, hogy amikor szakadás van, akkor nullát mutat. Amikor rövid-zárban van a bemenete (nulla ohm), akkor pedig végkitérést. Tehát nem az ellenálláson (diódán) eső feszültséget méri, hanem egy feszültség által átfolyó áramot. OHM törvénye szerint teljesen mindegy, a különbség mindössze annyi, hogy a skála az utóbbi esetben nem lineáris. (Ezt a problémát egyszerűen a műszer nemlineáris skálázásával oldják meg.)
Tehát akkor minden rendben van, a tranyó jó.

A béta mérése más tészta. A béta, nem más, mint áramerősítési tényező. Tekintve, hogy a tranzisztor áram vezérelt eszköz, a bétát, a kollektoráram és a bázis áram hányadosa adja meg. De ez a kollektoráramtól függő érték is.
A műszer úgy mér, hogy vagy a tényleges hányadost mutatja, vagy állandó (egységnyi) bázisáram értékéhez viszonyítja a kollektor áram értékét. (esetleg fordítva)
Műszerekbe beépített bétamérő, (főleg a kis teljesítményű telep miatt) kis kollektoráram mellett mér. Így kis-áramú tranzisztoroknál, ez az adat lehet helyes, de nagy-áramú tranyóknál, a mért érték, csak viszonyítási - tájékozódási adat lehet csak..
üdv! proli007
(#) kopaszs válasza proli007 hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Csak tájékoztatásul mutatom ez szerintem nem analógikus most vettem 15000ft volt.

Kép0038.jpg
    
(#) Directors hozzászólása Júl 14, 2010 /
 
Sziasztok!

Tip122 és Tip127 tranyókat is ugyan úgy kell kimérni hogy jók e mint pl az MPS42 vagy az MPS92?
Ha nem akkor hogyan kell?
(#) proli007 válasza Directors hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Hello!
Tranyó, az tranyó.. akármilyen is. A lényeg, hogy abban az áramtartományban (nagyságban) mérd, amiben használni szeretnéd.
Egy darlington áramerősítése, meglehetősen nagy, (béta * béta) de ha ellenállások is vannak a bázis-emitter között, akkor az meghamisítja a mérést. De egy végfok tranyó válogatásnál, nem az abszolút érték a lényeges, hanem hogy a két fél lehetőleg azonos paraméterű legyen.
Ha méred, a statikus bétánál (Ic/Ib), beszédesebb a dinamikus béta (deltaIc/deltaIb) tehát az áramváltozást, vagy ha úgy tetszik a meredekséget nézzük..
üdv! proli007
(#) andras1 hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Szeretném megkérdezni Tőletek, hogy mi a véleményetek erről a kapcsolásról? Azt hagyjuk más lapra, hogy megér-e közel 90 Eurót ( szállítással ) vagy sem. Itt inkább a használhatóságára, parlamentereinek elegendőségére és hasonló dolgokra gondolnék, ha a felhasználás fő vonalának teljesítménytranzisztor párbaválogatását tekintem. Nem dolgoztam még ilyennel, ezért nem is tudom milyennek kell lennie ahhoz hogy jó legyen
(#) jocka0012 hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Üdv!
Lehet , hogy nem teljesen ide tartozik , de nem találtam jobb topicot.Az lenne a kérdésem , hogy van egy IRL 530 típusú MOSFET tranzisztorom és , hogy tudnám ezt leellenőrizni , hogy működik - e még?
(#) Hp41C válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Egy áramkörben kipróbálod: A G - S közé 100k, a S a táp negatív kivezetésére, a D -re egy led áramkorlátozó ellenállással, az ellenállás a táp pozítív kivezetésére. Ekkor a led sötét. Egy 1k ellenállssal kb 5V -ot adj a G -re, ekkor a led világít. Ha a fentieket tapasztalod, a FET jól működik.
(#) kameleon2 válasza kopaszs hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
SZiasztok!
Én az MX 25-306-ot vettem. Nincs ugyan betűzős tranzisztor foglalata, de közel a felébe került és tud hFE-t mérni, csak adapterrel. Az amit ezek a műszerek tudnak, leginkább csak előválogatásra jók, de a semminél nagyságrendekkel többek. Van egy Metex-em is ami foglalatos, de már nagyon nehéz betűzögetni az alkatrészeket mert csapágyas lett 20 év alatt Anno 8600Ft volt, amikor 3700Ft volt a havi fizetésem..
(#) gammabuta hozzászólása Jan 14, 2012 /
 
Sziasztok!

Pár helyettesítő tranzisztort tesztelnék egy motorvezérlőhöz.
A multiméteremen van tranzisztor tesztelő állás és meg tudom mérni a hFE módban ez az erősítési tényezőt, azaz eddig meg tudntam, de most vettem Darlington tranzisztorokat, mert nagyobb erősítésre van szükségem, viszont úgy tűnik a multiméter ezeknél nem mutat semmit ha ki akarom mérni a hFE-t.

Miért lehet ez?

Síma tranzisztorral működik pedig. pl. BD242 BD241 páros, de most akarom kipróbálni a vezérlőt BDX54 BDX53 párossal, mert nagyobb erősítő tényezőre volna szükségem és szerettem volan előtte kimérni a hFE-t.

Azt tudom, hogy ebben minden tokban 2db tranzisztor van, de elvileg ugyanúgy kell viselkendnie mint egy sima tranzisztornak ugye?
A Darlington kívülről nem kompatibilis a mérővel?
(#) lamalas válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 14, 2012 / 1
 
Idézet:
„...de elvileg ugyanúgy kell viselkendnie mint egy sima tranzisztornak ugye?”

Nem. A darlingtonnak a kapcsolastechnikaja miatt kb. 2x akkora nyitofeszultseg szukseges mint egy szimpla tranzisztornak. Pont ezert nem tudod a betat multimeterrel megmerni.
(#) Glitter hozzászólása Jan 28, 2013 /
 
Sziasztok!
Lehet hogy rosszul tudom, de a tranzisztor bétáját nem egyenáramú beállításban mérik,
hanem 1 kHz-en. Ha egyenáramú erősítést mérnek akkor az a tranzisztor B-je.
Úgy tudom hogy a katalógusadatok is 1kHz-re vonatkoznak.
Valamelyik rádiótechnikában ez le van írva pontosan, ha ráakadok felteszem.
Annak idején így próbáltuk az erősítő végfokot, 1 kHz-el hajtottuk meg és úgy válogattuk
a tranzisztorokat, ha azonos bétájúak voltak, meglepően jó eredményt produkáltak.
Nem tudom hogy a multiméterek mi alapján mérik, de szerintem nem egyenárammal.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem