Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triakos fényerőszabályzó
 
Témaindító: Müszi, idő: Nov 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 10
(#) szabo_zoran09 hozzászólása Jún 14, 2014 /
 
Igen, valami ilyesmire, csak azt hogyan lehetne megoldani, hogy a glimmlámpának (fázisceruzának) ne keljen megérinteni a testét.. Hogy én sehogyan se tudjak az áramkörbe kapcsolódni.... esetleg, azt is meg lehetne játszani, hogy az egyik lábát, földre kötöm... csak akkor lehet hogy más értékű ellenállás kell neki... mondjuk vannak ezek a visszajelző lámpák, azokban is ilyen lehet, lehet hogy azzal menne?
(#) zosza18 válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Jún 14, 2014 /
 
A testre megy az egyik vége, a másik pedig a fázisra. Az ellenállás az egy jó kérdés. Most megnéztem ezeket a visszajelzőket és hát van szórásuk. 150Ohm-27MOhm-ig vannak rajta ellenállások, szerintem glimm válogatja az értéket. Inkább nagyobbat raknék be kezdetnek, atáán ha kevés úgy csökkenteném, hogy abból ne legyen gond.
(#) szabo_zoran09 válasza zosza18 hozzászólására (») Jún 15, 2014 /
 
na akkor veszek egy olyan visszajelzőt, nem olyan drága az.. és "kiberhelem" belőle..
nézek egy alkonykapcsolót, kicsit megszerkesztem, de lehet hogy az egyszerűség miatt egy pic12F509-el megoldom, és akkor tudok a kütyüre egy lágy indítást is, meg egy hővédelmet is tenni...

Majd ha kész akkor közzé teszem itt

Na a jövőhéten megnézem mit tehetek ez ügyeben.. (de előbb a USB DMX illesztést megszerkesztem, hogy először az menyen.... )

Köszi a segítséget!
(#) zosza18 válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Jún 15, 2014 /
 
Az alkonykapcsoló vétele felesleges, ha a fényérzékelés miatt kell! Előveszel egy fémtokozású NPN tranyót és levágod a tetejét óvatosan. teszel rá egy fólia darabot, hogy ne lepje a port és kész is a fototranzisztor! pár alkatrészből meg is van a fényérzékelő. Persze ha olcsón tudol alkonykapcsolót akkor tárgytalan.
(#) proli007 válasza zosza18 hozzászólására (») Jún 15, 2014 /
 
Hello! Tranyókat fűrészelni egy 50Ft alatti érzékelőért?
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
(#) zosza18 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2014 /
 
Helló
Hirtelen megoldásnak tökéletes. Nekem egy vasárnap kellett fototranyó és mivel nem volt bolt nyitva, muszáj volt rögtönözni. A másik amiért írtam, hogy az alkonykapcsoló nem olcsó valami, úgyhogy szerintem jobb házilag építeni. Mindössze emiatt írtam.
(#) szabo_zoran09 válasza zosza18 hozzászólására (») Jún 16, 2014 /
 
zosza18 köszi az ötletet, nem is tudtam, hogy erre is alkalmasak...
Érdekes...
Úgy is van itthon egy marékkal, akkor nem is vacakolok a panellal..
(#) zosza18 válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Jún 16, 2014 / 1
 
Megtaláltam a rajzot a leírással együtt. A LED helyett lehet betenni egy diódát meg egy relét a kimenetre, csak oda kell figyelni a tranyóra.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2014
(#) kameleon2 hozzászólása Nov 19, 2014 /
 
Sziasztok! Próbáltam a legmegfelelőbb triakos fórumot megtalálni - nem biztos, hogy sikerült, de azért csak megkérdezem: Adva van egy kínai PIR mozgásérzékelős lámpavezérlő. Gyárilag 12V-os hagyományos relé van benne, de a panel úgy van kialakítva, hogy triak is beleépíthető legyen. Nekem túl hangos a relé kattanása, mivel éjszakai lámpát kapcsol. Kivettem a relét, beforrasztottam egy BTA 10-600C s triakot, miután végigböngésztem az áramkört és a netes - idevonatkozó rajzokat. Mivel 47 Ohmtól 220 Ohmig volt a rajzokon a gate meghajtása és a triak maximum 12V-ot ír az adatlapján, és mivel a panelon eredetileg 100 Ohmos gate ellenállás volt úgy gondoltam bekapcsolom. Kellemesen csalódtam, mert működik - úgy ahogy kell. Azonban van egy kisebb probléma. A kapcsolt fogyasztó (teszt izzó 60W) kissé vibrál. Mivel lehetne ezt kompenzálni? Hogyan oldhatták ezt meg gyárilag? A triak előtt csak egy tranzisztor tok helye van üresen (a Q jelzésből gondolom, hogy tranzisztor - de ez nem biztos) - talán smd sot 23 lehet. Mi lehet a probléma gyökere? Fojtót kellene használnom? RC tagot? Esetleg a nullátmenettel lehet probléma? Előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Nem lehet hogy csak az egyik félperiódusban kapcsol?
(#) ferci válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Elképzelhető, mint Gafly is írta... a fényerő is kevesebb valszín, mintha direktben lenne az izzó a 230-on.
A triac gyújtása más, mint a tirisztoroké, ha nézed a hálózati feszt, 4 féle "negyed" van ( 4 x 90 fok ) és amikor negatív félperiódus van pozitív gyújtófesszel ( gondolom a panel csak erre képes..), sokkal nagyobb gate árammal gyújtana és ez neked kimarad, azt gondolom.
Ha tudod csökkenteni ésszerű határok között azt az ellenállást ( 100 ohm >>47,...33..), talán kapcsol negatívban is.
Ez kísérleti dolog a te esetedben.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
(#) ferci válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Még az is lehet, ha a fényerő viszonylag jó, hogy a relatíve "kevés" gyújtóáram miatt később kapcsol be a triak negatív félperiódusban ( 1-2 ms) és ezeket a nagyobb szüneteket érzékeli a szemed vibrálásként.
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Sziasztok! Bevallom őszintén, így visszagondolva a kezdő tirisztoros megoldásaimra - nekem is gyanús, hogy csak a fél triak megy. Azért is hajlok efelé, mert ha mindkét félperiódus menne, akkor ugyanúgy kellene viselkednie az izzónak, mint a sima hálózaton. Azt nem tudom, hogy kínai barátaink hogyan oldották ezt meg? Vagy milyen megoldás működhet az adott kapcsolástechnika mellett? Lehetséges, hogy csak növelnem kellene a gate áramot, ahogy írtátok? Az adatlapban szerepel egy 12V 33 Ohmos érték Az IGT paraméternél. Ott akkor az ütemeket írná le (I. II III IV), hogy éppen csak kapcsol 33 Ohmnál és 30 Ohmnál teljesen gyújt? Jól értelmezem? Akkor semmi más teendőm nem lenne, csak a 100 Ohmos ellenállással párhuzamosan ráforrasztani egy másik 43 Ohmot?
(#) kadarist válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Szia!
Az is lehet, hogy nem nullátmenet közelében kapcsol, hanem később és azon felül, hogy kisebb a fényerő, még vibrál is.
(#) Peter65 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Szia!
Még egy ötlet; Nem írtad, hogy a 12V-os táp, illetve a hálózati feszültség milyen módon van összekötve. Ha függetlenek, akkor azt kellene elérni, hogy a triakot ne +12V-tal gyújtsd, hanem -12V-tal, mert a 2. és 3. negyedben sokkal jobban gyújtható mint az 1. és 4, negyedben. Ha most a gyújtóáramköröd a +12V-ot adja ki, egy tranzisztorral pont meg lehetne fordítani a kapcsolás irányát.
(#) kameleon2 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Szia! Kisebb a fényerő, és vibrál, de a meghajtó ellenállást nem merem 33 Ohm alá vinni, mert nem tönkretenni szeretném a triakot. Fix egyenfeszültségről kapcsol egy relé helyén - szerintem akkor kellene, hogy gyújtson rendesen. Most 33 Ohmot tettem rá egy teszt erejéig, kicsit nőtt a fényerő, de még mindig vibrál.
(#) kadarist válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
A gate-ellenállás változtatásával nem fog változni a fényerő. A gyújtás időzítését kell megjavítani meg arra kellene törekedni, hogy mindkét félperiódusban vezessen a triak.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
(#) _BiG_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Szakirodalom érkezik, a triac tárgyában

(Total Commanderrel szétcsapva, ilyennel összerakhatod, DJVU Viewerrel megnézheted.)
(#) _BiG_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Ugyanez, csak tirisztorral
(#) kameleon2 hozzászólása Nov 19, 2014 /
 
Időközben leskiccelem, mert én is vizuális típus vagyok, ilyesmi a nyák (rajz). Gyakorlatilag a diódát emeltem ki és a relét. A Q2 fogalmam sincs mi csak tranzisztort rajzoltam a helyére.
(#) ferci válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Az a véleményem, ahol egy triac elfér, ott még van helye egy MOC3062-nek is... aztán semmi gond... - nullátmenetes triac-gyújtó ...

Azt pedig nem lehet kijelenteni, hogy a gyújtóáram változtatásával ( gate-soros..) nem változik a gyújtáskésleltetés... éppen az van, hogy ha nem szabályszerűen van gyújtva, sokkal nagyobb áramimpulzus kell a negatív félperiódusban a gyújtáshoz, term. az ésszerűség keretein belül.
Ki lehet próbálni.
(#) ferci válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Még van egy apróság, amit jelen esetben nem tudsz kikerülni, azt hiszem... az éjszakai lámpád teljesítménye... ha relatíve kicsi az izzószál hőtehetetlensége, a nem szabályos gyújtás miatti "vibrálás"-t a szemed még követi ( nincs negatív félperiódus )..
Egy nagyteljesítményű izzónál már csak a fényerő lenne kisebb, vibrálást egyre inkább nem vennél észre.
Úgyhogy MOC3062, TLP3062... stb.
(#) ferci válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Így lenne jó, ha elfér.

optotriac.jPG
    
(#) kameleon2 válasza ferci hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Szia! Így meg tudnám csinálni könnyedén, van is meghajtóm, engem az eredeti megoldás foglalkoztat továbbra is, hogy mi lehetett a koncepció? Ugyanis 1000 Ft körül jön ki egy ilyen cucc. Sajnos triakos változat a kínai weboldalon nincs belőle - pedig a panel tudja. Olyan megoldáson töröm a fejem, hogyan lehetne standardot kialakítani belőle az eredetinek megfelelően, hogy mindkét meghajtásra alkalmas legyen, a lehető legegyszerűbb módon. TRIAK meghajtót nem áldoznék erre, ha egy tranzisztor is megteszi. De nem tudok rájönni mi lehetett az eredeti kapcsolástechnika.... Persze lehet, hogy szétszedek pár meglévő infrát és megtalálom a megoldást...
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
(#) ferci válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Ha jól megnézzük azt a blokksémát, talán csak egy hibás elképzelés az egész..
Feltételezem, hogy nem gondolták komolyan, hogy a gate valamiképpen össze van kötve a tranyóval és se az MT2, se az MT1 nem csatlakozik a dc részre.
Akkor pedig hogyan képzelik el? 1 szálas vezérlés? ( ha a kirajzolásod így van ).
A gyártóról pedig annyit, hogy no comment.
(#) kameleon2 válasza ferci hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Nem kell feltétlenül lenézni a gyártót. Ha a panelt te is látnád - úgy van összerakva, hogy a relé lyukaiba is lehessen alkatrészeket forrasztani - azaz eleve úgy kalkulálták, hogy a panel többcélú legyen. Csak sajnos nekem nincs meg az ő beültetési rajzuk . Amúgy a kapcsolás betonbiztosan működik az ára ellenére.
(#) Peter65 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
A visszarajzolásból hiányzik az az információ, hogy a hálózat és a +12V-os rész össze van-e kötve még máshol.
Ha nincs, akkor még egy kötés szükséges; a +12V-ot össze kellene kötni a triak MT1-es főcsatlakozásával (az, amely a gate szomszédságában van), és akkor máris negaítív árammal gyújtanád a triakot.
Ha össze van kötve, akkor meg tudni kellene, hogy hol és hogyan, hogy érthető legyen a gyújtóáram útja.
A triak mellé rajzolt tranzisztor is értelmetlen így, mert a teljes hálózati fesz megjelenik rajta. Esetleg egy segédtirisztor értelmesebb lehet abban a pozícióban.
(#) kameleon2 hozzászólása Nov 21, 2014 /
 
Nos - volt kis időm kísérletezni. Egészen egyszerűen a triakot direktben a 12V-ról meghajtottam egy sima ellenálláson keresztül. 1,4kOhmnál már gyújtott, de nagyon halovány volt. 100 Ohmnál volt jó a fényerő és szinte nem láttam remegést. Ezen felbuzdulva a relé helyére betettem egy optocsatolót, mert invertálnom kellett a jelet. Az opto ledje a Q1-en keresztül kapott 240 Ohmot (később 120-at) Így a 4N38 biztosan ki van hajtva - legalábbis az adatlapja szerint. A kimeneti tranzisztorának a kollektorát felkötöttem 12V-ra egy 100 Ohmos ellenállással, az emitterével sorba a GATE-t. Minden teljesen jól működik - de - remeg az izzó és kisebb a fénye. Itt feladtam mára, hiszen innen indultam el, beleépítettem 2 alkatrészt és ugyanazt az eredményt kaptam, mint előtte. Azaz biztosan nem jó a DC meghajtás, csak azt nem értem a net miért van tele ilyen megoldással és ha direkt 100-ohmmal hajtottam - miért volt jobb a fényerő, mint egy soros tranzisztor közbeiktatásával. Talán nem nyit ki rendesen az opto tranzisztora?
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 21, 2014 /
 
Hello! Már bocs, de mit tudsz ezen kínlódni, nem is értem. Műszered elveszett, hogy feltételezésekkel próbálod megoldania gondodat? Mérd meg a Triac-od gyújtóáramait, és akkor lehet tisztább képet látsz. Egy optónak van CTR paramétere is.
(#) ferci válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 21, 2014 /
 
A 4N38 nem optotriac... teljesen felesleges azzal játszanod.
2x is beírtam, mivel próbálkozz.
A másik pedig az, hogy nem minden típusú triac tud sima gate áram növeléstől teljes hullámban is begyújtani. Tapasztalat.
A vibrálás pedig inkább kisteljesítményű izzóknál látható, félhullámnál..
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2014
Következő: »»   5 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem