Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TTL IC-k működése
 
Témaindító: Taky, idő: Máj 17, 2007
Lapozás: OK   3 / 4
(#) pucuka válasza trik03 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Az adatlapjaik sokat segíthetnek. gugli segít
(#) bernula hozzászólása Szept 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy ttl D tárolóm, azt szeretném kitalálni, hogy jó-e az icm. Ha nem adok a bemenetére jelet, és a kimenete szintén egy ttl fokozathoz kapcsolódik(felhúzokon keresztül), akkor mire áll be a kimenet órajel nélkül? Lehet-e alacsony, illetve elhúzhatom-e a kimenetet amég nem kapott órajelet?
(#) pucuka válasza bernula hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Az adatlap mindíg segít. Nézd meg rajta az igazság táblázatát, ott le vannak írva az állapotok. (SN7474, SN7475)
De nem értem, milyen fel, vagy lehúzó ellenállásokról beszélsz. A nyitott kollektoros kimenetű TTL áramkörök elég speciális esetek, általában nem kell se le-, se felhúzó ellenállás. A D tárolókhoz viszont mindíg kell órajel. Ráadásul a 7474 még dinamikus is, és az órajel pozitív felfutó élére íródik át a D bemenet állapota a Q kimenetre.
(#) bernula válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Igazán egy 74198rol volna szó, aminek a kimenetein d tárolók vannak. Azt szeretném megoldani, hogy álljon be a kimenet minél hamarabb a paralell bemenet alapján(max 100msec alatt), és utánna álljon át a soros bemenet kezelésére. Először késleltetésekkel szerettem volna megoldani, most visszacsatoláson gondolkodom. A visszacsatolást úgy gondoltam, ha beáll a kimenet, átáll a soros bemenet kezelésére. Ennek az icnek nyitott kollektoros a kimenete? Mert sehol nem találok olyan adatlapot, ami a lelki világát is közli. A valóság azt mutatja, hogy órajel nélkül vagy 1 vagy 0 lesz a kimenet ahogy az ic jónak látja, ez akkor hibás működés?
(#) killbill válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Szia!

A 7474 nem dinamikus, hanem statikus tarolo. Legalabbis a sokeves nomenklatura alapjan. A dinamikus tarolok (pl. DRAM, vagy Fairchild 3347 shift regiszter) valamilyen kapacitasban taroljak a bit(ek) allapotat, amibol idovel "elszivarog" a toltes, ezert valahogyan frissiteni kell oket. Pl. a 3347-nek az oraje nem lehetett egy bizonyos frekvencianal alacsonyabb, es ertelemszeruen folyamatosan kellett kapnia. A dinamikus RAM-okat is frissiteni kell.

A statikus tarolok mint az emlitett 7474 alapvetoen ket inverterbol epul fel, es soha nem billen at magatol, ha az orajele nem valtozik (es persze a reset/preset bemenet sem).

Ha megnezel egy regi Z80 processzor leirast, ott megadnak egy minimum orajel frekvenciat, mig egy mai mikrokontrollernel sokszor kulon ki is irjak, hogy full static design, operates from DC to xxMHz.

A dinamikus tatrolok belso felepitese egyszerubb, mert csak egyetlen FET meg egy kapacitas kellett bitenkent, mig egy statikus legalabb ket FET-et tartalmaz bitenkent. Ezert van az, hogy a nagykapacitasu RAM-ok (pc-kben is hasznalatos SD, DDR, stb.) a mai napig ilyenek.
(#) killbill válasza bernula hozzászólására (») Szept 18, 2011 / 1
 
Szia!

Adatlap! Ott van benne minden. Nem nyitottkollektoros a kimenete. Tapfesz raadasa utan oda allnak be a kimenetei, ahova akarnak, nem rossz az IC.
Ha azt akarod, hogy a kimenet felvegye a parallel bemenetek allapotat, akkor ahhoz az S1 es S2 labait H szintre kell tenni, es adni neki egy orajelet (egy felfuto el). CLEAR szinten H-ban kell legyen.
Ezt nagyon sok modon meg lehet oldani. Visszacsatolasos megoldast nem javaslom.
Tapfesz raadasa utani idozitesekre lehet hasznalni ugynevezett reset aramkoroket (pl. MCP130), de sokszor eleg egy R-C tag, egy dioda es egy Schmitt-reiggeres kapu (74xx14).
(#) pucuka válasza killbill hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Kösz. A D tároló csak abban az értelemben dinamikus, hogy az adat a D bemenetről az órajel pozitív élére íródik át, ahogy Te is írtad. Tehát ha nincs felfutó él, nincs átírás sem, statikusan nem működik. Szó nem volt dinamikus tárolóról, DRAM ról, azt hiszem TTL -ben nincs is ilyen. Ez nem biztos, én nem találkoztam ilyennel, de attól még lehet.
A kérdező meg eredetileg nem mondott típust, csak azt, hogy D tárolót akar megvizsgálni.
Az adatlapját nézegetve nem is D tároló van benne, hanem JK flip flop.
(#) killbill válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Szia!

Szerintem amirol te beszelsz, azt ugy hivjak, hogy elvezerelt vagy szintvezerelt (latch).

Amirol meg en beszelek, az az, hogy az eszkoz milyen modon tarol belul. Pusztan azert szoltam, mert a dinamikus tarolo kifejezes semmilyen ertelemben nem jelenti azt, hogy az eszkoz elvezerelt, hanem csak es kizarolag azt jelenti, hogy a belso mukodese dinamikus, es nem statikus.

A TTL sorozatban en sem tallakoztam dinamikus tarolokkal, legjobb tudomasom szerint nem is volt soha. Nem volt ra szukseg, mert nehany bit-nel nagyobb tarolok nem voltak (talan a 7489) a TTL sorozatban. Az emlitett Fairchild 3347 az egy 4x80 bites shift regiszter volt, ott mar nem volt mindegy, hogy 320 vagy 640 tranzisztor kell bele.
(#) pucuka válasza killbill hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Nos, az élvezérelt = dinamikus-, szintvezéret = statikus működésű flip flop. Ahogy Te is írod. A flip flop pedig a tároló eszközök legrégebbi fajtája.
(#) killbill válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Idézet:
„Nos, az élvezérelt = dinamikus-, szintvezéret = statikus működésű flip flop”


Ezt te honnan veszed?

A flip-flop a tarolok angol neve...
(#) killbill válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2011 / 1
 
Olvass mar utana egy kicsit, *** beszelsz. Itt sokan nem ertenek hozza, de tanulni szeretnenek, azoknak pedig olyanaok ne magyarazzanak, akik szinten nem ertenek hozza. Ha valaki vitatkozik veled, es mondjuk az illeto mogott van 26+ ev tapasztalat, akkor legalabb annyi faradtsagot vegyel, hogy utananezel, hogy igazat beszel-e.

-- csak elsore a Wikipediarol, flip-flop cimszobol egy reszlet:

Edge-triggered dynamic D flip-flop

A more efficient way to make a D flip-flop is not so easy to understand, but it works the same way. While the master–slave D flip-flop is also triggered on the edge of a clock, its components are each triggered by clock levels. The "edge-triggered D flip-flop" does not have the master–slave properties.

Edge-triggered D flip-flops are often implemented in integrated high-speed operations using dynamic logic. This means that the digital output is stored on parasitic device capacitance while the device is not transitioning. This design of dynamic flip flops also enable simple resetting since the reset operation can be performed by simply discharging one or more internal nodes. A common dynamic flip-flop variety is the True Single Phase Clock (TSPC) which performs the flip flop operation with little power and at high speeds. However these types of dynamic flip-flops will not work at static or low clocked speeds, since given enough time the parasitic capacitance will discharge through leakage paths and will cause the logic levels to enter invalid states.
(#) pucuka válasza killbill hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Idézet:
„Edge-triggered dynamic D flip-flop”

A te hozzászólásodból az idézet., és ez is:
Idézet:
„A flip-flop a tarolok angol neve...”

Most miről is vitatkozol?
(#) killbill válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Ha elolvasod az idezetet, vagy akar az egesz Wikipedia oldalt, es meg is erted, akkor rajossz.
(#) killbill válasza (») Szept 18, 2011 /
 
Persze, befejeztem, csendben vagyok, parancs ertettem.
Talalkoztunk az egyik forumbulin, tisztellek, de az igazsag az, hogy nem ugyanazt mondjuk pucukaval. Ha ugyanazt mondanank, akkor nem vitaznek vele. Es igazabol csak azert vitazom, mert 100000% biztos vagyok benne, hogy nekem van igazam. Ha kiderulne, hogy megsincs igazam, akkor biztos lehetesz benne, hogy elismernem a tevedesemet. Volt mar ilyen tobbszor is, meg ezen a forumon is. De eleg TTL IC-t (es dinamikus taroloelemet forrasztottam ossze ahhoz, hogy tudjam, hogy mit beszelek.
Abban viszont teljesen igazad van, hogy vannak esetek, amikor felesleges vitazni..
(#) bernula válasza killbill hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Még egy gyors kérdés, úgy működne a 74198 beállítása, hogy a táp beállását figyelem egy zenerrel, ami egy bizonyos majdnem tápnál, ahol már az ic működik, nyit egy tranyót, és ez adná a resetet. Vagy egy nagy időzitésű rc-vel nyitok egy tranyót ami resetet ad? A lehető legrövidebb idő alatt be kellene állítanom, hogy ne károsodjon a következő fokozat. Az előbbi gyorsabb megoldás jobban tetszik, de nem tudom, hogy működőképes-e.
(#) killbill válasza bernula hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Barmelyik megoldas jo lehet. Viszont ha ennyire komoly a dolog, hogy barmi karosodhat, ott erdemes rendes tapmonitor megoldast alkalmazni. Manapsag vannak direkt erre a celra kifejlesztett IC-k, amik figyelik a tapfeszt, es a RESET kimenetuket csak akkor engedik fel, amikor mar a tapfesz egy ideje stabil. Parforintos dolog, viszont nagyon hasznos. Nezd meg az MCP130 adatlapjat. De van ezernyi mas tipus is (MAX690, DS1818, TL7705)
(#) Schliemann hozzászólása Feb 27, 2012 /
 
Üdv.

Ezekben a kérdésekben tudna valaki segíteni?
Az eredeti TTL digitális sorozat (SN740 stb.) +5 V tápfeszültségű, ennek megfelelően alakulnak a logikai jelek szinttartományai a bemeneten és a kimeneten. Végezzünk el egy gondolatkísérletet! Negatív feszültséget szolgáltató tápegységet vegyünk elő, annak 0 V kivezetését a TTL IC +5 V (VCC) tápfeszültségpontjára kössük, a tápegység negatív sarkát, a -5 V-ot pedig a TTL IC GND lábára.

Tápláljunk így egy SN7400 IC-t!

1. Ha ettől az IC tönkremegy, írja le pontosan, miért!

2. Ha ettől nem megy tönkre, írja le miért, és azt, hogyan működik (az alábbiak szerint)!

2.1. Milyenek lesznek a jeltartományok a bemeneteken és a kimeneteken? Pontosan adja meg, indokolva, rajzot is készítsen!*

2.2. Továbbra is össze lehet-e kötni a kapuk kimeneteit közvetlenül másik kapu bemenetével (egy IC-ne belüli kapukról van szó)?

2.2.1. Ha összeköthetők, ugyanúgy működnek, mint normál tápellátásnál, vagy van eltérés? Indokolt választ kérek!

2.2.2. Ha nem lehet összekötni a kimenetet közvetlenül egy bemenettel, miért nem? Milyen csatolóelemmel lehet megoldani a kimenet bemenetre kapcsolását? Indoklással együtt kérem!



*A jelszintek megadásánál nagyon ügyeljen arra, hogy a tápegység 0 V pontja a jelszintek szempontjából is a 0V, és csak negatív feszültségértékek jelenhetnek meg az áramkörben (hiszen negatív a tápfeszültség)!

Köszi előre is.
(#) Medve válasza Schliemann hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Hello, én rövid választ adnék: nem megy tönkre, (az IC polaritáshelyes 5V-ot kap), a szinteket csak le kell tolnod 5V-tal lentebb. A kapuk összeköthetők, de csak az ugyanígy táplált IC-k esetében.
(#) sany válasza Schliemann hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Erről van szó igaz?
Ahelyett , hogy gondolkoznál rajta.Ha indulsz a versenyen.
(#) pucuka válasza Schliemann hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Tegnap este nekiálltam a problémád megoldásának. Aztán mégsem küldtem el, mert:
A probléma nagyon egyszerű, csak rengeteg összeadást igényel, a sok kombináció miatt. Ezt neked kellene elvégezni, nem nekem. Ismétlem, csak összeadásokról van szó.
Ha az SN7400 adatlapjából kinézed a tápfeszültséget, az alacsony és magas logikai szintekhez, a be-, és kimenetekhez tartozó feszültségeket, és fogsz egy kockás papírt, és függőlegesen elnevezel 2 kockát 1 V -nak, és a feszültségeket (mint sávokat) szépen berajzolod, igen látványosan választ kapsz a kérdéseidre.
(#) lamalas válasza pucuka hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Szerintem tulbonyolitod a dolgot, nem szukseges papir meg sok szamolas. Amit Medve leirt annyi az egesz. Viszonyitas kerdese, hogy a tapfeszultseg melyik pontjat vesszuk referencianak es ahhoz merjuk a masik (tobbi) pontot (feszultseget). Ha az IC polaritashelyes feszultseget kap akkor normalisan fog mukodni. Akkor kell figyelni az abszolut feszultsegszintekre ha olyan kulso aramkorhoz akarjuk illeszteni a sajat aramkorunket aminek a referencia (nulla) pontja a mi aramkorunk + tapfeszultsegevel egyezik meg ugyanis ekkor nem teljesulnek a TTL jelszintek.
(#) pucuka válasza lamalas hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Persze nem kell sok számolás, ha elintézitek egy mondattal. Csakhogy a bemenetnél, és a kimenetnél is van négy szint, ami 8 összeadást jelent, amit még el kell végezni a max, és min tápfeszre is. Ez összesen 24 összeadást jelent, ami már nekem sok.
És még ha kockás papíron (szkópon) ezt le is rajzolja, világos lesz az egész.
(#) _JANI_ válasza Schliemann hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Kényelmes így másokkal elkészítettni a házit. De úgy is csak az segít aki akar...

7400 ( + testelésű áramkör.)

1: Nem.
2: Az IC megkapja az 5V-os tápfeszültségét. Csak a GND viszonyítási pontja nem a negatív tápfeszültség hanem a pozitív tápfeszültség.
2.1: Természetesen invertálva lesznek a jelek!!! ( Az invertálás miatt a valódi jelszinteket újra kell számolni vagy mérni a + GND miatt. A rajzot szerintem nem nehéz elkészíteni. )
2.2: Igen.
2.2.1: Igen rendesen fog működni, mert csak a GND viszonyítási pontja változik meg. ( A GND egy egyezményes közös testpont. )

Ez még roppant kevés lenne mint válasz. Mert a jelalakokat és feszültség szinteket is ki kell számolni (mérni) és ábrázolni is kell. ( Bővebben: Link. )
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Az igazi feladat a negatív tápfeszültségű ( + GND-s ) táplálás egyeztetése a TTL jelszintekkel. ( Szerintem )
(#) sany válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Ez nem egy házi feladat, ez nem mindenkinek szól! Ez egy verseny feladat, ahogy a feladat megadásából is kiderül. Pontosabban ez egy tanulmányi verseny 1.feladata. A verseny azoknak van meghirdetve , akik egy kicsit többet szeretnének tudni a tantárgyakon leadott feladatoknál, tananyagnál.A néhány feladatban kutatómunka,gondolkodás szükséges a tanult tantárgyak alapján. Én azt nem értem , hogy akar részt venni valaki egy ilyen versenyben? Úgy hogy mástól várja a feladat megoldást.Egy kicsit se gondolkodott a feladat megoldásán aki belinkelte a feladatot. Így könnyű megcsinálni. Nem azt mondom , hogy ne kérjen segítséget senki, de csak akkor ha elakadt a feladat megoldása közben.A Ctrl +C és Ctrl+V -t könnyebb használni mint a saját fejét.
(#) Johnycorp válasza sany hozzászólására (») Márc 15, 2012 /
 
Egyetértek.

Ez valóban NEM kötelező feladat. Viszont remek alkalom arra, hogy a beküldő utánaolvasson, bővítse az ismeretanyagát. Tehát nem illik mástól a megoldást várni. Ötleteket természetesen lehet. Egyébként a GAMF-on elérhető Dr Madarász féle jegyzetekben igen sok és jól leírt információ elérhető. Érdemes átolvasni. A gugli is a barátja a tanulónak. Egyébként a Gamf oldalán már fent van a második forduló is. Én már azon dolgozok, keresés közben találtam ide.
(#) bander91 hozzászólása Júl 19, 2012 /
 
Hali!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy ttl icvel szeretnék meghajtani egy rsy-5 5v os relét, hogyan tudnám ezt megtenni?

Köszi.
(#) kadarist válasza bander91 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Szia!
Mi a TTL IC típusa? Fontos lenne tudni azt, hogy milyan az IC kimenete (nyitott kollektoros, totem-pole...)
(#) bander91 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
a kérdéses ic a 74ls32
(#) kadarist válasza bander91 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Csináld úgy, ahogyan itt ajánlják.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem