Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-s F1 műszerfal PC-s szimulátorhoz PIC-kel
Lapozás: OK   1 / 2
(#) pret83 hozzászólása Júl 19, 2009 /
 
Sziasztok! Legeleszoris annyit elmondanek magamrol, hogy nem vagyok nagy elektromokus es nincs tapasztalatom az elektronikaban. Inkabb a PC programozashoz konyitok vmicsket, de az utobbi idoben elkezdtem tanulmanyozni a PIC uC-ket. Ezt a topicot pedig a legelso projektemhez nyitom es minden, a projekttel kapcsolatos kerdest ide fogok irni, nem szorom szanaszet a kulonbozo temakba. Nos, mi is lenne a projekt celja?
Ez: youtube video
Tehat egy F1-es "muszerfal", ill. a kijelzo resze. Amibe az adatokat egy PC-s szoftver kuldene USB-n keresztul (sebesseg, fordulatszam, uzemanyagszint, viz/olaj homerseklet), amiket a szimulator jatekbol (rFactor) nyerne egy plugin-on keresztul. Mivel USB, ezert majd egy 18F-es sorozatu PICet fogok valoszinuleg hasznalni.
Lepesenkent fogok haladni. Egyelore egy 16F877-esem van amit sikerult felprogramoznom (JDM programozo, de szeretnek epiteni egy PicKit2-ot ... Watt nevu felhasznalo honlapjan talalhato info alapjan). Vannak LED-jeim, 7 szegmenses kijelzoim, par shift regiszter es latchok ... ezek felhasznalasaval kigondoltam egy kapcsolast, amit megrajzoltam Eagle-ben es mellekelem. Szeretnem a velemenyeteket kerni, hogy korrekt-e amit kitalaltam, esetleg hibas. Szivesen fogadom az otleteket a sok LED-el sorbakotott ellenalas kivaltasara valami elegansabb modszerrel. A projektet ennel a vegenel fogva kezdenem el es az USB-s komunikaciot es PC-s szoftvert majd utana, mivel nemis annyira a vegeredmeny a cel, hanem a PIC-el valo ismerkedes/alkotas. Nos a kapcsolasi rajzomban szerintem legalabb 1 bibi akad, meghozza hogy a dekoder, ami az egyes latch-okat kivalasztja, annak a kimenete negalva van, ami azthiszem pont nemjo a latchok OutputEnabled es LatchEnabled bemenetere a rajzom alapjan. Nezegettem, de a legtobb dekodernek negalt a kimenete. Erre is szivesen fogadok megoldasokat + minden mas eszrevetelt, javaslatot. A kovetkezo lepesem az lesz, hogy megprobalok progit irni, ami a PIC regisztereibol ki tud irni szamokat a multiplexelt 7 szegmenses kijelzomre. Egyelore ennyi... Köszönöm!

projekt1.pdf
    
(#) bbalazs_ válasza pret83 hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Mondjuk a kapcsolas bonyolultsaga alapjan annyira kezdo nem lehetsz.

Szerintem a leglenyegesebb a protocol ismerete. Az USB sem egyseges, jo volna megtudni, hogy milyen modon kapcsolodik (mikent, tehat mondjuk virtual serial portot hoz letre). Az USB csak egy adattovabbitasi mod, azon belul sokfelekeppen lehet megoldva. Tehat a plugin hogyan tovabbitja a PIC-be az adatokat?

Ezt a lepest a helyedben a PIC oldalrol egy ketsoros, olcso, hattervilagitas nelkuli LCD kijelzovel ellenoriznem. Ott lathatova valik, hogy mi ment at, mi kerult a PIC-be.

A kovetkezo lepes lehet a tenyleges kijelzes, ez nem annyira nehez - ahogy nezem, a PIC-edben meg van jopar kihasznalatlan lab, szoval meg akar dupla multiplexeles is lehet. (pic18f4550 eseten)
Ehhez ismerned kellene a megszakitasokat es a timereket, ami talan az egyik legnagyobb mumusa a kezdoknek, mert tul bonyolultnak tunik elso hallasra.

A sok sorbakotott ellenallas kivaltasara ELVILEG a multiplexeles jo LEHET, de megsem ajanlatos, mert
egyetlen rosszul megirt program vagy hardverhiba veletlenul rajtafelejti az egyik labon a feszultseget es a tularamtol leeg a szegmens. Szoval vedelemnek azert mindenkeppen illik ott lennie. Masfelol a LED-ek sem birnak el akarmekkora csucsaramot, tehat ezzel is szamolni kell. Talan SMD alkatreszek hasznalataval csokkentheto lenne a meret es a munka.

Mivel nem vagy kezdo, talan felesleges is felhivni a figyelmet a megfelelo alkatreszek adatlapjainak melyrehato tanulmanyozasara, ami rengeteg szivastol kimel meg, foleg, ha nem post festam tortenik




(#) pret83 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
A plugint csak a telemetriai adatok kinyeresere fogom hasznalni, mivel csak azt tudja. Az USB-re valo kikuldest, meg hogy mit es milyen formaban kuldom majd ki, azt nekem kell megprogramozni. Teljesen kezdo nem vagyok, mivel elektrotechnikat tanultam, de nem foglalkoztam vele es elmentem PC programozas iranyaba. Szoval a logikai IC-ket is talalomra valasztottam ki. Azthiszem az ellenallasok maradnak, mert 5V-ot meg PWM-elve se tartom jo otletnek raengedni a LED-re. Valahol itt a forumon valaki hasznalt valami aramgenerator IC-t, ami talan latch is volt egyben es akkor nem kellettek az ellenallasok, de azt nemigazan tudom, hogy mukodik. Egyebkent jo lenne fenyero szabalyzas is PWM-el, de ez meg a jovo zeneje (kulon csoportokra osztani a kulonbozo szinu ledeket).
(#) lidi válasza pret83 hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Én is alkottam egy hasonlót. Én Live For Speed -hez csináltam digitális km órát. De lusta voltam, ehhez hardvert építeni, ezért nálam a képernyőn jelenik meg OSD szerűen nagy számokkal a sebesség. Nekem ez elég volt. (ez azért kellett, mert vannak olyan autók aminek mutatós a műszerfala, és azt nehéz leolvasni, és nekem fontos a pontos sebesség a kanyar bemeneteknél, féktávoknál) Nade neked nem ez a célod ahogy látom.
Vannak spéci SPI-os, I2C-s led vezérlők, vagy azt használnék, vagy jobban multiplexelném az egészet. Nem csak 3 fázisban. Esetleg érdemes lenne szimulátorban kipróbálnod a működést, pl multisimben vagy proteusban. Így a logikai ic-k hálózatát legalább ki tudod próbálni. Proteusban még mikrokontroller működését is ki lehet.
(#) Gory válasza pret83 hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Az I2C vagy SPI segment driver-szerintem is jó megoldás lehet. Vagy esetleg használhatsz karakteres LCD kijelzőt a 7 szegmenses helyett.
Egy másik megoldás a 7 (vagy 8 szegmens) meghajtására, hogy sorbakötsz 3 darab shift register a 3 kijelzőhöz. Így lesz 24 bited. Ezt mondjuk SPI-on vagy valahogy sorosan betöltöd, aztán amikor ki akarod jelezni, akkor engedélyezed a kimenetét. Olyan shift register kell amiben van latch, és ha be van töltve akkor a latch outputot engedélyezed és kész.
(#) pret83 hozzászólása Aug 2, 2009 /
 
Kicsit nezegettem mi mindent lehet kapni eshop-okban. Talaltam egy olyat hogy: M5450
34 kimenetes LED display driver, azaz 34 szegmenst tud kezelni. A kimenete aramgenerator, tehat nem kellenek ellenallasok. A bemenete soros - mint egy hosszu shiftregister. A kerdes csak az hogy vajon kulonbozo tipusu ledeket hogy kosssek ra? Ugye vannak a 7 szegmenses kijelzo ledjei, aztan a fordulatszamkijelzo csik ledjei, azok is kulonbozo szinuek. Ez az IC vajon mindegyiken ugyanannyi aramot engedne? Kulonbozne a fenyerosseguk a ledeknek? Bar lehet hogy ez a legjobb megoldas. Az IC rendelkezik fenyero szabalyzo bemenettel is. Van meg egy hatranya, hogy kicsit draga. 2 fele multiplexelve mar boven eleg lenne 1 ilyen IC.
Az adatlapja: M5450B7
(#) icserny hozzászólása Aug 2, 2009 /
 
Érdemes megnézni a Microchip új PIC16F1936/1937 vezérlőit és a ChipCAD kínálatában kapható 7-, illetve 14 szegmenses LCD kijelzőit is.

Bár egy USB-re köthető PIC18F14K50 mikrovezérlővel és egy 2x16 vagy 4x20 karakteres LCD-vel nehéz (ár)versenyezni...
(#) kisszee válasza icserny hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Egész szimpatikus ez a 16F193x család a beépített lcd driver module -al.. Nem mellesleg olcsó is.
(#) lidi válasza kisszee hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Na jó, de az LCD az nem led. Amúgy ha már shiftregiszter akkor jó lehet még a TPIC6C595N is, ez fetes kimenetű, open drain-es. 100mA tud kimenetenként, akármennyi sorbafűzhető, és kb 150Ft. Így aztán minden lednek külön be tudod állítani az áramát, ha különbözőeket használsz, és fontos az azonos fényerő. Igaz így sok ellennállás fog kelleni. Javaslom, hogy ezek smd-k legyenek, akkor nem kell annyi lyukat furkálni.
(#) Roninka válasza pret83 hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Hello.

Engem pont ilyen kijelző elkészítése érdekelne, leszámítva pl a Pit kijelző részét (bár ha olyan leírás van, az se probléma). Na mind1 a lényeg,hogy sajnos sehol nem találok róla egy pontos, részletes leírást/kapcsolási rajzot,hogy mit,hova kellene tenni, milyen kábel stb stb.. esetleg valaki tudna ebben segíteni ?

de egy ilyen is bőven megfelelne !
(#) pret83 hozzászólása Szept 9, 2009 /
 
Roninka:
Es neked ez PC-chez kell, vagy valodi jarmure? Mert valodi jarmure meg talan egyszerubb, mert nem kell USB komunikacio es PC-s szoftvert irni sem.
(#) Roninka válasza pret83 hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
ja bocsi, természetesen PC -re most épp olyan helyen dolgozom, ahol könnyen beszerezhetők ezek a dolgok, még szinte nyomtatott áramkört is tudunk csinálni talán.. már szereztem hozzá szám kijelzőt is
(#) Zsika válasza pret83 hozzászólására (») Szept 9, 2009 / 4
 
Szia. Nekem most lett kész a kijelző. Ha érdekel megadom az elérhetőségét.az én kijelzőm
(#) pret83 hozzászólása Szept 9, 2009 /
 
Kiraly a kijelzod Zsika, le a kalappal, en felfuggesztettem az ezzel valo foglalkozast, de majd megint nekilatok. Kicsit lassu vagyok
(#) Roninka válasza Zsika hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
hát ez nagyon király! Hogy csináltad ?? Tudnál vmi leírász vagy valami segítséget ami alapján megalkottad ?! Nagyon érdekelne
(#) Zsika válasza Roninka hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Persze a Bővebben: Link megtalálsz mindent hozzá. Spanyol oldal. Én a kijelző részét újra terveztem.
(#) karpi válasza pret83 hozzászólására (») Szept 10, 2009 / 4
 
Diodakkal lehet megoldani .A diodakon ugyanaz marad a feszultseg akar 1 vagy akar 21 szegmens vilagit es a fenyeri se valtozik .En igy oldottam meg tobb kijelzo kapcsolasban.

diodak.JPG
    
(#) PHARO válasza Zsika hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Szia!

Ez melyik F1 gaméval kommunikál?
(#) pret83 hozzászólása Szept 10, 2009 /
 
PHARO: Spanyol de ki lehet belole hamozni:
(SimBin) GTR v. 1.5.0.0
(SimBin) GT Legends v. 1.1.0.0
(SimBin) GTR2 v1.1.0.0
(SimBin) RACE07 / GTR Evolution / STCC The Game - Solo en sus variante Online Steam. En instalaciones offline No Funciona.
(ISI) rFactor en cualquiera de sus versiones, y en juegos basados en el motor de rFactor como puede ser el ACTC.

Nekem mondjuk rFactor a lenyeg. Ugylatom a HW reszet meg lehetne csiszolni. 3-3 szamjegy a ket oldalon eleg lenne, meg a 2 darab 595-os shiftregistert sorba lehetne fuzni. En LED driveres megoldason agyalok. Vannak eleg olcso (150HUF) 16 bites soros bemenetu SMD led driverek.
(#) lidi válasza pret83 hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Melyik típus ez az smd led driver ?
(#) pret83 válasza lidi hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
SCT2024CSOG
Int. circuit 16-ch. LED driver 5-30/60mA 300mil SOP24
STARCHIPS TECHNOLOGY
(#) Roninka hozzászólása Szept 10, 2009 /
 
szerintetek EZ a szám kijelző (vagy mi a fene) jó lenne hozzá ? szedtem össze pár ilyen panelt
(#) Zsika válasza Roninka hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Lehetséges (egyébként 7szegmens kijelzők ha jól látom 2/3 digitesek). A lényeg hogy közös katódosak legyenek én ezt a típust SC 36-11 SRWA/SC52-11SRWA használtam. Ha nem ilyen méretű akkor át kell tervezned a nyákot.
(#) Roninka válasza Zsika hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
áhh.. azt hiszem részemről halott project.. hülye vagyok én ehhez max ha valaki egy kis pénzért bevállalja vagy valami..
(#) PHARO válasza pret83 hozzászólására (») Szept 10, 2009 / 4
 
Köszi az infót. Csak az F1 része érdekel engem is. Ránézek, hogy milyen a játék. A hardver nagyon tetszik.

A led driverhez nekem is lenne ötletem:
-MAX7219 vagy MAX7221 a 7szegmenseshez. Ez soros és 8 digitet hajt meg darabja. 3 lábat használ el a PIC-ből.
-a ledekhez 4017
(#) gabi06 válasza Zsika hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Heló! Segítséget kérnék,mert meg építettem a leírás szerint a dolgot,de nem müködik! Mikor bedugom az usb-t akkor látni,hogy csatlakozik a teszt programon ,de bepakol alulra egy csomó kérdőjelet,gondolom valami komunikációs hiba lehet!
Nem találom sehol a PIC konfigját, esetleg elkérhetném,hogy mit kell megadni neki?
(#) BLUER hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Sziasztok!

Bocs hogy belerondítok ide a topicba, de lenne egy két kérdésem.
Nekem is megfordult a fejemben, egy szimulátorhoz jelen esetben a GTR sorozathoz egy külső KM/H, fordulatszám mérő páros de a hagyományos mutatós kivitelü, csak elképzelésem sincs, hogy ezt hogyan lehetne megvalósítani?!? ötleteket várnék, hogy hogyan is álljak neki?

Előre is köszönöm a válaszokat.

mert ezen a spanyol oldalon valahogy nem igazodok el

a másik dolog, hogy ilyet lehetne e venni valahol?
(#) kameleon2 válasza icserny hozzászólására (») Szept 23, 2011 /
 
Sziasztok! Nem annyira a témához, mint inkább a felvetéshez tartozik. Éppen most szereztem be egy 14 szegmenses 8 digites kijelzőt a chipcadtől. Megkaptam az adatlapot is, csak mivel nem kötöttem még meghajó nélküli LCD-t inkább kérdeznék. Mivel lehetne optimálisan meghajtani? Mielőtt megkérdeznétek, azért vettem nem COG-os változatot, mert ez fér csak el a panelen és a dobozban. A COG-os kényelmesebb lett volna vezérlésileg, csak túl széles a panelje a dobozhoz képest. Elvileg 3V-os ez a változat, van egy 3,3V-os Propellerem, arról szeretném először kísérletképpen elindítani. Mivel kell vigyázzak? Hogyan tudom az egyes szegmenseket elérni? Esetleg valamilyen soros protokollal?
(#) ledrol84 hozzászólása Ápr 7, 2013 /
 
Sziasztok!

Én most kezdek el építeni egyet, de lenne annyi kérdésem, hogy ehhez szükséges egy külön kormányvezérlő rendszer (egy bontott PC kormányból), vagy ez képes a kormányt és pedálokat is működtetni?
(#) Bearni74 hozzászólása Nov 22, 2014 /
 
Ha már ennyire benne vagy a műszerfalas dolgokban, és a programozás jobban megy, akkor lenne egy kérdésem hozzád.

Fisszafelé működne e a dolog?

Mármint, én meg pont egy guruló járgányt építek vasból, elektronikából, viszont én meg egy monitoros konzol műszerfalat szeretnék bele.

Mármint adott lenne a gépkocsit vezérlő (nem a legbiztonságosabb windowsos) pc/laptop. Ennek a monitora/kijelzője értse mindenki ahogy akarja tartalmazná a műszerfalat (km óra, fordszám mérő, olaj hőfok, vízhőfok, töltési feszültség a generátorról), egy két extra plusz kijelző (sűrített levegő nyomása, kompresszor ki/be kapcsolva, stb.

Szóval ezeket az autóban 12V-on üzemelő érzékelő jeleket be kéne vinni a pc-be és ott a kialakított grafikai felületen megjeleníteni.

Érzel-e benne kihívást, és ha át tudjuk beszélni rendesen mi kell és mire, akkor vállalnád-e a felprogramozását?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem