Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli vezérlés
Lapozás: OK   2 / 4
(#) kocici17 válasza kobold hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Az LA7913 egy tunercontroller, I2C vezérléssel, és persze itt medvének igaza van mert a pll nem tökéletes folyamatos hanem stept hangolást biztosit,
és ennek az irányitásához külön softvert kéne irni.
a HQ-ban 207-ft.most néztem a lapján.

Vezérelni 1 pic-el lehetne de tudni kéne a 7913 hardvercimét is az I2C protokol részére, különben bajos lessz megszolitani az I2C buszon.
(#) kobold válasza Medve hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Medve testvérem lelki szemei jóval távolabb látnak, mint az enyém
Csináltam pár képet a "maradékokról", sajnos nekem nem sokat mond, remélem, csak egyelőre.
Az I2C nem volna gond, írtam már PC-re meg PIC-re is ilyet, EEPROM-hoz, valószínűleg ezt is össze tudnám hozni. Eddig csak egy adatlapot találtam hozzá, három oldal japánul, a protokoll aligha van benne, csak az elektromos paraméterek, meg három kis rajz. A címet talán ki tudnám nyerni belőle, ha meg tudnám szólítani, mert legfeljebb elsőnek olyan progit írok, ami a teljes címtartományon végigszalad, és ha jön válasz, megvan a chip.
Barátom, a gugli még dolgozik a jobb közelítésen
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Kép is van, bocs...
(#) kortez17 hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
üdv mindenkinek
nekem is kéne egy adó-vevő
de nekem infrás és nem rádiós
de inkább vmi olyasmi kapcsolási rajzott szeretnék kérni ami 100% h müködik
az lenne a legjobb ha vki már csinált iet és müködik neki
elöre is kösz
(#) kobold válasza kortez17 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Itt az oldalon találsz ilyeneket, ezek keresését rád bízom, de adnék egy linket, ahol (mindig) érdemes keresgélni: discovercircuits
Ha csak ki-be akarsz valamit kapcsolni, el sem lehet rontani
(#) Medve válasza kobold hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Helyesbítek, megnéztem az adatlapot, nem is tudtam, hogy japánul is tudok...Az LA7913 csupán egy kapcsolófesz. "konverter", csak logikai funkciója van, gyakorlatilag egy demultiplexer, a két bemenetből állítja elő a négy sávkapcsoló jelet. Lehet használni, de egyelőre jobb ha nincs. A kapcsolójeleket egyszerűbb előállítani egy akármilyen 4 állású kapcsolóval. Valamint ha PLL-t használnánk a hangolófesz. szűrésében segít. Még ez sem kell. Egy szép sima 30V megteszi.

Higyjétek el, nem vagyok én ellene a PLL-nek, sőt, de először az analóg rész muzsikáljon, aztán lehet PC-zni...
(#) kobold válasza Medve hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Találtam egy oldalt, máris tudom, mit jelentenek a feliratok a lábaknál Megyek tápot csinálni...
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Hát, alighanem belenyúltam a házilag legmacerásabban kivitelezhető dolgok egyikébe ezzel a spectrum analyzer irányvonallal... Ha valaki végigolvassa az alábbiakat, segíthetne, mit és honnan lehet még megtanulni a működés megértéséhez.
Szóval, elkészült valami, talán az eleje. A korábban említett tunerhez csináltam tápot 12 és 30 voltra, meg egy próbanyákra feltettem az alábbi rajzon látható potikat, kapcsolót. Helipoti szerencsére volt, így azok vannak benne.
Még nem kapcsoltam be, de remélem, nem füstölöm el... ja, és korábban elírtam, BI helyett BL van.
Ha jól értelmeztem azt, amit eddig összeolvastam, meg a meglévő tuneremben látok, akkor a BL, BH, Bu lábakkal választható ki rendre a tuner kis-, közép-, illetve magas frekvenciás sávja, a Vt lábon lévő feszültséggel ezen a sávon belül állítható a frekvencia, az AGC erősítést állít be (bejövő, vagy kimenő oldalit?), az AFC-n pedig finomhangolást lehetne még csinálni. Az MB pedig a +12V, gondolom.
IF kimeneten 38.9 MHz jön, és a régi nyákján itt háromfelé ágazott szét.
Ha abból indulok ki, hogy 300 ... 450 MHz között szeretném keresni az eredeti távirányítóm jelét, akkor ez talán a középső sáv, tehát BH megy a tápra. És innentől jön a bökkenő, legalábbis nekem: hogyan tudok egy adott középfrekvenciára állni (vagyis hogyan függ f a Vt-n lévő feszültségtől), mekkora lesz a sávszélesség és tudom-e állítani, valamint mit kell csinálni a kapott IF jellel, jó-e hozzá a szintén meglévő mixer áramkör?
(#) Medve válasza kobold hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Épp akartam ajánlani azt az oldalt!
A sávkapcsoló bemeneteket jól értelmezed, az AGC az előerősítők erősítéseit állítja. f-Vt görbe eléggé esetleges, van némi tűrése a függvénynek, nem mondhatjuk, hogy 10,537V-nál a vett freki 315,625Mhz. A frekvenciahiteles megoldás a PC (PIC)-PLL es módszer, vagy az olyan tuner amely tartalmaz, egy előosztót. Ennek kimenetén a (vételi freki + 38,9MHz)/256 MHz jelenik meg. Ezt kell mérni. Na most itt problémát jelenthet a berendezés szélessávúsága, de ezen még nem gondolkoztam el. Ha a hangot nézzük, (hallgatjuk) akkor a hangvivővel módosul a 38,9...Mindegy, egyszer kell lemérni.
Szóval, a műszered még nincs kész, a tuner IF kimenetére rá kell akasztani a KF egységet (LA7530). Ez adja a HF és térerő jelet, amivel pontosan rá tudunk majd állni a frekire.

Ui.: A tunert levetted a panelről?
(#) kobold válasza Medve hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Hát, izé... Levettem. De nem úgy, hogy a kis dobozkát szétszedtem volna, hanem az egész dobozt forrasztottam ki, a B, AGC stb. lábaknál, ahol eredetileg egy nagyobb nyákra rá volt ültetve. Ha ez baj, öt perc visszaforrasztani azt a pár drótot, csak azért szedtem le, mert eredetileg ugye ez egy videó volt, és van még azon a nyákon pár dolog, ami vagy kell, vagy nem, vagy bezavar, vagy nem...
(#) Medve válasza kobold hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Na jó...a későbbiekben még jól jöhet az a panel...Jó lenne egy rajzot készíteni róla...
(#) borvendeg hozzászólása Okt 7, 2008 /
 
Hello mindenki!
Van egy TX2-es adóm és egy RX2es vevőm ezeket szeretném működésre bírni. Az adatlapjukban van is egy tesztkapcsolás de nem teljesen tiszta.
A adó rajzán gondolom az RF outra megy az antenna ez lehet egy darab drót a 2-es lábra kötve? a következő problémám az, hogy nem tudom mit jelent a txd felirat (ide kell magas jelet adni ha a másik oldalon pl egy ledet szeretnék bekapcsolni?)
A vevő oldalon azt meg tudná mondani valaki, hogy mi az az RXD,AF,CD? és mijen tranyót tegyek bele. Köszi a segítséget.
(#) otto54 válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 7, 2008 /
 
Hello!
Kicsit közelebbit tudnál írni a panelekről?
Gyártó? Esetleg hol vetted?
Sajnos néhány gyártó szereti a rövidítéseket, és így azonos néven lehet több féle is.
(#) borvendeg válasza otto54 hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Hello csatolom az adatlapot.

tx2rx2.pdf
    
(#) otto54 válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Hello!
Köszi,ezt a gyártmányt nem ismertem.
A kezelése olyan mint a többi RF egységé.
Itt a hobbielektronika.hu-n volt egy tanfolyam ebben a témakörben,most így hirtelen nem találom,hogy milyen néven,de szerintem célszerű elolvasni.
A leírtakból arra következtetek,hogy most elsősorban kísérletezni szeretnél az adó/vevővel.
A kérdésekből pedig arra,hogy még nem foglalkoztál ilyen modulokkal. Ha addig nem kapsz választ mástól,akkor délután vagy este bővebben leírom,hogy mit és hogyan tegyél.
Üdv. Ottó
(#) aansel hozzászólása Jún 30, 2009 /
 
Üdv az uraknak!
Vakut akarnék elsütni rádióval. A fényképezőgépek rövidzárral sütik el a vakukat (2pólus összeérintése). Ez a rövidzár lenne az adó bemeneti jele, és a vevő kimenetén megjelenő jel vinné el a vakukat. 1adó négy vakut(vevőt) kéne elsüssön.
Nem lenne rossz, ha be lehetne állítani, ha több ilyennel is dolgoznak mások is, hogy ne akadjon össze (címezhető?!?!)
Tudtommal az Aurel cég gyárt ilyeneket, de dunsztom sincs melyik kellene pontosan illetve jól gondolom e.
Pl van e bolt ahol emberrel tudok beszélni aki megmondja, igen ez és ez a termék megfelel erre a célra.
előre is köszi minden hozzászólást.
(#) Adam1985 hozzászólása Dec 9, 2009 /
 
Sziasztok!

Van egy kérdésem, amire eddig sehol sem kaptam választ:

Egy olyan egyszerű áramkörre van szükségem, ami azt csinálja, hogy ha az adó oldalon megjelenik +5 Volt (vagy épp 0 volt), akkor a vevő oldalon is jelenjen meg + 5 Volt (vagy épp 0 volt). Sikerült úgy megépítenem egy ilyet (Adó: PIC+868MHz adómodul, Vevő: PIC+868MHz vevőmodul), hogy az adó folyamatosan sugározza az infot, hogy épp +5 vagy 0 Volt van a bemeneten. Ez jó megoldás? Talán úgy kéne, hogy csak akkor sugárzok jelet, ha változás történt a bemeneten (nem pedig egyfolytában)?

köszi
(#) foxi63 válasza Adam1985 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
igen, ha be tudod programozni, hogy például kiküld 3x át az a kikapcsolt állapot, a bekapcsoláshoz pl. 3x 1-et.
Csak egy impulzus nem elég, mert adatvesztéskor nem fogja tudni, hogy mit kell csinálnia! a lényeg, hogy a be és a kikapcsolt állapot más szám (jelsorozat legyen)
(#) jena2 hozzászólása Máj 30, 2011 /
 
Megpróbálom hátha vetődik erre valaki.
Van olyan egyoldalú adó vevő rendszer ami tud 500métert légvonalban kint a pusztában???
2Db adó 1db vevő
Egy mágneskapcsolót kellene vezérelnie öntözőszivattyút.
Adóknál nincs áram csak a vevőnél.
(#) pucuka válasza jena2 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Remélem egyidőben csak egy adót akarsz üzemeltetni. Mindenesetre megpróbálhatnál egy vezetéknélküli kapucsengőt felhasználni erre a célra, ha tisztességes antennát teszel az adóra és a vevőre is, az 500 m sem probléma, és eredetileg is elemről működnek, és nem drága.
(#) lajcsi1975 hozzászólása Jún 11, 2011 /
 
Szevasztok.
Segítséget szeretnék kérni az ügyben hogy egy adóval szeretnék vezérelni a vevő oldalon 4 relét. Ezen topic elején van egy igen egyszerű rajz a vevőröl és az adóról. Aztán kerítettem ilyen bizonyos RF modulokat is
433MHz ISM vevő 433MHz ISM sávú adó csak én nyugtalanítóan sok pint látok ezeken a modulokon, így az lenne a kérdésem hogy ezek a modulok illeszthetőek-e közvetlenül az alább mellékelt 2 kapcsoláshoz? Ha igen akkor mely pineket kellene felhasználni és mire?

Előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza lajcsi1975 hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
Egy kissé belenyúltál. Ezeket a modulokat mikrovezérlős használatra fejlesztették ki. A mikrovezérlők nélkül el sem lehet indítani, mert az RF jellemzőket is bele kell írni. Olvasd át az általános tudnivalókat, mindjárt az adatlap elején.
(#) Lamboo hozzászólása Szept 3, 2011 /
 
Sziasztok
Szeretnék építeni egy fényérzékelős jelzőt egy rádiófrekis adó és vevő segítségével. A lényege az lenne, hogy ha fényt érzékel, akkor az adó elkezdjen sugározni, és egy ledet kapcsoljon a vevő. Tudtok hozzá egyszerű kapcsolást?
(#) moltam válasza Lamboo hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Átalakított vezeték nélküli csengő?
(#) Lamboo válasza moltam hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
nincs kéznél egy fölösleges sem, és inkább magam szeretném megépíteni hogy tanuljak is valamit belőle
(#) Lamboo hozzászólása Szept 4, 2011 /
 
senki nem tud egy egyszerű kapcsolást?
(#) otto54 válasza Lamboo hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Szia!
A "434 és 868 MHz-es adóvevő modulok" topikban vannak rajzok.Szerintem azt a topikot is böngészd át.
Üdv.
Ottó
(#) Lamboo hozzászólása Szept 6, 2011 /
 
Találtam egy 27MHz-es adó - vevő párost. Ezzel szeretném távolról kapcsolni a ledet vagy egy relét.
Elméletben működőképes ez a kapcsolás?
És a vevő bal alsó sarkában annak a tranzisztornak hová megy a lába? Hibás a rajz, vagy nem kell bekötni?
(#) pucuka válasza Lamboo hozzászólására (») Szept 6, 2011 / 1
 
Ha már valaki lerajzolta, biztos működik is. Elvi hibát nem látok benne, de attól még lehetnek problémái. Az a tranzisztor csak stabilizálás miatt van ott, és csak a bázis emitter diódája van használva.
(#) Lamboo válasza pucuka hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Köszönöm a választ lenne még egy kérdésem:
A vevőben BC547-esek helyett használhatom ezt a tranzisztor mezőt? Datasheet
Vagy ha ezt használnám akkor az adóban is le kéne cserélni a BC547est?
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem