Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF3 - 6 végerősítő
 
Témaindító: isamisa, idő: Nov 20, 2006
Lapozás: OK   59 / 70
(#) FeketeVipera válasza reloop hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Mosom kezeimet. Az alábbi első képben nem lesz köszönet (és ráadásul a minősége is tré). Ezen éppen nincs rajta a végfok, viszont azóta azt a tákolást a légszerelt potikkal is el lehet felejteni legalább.

(Viccet félretéve, a koncepció az, h a trafók a fémházon kívül legyenek, majd ez az egész legyen benne egy fadobozban.)
A kábelek egyelőre nem árnyékoltak, de ezek szerint akkor cserélem őket árnyékoltra. Távközlési erősítőből bontott dróthuzatú kábelem van is itthon hozzá.... Sajnos amúgy az előfok jele eleve elég durva, főleg, ha a gain nagyon fel van tekerve. Nincs negatív visszacsatolás, amitől az egész nagyon szépen énekel, ugyanakkor gyűjti, meg gyártja is a zavart rendesen. Áramkorlát mellett nagyon szépen szólt vele a VF.
(#) reloop válasza FeketeVipera hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Óh, jaj! A VF-nél a patent kábelezés alapkövetelmény. Érzékeny kapcsolás a hatalmas nyílthurkú erősítése miatt.
(#) elyelibator hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy a VF-ba kötelező a bemeneti kondenzátor?
(#) szamóca válasza elyelibator hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
A kondi feladata, az esetleges egyenfeszültség leválasztása a fokozatról. Abban az esetben, ha a forrásmeghajtó tartalmazza elhagyható, de nem javallott. Ha az egyenfesz. felerősítve a hangsugárzóra kerül, dörzsölhetik a kezüket a szervizesek, kereskedők.
(#) elyelibator válasza szamóca hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Igen értem . Köszönöm a választ így utólag is.
(#) elyelibator hozzászólása Szept 3, 2014 /
 
Sziasztok. Érdekelne hogy a hőmegfutással kapcsolatban akkor végül is mi lett a konklúzió a VF6-ot illetően? Köbzoli és reloop értekeztetek ezzel kapcsolatban,. és valami olyasmi jött ki a végén, hogy nincsen értelme az 1n4148-nak, mert nem képes elég feszültséget ejteni a melegedés hatására.
Azért kérdezem, mert ezen felállásban kipróbálnám, 2 olcsóbb fettel megoldani az hő-feszültség kompenzálás szerepét, mert az már jobban követi a meghajtó Fet feszültség esését, mint egy tranzisztor. Ha beválik, nem kell akkora borda neki, és hidegen is beállítható, vagy legalább is nem lehetnek meglepetések. Mit gondoltok?
Csak azért gondolom, mert a Mayan féle buffernél, amit fettel építettem meg, ez teljesen bevált. Olyan szinten, hogy 0,02ampert mászik csak el. Előtte azonnal elfüstöltek.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2014
(#) reloop hozzászólása Nov 18, 2014 /
 
Válasz erre a kérdésre.
A termikus stabilitás kedvéért visszanyúltam az eredeti kapcsoláshoz, ahol a T2 tranzisztor együtt melegszik a FET-ekkel. A beállítás is könnyebb, és nagyon pontosan tartja a nyugalmi áramot.
(#) videokartyab válasza reloop hozzászólására (») Nov 18, 2014 /
 
Pontosan hol található ez az eredeti kapcsolás ?
(#) reloop válasza videokartyab hozzászólására (») Nov 18, 2014 /
 
Számtalan helyen publikálták, ezt a rajzot "IRF520 amplifier" kereséssel szedtem le nagy hirtelen
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
Az érdeklődésre való tekintettel a hozzá tartozó lay fájl.

VF3.lay
    
(#) gerison0701 hozzászólása Ápr 12, 2015 /
 
Helló mindenki(.) nem tudom mennyire aktív még a fórum de egy próbát megér. Jövőhéten kezdem építeni a vf3at ha minden igaz első fetes erősítőm (tda típusból párat csináltam nem voltak az igaziak). Az a kérdésem lenne hogy valaki NE5534 helyett próbálta már opa552essel? Az oldalon található egy Dracula fetes leírás ahol pozitív irányban javult az erősítő hangja opaval, hozzáteszem hogy az opa552 a hq-ban most 1600ft tehát ez megnöveli a költségeket de hátha megéri(.) Ha megtudja mondani valaki hogy egyeznek a lábkiosztásaik szívesen betesztelem hogy mi a különbség ahogy végzek vele(.) thx

Figyelj az írásodra!
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
(#) szamóca válasza gerison0701 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /
 
Csereszabatos a tokozás. Beleteheted.
(#) gerison0701 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /
 
Köszönöm! Esetleg próbáltad is már vele?
(#) szamóca válasza gerison0701 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /
 
Nem, így is nagyon jó a hangja.
(#) pjg válasza reloop hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Mond csak ez az erősítő miért jó azon kívül, hogy olcsó? Jobb mint a QUAD? Ne érts félre, nem fikázom. Kíváncsi vagyok.
(#) Ge Lee válasza pjg hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Nem jobb, de építsd meg és próbáld ki. De mint azt már többször leírtam, a Quad is csak addig jó amíg nem lép be a B osztályú fokozat.
Számomra a Király Tibi féle meglátás is érdekes volt annak idején, miszerint jobbnak hallotta a Quad-nál a VF2-t. Kisebb teret képez, és a hangja is mosottabb valamivel. Persze nagyon alacsony hangerőn szoktam fülelgetni, ahol a Quad még tényleg jó.
(#) pjg válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Köszi.
Akkor inkább jobb lenne egy A osztályú?
(#) Ge Lee válasza pjg hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Mi a cél? Illetve ez nem "olyan" topik.
(#) pjg válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Egy minél jobb hangzású erősítő otthonra.
(#) Ge Lee válasza pjg hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
A HTA-t próbáld ki. A teljesen szimmetrikus felépítés lehet még jó hangú (Leachamp, vagy KD B5 szerűségek variációi, de azokba minden egyes (aktív és passzív) alkatrészt válogatni majd fülelni kell, hónapok, évek kellenek hozzá. Kísérletező kedvűeknek való. A VF2-3 se rossz, de nálam nem ütötték meg a mércét, egyik se lett kedvenc. Etalon Integrára mondták még hogy jó, azt nem hallottam, és feteket se kapni a bemenő fokozatába, és az a lelke.
(#) toncy hozzászólása Júl 3, 2015 /
 
Sziasztok, mennyiben tér el a hangzása egy STK-tól? Tudtom szerint még nem volt szerencsém FET-es erôsítôhöz és helytakarékosság miatt szeretnék valami kisebb de hasonló teljesítményüt építeni. (A hifi doboza hát mit mondjak nem kicsi, MHC-BX5)
(#) didyman válasza toncy hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Ez túl általános kérdés. STK-ból van középszerű 4142, meg jóféle 0080, mihez kellene hasonlítani konkrétan?
(#) toncy válasza didyman hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
stk402-1XX pontosan nem tudom, de az biztos nem a "darlington power pack" sorozat
(#) reloop válasza pjg hozzászólására (») Júl 4, 2015 /
 
Szia! Legfőbb erényét az egyszerűségében látom. Nálam érdekes módon nem jelentkezik, vagy legalábbis nem érzékelem a mások által kiemelkedőnek minősített hangzást.
(#) pjg válasza reloop hozzászólására (») Júl 4, 2015 /
 
Értem. Köszi. Úgy döntöttem marad a QUAD. A fülem már úgysem a régi.
(#) FeketeVipera hozzászólása Okt 4, 2015 /
 
Sziasztok! Nagy megszakításokkal egy basszusgitár erősítőn dolgozok, ami lágyindítóból, egy csöves előfokból, az utána kötött VF 2-ből, és egy hobbielektronika cikkek között leközölt hangfalvédő-koppanásgátlóból áll. A rendszer minden tagja jól működik, a föld csillagpontos, azonban a végfokom 10 kHz környékén iszonyatosan gerjed, pedig korábban már hibátlanul működött, csupán túlzott vezérlőfeszültséggel kinyírtam a feteket, és cseréltem őket. Mi lehet a gond?
Csináltam egy videót a hibáról. A gitárom előfok által kissé torzított jele vezérli a VF-2-t, ami a nagy amplitudójú ( vagy 25 V p-p ) oszcillációt csinálja. Idővel azonban az oszcilláció fokozatosan alábbhagy, és mikor épp megszűnne, a hangfalvédő valamiért szakít (ez már lemaradt a mobilos feltöltés miatt), holott egyenfesz nem ment a kimenetre. Nem értem az egész jelenséget, ha ti tudjátok a magyarázatát, és elhárításának módját, légyszi írjatok! A próbát a Mérnök úr cikkében vázolt tesztkörülmények között, a +/- 35 VDC tápágakba egy-egy 22R 20W-ot kötve végeztem. Köszönöm szépen ! VIDEÓ
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015
(#) reloop válasza FeketeVipera hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Szia! Ez most VF2, vagy a téma címében szereplő VF6 végerősítő lenne? A túlzott vezérlő feszültség alatt mit kell érteni? Vizsgáltad a működést testre zárt végerősítő bemenettel?
(#) FeketeVipera válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Szia! Ösztönösen jó helyre írtam a késői óra ellenére; igen, a VF 6 az, csak elírtam a számot. Bocsi. Földre tett bemenettel is ugyanúgy gerjed sajnos, pedig mielőtt cseréltem a feteket, minden rendben volt. Túlvezérlés alatt azt kell érteni, hogy a csöves előfok jele véletlenül csillapítatlanul lett rákötve, minimum 30 V p-p. Azt csodálom, hogy a műveleti erősítő túlélte. Köszi a választ!
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015
(#) reloop válasza FeketeVipera hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Értelek. A műveleti erősítőt kicserélted azért?
(#) FeketeVipera válasza reloop hozzászólására (») Okt 9, 2015 /
 
Bocs a késlekedésért. Cseréltem a műveleti erősítőt, és a hiba továbbra is fennáll sajnos. Csak akkor szűnik meg, ha a nyugalmi áramot ~10 mA köré letekerem. (eddig olyan 50mA volt a 3byte cikkben leírt módszerrel számolva).
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2015
Következő: »»   59 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem