Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   362 / 961
(#) gabesz.mi074 válasza hegman hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Értem ! De gondolom ez esetben is elég tud lenni az MKH kékje ha felülről van be lógatva és az ajjától 10cmel túl ér a henselben ? Egyébként én bent a főelosztónál használtam ilyen blokkot , amelynél a kékben és zöldsárgában egy egy üres helyet hagytam , ezek össze hidalása estén itt lesz ez a pont ami után a nulla az nulla a zöldsárga az föld. A földelő szonda 16os MKH ja a mérő szekrényen ide jön be illetve a földeléssorkapocs blokra ami után a földelő sínre kötöttem . Azután hogy az émész hogy dönt hol akarja kialakítani nem tudom. Ha ő alakítsa ki akor ki veszem az átkötést.
(#) gabesz.mi074 válasza hegman hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
El nézésed nem jól értelmeztem a válaszodat . Köszönömszépen Tehát elmenő nulla órából ez a lényeg
(#) klaczy hozzászólása Szept 17, 2014 /
 
Üdv Mindenkinek!

Egy érdekes a problémával fordulnék hozzátok. Ha lakásban egy körön lévő fogyasztók közül bekapcsolók egyet, eltűnik a feszültség. Pl. felkapcsolom a lámpát a hálóban, vagy a gardróbban. Teljesen mindegy, hogy hol, és nem állandó a hiba. Van, hogy napokig minden rendesen működik. A körön lévő megszakító nem old le, viszont ha megkopogtatom rendbe jön minden. Már cseréltem megszakítót, kb egy hónapig minden rendben is volt,de tegnap megint kezdte. A kábel ami a falból jön réz, és nem tűnik hibásnak, de legalább 30 éves lehet.
A házban 3 fázis érkezik ami 3 kismegszakítóval van védve, majd ahogy ezek tovább vannak osztva a lakás különböző helységeibe még van 7db kismegszakító és a hétből az egyik csinálja ezt. Lehet oxidált a vezeték az érvéghüvely alatt? vagy lenne más ötletetek mivel kezdjem a hibakeresést?
(#) proba válasza klaczy hozzászólására (») Szept 17, 2014 /
 
Ha megszakító cserére/kopogtatásra rendbe jön, akkor a megszakító környékén az összes kötést,csatlakozót,egyszóval mindent cserélj ellenőrizz, míg fel nem gyullad a szekrény.
(#) erbe válasza klaczy hozzászólására (») Szept 17, 2014 /
 
Én sem hittem volna, de találkoztam egy hasonló problémát okozó megszakítóval. Csere után kibeleztem. Belül egy ponthegesztés elengedett.
(#) gyuszo válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Szept 18, 2014 / 1
 
A PEN szétválasztását és a földelőszondától eljövő zöld-sárga vezetőt az óra elé kell tenni külön dobozba. A zöld-sárga vezeték a mérőszekrényen áthaladhat, de kötés nem lehet rajta.

Kép 037.jpg
    
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Elvileg cserélte, tehát az kiesett.
(#) hegman válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Földkábeles bekötésnél kell a külön doboz, egyrészt a kábel fogadáshoz, másrészt a PEN szétválasztásához. Légkábeles bekötésnél a PEN szétválasztása történhet abban a dobozban amiben az óra van (legalábbis E-on Pécs és környéke).
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Szept 18, 2014 /
 
Sziasztok! Van nekem ide haza egy nulla sinnem amit elosztó szekrényekben is ugye használunk, a föld és a nulla leágaztatására . 10es MKH befogadására képes furatokkal rendelkezik kb 15db van rajta mindegyik ilyen furat. Szélessége 5mm. Hogyan tudnám megálapítani az áram terhelő képességét ? A keresztmetszet számítás megfelelő ? Természetesen a furatokat leszámolnám. Szerintem a vezetőképessége ezeknek a sineknek rosszab a cu vezetéknél mert szenyezve van hogy mechanikailag is megfelelő legyen .
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2014
(#) matyi16 hozzászólása Szept 19, 2014 /
 
Sziasztok!
Le tudná nekem írni valaki az FI relé pontos beszerelési módját?
Köszönöm!
(#) kadarist válasza matyi16 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
A bekötése: felül be, alul ki. Bővebben: Link.
(#) matyi16 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Ennyire egyszerű lenne?
Valahol olvastam hogy a fázis és a null-on kívül, még a földelést is be kell kötni.
(#) kadarist válasza matyi16 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Ha jót akarsz, akkor a védővezetőt (földelés) ne piszkáld.
(#) matyi16 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Oké, köszönöm...
(#) hegman válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Számolgatni szerintem felesleges, mert ezek nem tiszta rézből hanem sárgaréz, bronzból készülnek. Vagyis a pontos anyagösszetételét nem ismered.
De általában 63A-ig biztosan használhatók.
(#) kameleon2 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Sajnos ez nem minden esetben igaz. Gyártótól is függ, tegnap is matattam egy elosztóban, ahol olyan típus volt, aminél ez fordítva van. A számozás viszont segít ebben: Páratlan számú a bemenet: Általában 1, 3,5 ha jól emlékszem.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2014
(#) kadarist válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Ha kétsége van, akkor olvassa el... Vagy nézzen utána.
(#) potyo válasza kadarist hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Egyébként van annak valami oka, hogy miért nem mindegy, hogy melyik a bemenet és melyik a kimeneti oldal? Csak mert a szerepét ugyanúgy ellátja, teszt gomb ugyanúgy működik, stb. Csupán annyi esetleg, hogy ha nem egyértelmű a környezet alapján, hogy melyik a betáp oldal, akkor problémás lehet ennek megállapítása szempontjából, ha fel van cserélve.
(#) kadarist válasza potyo hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
A mozgóérintkezőt szokták az elmenő oldalra tenni, ezért van táplálási iránymegadás.
(#) potyo válasza kadarist hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Ugyanez jutott nekem is még eszembe, de mondom hátha valamiről nem tudok.

Most igazából gondolkozok, hogy otthon hogy is raktam fel, de úgy rémlik, hogy néztem, hogy alul van a betáp oldal. Viszont nekem az úgy jobb, akárhogy is van felírva, a betáp iránya meg úgyis egyértelmű az elosztótáblán.
(#) kérdező hozzászólása Szept 19, 2014 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy régi német fénycsőarmatúrát. Kipróbáltam, teljesen jó, jó lesz a garázsba. Mikor nézegettem, látom, hogy a fémburkolatra (ahova a föld menne) megy a 0. (Ami most fázis lett, mert dugót raktam rá, és konnektorból próbáltam ki.) Nem tudom, mennyire szabványos, de még jó, hogy nem rázott meg. (Műanyagpapucs volt rajtam. ) Egyébként ipari körülmények között, fixen rögzített lámpatest esetén megengedett a nullázás?
(#) ha6qt hozzászólása Szept 19, 2014 /
 
Sziasztok!

Ma vettem Wago-t (eredeti, pattintós) és érvéghüvelyeket, némi villany felújításhoz. Viszont azzal nem vagyok kibékülve, hogy a földelést a konnektorokhoz Wago-zam.

Szabad csinálni? Mit érdemes helyette?

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2014
(#) matyi16 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Most neztem, nemreg volt villanyora cserelve es a null ossze lett kotve a foldelessel, igy akkor nem sok ertelme van az FI relenek?
Bővebben: Link
Nem tudom mennyire kiveheto, a feher csoben a piros es fehervezetek a foldeles, ami latszik ra lett kotve az egyik fekete alu vezetekre
(ez jon a poznarol).
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2014
(#) Bakman válasza matyi16 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Ha a Fi-relé előtt van összekötve a nulla és a védőföld, akkor a Fi-relé üzemszerűen tud működni.
(#) matyi16 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Igen elotte van ossze kotve, kozvetlen a villanyoranal...
(#) gabesz.mi074 válasza hegman hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Elég vékonynak találom én ezt jó volna ha tudná a 36ampert mert ki volna terhelve teljesen.
(#) gaben110 hozzászólása Szept 19, 2014 /
 
Sziasztok!
Valaki megtudná mondani hogy egy 3 eres 4mm2 vastagságú sodort réz vezeték mekkora folyamatos terhelést bírna el maximálisan aminél még nem forrósodik fel 10 méter hosszúságban?
Köszönöm!
(#) Bakman válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Melegednie sem illik, nem hogy forrósodnia. Elvileg 27 A -t ki kell bírnia, de 20-22 A a tuti biztos.
(#) pont válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
4mm2 az alap (A csoport) max 27A-es terhelésénél, 240v-on, 0,86 cosφ, 10méteren keletkezik 0,9% fesz esés és 70W veszteség.
(#) gaben110 válasza pont hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Köszönöm szépen !!
Következő: »»   362 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem