Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   480 / 964
(#) proba válasza sany hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Nono, egyik helyen a tulaj mondta , majd ő felteszi a lámpát. Tettem be neki néhány 10-20 cm vezetéket pluszba a csőbe. Utána valamiért szólt hogy ez neki nem megy mégsem
(#) palcsika26 válasza proba hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Ezaz.
A lakás egy távolabbi részén összevolt érintkezve a föld és a nulla. Volt nagy keresgélés
(#) huggybear válasza huggybear hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Sziasztok!

Esetleg tud valaki segíteni, holnap szeretném megcsinálni.? Nagyon köszönöm. G.
(#) granpa válasza huggybear hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Mint írták: kösd párhuzamosan az izzóval. Nem kell semmi faxni; az izzó (foglalat) két vezetékét vidd tovább a ventilátorhoz.
(#) gyuszo válasza granpa hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Bővebben: Link
Én az elfogadott 30 mA-re gondoltam ennél a rejtett szóösszetételnél.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
(#) (Felhasználó 119324) válasza granpa hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Nincs semmi extra, izzófoglalat 2 vezetékét továbbvinni a ventilátorhoz, a kapcsoló kapcsolja az izzót, ventilátort. FI relé is van, hiba esetén leold ...
(#) granpa válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Senki többet harmadszor?
(#) (Felhasználó 119324) hozzászólása Okt 15, 2016 /
 
Föld-Nulla vezeték - megjegyzem, hogy manapság szakboltokban rengeteg olyan készüléket árusítanak, ami sima 2 eres vezetékkel és (szabványos) 220-as villásdugóval árusítanak földelés nélkül - miről folyik itt a vita oldalakon keresztül? hogy így kösd a nullát, úgy a védőnullát, előtte már össze van kötve, vagy nincs stb. Aki nem ért hozzá, hívjon szakembert, ne a fórumban keressen megoldást - valószínű talál - mert megrázó élményben lesz része.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
(#) gyuszo válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Érdemes ezt a jelzést ismerni.
Az ilyen készülékhez, amelyik ezzel a jelöléssel rendelkezik, elég a kéteres vezeték.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016

kettős.png
    
(#) (Felhasználó 119324) válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Igen érdemes nézni, de szerintem senki nem veszi figyelembe vásárláskor, hogy otthon milyen is az elektromos rendszer kialakítása, mert valószínű működni fog, ha bedugja a konnektorba a csatlakozót mindjárt, ahogy hazaért...
(#) huggybear válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Köszönöm szépen a segítséget/megerősítést, holnap megcsinálom és jövök az eredménnyel. Annyi, hogy nekem lesz közben egy lengő kapcsoló, mert nem szeretném, ha minden lámpa kapcsoláskor indulna ventilátor, mert "kis dolog" esetében mire nyitnak a zsaluk, majdnem végez az ember... Üdv. G.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
(#) gordonfreemN válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Én a kevés gyakorlati tapasztalat miatt kérdeztem például. Szerintem ezzel nincs is baj. A baj az, hogy ha kihívtam volna egy szakembert (villanyszerelo) akkor azokról a dolgokról fogalma sincs amikre egyáltalán én rákérdezek. Meg ugye a szabványok és a gyakorlat sokszor más. Aki képben van ezekkel a dolgokkal az kb meloban egy idösebb ficko, erősáramú villamosmérnök. Sokat dolgozott szerelőként is most oktat. Ő tudja általában a szabványokról szóló kérdésre a gyakorlati megoldást de a szomszéd villanyász kb nem. Kérdem én: hibát követek el a szabvány szerint ha nem kötöm be a lefolyócsövet az EPH-ba? Vagy ha egy gumilapra szerelt transzformátoros készülékre bekötöm a PE vezetőt?
(#) szamóca válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
A kettős szigetelésű készüléket elvéből fakadóan, nyugodtan bedughatod a védővezetős csatlakozóba. Fordított esetben nem lesz érintésvédelmed, és akkor jön képbe a " szabályok nem ismerete nem mentesít a felelősség alól, meg a gondatlanságból elkövetett, kalapácsütés után elhangzó öt év letöltendő." Mert nincs baj míg nincs baj, de utána meg ha beüt, akkor mint hal a szatyorban, és nem védekezhetsz a sportszeletes csávó "csak segíteni akartam" szövegével...
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
(#) huggybear válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Sziasztok!

Ventilátor bekötve, működik, nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget. Üdv. G.
(#) Humanbear hozzászólása Okt 18, 2016 /
 
Üdv!

EPH kiépítéséről szeretnék egy kis infót. Vettem egy társasházi lakást ami teljes felújításon esik át, természetesen a teljes villamos hálózat (40 éves alu kábelek) is cserélve lesz.
A lakás elosztóba 3 vezeték jön be az órától. ( Védővezetők csak a vizes helységek konnektoriba voltak behúzva.)
A kérdésem az lenne hogy szabvány szerint kell e kialakítani EPH-t? És ha igen akkor egy társasházi lakás esetén hogy oldom meg? 3. emeleten nem tudok földelő szondát ennek leverni. Próbáltam utánaolvasni, de elég zavaros, hogy most mi a helyes megoldás. Itt is olvastam és bocs ha volt erről szó de mire 500 oldalt visszaolvasok...

Köszönöm
(#) gyuszo válasza Humanbear hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
Mivel a 3. emeleten laksz, nyilván nem tudsz földelőszondát leverni, lakáselosztóból kiindulva tudod a védővezetőt kialakítani. De mivel, mint írod alumínium vezetékek vannak, célszerű azokat is réz vezetékre cserélni. A konnektorokhoz 2,5 mm2, a világításhoz 1,5 mm2 vezetéket használj. A lakáselosztóba egy Fí-relét is kell beszereli ( 2 pólusú , 40 A 30 mA ).
A mellékelt képek is sokat segítenek.
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
AZ EPH a társasház földszintjén kell, hogy kialakítva legyen. Amire te gondoltál az a védővezető kialakítás, a leírt módon, minden fogyasztási helyre, konnektorokhoz, lámpahelyekhez is.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2016
(#) gordonfreemN válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
Az attol fugg. Ha be akarja kotni a vizvezetek rendszeret az EPH-ba, akkor EPH-t azt a lakaselosztonal kosse ossze a PE sinnel.
(#) Humanbear válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
Pontosan. A védővezető az ok. De az EPH-ra hogy tudok rácsatlakozni? Nekem benn a lakásban csak az a 3 bejövő kábel van, ami az első rajzolt képen, az óra melletti dobozban van. Az óra is kinn van a lépcsőházban. Tehát én csak abból a 3 bejövő kábelből tudok gazdálkodni. De ha felújításkor kötelezően ki kell alakítani az EPH-t akkor hogy oldjam meg?
(#) gyuszo válasza Humanbear hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
Társasházi lakásoknál ki vannak alakítva a csövek részére helyek, ezek általában a WC, fürdőszoba környékén, ahol a szellőzőakna is van . Ez egy jó hely a kialakításra, mint csomópont. Ott a csöveket össze tudod kötni. Ezt is kösd össze a főelosztó szekrénnyel.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2016
(#) gyuszo válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
Igen ez is szerepel a képen.
(#) Humanbear válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
Értem, akkor ott keresgélek. Köszönöm.
(#) gordonfreemN válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
Én is tőletek kérdeztem meg nyáron mert nálunk pl nincs a földszinten eph gyűjtő (szóval köszönöm a segítségeket és csak szerényen jegyeztem meg az also mondataimat). Én pl azért kérdeztem hogy nehogy félreértsek valamit. De a szabvány arra törekszik az eph-nál is (életvédelem/hibamegelőzés) hogy lehetőleg egy vezetőből àlljon minden bekötés minél kevesebb csatlakozási ponttal. Soros kötés & csatlakozási pont = hibalehetőség.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2016
(#) gyuszo válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
A rajzon és a képen is szabványos csillagpontos kötést látsz, nem sorosat.
(#) Kovidivi válasza Humanbear hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
Színeket írsz, hogy mi jön be? 3 fázishoz jellene nulla, tehát 4 drót. 3 drótot csak úgy tudok elképzelni, hogy fázis nulla védőföld. Meg kell nézni, hogy a szinteden levő szekrénybe be van-e húzva a védőföld, és meg kell nézni, hogy ez csatlakozik-e földelőszondához.
(#) Humanbear válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 19, 2016 /
 
Természetesen nincs 3 fázis. Fázis nulla és védő. Ennyi. Színek?. 3 szürke kb. 6-os alu vezeték. 40 éve ez húzták be. Kinn a villanyóra szekrényben nem láttam EPH csatlakozót, de megnézem újra.
(#) Barni87 válasza Humanbear hozzászólására (») Okt 19, 2016 /
 
Az EPH gerinc panel lakásokban és hasonló jellegű lakásokban a felszálló strangban lelhető fel. Tehát, ahol a víz és a szennyvíz csövek, vízmérők vannak, ott keresgélj.
Általában egy 6-8mm2 köracél fut a szintek között és erre vannak rábilincselve a mérők cafnijai, a kád/zuhany földelési pontjai, stb...
(#) Humanbear válasza Barni87 hozzászólására (») Okt 19, 2016 /
 
OK. Keresgélek erősen Köszönöm
(#) gyuszo válasza Humanbear hozzászólására (») Okt 19, 2016 /
 
Igazából ezt már tegnap leírtam, de ha ránézésre ilyet nem látsz, akkor lehet egy hozzáértőt kell hívnod, hiszen ilyet megtalálni, már bocsi , de max. 1 perc. .
(#) proli007 válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 19, 2016 /
 
Kivétel, ha le kell hozzá bontani a rabic falat..
Következő: »»   480 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem