Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Az intelligens autó még a jövő zenéje
Az intelligens autó még a jövő zenéje
Beküldte: Topi, idő: Ápr 30, 2005, forrás: sg.hu
Az 1980-as években készült Knight Rider című népszerű amerikai sorozatban szereplő K.I.T.T. egyre inkább úgy tűnik, még sokáig csak vágyálom marad az átlagos emberek számára. Az autóipar szakemberei szerint ugyan idővel a jövő autói intelligensek lesznek, ám az elektronika még sokáig nem fogja helyettesíteni az embert. Ez derült ki az ÖAMTC osztrák szervezet által az alsó-ausztriai Teesdorfban megrendezett eSafety kongresszuson. A rendezvényen képviseltették magukat a nagy nemzetközi autóipari vállalatok, a technikai beszállítók és biztonsági szakemberek is. Ötletekből persze nincs hiány, így például a Bosch egy olyan parkolást segítő rendszert mutatott be, amelynél az autóba beépített szenzorok segítségével felméri, hogy a már parkoló autók között mekkora távolság van és hova lehet az autóval beállni. Amikor a fedélzeti rendszer talál egy kellő nagyságú szabad helyet, jelez a vezetőnek. A fedélzeti számítógép ezenkívül abban is segíti a sofőrt, hogy kiszámítja az ideális parkolási ívet. Amennyiben a vezető pontosan követi a beépített kijelzőn megjelenő instrukciókat, ezek után a két gépkocsi közé való beállás már igazán gyerekjátéknak tűnik, és három lépésben megoldható a parkolás.
 
Ezenkívül szintén újdonságnak számít a néhány autóba már integrált Adaptive Cruise Control nevű fedélzeti rendszer, amelynél a szenzorok segítségével a vezető kellő távolságban maradhat az előtte haladótól. Amennyiben nem tiszta az úttest, vagyis például egy teherautó halad a személygépkocsi előtt, a rendszer automatikusan csökkenti a sebességet, majd ha az út újra szabaddá válik, felgyorsítja a gépkocsit. Szintén a lehetséges jövőhöz tartoznak a valóban intelligens, egymással hálózatok útján összeköthető autók. Erről a BMW egyik képviselője számolt be. Két egymás mögött haladó gépkocsi például így könnyen megoszthatja egymással a közlekedési vagy az útviszonyokról szóló információkat. Amennyiben mondjuk az elől haladó autó egy olajfoltra megy rá és megpördül, rádiótechnika útján figyelmezteti a mögötte haladó gépkocsit a veszélyre.
Az intelligens autók mellett persze nem hiányozhatnak az intelligens utak sem. Az Asfinag cég a rendezvényen mutatta be azt a közlekedési menedzsment és információs rendszert, amely egy adott útra hajtó minden egyes járműről tartalmaz adatokat (sebesség, járműsűrűség, környezeti, időjárási viszonyok és változások stb.) Így bármilyen előre nem várt esemény történik, a rendszer képes automatikusan dönteni és beavatkozni, hogy elkerülje a veszélyhelyzetek vagy balesetek kialakulását. Természetesen ehhez szintén szükségesek az autókba épített fedélzeti számítógépek és szenzorok, illetve az utakba vagy azok mellé épített érzékelők.


Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem